Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Pavlova

Znowu pozostało mi sporo białek. Zastanawiałam się co mogłabym z nich zrobić, poza zamrożeniem. Od razu przyszły mi na myśl bezy i białkowiec. Białkowca już Wam prezentowałam, więc postanowiłam zrobić coś z bez, a co innego jak nie olbrzymią bezę?  Pavlova to nic innego jak wielka beza z bitą śmietaną i dowolnymi owocami, najlepiej świeżymi, sezonowymi. Beza ma być chrupiąca z zewnątrz, a bardzo mięciutka w środku. Beza ozdobiona jest bitą śmietaną, niesłodzoną i owocami. Owoce lekko kwaskowate świetnie komponują się ze słodką bezą. Poza tym, środek bezy jest piankowy i razem ze śmietaną po prostu rozpływa się w ustach. Nie ma nawet czego ugryźć ;), no chyba, że owoce ;). Polecam szczególnie jeśli pozostanie Wam białek. Jeśli nie lubicie za słodkich ciast to polecam owoce bardziej kwaskowate np. kiwi, czy porzeczki.

Składniki:

  • 4 białka
  • 250g cukru
  • 1 łyżka octu winnego białego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 500ml słodkiej śmietany 30- 36%
  • dowolne owoce
  • ewentualnie 50g czekolady dowolnej, u mnie gorzkiej*

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik rozgrzać do 180°C.
  2. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodawać stopniowo cukier. Na końcu dodać ocet i mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilę ubić. Masa bezowa powinna być dobrze ubita i się świecić.
  3. Masę bezową przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i uformować okrągły placek mniej więcej o grubości 3cm. Wyrównać z góry.
  4. Bezę wstawić do piekarnika i od razu zredukować temperaturę do 100°C. Piec ok. 1 godzinę i 20 minut. Po tym czasie uchylić lekko drzwiczki piekarnika i pozostawić bezę w piekarniku do ostygnięcia. Ważne, aby beza było chrupiąca i jasna z zewnątrz, a mięciutka w środku.
  5. Gdy beza ostygnie wyłożyć ją np. na paterę. Najłatwiej jest położyć bezę górą do dołu (wtedy nam się nie pokruszy) i delikatnie ściągnąć z góry papier do pieczenia.
  6. Śmietanę ubić na sztywno. Wyłożyć na bezę.
  7. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Udekorować nią śmietanę. Na górze ułożyć umyte i osuszone owoce.
  8. Można serwować od razu.
  9. Przechowywać w lodówce.

* W wersji bezglutenowej należy wybrać czekoladę bez dodatku glutenu.

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

ponad 1 godz.
porcje

Liczba porcji:

około 16
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: niski

Pavlova

Pavlova

Pavlova

Pavlova

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (25)

  1. Magda

Zrobiła, pierwszy raz w życiu bezę wg przepisu powyżej - pominęłam ocet, bo nie chciało mi się iść do sklepu - mróz -20. Wyszła cudna - idealna mimo, że piekłam ją 2h. Udało mi się dokupić granaty, więc było pysznie: słodka beza i kwaskowaty...

Zrobiła, pierwszy raz w życiu bezę wg przepisu powyżej - pominęłam ocet, bo nie chciało mi się iść do sklepu - mróz -20. Wyszła cudna - idealna mimo, że piekłam ją 2h. Udało mi się dokupić granaty, więc było pysznie: słodka beza i kwaskowaty granat. Wg mnie najlepsza pierwszego dnia.

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Joanna

Gosiu to dodaj łyżeczkę.

  Załączniki
 
  1. gosia

a czy może być ocet spirytusowy ?

  Załączniki
 
  1. Joanna

Karolino zwiększ proporcjonalnie ilość cukru, a ocet i mąka może zostać jak w przepisie.

  Załączniki
 
  1. Karolina

Pani Joanno jestem wielką fanką Pani strony. Właśnie zostało mi 5 białek z drożdżówki z truskawkami wg Pani przepisu, i teraz kusi mnie przygotowanie tej bezy. Nie wiem tylko jakie użyć proporcje. Z ilością cukru nie ma problemu ale ocet-dać...

Pani Joanno jestem wielką fanką Pani strony. Właśnie zostało mi 5 białek z drożdżówki z truskawkami wg Pani przepisu, i teraz kusi mnie przygotowanie tej bezy. Nie wiem tylko jakie użyć proporcje. Z ilością cukru nie ma problemu ale ocet-dać kilka kropel więcej? i mąka-dać kopiatą łyżkę? Czy moze zostawić tak jak jest a dodatkowe białko nie zaszkodzi? Jestem laikiem w temacie bez stąd moje watpliwosci

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. edyta

to jest mój ulubiony deser,pycha

  Załączniki
 
  1. Agnieszka

Dzis moj debiut z okazji moich urodzin postanowilam zaskoczyc siostre. Zawsze to ona cos piecze. Mysle ze ta beza jest na tyle latwa iz nawet mi sie uda.

  Załączniki
 
  1. Beata

Kurcze, to chyba nawet będzie lepsze. I jak tu schudnąć :-)

  Załączniki
 
  1. Joanna

Beato mam w planach podobne ciasto tylko, że z masą chałwową :lol:

  Załączniki
 
  1. Beata

na spodzie jest ciasto (chyba biszkopt) czekoladowe/kakaowe. Masa jest orzechowo-kremowa, ale nie jest ciężka. Jest nasączona alkoholem i są w niej pokruszone bezy. Wierzch jest posypany pokruszonymi orzechami.

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony