Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Rogaliki maślane

Drożdżowe rogaliki z nutellą. Rogaliki są mięciutkie, puszyste i mało słodkie. Słodyczy dodaje im nutella, która jest w środku.

Składniki:

  • 220ml mleka
  • 20g świeżych drożdży
  • ½ łyżeczki soli
  • 40g masła
  • 375g mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • 1 żółtko
  • Nutella lub inny krem czekoladowy

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże rozpuścić w letnim mleku. Dodać szklankę mąki. Wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia.
  2. Masło roztopić i ostudzić.
  3. Do wyrośniętego zaczynu dodać masło, cukier, sól i resztę mąki. Zagnieść ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia.
  4. Ciasto rozwałkować na okrągły placek. Wyciąć 10 trójkątów  z ciasta (tak jakby kroić torta). Na każdy trójkąt nałożyć nutellę. Ciasto zwinąć od podstawy do wierzchołka trójkąta.
  5. Gotowe rogaliki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić na 10 minut do wyrośnięcia.

2

  1. Posmarować rozkłóconym żółtkiem.
  2. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 220°C.

Uwaga: Ciasto nie musi być koniecznie rozwałkowane w kształt koła. Można spokojnie rozwałkować w prostokąt lub kwadrat. Ważne jest tylko, aby powycinać trójkąty.

Przepis lekko zmodyfikowany na podstawie przepisu ze strony: dev.wunderkessel.de/forum, autor: Torti 7, „Butterhörnchen sehr lecker”.

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 15 min.
porcje

Liczba sztuk:

około 10
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: niski

Rogaliki maślane

Rogaliki maślane

Rogaliki maślane

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (42)

  1. Krzysiek

Czy korzystając z drożdży instant trzeba je najpierw rozpuścić w mleku? Pytam bo do tej pory zawsze używałem świeżych.
Czy 6 g drożdży instant to nie za mało? Bo w innym przepisie na tej stronie znalazłem proporcje, że albo 24 g świeżych, albo 12...

Czy korzystając z drożdży instant trzeba je najpierw rozpuścić w mleku? Pytam bo do tej pory zawsze używałem świeżych.
Czy 6 g drożdży instant to nie za mało? Bo w innym przepisie na tej stronie znalazłem proporcje, że albo 24 g świeżych, albo 12 g instant - przepis dotyczył chyba jakichś bułeczek drożdżowych. Czyli w tym przypadku należałoby dodać około 10 g drożdży instant. Dobrze kombinuje?

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Krzysiek

Drożdże instant miesza się z mąką, nie ma potrzeby robienia zaczynu. Powinno pisać z tyłu na opakowaniu. Ja przyjmuję przelicznik: 7 g drożdży instant = 25 g świeżych. (Oczywiście można dodać trochę więcej. Niektórzy przyjmują, że drożdży...

Drożdże instant miesza się z mąką, nie ma potrzeby robienia zaczynu. Powinno pisać z tyłu na opakowaniu. Ja przyjmuję przelicznik: 7 g drożdży instant = 25 g świeżych. (Oczywiście można dodać trochę więcej. Niektórzy przyjmują, że drożdży świeżych należy dać dwa razy więcej niż intant, ale spokojnie wystarcza tak jak w moim przeliczniku). Jeśli użyjemy więcej drożdży to ciasto szybkiej wyrośnie, ale należy nie przesadzać, bo jak przesadzimy to smaku drożdży może być wyczuwalny

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Bożena

Zrobiłam rogaliki razem z mężem, on wyszukał przepis. Wyszły pyszne ! Dziś robimy dla córki wersję wegańską czyli z mlekiem sojowym i olejem kokosowym :-)

  Załączniki
 
  1. Izabela

Witam, właśnie trafiłam na Pani blog jestem zachwycona... Właśnie upiekły się rogaliki z nutella

  Załączniki
 
  1. Sandra

Dziekuje za odpowiedz. Rogaliki mrozilam obydwoma sposobami. Czesc zamrozilam surowych (zaraz po zlepieniu) i czesc zamrozilam upieczonych). Te zamrozone wyjelam na blaszke poznym wieczorem i zostawilam przykryte sciereczka na noc. Rano byly...

Dziekuje za odpowiedz. Rogaliki mrozilam obydwoma sposobami. Czesc zamrozilam surowych (zaraz po zlepieniu) i czesc zamrozilam upieczonych). Te zamrozone wyjelam na blaszke poznym wieczorem i zostawilam przykryte sciereczka na noc. Rano byly pieknie wyrosniete i bardzo dobrze sie upiekly. Z niekturych wyplynelo troszke konfitury, ale ogulnie bylo OK.

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Joanna

Sandro ja zamroziłabym je już upieczone i rozmroziła na miejscu.

  Załączniki
 
  1. sandra

Pani Joanna, już kilka razy piekłam te rogaliki i są świetne! Teraz chciałam ich trochę zrobić na wyjazd wakacyjny i je upiec na miejscu. Myskalam o przygotowaniu ich wczesniej i zamrożeniu. Czy próbowała je pani kiedyś mrozic przed upierzeniem?...

Pani Joanna, już kilka razy piekłam te rogaliki i są świetne! Teraz chciałam ich trochę zrobić na wyjazd wakacyjny i je upiec na miejscu. Myskalam o przygotowaniu ich wczesniej i zamrożeniu. Czy próbowała je pani kiedyś mrozic przed upierzeniem? Myśli pani ze lepiej zamrozić zanim czy lepiej po wyrośnieciu?

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. sandra

Zrobilam rogaliki z powujnej porcji, z jablkami I z nutella na poczatku ciasto nie chcialo mi rosnac, ale godzinie byly pieknie wyrosniete. Nastepnym razem zrobie je z dzemem.

  Załączniki
 
  1. Joanna

Aga nie ma.

  Załączniki
 
  1. aga

Witam, czy w tym przepisie nie ma jaj do ciasta?

  Załączniki
 
  1. Joanna

Agnieszko w przypadku drożdży intant nie musisz przygotowywać zaczynu, czyli pkt.1. Łączysz tylko wszystkie składniki i wyrabiasz ciasto.

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Polub nas na ...

Początek strony