Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
28 Komentarzy

Rogaliki z marmoladą

Bardzo kruche (a nawet przypominające francuskie), delikatne rogaliki serowe z marmoladą (powidłami lub dżemem). Rogaliki posypane są z góry cukrem pudrem. Samo ciasto nie zawiera w ogóle cukru. Dzięki słodkiemu nadzieniu smakują wyśmienicie nawet bez posypywania cukrem. Moja mama robiła te rogaliki z twarogiem. Ja tym razem zrobiłam z serkiem kremowym typu Philadelphia. Myślę, że można użyć dowolnego sera tylko należy dodać odpowiednią ilość mąki, aby ciasto za bardzo się nie kleiło i dało się rozwałkować.

Składniki:

  • 250g twarogu zmielonego (lub serka kremowego typu Philadelphia)
  • ok. 250g mąki pszennej
  • 250g masła
  • 1 jajko
  • ok. 200g marmolady (u mnie powidła śliwkowe)
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę posiekać z masłem. Dodać ser i pół jajka. Zagnieść ciasto. (Ciasto będzie lekko klejące przez ser, ale nie powinno się bardzo kleić. Jeśli będzie taka potrzeba, można dodać troszkę więcej mąki, ale nie za dużo, aby ciasto pozostało mięciutkie).
  2. Ciasto rozwałkować na grubo posypanym mąką blacie.
  3. Ciasto pokroić w trójkąty. Na każdym trójkącie ułożyć trochę marmolady i zwinąć w rogaliki. Dobrze skleić, aby podczas pieczenia nadzienie nie wypłynęło.

02

  1. Rogaliki ułożyć w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować rozkłóconą resztą jajka. (Wychodzą 3 blachy rogalików).

03

  1. Rogaliki piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180°C, do zarumienienia.
  2. Po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek3

Czas pieczenia jednej blachy:

około 20 min.
porcje

Liczba sztuk:

około 50
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: niski

Rogaliki z marmoladą

Rogaliki z marmoladą

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    majeczka · 6 miesięcy temu
    Na jaka grubosc rozwalkowac ciasto?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 3 lat temu
    [b]Tini[/b] połowa żółtka i połowa białka. Rozbij na talerz jajko i mniej więcej weź z tego połowę.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    tini · 3 lat temu
    Jak pól jajka?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    kama · 3 lat temu
    Rogaliki są na prawdę przepyszne. Robiłam już 3 razy dzień po dniu - tak szybko znikały z patery. ja użyłam sera twarogowego na sernik ( z lidla w wiaderku 1kg)i wyszło wyśmienicie ! dziękuję
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agata · 3 lat temu
    Ale pyszne rogaliki, już raz robiłam. Niedługo zrobię na urodziny synka. Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]Karolino[/b] nie trzeba.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    karolina · 4 lat temu
    witam serdecznie,

    Zwracam sie do pani z pytaniem czy do tego przepisu nie nalezy dodac drozdzy lub proszku do pieczenia? Z gory dziekuje za odpowiedz.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ANNA · 4 lat temu
    ROGALIKI SMAKOWAŁY WSZYSTKIM ALE NAJBARDZIEJ DZIECIOM.ŁATWY PRZEPIS.POLECAM SZCZERZE.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Majciu[/b] możesz. Gdyby Ci się ciasto mocno kleiło, dosyp trochę mąki.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Majcia · 5 lat temu
    Czy zamiast serka kremowego typu Philadelphia mogę użyć serka w "wiaderku"
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Izabelo[/b] nie mogę Ci dać gwaracji, że przepis jest dobry jeśli go nie robiłam ;-) Patrząc na składniki to jest to zwykłe ciasto drożdżowe bez cukru. Dodałabym chociaż szczyptę cukru do zaczynu i nie wiem, czy ilość mąki nie jest trochę za mała. Zobaczysz przy wyrabianiu ciasta, czy się bardzo klei.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Izabela · 5 lat temu
    pani Joanno ja mam troszke inny przepis czy może mi pani powiedziec czy on jest dobry bo jeszcze nie pikłam
    *PÓŁ Z POŁOWY DROŻDŻY
    *PÓŁ MASŁA
    *2 SZKLANKI MĄKI
    *1 JAJKO
    *NIECAŁA SZKLANKA MLEKA
    *SZCZYPTA SOLI
    CUKIER PUDER (POSYPKA)
    PROSZE O SZYBKOM ODPOWIEDZ
    Izabela
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ewa · 6 lat temu
    ale sie umęczyłam to był mój pierwszy raz z takim ciastem. Kuchnia wyglądała jak pobojowisko! Ale mąż powiedział, ze niebo w gębie. ponieważ nie miałam konfitury zrobiłam tak: śliwkę suszoną umazałam Nutellą i ciach na trójkącik obawiam się, że mąż teraz bedzie chciał takie cuda częsciej zajadać !
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Widenna · 6 lat temu
    Fajny przepis, podobny tylko bez jajka i 200 gr mąki oraz Danio zamiast mielonego sera krąży po mojej rodzinnej wsi jako ten najtrudniejszy :lol: Niewiele Pań jest w stanie uzyskać efekt listkowania w stopniu zadowalającym, a ponoć sekret tkwi w dosypaniu jak najmniejszej ilości mąki przy wałkowaniu, co przy okrutnie klejącym się cieście jest prawie awykonalne :-) Moja teściowa robi fantastyczne, mnie udały się raz. Z twojego przepisu wyszły niezłe ;-) Tylko ja nie potrafię rolować rogalików!!! :cry: Wybrałam więc naszą, prostszą formę, czyli ciasto na kwadraty, w środek konfitura i zlepić przeciwległe rogi. U nas(śląsk) nazywają się SZPLITRY i zawsze są z domową konfiturą jabłkową, której przepis też jest nasz, wiejski
    Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Paula. · 7 lat temu
    Dziękuję za ekspresową odpowiedź. Jutro od rana zabieram się za pieczenie. :P
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 7 lat temu
    [b]Paulo[/b] myślę, że tak.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Paula. · 7 lat temu
    Czy gdybym dodała jabłka lub śliwki, wyszłyby równie smaczne?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    myniolinka · 7 lat temu
    pięknie listkujące się ciasto! uwielbiam takie maleństwa!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    karmel-itka · 7 lat temu
    urocze.
    idealne do popołudniowej kawy na Dzień Babci kochanej.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    aga · 7 lat temu
    ale pysznosci:) rogaliki wygladaja cudownie:)

Polub nas na ...

Początek strony