Babeczki kakaowe z kremem krówkowym


Miękkie, puszyste babeczki z ciasta kakaowego wypełnione lekkim kremem z serka mascarpone osłodzonym masą krówkową. Babeczki udekorowane są tym samym kremem z dodatkiem bitej śmietany i ozdobione kawałkiem wafelka w czekoladzie lub batonika. Całość lekka i kremowa.
Jajka i jogurt do ciasta kakaowego powinny być ocieplone do temperatury pokojowej. Składniki na krem powinny być prosto z lodówki.
Składniki na ok. 18 sztuk:
Ciasto czekoladowe:
- 250 ml mleka
- 250 g masła
- 250 g cukru
- 140 g jogurtu naturalnego typu greckiego
- 2 jajka (rozmiar M)
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 300 g mąki pszennej
- 50 g kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Krem krówkowy:
- 250 g serka mascarpone, schłodzonego
- 250 g masy krówkowej, schłodzonej
Do dekoracji:
- ok. 200 g słodkiej śmietany 30- 36%, schłodzonej
- mini batoniki z karmelem i czekoladą, wafelki itp.
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto kakaowe: Mleko wlać do garnka. Dodać masło i podgrzewać, mieszając, aż masło się rozpuści. Garnek ściągnąć z pieca. Dodać cukier i wymieszać. Odstawić na bok.
- W miseczce wymieszać mąkę z kakao i sodą oczyszczoną. Odstawić na bok.
- W drugiej miseczce wymieszać trzepaczką jogurt z jajkami i cukrem waniliowym. Dodać do garnka z mlekiem i masłem. (Mleko może być lekko ciepłe). Wymieszać trzepaczką.
- Do garnka przesiać mieszankę mączną i wymieszać trzepaczką (nie za długo, tylko do połączenia się składników).
- Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Nałożyć do nich ciasta do ok. ¾ wysokości papilotki. (Mnie wyszło 18 babeczek. Piekłam jedną blachę po drugiej).
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Po upieczeniu babeczki wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na 5- 10 minut w formie. Następnie wyciągnąć z formy na kratkę kuchenną i pozostawić do ostygnięcia.
- W chłodnych babeczkach zrobić otwór, używając do tego celu np. nożyka. Łyżeczką wyciągnąć jeszcze trochę ciasta, aby pogłębić otwór.
- Przygotować krem krówkowy: Zimny serek i zimną masę krówkową przełożyć do miski i ubić przez chwilę, aż krem zgęstnieje. (Nie miksować za długo, aby się nie zwarzył).
- Kremem napełnić babeczki.
- Śmietanę ubić na sztywno. Następnie dodać 3 łyżki pozostałego kremu krówkowego i delikatnie połączyć łyżką. (Jeśli zdarzyłoby się, że cały krem krówkowy zostanie zużyty do wypełnienia babeczek, ubić więcej bitej śmietany tak ok. 300g i pod koniec ubijania dodać 1 łyżeczkę cukru pudru).
- Ubitą śmietanę przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą tylką w kształcie gwiazdki i udekorować babeczki, wyciskając śmietanę na środku babeczki. Ułożyć kawałek batonika.
- Babeczki przechowywać w lodówce.
Uwaga:
- Z resztek ciasta można zrobić cake popsy, albo po prostu same kulki, ala pralinki. Wystarczy ciasto pokruszyć i dodać np. trochę serka kremowego lub jeśli zostało Wam kremu z babeczek to dodać krem. Zagnieść na jednolitą masę. Nie powinna się kruszyć. Uformować kulki i obtoczyć je np. w roztopionej czekoladzie, posiekanych orzechach, posypce cukrowej lub kakao.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
|
![]() |
Ilość sztuk: |
ok. 18 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | średni |



Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.