Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
33 Komentarzy

Rogaliki zatapiane

Przepis na drożdżowe rogaliki z powidłami śliwkowymi, marmoladą lub konfiturą. Ciasto drożdżowe nie wymaga długiego wyrabiania, a wyrasta zanurzone w zimnej wodzie. Czas wyrastania jest bardzo krótki, jak na ciasto drożdżowe. Wyrośnięte ciasto wypływa już najczęściej po 10- 15 minutach. Rogaliki w smaku są bardzo dobre. Ładnie wyrastają podczas pieczenia,są miękkie, a jednocześnie lekko kruche z zewnątrz.

Składniki:
Ciasto drożdżowe:

  • 500g mąki pszennej
  • 250g margaryny
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru pudru lub drobnego cukru kryształu
  • ½ szklanki mleka
  • 60g świeżych drożdży
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • powidła z agrestu lub śliwek, marmolada lub dobrze odsączona konfitura (u mnie powidła śliwkowe)

Lukier:

  • ½ szklanki cukru pudru
  • kilka łyżek gorącej wody

Dodatkowo:

  • mąka do podsypywania

Sposób przygotowania:

  1. Lekko ciepłe mleko wymieszać z pokruszonymi drożdżami, cukrem, ok. 3 łyżkami mąki i solą. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
  2. Masło roztopić.
  3. Do wyrośniętego zaczynu dodać żółtka, roztopiony letni tłuszcz i pozostałą mąkę. Wyrobić ciasto, aż utworzy się lepka, tłusta kula. (Ciasta nie trzeba wyrabiać długo, tylko do momentu, aż powstanie jednolite ciasto).

02

  1. Ciasto należy zawinąć w lnianą ściereczkę (pozostawiając trochę miejsca,ponieważ będzie rosło, ale szczelnie, żeby nie wypłynęło).
  2. Ciasto należy włożyć do naczynia z bardzo zimną wodą (tak, aby woda przykryła ciasto).

03

  1. Gdy ciasto wyrośnie, stanie się lekkie i wypłynie. Trwa to zazwyczaj ok. 10- 15minut. (choć może to trwać nawet do 2 godzin).

04

  1. Po wyciągnięciu ciasta z wody i zdjęciu ściereczki, należy podzielić ciasto na 4 części.

05

  1. Każdą cześć, jedną po drugiej, należy rozwałkować na posypanym mąką blacie w kształt koła i podzielić go na 8 trójkątów. Na każdym trójkącie ułożyć trochę nadzienia (ok. ½ – ¾ łyżeczki. Nie za dużo, aby nadzienie nie wypłynęło podczas pieczenia). Trójkąty zwinąć od podstawy, tworząc rogaliki.

06

  1. Gotowe rogaliki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

07

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 – 20 minut do zarumienienia w temperaturze 180°C (lub jak źródło podaje 25- 30 minut w temp. 160°C).
  2. Jeszcze ciepłe rogaliki posmarować lukrem (wymieszana gorąca woda i cukier puder).
  3. W ten sam sposób upiec wszystkie rogaliki.

Smacznego.

Uwaga: 1 szklanka = 250ml

Przepis pochodzi z książki: „Słodka kuchnia polska” Ewy Aszkiewicz.

zegarek

Czas przygotowania:

około 50 min.
zegarek3

Czas pieczenia jednej blachy:

około 15- 20 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

około 30 min.
porcje

Liczba sztuk:

