Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
28 Komentarzy

Pavlova

Znowu pozostało mi sporo białek. Zastanawiałam się co mogłabym z nich zrobić, poza zamrożeniem. Od razu przyszły mi na myśl bezy i białkowiec. Białkowca już Wam prezentowałam, więc postanowiłam zrobić coś z bez, a co innego jak nie olbrzymią bezę?  Pavlova to nic innego jak wielka beza z bitą śmietaną i dowolnymi owocami, najlepiej świeżymi, sezonowymi. Beza ma być chrupiąca z zewnątrz, a bardzo mięciutka w środku. Beza ozdobiona jest bitą śmietaną, niesłodzoną i owocami. Owoce lekko kwaskowate świetnie komponują się ze słodką bezą. Poza tym, środek bezy jest piankowy i razem ze śmietaną po prostu rozpływa się w ustach. Nie ma nawet czego ugryźć ;), no chyba, że owoce ;). Polecam szczególnie jeśli pozostanie Wam białek. Jeśli nie lubicie za słodkich ciast to polecam owoce bardziej kwaskowate np. kiwi, czy porzeczki.

Składniki:

  • 4 białka
  • 250g cukru
  • 1 łyżka octu winnego białego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 500ml słodkiej śmietany 30- 36%
  • dowolne owoce
  • ewentualnie 50g czekolady dowolnej, u mnie gorzkiej*

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik rozgrzać do 180°C.
  2. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodawać stopniowo cukier. Na końcu dodać ocet i mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilę ubić. Masa bezowa powinna być dobrze ubita i się świecić.
  3. Masę bezową przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i uformować okrągły placek mniej więcej o grubości 3cm. Wyrównać z góry.
  4. Bezę wstawić do piekarnika i od razu zredukować temperaturę do 100°C. Piec ok. 1 godzinę i 20 minut. Po tym czasie uchylić lekko drzwiczki piekarnika i pozostawić bezę w piekarniku do ostygnięcia. Ważne, aby beza było chrupiąca i jasna z zewnątrz, a mięciutka w środku.
  5. Gdy beza ostygnie wyłożyć ją np. na paterę. Najłatwiej jest położyć bezę górą do dołu (wtedy nam się nie pokruszy) i delikatnie ściągnąć z góry papier do pieczenia.
  6. Śmietanę ubić na sztywno. Wyłożyć na bezę.
  7. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Udekorować nią śmietanę. Na górze ułożyć umyte i osuszone owoce.
  8. Można serwować od razu.
  9. Przechowywać w lodówce.

* W wersji bezglutenowej należy wybrać czekoladę bez dodatku glutenu.

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

ponad 1 godz.
porcje

Liczba porcji:

około 16
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: niski

Pavlova

Pavlova

Pavlova

Pavlova

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Jola · 6 miesięcy temu
    Moja pierwsza palvova. Przepyszna
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Iwona · 9 miesięcy temu
    A oto moja Beza Pavlowa
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 10 miesięcy temu
    Witam, czy mogę podwoić składniki żeby wyszła większa beza?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 10 miesięcy temu
      Tak, ale myślę, że 6 białek wystarczy na okręg mniej więcej 23 cm. 300 g cukru też wystarczy, a reszta jak w przepisie. Należy wydłużyć czas pieczenia do 2 godzin lub trochę dłużej tak, aby beza była chrupiąca na zewnątrz.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magda · 1 lat temu
    Zrobiła, pierwszy raz w życiu bezę wg przepisu powyżej - pominęłam ocet, bo nie chciało mi się iść do sklepu - mróz -20. Wyszła cudna - idealna mimo, że piekłam ją 2h. Udało mi się dokupić granaty, więc było pysznie: słodka beza i kwaskowaty granat. Wg mnie najlepsza pierwszego dnia.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 3 lat temu
    [b]Gosiu[/b] to dodaj łyżeczkę.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    gosia · 3 lat temu
    a czy może być ocet spirytusowy ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]Karolino[/b] zwiększ proporcjonalnie ilość cukru, a ocet i mąka może zostać jak w przepisie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karolina · 4 lat temu
    Pani Joanno jestem wielką fanką Pani strony. Właśnie zostało mi 5 białek z drożdżówki z truskawkami wg Pani przepisu, i teraz kusi mnie przygotowanie tej bezy. Nie wiem tylko jakie użyć proporcje. Z ilością cukru nie ma problemu ale ocet-dać kilka kropel więcej? i mąka-dać kopiatą łyżkę? Czy moze zostawić tak jak jest a dodatkowe białko nie zaszkodzi? Jestem laikiem w temacie bez stąd moje watpliwosci
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    edyta · 4 lat temu
    to jest mój ulubiony deser,pycha
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agnieszka · 4 lat temu
    Dzis moj debiut z okazji moich urodzin postanowilam zaskoczyc siostre. Zawsze to ona cos piecze. Mysle ze ta beza jest na tyle latwa iz nawet mi sie uda.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Beata · 5 lat temu
    Kurcze, to chyba nawet będzie lepsze. I jak tu schudnąć :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Beato[/b] mam w planach podobne ciasto tylko, że z masą chałwową :lol:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Beata · 5 lat temu
    na spodzie jest ciasto (chyba biszkopt) czekoladowe/kakaowe. Masa jest orzechowo-kremowa, ale nie jest ciężka. Jest nasączona alkoholem i są w niej pokruszone bezy. Wierzch jest posypany pokruszonymi orzechami.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Beato[/b] tak, może się tak zdarzyć. Beza jest z wierzchu bardzo krucha i delikatna.
    U Sowy nigdy nie byłam, ale jak jesteś w stanie go opisać, szczególnie jaki to jest rodzaj masy to mogę coś podobnego wymyślić ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Beata · 5 lat temu
    Beza mi trochę popękała na wierzchu. Czy to normalne?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Beata · 5 lat temu
    Joanno, a czy znasz może przepis na hiszpański tort orzechowy?? Jadlam z Sowy i jest przeeepyszny.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Moniko[/b] zrobiłabym zwykłe bezy.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika8507 · 5 lat temu
    Joanno czy myślisz że z tego pzepisu mogła bym upiec mniejsze bezy na Hiszpana?czy może lepiej użyć przepisu na zykłe bezy?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Kaju[/b] sokiem z cytryny.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Dom Kaja · 5 lat temu
    Witam, a czym mogę zastąpić ocet winny?

Polub nas na ...

Początek strony