Rogaliki maślane
Drożdżowe rogaliki z nutellą. Rogaliki są mięciutkie, puszyste i mało słodkie. Słodyczy dodaje im nutella, która jest w środku.
Składniki na 10 sztuk:
Ciasto drożdżowe:
- 220 ml mleka, lekko ciepłego
- 20 g świeżych drożdży
- ½ łyżeczki soli
- 40 g masła
- 375 g mąki pszennej (+ trochę do posypania blatu)
- 3 łyżki cukru
Nadzienie:
- krem orzechowo- czekoladowego np. nutella
Do posmarowania:
- 1 żółtko
Sposób przygotowania:
- Przygotować zaczyn: Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. szklanką mąki (ok. 150 g). Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
- Przygotować ciasto drożdżowe: Masło roztopić. Odstawić na bok. Resztę mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, sól, wyrośnięty zaczyn i lekko ciepłe lub chłodne masło. Wyrobić ciasto, najlepiej mikserem lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta.
- Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 45- 60 minut, aż ciasto podwoi swoją objętość.
- Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na okrągły placek. Pociąć na 10 trójkątów (tak jakby kroić tort). Na każdy trójkąt nałożyć kopiatą łyżeczką kremu orzechowo- czekoladowego. Ciasto zwinąć od podstawy do wierzchołka trójkąta i lekko wygiąć, tworząc rogalik.
- Gotowe rogaliki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić na ok. 10 minut do wyrośnięcia.
- W tym czasie rozgrzać piekarnik do temperatury 220°C, grzałka góra- dół.
- Rogaliki posmarować rozkłóconym żółtkiem.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 220°C, aż ładnie się zarumienią.
Uwaga:
- Ciasto nie musi być koniecznie rozwałkowane w kształt koła. Można spokojnie rozwałkować w prostokąt lub kwadrat. Ważne jest tylko, aby powycinać trójkąty.
Źródło: Przepis zmodyfikowany na podstawie przepisu ze strony: wunderkessel.de
Całkowity czas przygotowania: |
||
Liczba porcji: |
ok. 10 |
|
Trudność: | łatwa | |
Koszt: | niski |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.