Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
39 Komentarzy
Rolada bezowa z bitą śmietaną i truskawkami

Rolada bezowa to miękka beza z delikatnie chrupiącą skorupką. Przypomina trochę Pavlovą, która również ma w środku delikatną, bezową piankę. Pavlova jest jednak z zewnątrz bardziej chrupiąca. Beza na roladę musi być miękka, ewentualnie z zewnątrz lekko krucha, by dało się ją zwinąć. Jest to dobry i szybki pomysł na wykorzystanie białek. W przeciwieństwie do zwykłych bez, które należy długo suszyć w piekarniku, taką bezę piecze się zaledwie 20 minut.

Składniki:

Beza:

  • 4 białka
  • 230 g cukru
  • 2 łyżeczki skrobi lub mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu*

Dodatkowo:

  • 200 g słodkiej śmietany 30- 36%
  • ok. 400 g truskawek
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

  1. Blachę do pieczenia wysmarować olejem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Przygotować bezę. W miseczce wymieszać cukier ze skrobią ziemniaczaną. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać ocet i stopniowo cukier z mąką. (Masa bezowa powinna być dobrze ubita i się świecić).
  3. Bezę rozsmarować na blasze na wymiar 24 x 34 cm. (Należy zachować co najmniej 1 cm odstępu od brzegów blachy, ponieważ beza rośnie podczas pieczenia).
  4. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20- 25 minut w temperaturze 150°C (najlepiej z termoobiegiem) na środkowej szynie piekarnika.
  5. Po upieczeniu bezę wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na blasze na parę minut. Na blacie rozłożyć papier do pieczenia i przełożyć na niego bezę, odwracając ją do góry dnem. Z góry ściągnąć delikatnie papier i pozostawić bezę do całkowitego ostygnięcia.

2

  1. Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. Parę zmiksować blenderem, dodając cukier puder do smaku. Odstawić na bok. Resztę truskawek pokroić w drobną kostkę i przełożyć na sitko, aby ociekły z soku.
  2. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania, dodać łyżkę cukru pudru. Śmietanę wyłożyć na bezę, pozostawiając przy jednym, krótszym boku odstęp na 3 cm. (Odstęp jest potrzebny, aby przy zwijaniu rolady nadzienie nie wypłynęło).
  3. Na śmietanie rozłożyć kawałki truskawek.

3

  1. Zwinąć roladę dość luźno, zaczynając od drugiego krótszego boku.
  2. Z wierzchu polać bezę zmiksowanymi truskawkami.
  3. Beza nadaje się od razu do spożycia. Przechowywać w lodówce do 2 dni.

Uwaga:

* W wersji bezglutenowej można użyć białego octu winnego.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 8

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: niski
Rolada bezowa z bitą śmietaną i truskawkami Rolada bezowa z bitą śmietaną i truskawkami

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karolina · 1 miesięcy temu
    Czy można użyć zamiast octu sok z cytryny?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Beata · 1 miesięcy temu
    Czy mogę użyć octu balsamicznego? ☺
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 3 miesięcy temu
    Dzień dobry, niestety moja rolada popękała przy rolowaniu? może za długo piekłam? Pierwszy raz piekłam bezę
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Witam czy jak zrobie · 5 miesięcy temu
    witam czy mozna rolade przechowac do nastepnego dnia ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marina · 5 miesięcy temu
    Czy można do śmietany dodac smietanfixy? Czy nie bedzie lepiej?
    Ż góry dziekuje za odpowiedź,pozdrawiam:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Małgorzata · 7 miesięcy temu
    Świetny przepis beza wyszła rewelacyjna
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Martyna · 1 lat temu
    jakich owoców można jeszcze użyć, aby beza nie była mdła i miała ciekawy smak?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aga · 2 lat temu
    Zajebista !! ?
    Właśnie zrobiłam. Meeega pycha !!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Małgorzata · 2 lat temu
    Dlaczego beza nie chciala mi odejsc od papieru na środku blachy ? Piekarnik mam dobry. Pieklam gora dol na srodkowej pozycji piekarnika
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Mirka · 2 lat temu
    Witam
    Czy owoce mogą być mrożone???
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Najlepsze są świeże, ale jak chcesz możesz dać mrożone, wcześniej rozmrożone i dobrze odsączone z soku.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 2 lat temu
    Witam. Mam nietypowe pytanie. Piekłam beze 20 minut. do zwijania wyszła idealna ale pachniała jajkiem?! Czy to wynika z niedopieczenia bezy?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Hmmm, nie powinna nieprzyjemnie pachnieć. Może jajko zepsute? Dla pewności możesz piec troszkę dłużej, ale nie powinno to mieć wielkiego wpływu na zapach. Czasami do wypieków używa się surowej piany bezowej, tylko opalonej palnikiem z wierzchu i zapach nie jest wyczuwalny.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kika · 3 lat temu
    Super dziś robię już czwartą w przeciągu kilku dni Goście i klienci się zajadają Troszkę urozmaicam he he.Pozdrawiam serdecznie Wegetarianka
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    EWA · 3 lat temu
    Beza wyszła super a jeszcze lepiej smakuje :-)
    Przepis na bezę fantastyczny polecam :lol:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    karola · 4 lat temu
    Witam czy ocet ma być taki zwykły czy jakiś szczególny?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marta · 5 lat temu
    Witam, czy bezę mogę upiec dziś, a śmietanę i truskawki dodać jutro? Uda mi się ją zwinąć na następny dzień?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Marto, niestety tego nie wiem. Obawiam się, że od leżenia może też nabrać wilgoci z powietrza i jak ta chrupiąca warstwa zewnętrzna zmięknie to będzie problem przy zwijaniu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Iwona · 5 lat temu
    Dziekuje za przepis rolada wyszla obledna ,jedna zrobilam z malinami ,druga z jagodami :P
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Basia · 6 lat temu
    rewelacyjny przepis zajmuje honorowe miejsce w moich popisowych ciastach ! Każdy bez wyjątku wychodzi zachwycony :P DZIĘKUJĘ
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    kasia · 6 lat temu
    mam małe pytanie 200g to ile ml? proszę o szybką odpowiedź:)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Przy śmietanie spokojnie można przyjąć, że ml i g to tyle samo. W przybliżeniu oczywiście, ale w przepisie to nie ma znaczenia
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Dzikowiec · 6 lat temu
    Zrobiłam - jest obłędna! Zniknęła w jeden dzień
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna Groszek · 6 lat temu
    Zrobiłam tą bezę na deser wyszła super było to moje drugie ciasto w życiu które zrobiłam mój mąż nie mógł uwierzyć że sama zrobiłam takie dobre i ładne ciasto:)) bardzo dziękuję za ten przepis i wiele innych dzięki pani zaczęłam piec ciasta bardzo to lubię a do tego i mąż jest szczęśliwy bo jest wielkim łasuchem:))

Polub nas na ...

Początek strony