Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Rolada bezowa z bitą śmietaną i truskawkami

Rolada bezowa to miękka beza z delikatnie chrupiącą skorupką. Przypomina trochę Pavlovą, która również ma w środku delikatną, bezową piankę. Pavlova jest jednak z zewnątrz bardziej chrupiąca. Beza na roladę musi być miękka, ewentualnie z zewnątrz lekko krucha, by dało się ją zwinąć. Jest to dobry i szybki pomysł na wykorzystanie białek. W przeciwieństwie do zwykłych bez, które należy długo suszyć w piekarniku, taką bezę piecze się zaledwie 20 minut.

Składniki:

Beza:

  • 4 białka
  • 230 g cukru
  • 2 łyżeczki skrobi lub mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu*

Dodatkowo:

  • 200 g słodkiej śmietany 30- 36%
  • ok. 400 g truskawek
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

  1. Blachę do pieczenia wysmarować olejem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Przygotować bezę. W miseczce wymieszać cukier ze skrobią ziemniaczaną. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać ocet i stopniowo cukier z mąką. (Masa bezowa powinna być dobrze ubita i się świecić).
  3. Bezę rozsmarować na blasze na wymiar 24 x 34 cm. (Należy zachować co najmniej 1 cm odstępu od brzegów blachy, ponieważ beza rośnie podczas pieczenia).
  4. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20- 25 minut w temperaturze 150°C (najlepiej z termoobiegiem) na środkowej szynie piekarnika.
  5. Po upieczeniu bezę wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na blasze na parę minut. Na blacie rozłożyć papier do pieczenia i przełożyć na niego bezę, odwracając ją do góry dnem. Z góry ściągnąć delikatnie papier i pozostawić bezę do całkowitego ostygnięcia.

2

  1. Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. Parę zmiksować blenderem, dodając cukier puder do smaku. Odstawić na bok. Resztę truskawek pokroić w drobną kostkę i przełożyć na sitko, aby ociekły z soku.
  2. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania, dodać łyżkę cukru pudru. Śmietanę wyłożyć na bezę, pozostawiając przy jednym, krótszym boku odstęp na 3 cm. (Odstęp jest potrzebny, aby przy zwijaniu rolady nadzienie nie wypłynęło).
  3. Na śmietanie rozłożyć kawałki truskawek.

3

  1. Zwinąć roladę dość luźno, zaczynając od drugiego krótszego boku.
  2. Z wierzchu polać bezę zmiksowanymi truskawkami.
  3. Beza nadaje się od razu do spożycia. Przechowywać w lodówce do 2 dni.

Uwaga:

* W wersji bezglutenowej można użyć białego octu winnego.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 8

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: niski
Rolada bezowa z bitą śmietaną i truskawkami Rolada bezowa z bitą śmietaną i truskawkami

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (39)

  1. Małgorzata

Dlaczego beza nie chciala mi odejsc od papieru na środku blachy ? Piekarnik mam dobry. Pieklam gora dol na srodkowej pozycji piekarnika

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Małgorzata

Wygląda, że powinnaś piec w Twoim piekarniku troszkę dłużej.

  Załączniki
 
  1. Mirka

Witam
Czy owoce mogą być mrożone???

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Mirka

Najlepsze są świeże, ale jak chcesz możesz dać mrożone, wcześniej rozmrożone i dobrze odsączone z soku.

  Załączniki
 
  1. Ania

Witam. Mam nietypowe pytanie. Piekłam beze 20 minut. do zwijania wyszła idealna ale pachniała jajkiem?! Czy to wynika z niedopieczenia bezy?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Ania

Hmmm, nie powinna nieprzyjemnie pachnieć. Może jajko zepsute? Dla pewności możesz piec troszkę dłużej, ale nie powinno to mieć wielkiego wpływu na zapach. Czasami do wypieków używa się surowej piany bezowej, tylko opalonej palnikiem z wierzchu i...

Hmmm, nie powinna nieprzyjemnie pachnieć. Może jajko zepsute? Dla pewności możesz piec troszkę dłużej, ale nie powinno to mieć wielkiego wpływu na zapach. Czasami do wypieków używa się surowej piany bezowej, tylko opalonej palnikiem z wierzchu i zapach nie jest wyczuwalny.

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Kika

Super dziś robię już czwartą w przeciągu kilku dni Goście i klienci się zajadają Troszkę urozmaicam he he.Pozdrawiam serdecznie Wegetarianka

  Załączniki
 
  1. EWA

Beza wyszła super a jeszcze lepiej smakuje :-)
Przepis na bezę fantastyczny polecam :lol:

  Załączniki
 
  1. karola

Witam czy ocet ma być taki zwykły czy jakiś szczególny?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    karola

Może być zwykły lub winny.

  Załączniki
 
  1. Marta

Witam, czy bezę mogę upiec dziś, a śmietanę i truskawki dodać jutro? Uda mi się ją zwinąć na następny dzień?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Marta

Marto, niestety tego nie wiem. Obawiam się, że od leżenia może też nabrać wilgoci z powietrza i jak ta chrupiąca warstwa zewnętrzna zmięknie to będzie problem przy zwijaniu.

  Załączniki
 
  1. Iwona

Dziekuje za przepis rolada wyszla obledna ,jedna zrobilam z malinami ,druga z jagodami :P

  Załączniki
 
  1. kasia

mam małe pytanie 200g to ile ml? proszę o szybką odpowiedź

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    kasia

Przy śmietanie spokojnie można przyjąć, że ml i g to tyle samo. W przybliżeniu oczywiście, ale w przepisie to nie ma znaczenia

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony