Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
22 Komentarzy
Rogaliki serowe z powidłami

Bardzo kruche, a nawet powiedziałabym przypominające ciasto francuskie, delikatne rogaliki serowe z marmoladą lub powidłami. Rogaliki posypane są z góry cukrem pudrem. Samo ciasto nie zawiera w ogóle cukru. Dzięki słodkiemu nadzieniu smakują wyśmienicie nawet bez posypywania cukrem. Moja mama robiła te rogaliki z twarogiem. Ja robię je z serkiem kremowym typu Philadelphia. Może być też inny serek twarożkowy byle nie był kwaśny i był w miarę gęsty.

Składniki:

Ciasto:

  • 250 g twarogu zmielonego lub serka kremowego typu Philadelphia, zimnego
  • 250 g mąki pszennej
  • 250 g masła, zimnego
  • 1 jajko (rozmiar M)

Dodatkowo:

  • ok. 200 g marmolady lub powideł śliwkowych
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Jajko wbić do głębokiego talerza i roztrzepać widelcem.
  2. Do miski wsypać mąkę, dodać pokrojone na małe kawałki zimne masło, ser i połowę roztrzepanego jajka. Zagnieść ciasto. (Można ręcznie, ale polecam użyć mikser ręczny z mieszadłami do wyrabiania ciasta, aby ciasto nie ogrzało się od rąk).
  3. Ciasto przełożyć na grubo posypany mąką blat. (Ciasto jest klejące). Podzielić na 4 równe części.

2

  1. Każdą część, jedną po drugiej, rozwałkować na posypanym mąką blacie w kształt koła dość cienko na grubość ok. 3 mm i pociąć na 8 trójkątów. (Ciasto przed wałkowaniem posyp z góry mąką. Wałek również oprósz mąką. Ważne, żeby w ciasto nie wgniatać dodatkowej mąki, z zewnątrz można ;)).

3

  1. Na każdy trójkąt nałożyć ok. ⅔ łyżeczki powideł i zwinąć od podstawy do wierzchołka trójkąta, tworząc rogaliki. Dobrze skleić, aby podczas pieczenia nadzienie nie wypłynęło. Gotowe rogaliki układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Wychodzą 2 blachy rogalików).

4

5

  1. Przy pomocy pędzelka posmarować rogaliki resztą jajka.
  2. Piec w nagrzanym piekarniku, jedną blachę po drugiej, ok. 30 minut do zarumienienia w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół.
  3. Chłodne oprószyć cukrem pudrem.

Kuchnia:

Polska

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 32

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: niski
Rogaliki serowe z powidłami Rogaliki serowe z powidłami Rogaliki serowe z powidłami

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anna · 5 dni temu
    Moje rogaliki się pięka ale jakoś się rozplywaja hmm.. Mam nadzieję że wyjdą
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewelina · 1 miesięcy temu
    Jak dlugo moga lezec rogaliki ? Na drugi dzień będą tak samo świeże?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Róża · 2 miesięcy temu
    nie dodajemy cukru do ciasta na etapie wyrabiania?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agata · 4 lat temu
    Ale pyszne rogaliki, już raz robiłam. Niedługo zrobię na urodziny synka. Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    karolina · 5 lat temu
    Witam serdecznie, Zwracam sie do pani z pytaniem czy do tego przepisu nie nalezy dodac drozdzy lub proszku do pieczenia? Z gory dziekuje za odpowiedz.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ANNA · 5 lat temu
    Rogaliki smakowały wszystkim, ale najlbardziej dzieciom. Łatwy przepis. Polecam szczerze
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Majcia · 7 lat temu
    Czy zamiast serka kremowego typu Philadelphia mogę użyć serka w "wiaderku"
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Izabela · 7 lat temu
    pani Joanno ja mam troszke inny przepis czy może mi pani powiedziec czy on jest dobry bo jeszcze nie pikłam
    *PÓŁ Z POŁOWY DROŻDŻY
    *PÓŁ MASŁA
    *2 SZKLANKI MĄKI
    *1 JAJKO
    *NIECAŁA SZKLANKA MLEKA
    *SZCZYPTA SOLI
    CUKIER PUDER (POSYPKA)
    PROSZE O SZYBKOM ODPOWIEDZ
    Izabela
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 2 dni temu
      Nie mogę Ci dać gwaracji, że przepis jest dobry jeśli go nie robiłam Patrząc na składniki to jest to zwykłe ciasto drożdżowe bez cukru. Dodałabym chociaż szczyptę cukru do zaczynu i nie wiem, czy ilość mąki nie jest trochę za mała. Zobaczysz przy wyrabianiu ciasta, czy się bardzo klei.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ewa · 7 lat temu
    ale sie umęczyłam to był mój pierwszy raz z takim ciastem. Kuchnia wyglądała jak pobojowisko! Ale mąż powiedział, ze niebo w gębie. ponieważ nie miałam konfitury zrobiłam tak: śliwkę suszoną umazałam Nutellą i ciach na trójkącik obawiam się, że mąż teraz bedzie chciał takie cuda częsciej zajadać !
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Widenna · 7 lat temu
    Fajny przepis, podobny tylko bez jajka i 200 gr mąki oraz Danio zamiast mielonego sera krąży po mojej rodzinnej wsi jako ten najtrudniejszy Niewiele Pań jest w stanie uzyskać efekt listkowania w stopniu zadowalającym, a ponoć sekret tkwi w dosypaniu jak najmniejszej ilości mąki przy wałkowaniu, co przy okrutnie klejącym się cieście jest prawie awykonalne Moja teściowa robi fantastyczne, mnie udały się raz. Z twojego przepisu wyszły niezłe Tylko ja nie potrafię rolować rogalików!!! Wybrałam więc naszą, prostszą formę, czyli ciasto na kwadraty, w środek konfitura i zlepić przeciwległe rogi. U nas(śląsk) nazywają się SZPLITRY i zawsze są z domową konfiturą jabłkową, której przepis też jest nasz, wiejski
    Pozdrawiam
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 2 dni temu
      Dokładnie, zgadzam się. Ważne, żeby nie dodawać za dużo mąki, bo się nie będzie listkować i ciasto nie będzie tak delikatne. Jajko w moim przepisie też można pominąć . Raz zamiast połowy jajka dodałam z rozpędu całe jajko i też tak samo wyszło
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Paula. · 8 lat temu
    Czy gdybym dodała jabłka lub śliwki, wyszłyby równie smaczne?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    myniolinka · 8 lat temu
    pięknie listkujące się ciasto! uwielbiam takie maleństwa!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    karmel-itka · 8 lat temu
    urocze. idealne do popołudniowej kawy na Dzień Babci kochanej.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    aga · 8 lat temu
    ale pysznosci:) rogaliki wygladaja cudownie:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    kass · 8 lat temu
    Rogaliki są pyszne! robię je od dawna, moje są z przepisu teściowej...
    Joasiu upiekłam tez bułeczki z WP#101, bardzo smaczne, dziękuję za przepisy!!:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    flusso · 8 lat temu
    Jakie urocze maleństwa :)))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Eve · 8 lat temu
    pięknie wyglądają uwielbiam takie rogaliki do kawy
    takie na 3 kęsy akurat
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Nina · 8 lat temu
    ja bym jeszcze to ciasto przed wałkowaniem, włożyła na pół godziny do lodówki
    bardzo lubię takie rogaliki
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Majana · 8 lat temu
    Piękne rogaliki. Bardzo lubię

Polub nas na ...

Początek strony