Tort bezowy Dacquoise

Tort bezowy Dacquoise (Dakłas) to dwa bezowe blaty przełożone kremem z serka mascarpone, śmietanki i masy krówkowej z dodatkiem daktyli i orzechów. Jest chrupiący, delikatny, słodki i rozpływa się w ustach. To deser dla osób lubiących bezę, kajmak i słodkie wypieki.

Składniki na ok. 10 porcji:

2 blaty bezowe:

  • 6 białek (z jajek rozmiaru M), najlepiej o temperaturze pokojowej
  • szczypta soli
  • 300 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu winnego
  • 1,5 łyżeczki skrobi ziemniaczanej

Krem krówkowy:

Mascarpone, śmietana i masa krówkowa powinny być schłodzone przez co najmniej 12 godzin w lodówce.

  • 250 g serka mascarpone, zimnego
  • 200 g słodkiej śmietany 30- 36%, zimnej
  • 150 g masy krówkowej z puszki, zimnej
  • 50 g orzechów włoskich
  • 40 g suszonych daktyli

Dekoracja:

  • kakao do posypania
  • suszone daktyle (ok. 3 sztuk)
  • orzechy włoskie (ok. 4 połówek)

Sposób przygotowania:

  1. Dwie blachy do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Na każdym papierze narysować okrąg o średnicy 23 cm. Papier odwrócić na drugą stronę.
  2. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C (termoobieg).
  3. Przygotować blaty bezowe: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cały czas ubijając, dodawać stopniowo (po łyżce) cukier. Ubijać tak długo, aż cukier się rozpuści i piana będzie sztywna i lśniąca. Na końcu, dalej ubijając, dodać sok z cytryny i skrobię ziemniaczaną. Miksować jeszcze przez ok. 1 minutę.
  4. Ubitą pianę nałożyć na narysowane okręgi i delikatnie ją rozłożyć.
  5. Blachy wsunąć do piekarnika i od razu zredukować temperaturę do 120°C. Piec w nagrzanym piekarniku 90 minut. Po tym czasie uchylić lekko drzwiczki piekarnika i pozostawić bezę w piekarniku do ostygnięcia. (Beza powinna być przy dotyku sucha. W środku będzie miękka, piankowa).
  6. Przygotować krem krówkowy: Orzechy i daktyle posiekać drobno. Odstawić na bok. Do miski przełożyć serek mascarpone, śmietankę i masę krówkową. Ubić przez chwilę na puszysty, gęsty krem. (Stopniowo zwiększać obroty, zaczynając od najniższych, a kończąc na najwyższych, bo jeśli śmietana jest płynna to będzie pryskać. Nie miksować za długo, aby się nie zwarzyło). Na końcu wmieszać delikatnie szpatułką posiekane orzechy i daktyle.
  7. Na paterze ułożyć jeden blat bezowy. Wyłożyć krem krówkowy i przykryć drugim blatem bezowym.

2

  1. Tort oprószyć kakao i udekorować posiekanymi orzechami i daktylami.
  2. Tort bezowy można podawać od razu. Można go również schłodzić w lodówce. Polecam schłodzić go przez 1 godzinę. Przechowywać w lodówce najdłużej do dnia następnego.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 10- 12

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Tort bezowy Dacquoise Tort bezowy Dacquoise Tort bezowy DacquoiseTort bezowy Dacquoise