Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Napisz komentarz
Rolada bezowa dacquoise

Lekka, bezowa rolada wypełniona lekkim kremem z serka mascarpone, masy krówkowej, orzechów i daktyli. Pyszne, słodkie, lecz nie przesłodzone i rozpływające się w ustach.

Składniki:

Beza:

  • 4 białka
  • 230 g cukru
  • 2 łyżeczki skrobi lub mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu lub soku z cytryny

Krem:

  • 250 g serka mascarpone
  • 250 g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 150 g masy krówkowej
  • 40 g orzechów włoskich
  • 80 g suszonych daktyli

Do dekoracji:

  • ok. ½ łyżeczki kakao
  • 2 orzechy włoskie i 2 suszone daktyle

Sposób przygotowania:

  1. Blachę do pieczenia (o wymiarach wewnętrznych ok. 30x 40 cm) wysmarować cienko olejem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Przygotować bezę. W miseczce wymieszać cukier ze skrobią ziemniaczaną. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać ocet i stopniowo cukier ze skrobią. (Masa bezowa powinna być dobrze ubita i się świecić).
  3. Bezę przełożyć na blachę i rozsmarować na blasze na wymiar 24 x 34 cm. (Należy zachować co najmniej 1 cm odstępu od brzegów blachy, ponieważ beza rośnie podczas pieczenia).
  4. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20- 25 minut w temperaturze 150°C (najlepiej z termoobiegiem) na środkowej szynie piekarnika.
  5. Po upieczeniu bezę wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na blasze na parę minut. Na blacie rozłożyć papier do pieczenia i przełożyć na niego bezę, odwracając ją do góry dnem. Z góry ściągnąć delikatnie papier i pozostawić bezę do całkowitego ostygnięcia.
  6. Przygotować krem. Daktyle i orzechy posiekać na małe kawałki. Serek mascarpone wymieszać łyżką z masą krówkową na jednolitą masę. Osobno ubić śmietanę na sztywno. Śmietanę dodawać po łyżce do mascarpone z masą krówkową i mieszać delikatnie szpatułką. Ok. 3 kopiatych łyżek kremu przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki. Odłożyć do dekoracji. Do reszty kremu wmieszać delikatnie orzechy i daktyle.
  7. Krem wyłożyć na chłodną bezę, pozostawiając przy jednym, krótszym boku odstęp na ok. 3 cm. (Odstęp jest potrzebny, aby przy zwijaniu rolady nadzienie nie wypłynęło).

2

  1. Zwinąć roladę dość luźno, zaczynając od drugiego krótszego boku.
  2. Z wierzchu posypać kakao. Kremem z rękawa cukierniczego ozdobić roladę. Orzechy i daktyle przeznaczone do dekoracji przeciąć wzdłuż na pół i ułożyć na roladzie.
  3. Roladę można podawać od razu. Dobrze jest ją schłodzić ok. 1 godziny w lodówce przed podaniem, ponieważ krem zrobi się stabilniejszy. (Najlepiej zjeść roladę w dzień przygotowania, ale w lodówce utrzymuje się do 2 dni).

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 8

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Rolada bezowa dacquoise Rolada bezowa dacquoise Rolada bezowa dacquoise

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.

Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!

Polub nas na ...

Początek strony