Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
41 Komentarzy

Rogaliki maślane

Drożdżowe rogaliki z nutellą. Rogaliki są mięciutkie, puszyste i mało słodkie. Słodyczy dodaje im nutella, która jest w środku.

Składniki:

  • 220ml mleka
  • 20g świeżych drożdży
  • ½ łyżeczki soli
  • 40g masła
  • 375g mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • 1 żółtko
  • Nutella lub inny krem czekoladowy

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże rozpuścić w letnim mleku. Dodać szklankę mąki. Wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia.
  2. Masło roztopić i ostudzić.
  3. Do wyrośniętego zaczynu dodać masło, cukier, sól i resztę mąki. Zagnieść ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia.
  4. Ciasto rozwałkować na okrągły placek. Wyciąć 10 trójkątów  z ciasta (tak jakby kroić torta). Na każdy trójkąt nałożyć nutellę. Ciasto zwinąć od podstawy do wierzchołka trójkąta.
  5. Gotowe rogaliki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić na 10 minut do wyrośnięcia.

2

  1. Posmarować rozkłóconym żółtkiem.
  2. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 220°C.

Uwaga: Ciasto nie musi być koniecznie rozwałkowane w kształt koła. Można spokojnie rozwałkować w prostokąt lub kwadrat. Ważne jest tylko, aby powycinać trójkąty.

Przepis lekko zmodyfikowany na podstawie przepisu ze strony: dev.wunderkessel.de/forum, autor: Torti 7, „Butterhörnchen sehr lecker”.

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 15 min.
porcje

Liczba sztuk:

około 10
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: niski

Rogaliki maślane

Rogaliki maślane

Rogaliki maślane

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Krzysiek · 5 miesięcy temu
    Czy korzystając z drożdży instant trzeba je najpierw rozpuścić w mleku? Pytam bo do tej pory zawsze używałem świeżych.
    Czy 6 g drożdży instant to nie za mało? Bo w innym przepisie na tej stronie znalazłem proporcje, że albo 24 g świeżych, albo 12 g instant - przepis dotyczył chyba jakichś bułeczek drożdżowych. Czyli w tym przypadku należałoby dodać około 10 g drożdży instant. Dobrze kombinuje?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 5 miesięcy temu
      Drożdże instant miesza się z mąką, nie ma potrzeby robienia zaczynu. Powinno pisać z tyłu na opakowaniu. Ja przyjmuję przelicznik: 7 g drożdży instant = 25 g świeżych. (Oczywiście można dodać trochę więcej. Niektórzy przyjmują, że drożdży świeżych należy dać dwa razy więcej niż intant, ale spokojnie wystarcza tak jak w moim przeliczniku). Jeśli użyjemy więcej drożdży to ciasto szybkiej wyrośnie, ale należy nie przesadzać, bo jak przesadzimy to smaku drożdży może być wyczuwalny
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Bożena · 1 lat temu
    Zrobiłam rogaliki razem z mężem, on wyszukał przepis. Wyszły pyszne ! Dziś robimy dla córki wersję wegańską czyli z mlekiem sojowym i olejem kokosowym :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Izabela · 3 lat temu
    Witam, właśnie trafiłam na Pani blog jestem zachwycona;)... Właśnie upiekły się rogaliki z nutella
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Sandra · 4 lat temu
    Dziekuje za odpowiedz. Rogaliki mrozilam obydwoma sposobami. Czesc zamrozilam surowych (zaraz po zlepieniu) i czesc zamrozilam upieczonych). Te zamrozone wyjelam na blaszke poznym wieczorem i zostawilam przykryte sciereczka na noc. Rano byly pieknie wyrosniete i bardzo dobrze sie upiekly. Z niekturych wyplynelo troszke konfitury, ale ogulnie bylo OK.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]Sandro[/b] ja zamroziłabym je już upieczone i rozmroziła na miejscu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    sandra · 4 lat temu
    Pani Joanna, już kilka razy piekłam te rogaliki i są świetne! Teraz chciałam ich trochę zrobić na wyjazd wakacyjny i je upiec na miejscu. Myskalam o przygotowaniu ich wczesniej i zamrożeniu. Czy próbowała je pani kiedyś mrozic przed upierzeniem? Myśli pani ze lepiej zamrozić zanim czy lepiej po wyrośnieciu?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    sandra · 4 lat temu
    Zrobilam rogaliki z powujnej porcji, z jablkami I z nutella na poczatku ciasto nie chcialo mi rosnac, ale godzinie byly pieknie wyrosniete. Nastepnym razem zrobie je z dzemem.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]Aga[/b] nie ma.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    aga · 4 lat temu
    Witam, czy w tym przepisie nie ma jaj do ciasta?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]Agnieszko[/b] w przypadku drożdży intant nie musisz przygotowywać zaczynu, czyli pkt.1. Łączysz tylko wszystkie składniki i wyrabiasz ciasto.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agnieszka · 4 lat temu
    A jak w przypadku drozdzy instant? Ktore kroki pomijamy? Wielkie dzieki!;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]Martyno[/b] tak.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    martyna · 4 lat temu
    czy zamiast nutelli można włozyć kostkę czekolady?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]Malwino[/b] to jest zwykłe ciasto drożdżowe. Trzymane na blacie powinny być przykryte ściereczką. Można wydłużyć ich świeżość trzymając je w lodówce. Przed podaniem można je lekko podgrzać.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    malwina · 4 lat temu
    Kolejny wypróbowany przepis z Pani strony. Rogaliki rewelacyjne. Najlepsze zaraz po ostudzeniu, gdyż nie wiem dlaczego po kilku godz. zaczynają czerstwieć. Trzeba je jakoś specjalnie przechowywać żeby mogły zachować dłużej swoją miękkość ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]Iwono[/b] gdy ciasto podwoi swoją objętość to znaczy, że jest gotowe. Trwa to w zależności od temperatury pomieszczenie do ok. 1 godz. Po prostu zaglądaj do niego co jakiś czas i jak ładnie wyrośnie, możesz robić rogaliki.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Iwona · 4 lat temu
    Przepraszam, ale jestem zupełną nowicjuszką. Kiedy będę wiedziała, że ciasto przestało rosnąć?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Basia · 4 lat temu
    Powinna się Pani czuć winna:) Przez te wszystkie super przepisy nie mogę schudną:) Rogaliki są prze pyszne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    elzbieta · 4 lat temu
    Witam i dziękuję za rogaliki, które uwielbiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Lena · 4 lat temu
    Wyglądają wspaniale!
    Moje zawsze się porozklejają, jeszcze przed pieczeniem je 'poprawiam', a i tak nigdy nie wyglądają tak efektownie...

Polub nas na ...

Początek strony