Pączki czekoladowe z kremem krówkowym


Puszyste pączki z ciasta drożdżowego z dodatkiem kakao. Po usmażeniu pączki nadziewamy lekkim kremem z serka mascarpone i bitej śmietany, osłodzonym masą krówkową. Pyszne, lekkie i nie za słodkie, jak mogłoby się wydawać po tytule ;).
Składniki na ok. 15 sztuk:
Ciasto drożdżowe:
- 450 g mąki pszennej
- 50 g kakao
- 250 ml mleka
- 30 g świeżych drożdży
- 4 żółtka
- 80 g cukru
- 60 g masła
- szczypta soli
- 1 łyżka rumu lub wódki
Krem krówkowy:
- 150 g serka mascarpone
- 150 g słodkiej śmietany 30- 36%
- 100 g masy krówkowej
Do dekoracji:
- 100 g czekolady mlecznej
- 1 łyżeczka oleju
Dodatkowo:
- olej do smażenia (ok. 1 litra)
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto drożdżowe. Mąkę wymieszać z kakao i przesiać. Przygotować zaczyn. Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 5 łyżkami mąki z kakao. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
- Masło roztopić.
- Resztę mąki z kakao wsypać do dużej miski. Dodać wyrośnięty zaczyn, żółtka, resztę cukru i szczyptę soli. Zacząć wyrabiać ciasto. Podczas wyrabiania wlewać stopniowo roztopione, chłodne masło, a następnie rum. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie elastyczne. (Polecam zagnieść ciasto robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta).
- Miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
- Odrywać z ciasta kawałki ważące po ok. 65 g i formować z nich okrągłe kulki. (Ręce oprószyć mąką). Układać je na posypanym mąką blacie, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 20- 30 minut. Pączki powinny być leciutkie i puszyste.
- Pączki smażyć partiami na rozgrzanym tłuszczu w dużym garnku z obu stron. (Tłuszczu musi być dużo, aby pączki swobodnie w nim pływały. Temperatura tłuszczu powinna wynosić ok. 175°C). Pączki wkładać wyrośniętą stroną w dół i smażyć ok. 2 minut z jednej strony.
- Usmażone pączki układać na ręcznikach papierowych, aby tłuszcz ociekł.
- Przygotować krem krówkowy. Zimną śmietanę i zimny serek mascarpone przełożyć do miski i zmiksować razem na sztywną, puszystą masę. Następnie zmniejszyć obroty miksera na niskie i dodać stopniowo masę krówkową, miksując krótko, tylko do połączenia się składników.
- Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką i nadziać pączki. (Zrobiłam najpierw w pączku dziurkę trzonem łyżeczki, aby nie wciskać bezpośrednio tylki w miękkiego pączka, która mogłaby go zdeformować).
- Przygotować dekorację. Czekoladę posiekać i razem z olejem roztopić w kąpieli wodnej. Roztopioną czekoladę przełożyć do jednorazowego rękawa cukierniczego lub woreczka do mrożenia. Odciąć róg, robiąc małą dziurkę. Udekorować pączki, robiąc cienkie paski z czekolady.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość sztuk: |
ok. 15 |
![]() |
Trudność: | średnia |
![]() |
Koszt: | średni |


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.