Rogaliki zatapiane

Przepis na drożdżowe rogaliki z powidłami śliwkowymi, marmoladą lub konfiturą. Ciasto drożdżowe nie wymaga długiego wyrabiania, a wyrasta zanurzone w zimnej wodzie. Czas wyrastania jest bardzo krótki, jak na ciasto drożdżowe. Wyrośnięte ciasto wypływa już najczęściej po 10- 15 minutach. Rogaliki w smaku są bardzo dobre. Ładnie wyrastają podczas pieczenia,są miękkie, a jednocześnie lekko kruche z zewnątrz. Świeże i pyszne również następnego dnia.

Składniki na 32 rogaliki:

Ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki pszennej + do podsypywania
  • 250 g masła (lub margaryny)
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki drobnego cukru do wypieków lub cukru pudru
  • 125 ml mleka
  • 50 g świeżych drożdży
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • powidła z agrestu lub śliwek, marmolada lub dobrze odsączona konfitura (u mnie powidła śliwkowe)

Lukier:

  • niecała szklanka cukru pudru
  • ok. 3 łyżek gorącej wody

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować zaczyn: Lekko ciepłe mleko wymieszać z pokruszonymi drożdżami, cukrem i ok. 3 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
  2. W tym czasie roztopić masło. Pozostawić do ostygnięcia.
  3. Resztę mąki wsypać do dużej miski. Dodać sól i wymieszać. Dodać żółtka, wyrośnięty zaczyn i roztopiony tłuszcz (może być lekko ciepły). Wyrobić ciasto, aż utworzy się lepka, tłusta kula. (Ciasta nie trzeba wyrabiać długo, tylko do momentu, aż powstanie jednolite ciasto).
  4. Ciasto zawinąć w lnianą ściereczkę, zostawiając trochę miejsca (ponieważ będzie rosło, ale szczelnie, żeby nie wypłynęło).
  5. Ciasto należy włożyć do naczynia z bardzo zimną wodą (tak, aby woda przykryła ciasto).
  6. Gdy ciasto wyrośnie, stanie się lekkie i wypłynie. (Trwa to zazwyczaj ok. 10- 15 minut. Może się również zdażyć, że będzie wyrastać nawet do 2 godzin. Szczególnie, jeśli ograniczymy ilość drożdży).

2

  1. Po wyciągnięciu ciasta z wody i zdjęciu ściereczki, należy podzielić je na 4 równe części.
  2. Każdą cześć, jedną po drugiej, należy chwilę zagnieść na jednolite ciasto, rozwałkować na dobrze posypanym mąką blacie w kształt koła (u mnie ok. 26 cm średnicy) i podzielić na 8 trójkątów. Na każdym trójkącie ułożyć ok. ¾ łyżeczki nadzienia. (Nie za dużo, aby nadzienie nie wypłynęło podczas pieczenia). Trójkąty zwinąć od podstawy, tworząc rogaliki.
  3. Gotowe rogaliki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

3

  1. Piec, jedną blachę po drugiej, w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut do zarumienienia w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Wychodzą 3 blachy rogalików).
  2. Przygotować lukier: Przesiany cukier puder utrzeć z taką ilością gorącej wody, aby powstał rzadki lukier.
  3. Jeszcze ciepłe rogaliki posmarować lukrem, używając najlepiej pędzelka.

Uwaga:

  • 1 szklanka = 250ml

Źródło: Na podstawie przepisu z książki: "Słodka kuchnia polska", Ewy Aszkiewicz.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość sztuk:

32

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: niski
Rogaliki zatapiane Rogaliki zatapiane