Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
55 Komentarzy

murzynkowe muffinki

Pewnie nie jeden z Was piekł już murzynka. Zawsze przeszkadza mi, że podczas pieczenia ciasto pęka. Wpadłam więc na pomysł, aby zrobić z niego muffinki. To był dobry wybór ;). Ciasta wychodzi akurat na 2 formy. Takim oto sposobem, nie mamy problemu z nieestetycznym wyglądem. Muffinki nie dekorowałam niczym, ale polecam polać je polewą czekoladową lub roztopioną czekoladą. Kto piecze murzynka pewnie zna sposób odlewania ½ szklanki masy na polewę. Muffinki są puszyste, łatwe i szybkie do przygotowania.

Składniki:

  • 1 2/3 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 250g margaryny
  • 4 łyżki kakao
  • 4 jajka
  • 2 ½ szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

  1. Cukier, mleko, margarynę i kakao podgrzewać stopniowo, ciągle mieszając, aż wszystkie składniki się połączą (nie gotować). Masę lekko ostudzić.
  2. Do lekko ciepłej masy dodać jajka, mąkę i proszek do pieczenia. Chwilę miksować, tylko do połączenia składników.
  3. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Ciasto wyłożyć do formy. (Jak przy każdych muffinkach wyłożyć do ok. 2/3 wysokości. Wychodzą 2 blachy muffinek. Podczas pieczenia pierwszej partii, reszta ciasta może spokojnie stać na blacie).
  4. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180°C.
  5. Muffinki po upieczeniu pozostawić krótko w formie, kolejno wyciągnąć z formy i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  6. Ponownie wyłożyć formę papilotkami i w ten sam sposób upiec resztę muffinek.
  7. Udekorować według uznania.

Uwaga: 1 szklanka= 250ml

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 20 min.
zegarek3

Czas pieczenia jednej formy:

około 20 min.
porcje

Liczba sztuk:

ok. 24
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

murzynkowe muffinki

murzynkowe muffinki

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Kingusiu[/b] tak.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kinguś · 5 lat temu
    Czy można je piec w formie silikonowej?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Nata i Gabi · 5 lat temu
    Zrobiłyśmy mase babeczkową i wyszła pyszna narazie czekamy na piekarnik ale trzymamy kciuki =D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 5 lat temu
    Witam. Ciasto na murzynka zazwyczaj nie sprawia mi większego problemu.Pomimo,że mam 16 lat jeszcze nigdy nie pękło mi.Może to za sprawą genialnego przepisu mojej mamy.Pisze jednak Pani,że nie odlewa polewy,radzę,aby jednak Pani to robiła,ponieważ każdy ,,skok w bok'' od przepisu nie gwarantuje pożądanego efektu.Również dodanie zbyt dużej ilości proszku do pieczenia powoduje zbyt duże rośnięcie ciasta co może powodowac niechciane pękanie...w razie jakichkolwiek problemów proszę pisac na mój adres e-mail.Chętnie służę pomocą ;))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 6 lat temu
    Ciasto zwykle pęka z powodu zbyt wysokiej temperatury. Proszę spróbować przykryć je folią aluminiową lub zmniejszyć temp. pieczenia, lub od pewnego momentu ustawić tylko grzałkę dolną.
    Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 6 lat temu
    [b]Alicjo[/b] piekłam na grzałce góra- dół.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Alicja · 6 lat temu
    Te muffinki piec na termoobiegu?
    + Ciastka to świetny pomysł i napewno będą pyszne ! :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 6 lat temu
    przepyszne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Mandzio · 6 lat temu
    [quote]BARDZO SMACZNE,PIĘKNIE WYROSŁY.POLECAM :)[/quote]
    Zgaszam się z Panią.
    Pozdrawiam,
    Mandzio.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    agata · 6 lat temu
    palce lizać
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    beata · 6 lat temu
    Właśnie wykorzystałam przepis, ciasto przepyszne, muffinki nie popekały, ale misie niestety tak. Nie ważne, dziecko było zachwycone ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Bogusia i Michał · 6 lat temu
    Potwierdzamy pozostałe opinie. Muffinki wyszły fantastycznie - leciutkie, puszyste i idealnie słodkie. Polecamy!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    tola · 6 lat temu
    :-) :P wyszly przypyszne wszystkim polecam ten przepis tanie latwe i przedewszystkim smaczne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    julia · 6 lat temu
    mam 12 lat i zrobilam je prawie sama(wiekszosc ja)nie lubie jak ktos mi pomaga w kuchni xd
    wyszly wysmienite!!!
    co tydzien je robi i co raz sa pyszniej
    sze!
    a foremki mam papierowe lecz musial;am wkl;adac po dwie bo sie za bardzo rozlewaly...nastepnym razem jeszcze poleje na gore polewa czekoladowa i posypie kolorowa posypka ;p
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 6 lat temu
    [b]Agato[/b] możesz.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agata · 6 lat temu
    czy mogę do tych babeczek dodać trochę pokrojonych bananów? :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Sabi · 6 lat temu
    No poprostu palce lizać!!!!!!!!! Najlepsze muffiny na necie-dziękuje za te sodkie co nieco do bioderek hihihi
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    mysza · 6 lat temu
    probowalam wiele przepisow na muffinki i nigdy nie smakowaly i nie byly puszyste ja te dziekuje bardzo za przepis pysznosci;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    kasia · 6 lat temu
    [quote]Poszłam na całość - posiekałam czekoladę i wrzuciłam do środka,a drugą rozpuściłam w kąpieli wodnej i posmarowałam nią babeczki. Babeczki wyszły bardzo dobre,to kolejny przepis z tej strony,który trafił wprost do serca mojego Ukochanego :)[/quote]
    :P
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karolina · 6 lat temu
    Poszłam na całość - posiekałam czekoladę i wrzuciłam do środka,a drugą rozpuściłam w kąpieli wodnej i posmarowałam nią babeczki. Babeczki wyszły bardzo dobre,to kolejny przepis z tej strony,który trafił wprost do serca mojego Ukochanego

Polub nas na ...

Początek strony