Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Napisz komentarz
Rogaliki serowe z posypką orzechowo- cynamonową

Delikatne, kruche rogaliki z ciasta serowego. Zamiast nadzienia, obtoczone są w zmielonych orzechach, cukrze i cynamonie. Są chrupiące, lekkie i aromatyczne.

Dobrze przygotowane rogaliki będą lekko się listkować w środku, podobnie jak ciasto francuskie. Według mnie troszkę lepsze tj. delikatniejsze rogaliki wychodzą na serku kremowym niż na klasycznym twarogu.

Składniki na 32 rogaliki:

Ciasto:

  • 250 g serka kremowego typu Philadelphia lub twarogu półtłustego zmielonego, zimnego
  • 250 g mąki pszennej
  • 250 g masła, zimnego
  • 1 jajko (rozmiar M), zimne

Posypka orzechowo- cynamonowa:

  • 30 g zmielonych orzechów laskowych
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować posypkę orzechowo- cynamonową: W miseczce wymieszać zmielone orzechy, cukier i cynamon. Posypkę podzielić na 4 części, każda po 20g. Odstawić na bok.
  2. Przygotować ciasto: Jajko wbić do głębokiego talerza i roztrzepać widelcem.
  3. Do miski wsypać mąkę, dodać pokrojone na małe kawałki zimne masło, ser i połowę roztrzepanego jajka. Zagnieść ciasto. (Można ręcznie, ale polecam użyć mikser ręczny z mieszadłami do wyrabiania ciasta, aby ciasto nie ogrzało się od rąk).
  4. Ciasto przełożyć na grubo posypany mąką blat. (Ciasto jest klejące). Podzielić na 4 równe części.

2

  1. Każdą część, jedną po drugiej, rozwałkować na posypanym mąką blacie w kształt koła dość cienko na grubość ok. 3 mm. (Ciasto przed wałkowaniem posyp z góry mąką. Wałek również oprósz mąką. Ważne, żeby w ciasto nie wgniatać dodatkowej mąki, z zewnątrz można ;)).
  2. Ciasto posmarować cienko pędzelkiem drugą połową roztrzepanego jajka. Posypać posypką orzechowo- cynamonową.

3

  1. Koło pociąć na 8 trójkątów. Trójkąty odwrócić na drugą stronę, czyli posypką do blatu.

4

  1. Trójkąty zwinąć delikatnie od podstawy do wierzchołka trójkąta, tworząc rogaliki.

5

  1. Gotowe rogaliki układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Wychodzą 2 blachy rogalików).

6

  1. Piec w nagrzanym piekarniku, jedną blachę po drugiej, ok. 25- 30 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 32

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: niski
Rogaliki serowe z posypką orzechowo- cynamonową Rogaliki serowe z posypką orzechowo- cynamonową

Powiązane przepisy


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.

Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!

Polub nas na ...

Początek strony