Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
55 Komentarzy

murzynkowe muffinki

Pewnie nie jeden z Was piekł już murzynka. Zawsze przeszkadza mi, że podczas pieczenia ciasto pęka. Wpadłam więc na pomysł, aby zrobić z niego muffinki. To był dobry wybór ;). Ciasta wychodzi akurat na 2 formy. Takim oto sposobem, nie mamy problemu z nieestetycznym wyglądem. Muffinki nie dekorowałam niczym, ale polecam polać je polewą czekoladową lub roztopioną czekoladą. Kto piecze murzynka pewnie zna sposób odlewania ½ szklanki masy na polewę. Muffinki są puszyste, łatwe i szybkie do przygotowania.

Składniki:

  • 1 2/3 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 250g margaryny
  • 4 łyżki kakao
  • 4 jajka
  • 2 ½ szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

  1. Cukier, mleko, margarynę i kakao podgrzewać stopniowo, ciągle mieszając, aż wszystkie składniki się połączą (nie gotować). Masę lekko ostudzić.
  2. Do lekko ciepłej masy dodać jajka, mąkę i proszek do pieczenia. Chwilę miksować, tylko do połączenia składników.
  3. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Ciasto wyłożyć do formy. (Jak przy każdych muffinkach wyłożyć do ok. 2/3 wysokości. Wychodzą 2 blachy muffinek. Podczas pieczenia pierwszej partii, reszta ciasta może spokojnie stać na blacie).
  4. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180°C.
  5. Muffinki po upieczeniu pozostawić krótko w formie, kolejno wyciągnąć z formy i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  6. Ponownie wyłożyć formę papilotkami i w ten sam sposób upiec resztę muffinek.
  7. Udekorować według uznania.

Uwaga: 1 szklanka= 250ml

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 20 min.
zegarek3

Czas pieczenia jednej formy:

około 20 min.
porcje

Liczba sztuk:

ok. 24
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

murzynkowe muffinki

murzynkowe muffinki

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marzena · 1 lat temu
    Sa pyszne,mi wyszło 40 sztuk
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marta · 2 lat temu
    Ciasto murzynkowe nie peknie jak sie go w polowie pieczenia przekroi równiutko wzdluz nozem:-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika Zielińska · 2 lat temu
    Wyszły świetne - nie za słodkie, nie za suche - w sam raz! Na pewno zagoszczą u mnie w tegorocznym sylwestrowym menu!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Katarzyna · 3 lat temu
    Doskonałe babeczki!!! Łatwe i smaczne ;-) PYSZNE :roll: :lol:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Daga · 3 lat temu
    Muffiny wyszly bardzo smaczne. Pieklam w samych papilotkach i trzymały fason.Polecam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Martucha · 3 lat temu
    Pani Joanno, znam przepis na murzynka, ale nie myślałam, że można zrobić również takie babeczki; wyszły pyszne! Gratuluję pomysłu! Będę korzystać chętnie z innych Pani propozycji. Pozdrawiam :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    3velyna · 3 lat temu
    Właśnie spróbowałam muffinek z tego przepisu - mniam! Robiłam porcję na 12 sztuk, wszystkie składniki pomniejszyłam o połowę, cukru dałam jeszcze mniej, bo tylko pół szklanki, a i tak wyszły bardzo smaczne. Oprószone drobnymi kawałkami gorzkiej czekolady (przed pieczeniem) i cukrem pudrem (po wystygnięciu) smakują wyśmienicie wg Pani wskazówek przez kilka sekund, na najniższych obrotach zmieszałam składniki mokre z suchymi. Były grudki, ale powstrzymałam się przed dalszymi czynnościami i wyszło cudownie!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karla · 3 lat temu
    Muffinki wyszły rewelacyjnie, super czekoladowe, wilgotne. Ja dodałam 1 szkl. cukru - nadal były słodkie POLECAM!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Klaudia · 4 lat temu
    Ciasto wyszło znakomicie! A babeczki mmmm... pychotaaaa!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magda · 4 lat temu
    Dodałam 2 tabliczki czekolady oraz banana. Wyszły przepyszne! Polecam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ania · 4 lat temu
    Joanna ja najpierw piekłam w metalowych potem przekładam w papierowe papilotki i udekorowałam mazakami cukrowymi lub luktowymi i to były akurat imiona bo dla klasy . A życzę powodzenia . Mi wyszło super .
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]Sylwio[/b] nie polecam. Same papierki są miękkie i cieżko im utrzymać masę ciasta. Można kombinować składając po 2- 3 papilotki, ale czy one spełnią zadanie, to trudno powiedzieć. Zależy też od jakości papilotek. Proponuję zaopatrzyć się w formę. Posłuży na pewno na długo.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    sylwia · 4 lat temu
    a czy da radę upiec w samych papilotkach?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]Weroniko[/b] na przykład tak: [url="http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy-muffinki-i-babeczki/555-przepis-na-muffinki-szwarcwaldzkie"]Kliknij na ten link[/url] albo delikatnie wmieszać w ciasto owoce.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    weronila · 4 lat temu
    Babeczki smaczne ale czy i jak można je zrobić z nadzieniem.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karolina · 5 lat temu
    Super przepis, muffinki udane i smaczne :-))))))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Wiki[/b] możesz upiec je bez papilotek, tylko wysmaruj wgłąbienia margaryną i oprósz mąką.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    wiki · 5 lat temu
    mam blache bo babeczek ale czy potrzebne mi sa papilotki?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Aniu[/b] nie polecam. Ciasto może się rozjechać. Już lepiej zrób w zwykłej formie lub tortownicy.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 5 lat temu
    Czy można je upiec bez specjalnej formy do mufinek? Tylko w samych papilotkach na blasze?

Polub nas na ...

Początek strony