32
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: niski

Rogaliki zatapiane

Rogaliki zatapiane

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Iwona · 1 lat temu
    Bardzo dobre rogiliki wyszły mi z tego przepisu. I bardzo szybko się je robi dzięki temu, że w wodzie ciasto wyrosło bardzo szybko. Normalnie koło kaloryfera rośnie ok 1h. Ja dodalam zamiast margaryny masło. Pytanko: czy tłuszcz musi być rozpuszczony czy wystarczy, że będzie w temperaturze pokojowej?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magda · 2 lat temu
    Rogaliki przepyszne. Właśnie zrobiłam kolejny (trzeci) raz. Tym razem z masą makową, posypane płatkami migdałów. Wyszły rewelacyjne. Poprzednie z powidłami i masą kajmakową też smaczne.
    Wszystkim polecam przepis!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    sylwia · 3 lat temu
    Przepis świetny i rogaliki wyszły przepyszne!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 3 lat temu
    [b]Sybillo[/b] przelicznik jest taki: : 25g drożdży świeżych to 7g drożdży suchych.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Sybilla · 3 lat temu
    Witam.
    W przepisie sa wymienione swieze drozdze.
    Ja mam tylko suche drozdze.
    Czy mozna ich uzyc i w jakiej ilosci.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kinga · 4 lat temu
    Witam , czy zamiast margaryny można użyć smalcu ? Z góry dziękuję za odpowiedź
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]Joanno[/b] tak, po wyciągnieciu z wody należy je wyciągnąć na blat posypany mąką, ponownie zagnieść i rozwałkować.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    Witam, zrobiłam te rogaliki- wyszły wyśmienite. Mam tylko pytanie: jak włożyłam do wody (urosło pięknie w 10 min) i je wyjęłam to było miejscami takie rozwodnione (jak by mąkę urobił z wodą), żeby je rozwałkować musiałam blat podsypać mąka i ponownie wyrobić - czy tak powinno być? Czy może po wyjęciu tylko je podzielić i rozwałkować - jeżeli tak to może ja za krótko wyrobiłam ciasto, ale przed włożeniem do wody wyglądało jak ze zdjęcia. Proszę o podpowiedz, rogaliki są tak pyszne, że chciałabym je robić częściej. Pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ayesha · 4 lat temu
    Ja zamiast marmolady dałam banany , śliwki i jabłuszko . Wyszły lepsze niż z marmoladką , a przed pieczeniem posmarowałam jajkiem, a po pieczeniu polałam właśnie syropem z cukru . wyszły pyszne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Jolek · 4 lat temu
    Pychota Po prostu mniam!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 4 lat temu
    Sposób z zanurzeniem super nadaje rogalikom bardziej kruchy smak a wiele lat pieklam rogaliki tradycyjnie czekajac az wyrosnie ciasto i jednak smak jest inny. Dziekuje za przepis..PYCHAAA
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karolina D. · 4 lat temu
    [quote]Wlasnie je robie i mam problem bo jak ciasto wlozylam do wody to odrazu wyplynelo na wierzch:/[/quote]

    no mi właśnie też od razu wypłynęło. Może za dużo wody mam? ja włożyłam w ten największy garnek i dosyć dużo wody nalałam.... teraz poczekam z 15 min i je wyciągnę choć nie wiem czy jest senes trzymać je w wodzie skoro od razu wypłynęło.... a może złą margarynę miałam...?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    wioletta · 5 lat temu
    Hej
    moje ciasto jest w wodzie juz od 1.5 god i nic. Nie wiem czy juz z niego nic nie bedzie i musze zrobic nowe:-(
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    agnieszka · 5 lat temu
    pyszne!!! rano zrobilam ciasto a teraz juz dzieciaczki wsuwaja:)))dziekuje za przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    joanna · 5 lat temu
    wlasnie czekam na ich wyrosniecie ale woda sie rusza a one wychodza na wierzch wiec chyba sie uda...przepis bardzo ladnie napisany,dla niedoswiadczonej kucharki takiej jak ja.Niemam powidel dodam drzem.robie bledy poniewaz moja klawiatura pomaga mi przy gotowaniu wiec przestaje dzialac
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ana · 5 lat temu
    Rogaliki przetestowałam, pyszne!
    sposób z zanurzaniem bardzo ciekawy!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agata · 5 lat temu
    [quote]Wlasnie je robie i mam problem bo jak ciasto wlozylam do wody to odrazu wyplynelo na wierzch:/[/quote]
    Witam może naczynie z wodą za płytkie było? Jak ja robiłam pierwszy raz to czekałam 10 minut i juz było na wierzchu a dziś czekałam aż godzinkę ale dlatego że pierwszym razem drożdże były świeższe a dziś juz trochę starsze więc to chyba tez ma znaczenia.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 5 lat temu
    Rogaliki pyszne. Ja robię z podwójnej porcji, ale robię z 1 kostką margaryny i 1 masła. Rodzinka składa się z 7 osób i stwierdziłam, że następnym razem z potrójnej porcji muszę zrobić, aby na dłużej były, dłużej niż godzinę:)
    REWELACJA- To komentarz moich dzieci
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Melissa · 5 lat temu
    Wlasnie je robie i mam problem bo jak ciasto wlozylam do wody to odrazu wyplynelo na wierzch:/
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kuudia · 5 lat temu
    Naprawdę świetny przepis Rogaliki wyszły przepyszne

Polub nas na ...

Początek strony