Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
3 Komentarzy
Tort bezowy Dacquoise

Tort bezowy Dacquoise (Dakłas) to dwa bezowe blaty przełożone kremem z serka mascarpone, śmietanki i masy krówkowej z dodatkiem daktyli i orzechów. Jest chrupiący, delikatny, słodki i rozpływa się w ustach. To deser dla osób lubiących bezę, kajmak i słodkie wypieki.

Składniki na ok. 10 porcji:

2 blaty bezowe:

  • 6 białek (z jajek rozmiaru M), najlepiej o temperaturze pokojowej
  • szczypta soli
  • 300 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu winnego
  • 1,5 łyżeczki skrobi ziemniaczanej

Krem krówkowy:

Mascarpone, śmietana i masa krówkowa powinny być schłodzone przez co najmniej 12 godzin w lodówce.

  • 250 g serka mascarpone, zimnego
  • 200 g słodkiej śmietany 30- 36%, zimnej
  • 150 g masy krówkowej z puszki, zimnej
  • 50 g orzechów włoskich
  • 40 g suszonych daktyli

Dekoracja:

  • kakao do posypania
  • suszone daktyle (ok. 3 sztuk)
  • orzechy włoskie (ok. 4 połówek)

Sposób przygotowania:

  1. Dwie blachy do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Na każdym papierze narysować okrąg o średnicy 23 cm. Papier odwrócić na drugą stronę.
  2. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C (termoobieg).
  3. Przygotować blaty bezowe: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cały czas ubijając, dodawać stopniowo (po łyżce) cukier. Ubijać tak długo, aż cukier się rozpuści i piana będzie sztywna i lśniąca. Na końcu, dalej ubijając, dodać sok z cytryny i skrobię ziemniaczaną. Miksować jeszcze przez ok. 1 minutę.
  4. Ubitą pianę nałożyć na narysowane okręgi i delikatnie ją rozłożyć.
  5. Blachy wsunąć do piekarnika i od razu zredukować temperaturę do 120°C. Piec w nagrzanym piekarniku 90 minut. Po tym czasie uchylić lekko drzwiczki piekarnika i pozostawić bezę w piekarniku do ostygnięcia. (Beza powinna być przy dotyku sucha. W środku będzie miękka, piankowa).
  6. Przygotować krem krówkowy: Orzechy i daktyle posiekać drobno. Odstawić na bok. Do miski przełożyć serek mascarpone, śmietankę i masę krówkową. Ubić przez chwilę na puszysty, gęsty krem. (Stopniowo zwiększać obroty, zaczynając od najniższych, a kończąc na najwyższych, bo jeśli śmietana jest płynna to będzie pryskać. Nie miksować za długo, aby się nie zwarzyło). Na końcu wmieszać delikatnie szpatułką posiekane orzechy i daktyle.
  7. Na paterze ułożyć jeden blat bezowy. Wyłożyć krem krówkowy i przykryć drugim blatem bezowym.

2

  1. Tort oprószyć kakao i udekorować posiekanymi orzechami i daktylami.
  2. Tort bezowy można podawać od razu. Można go również schłodzić w lodówce. Polecam schłodzić go przez 1 godzinę. Przechowywać w lodówce najdłużej do dnia następnego.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 10- 12

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Tort bezowy Dacquoise Tort bezowy Dacquoise Tort bezowy DacquoiseTort bezowy Dacquoise

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewelina · 2 miesięcy temu
    Rozumiem ze pieczemy caly czas uzywajac termoobiegu ??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Izabela · 2 miesięcy temu
    Czy bezę można upiec dzień wcześniej?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 2 miesięcy temu
      Tak, oczywiście. Można upiec ją wieczorem i zostawić w zamkniętym piekarniku do wystudzenia do rana. Można ją również ostudzić w lekko uchylonym piekarniku i trzymać w temperaturze pokojowej pod przykryciem, aby nie nabrała wilgoci z powietrza, bo zacznie robić się klejąca. Polecam bardziej 1 opcję.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Beatbeat · 2 miesięcy temu
    Robię ten tort od kilku lat, ale jak i czym przekroić tak idealnie bezę bez uszczerbku na wyglądzie?

Polub nas na ...

Początek strony