Rogaliki krucho- drożdżowe

Delikatne, lekkie rogaliki z ciasta krucho- drożdżowego z powidłami lub marmoladą w środku i lukrem na zewnątrz. Do ciasta nie dodajemy ani cukru, ani jajka. Rogaliki osładza nadzienie i lukier. Przepyszne, najlepsze i łatwe do przygotowania.

Składniki na 40 sztuk:

Ciasto krucho- drożdżowe:

  • 500 g mąki pszennej
  • 40 g świeżych drożdży
  • 200 ml płynnej, słodkiej śmietany 30- 36%
  • 250 g masła (lub margaryny), temperatura pokojowa

Nadzienie:

  • powidła śliwkowe, twarda marmolada

Lukier:

  • 100 g cukru pudru
  • ok. 2 łyżek wrzątku

Sposób przygotowania:

  1. Do miski przesiać mąkę. Dodać pokruszone drożdże, śmietanę i miękkie masło, pokrojone na kawałki. Wyrobić ciasto ręcznie lub przy użyciu robota kuchennego. Gotowe ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.
  2. Ciasto podzielić na pięć równych części.
  3. Każdą część, jedną po drugiej, rozwałkować na posypanym mąką blacie w kształt koła na grubość ok. 3 mm i pociąć na 8 trójkątów.
  4. Na każdy trójkąt nałożyć pół łyżeczki powideł i zwinąć od podstawy do wierzchołka trójkąta, tworząc rogaliki. Gotowe rogaliki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Wychodzą 2,5 blachy rogalików).

2

  1. Piec w nagrzanym piekarniku, jedną blachę po drugiej, ok. 20 minut do zarumienienia w temperaturze 200°C, grzałka góra- dół.

3

  1. Przygotować lukier. Przesiany cukier puder utrzeć z wrzątkiem na gładką masę. (Gdyby lukier był za rzadki, należy dodać cukru pudru. Gdyby był za gęsty, dodać więcej wody). Lukier rozprowadzić na ciepłych lub chłodnych rogalikach.

Uwaga:

  • Rogaliki można zamrozić już polukrowane. Zamrożone wystarczy wyciągnąć z zamrażarki i pozostawić do całkowitego rozmrożenia lub rozmrozić w mikrofalówce.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość sztuk:

40

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Rogaliki krucho- drożdżowe Rogaliki krucho- drożdżowe