Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Rogaliki z marmoladą

Bardzo kruche (a nawet przypominające francuskie), delikatne rogaliki serowe z marmoladą (powidłami lub dżemem). Rogaliki posypane są z góry cukrem pudrem. Samo ciasto nie zawiera w ogóle cukru. Dzięki słodkiemu nadzieniu smakują wyśmienicie nawet bez posypywania cukrem. Moja mama robiła te rogaliki z twarogiem. Ja tym razem zrobiłam z serkiem kremowym typu Philadelphia. Myślę, że można użyć dowolnego sera tylko należy dodać odpowiednią ilość mąki, aby ciasto za bardzo się nie kleiło i dało się rozwałkować.

Składniki:

  • 250g twarogu zmielonego (lub serka kremowego typu Philadelphia)
  • ok. 250g mąki pszennej
  • 250g masła
  • 1 jajko
  • ok. 200g marmolady (u mnie powidła śliwkowe)
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę posiekać z masłem. Dodać ser i pół jajka. Zagnieść ciasto. (Ciasto będzie lekko klejące przez ser, ale nie powinno się bardzo kleić. Jeśli będzie taka potrzeba, można dodać troszkę więcej mąki, ale nie za dużo, aby ciasto pozostało mięciutkie).
  2. Ciasto rozwałkować na grubo posypanym mąką blacie.
  3. Ciasto pokroić w trójkąty. Na każdym trójkącie ułożyć trochę marmolady i zwinąć w rogaliki. Dobrze skleić, aby podczas pieczenia nadzienie nie wypłynęło.

02

  1. Rogaliki ułożyć w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować rozkłóconą resztą jajka. (Wychodzą 3 blachy rogalików).

03

  1. Rogaliki piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180°C, do zarumienienia.
  2. Po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek3

Czas pieczenia jednej blachy:

około 20 min.
porcje

Liczba sztuk:

około 50
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: niski

Rogaliki z marmoladą

Rogaliki z marmoladą

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (27)

  1. Joanna

Tini połowa żółtka i połowa białka. Rozbij na talerz jajko i mniej więcej weź z tego połowę.

  Załączniki
 
  1. tini

Jak pól jajka?

  Załączniki
 
  1. kama

Rogaliki są na prawdę przepyszne. Robiłam już 3 razy dzień po dniu - tak szybko znikały z patery. ja użyłam sera twarogowego na sernik ( z lidla w wiaderku 1kg)i wyszło wyśmienicie ! dziękuję

  Załączniki
 
  1. Agata

Ale pyszne rogaliki, już raz robiłam. Niedługo zrobię na urodziny synka. Pozdrawiam

  Załączniki
 
  1. Joanna

Karolino nie trzeba.

  Załączniki
 
  1. karolina

witam serdecznie,

Zwracam sie do pani z pytaniem czy do tego przepisu nie nalezy dodac drozdzy lub proszku do pieczenia? Z gory dziekuje za odpowiedz.

  Załączniki
 
  1. ANNA

ROGALIKI SMAKOWAŁY WSZYSTKIM ALE NAJBARDZIEJ DZIECIOM.ŁATWY PRZEPIS.POLECAM SZCZERZE.

  Załączniki
 
  1. Joanna

Majciu możesz. Gdyby Ci się ciasto mocno kleiło, dosyp trochę mąki.

  Załączniki
 
  1. Majcia

Czy zamiast serka kremowego typu Philadelphia mogę użyć serka w "wiaderku"

  Załączniki
 
  1. Joanna

Izabelo nie mogę Ci dać gwaracji, że przepis jest dobry jeśli go nie robiłam ;-) Patrząc na składniki to jest to zwykłe ciasto drożdżowe bez cukru. Dodałabym chociaż szczyptę cukru do zaczynu i nie wiem, czy ilość mąki nie jest trochę za mała....

Izabelo nie mogę Ci dać gwaracji, że przepis jest dobry jeśli go nie robiłam ;-) Patrząc na składniki to jest to zwykłe ciasto drożdżowe bez cukru. Dodałabym chociaż szczyptę cukru do zaczynu i nie wiem, czy ilość mąki nie jest trochę za mała. Zobaczysz przy wyrabianiu ciasta, czy się bardzo klei.

Czytaj więcej
  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony