Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
31 Komentarzy

Croissants

Croissants to chrupiące rogaliki przygotowane z ciasta drożdżowo- francuskiego. Przepis na crossants pochodzi ze strony essen-und-trinken.de i jest to najlepszy według mnie przepis na te rogaliki. Rogaliki wychodzą idealne, chrupiące, delikatne i maślane. Chcąc zrobić prawdziwe Croissants trzeba poświęcić im sporo czasu. Ciągle powtarza się proces rozwałkowywania, składania i chłodzenia ciasta. Jeśli postępuje się według instrukcji i ciasto z masłem jest odpowiednio schłodzone, to przygotowanie tych rogalików nie jest wcale skomplikowane.
Rogaliki są idealne na śniadanie lub jako przekąska. Można je jeść same lub z masłem, konfiturą lub kremem czekoladowym.

Składniki:

  • 20g świeżych drożdży
  • 250g mąki + do podsypywania
  • 100ml mleka (temperatura pokojowa)
  • 15g cukru
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 180g masła
  • folia spożywcza

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wsypać do miski. Dodać pokruszone drożdże, mleko, cukier, jajko, sól i 30g pokrojonego w kawałki masła. Ciasto zagnieść najpierw robotem kuchennym z hakiem do ciasta drożdżowego lub ręcznym mikserem z mieszadłami. Gdy ciasto będzie ładnie odchodzić od miski, przełożyć je na posypany mąką blat i wyrobić dalej ręcznie. Uformować z ciasta kulę, włożyć ją do miski posypanej mąką, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
  2. W międzyczasie resztę masła położyć na kawałku folii spożywczej, przykryć drugim kawałkiem folii i spłaszczyć lekko ręką i kolejno wałkiem rozwałkować masło w kwadrat na grubości 1cm. Zawinięte masło w folię wstawić do lodówki na 20 minut.

02

 

  1. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat posypany mąką (nie zagniatać już więcej) i rozwałkować tak, aby rozwałkowane ciasto było ok. 2 razy większe niż rozwałkowane masło (Uwaga: Ciasto należy rozwałkowywać możliwie w jednym kierunku. Dotyczy to wszystkich etapów).
  2. Masło ułożyć na środku ciasta. Ciasto złożyć w kopertę i dokładnie skleić brzegi.

03

04

05

 

  1. Ciasto odwrócić (złączeniami do dołu) i rozwałkować na długi prostokąt o grubości około 1cm. Ciasto złożyć jak list (krótszy bok złożyć do połowy, drugi bok założyć na ten złożony). Leciutko rozwałkować (tylko wałkiem docisnąć, aby było troszkę cieńsze, wtedy lepiej się schłodzi) i zawinąć w folię. Zawinięte ciasto położyć na desce i wstawić do lodówki na 30 minut.

06

07

08

09

  1. Ciasto ponownie rozwałkować na podłużny prostokąt. Krótsze boki zawinąć do środka i ponownie całe ciasto zwinąć na pół. Ciasto leciutko rozwałkować (docisnąć wałkiem), zawinąć w folię, położyć na desce i wstawić na 20- 30 minut do lodówki.

010

011

  1. Gotowe ciasto rozwałkować na grubość 7- 8mm. Wyciąć równej wielkości trójkąty (o długich bokach i krótszej podstawie). Podstawę lekko naciąć, aby rogaliki wyszły szersze. Tak przygotowane ciasto zostawić na 5 minut. Trójkąty jeszcze w rękach trochę naciągnąć i zwinąć od podstawy w rogaliki.

015

  1. Rogaliki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przy pomocy pędzelka posmarować je wodą (aby nie obeschły) i pozostawić na 20 minut. Po tym czasie posmarować rogaliki ponownie, tylko tym razem mlekiem (aby po upieczeniu miały ładny kolor).

012

  1. Rogaliki piec w nagrzanym piekarniku ok. 20- 30 minut na złoty kolor  w temperaturze 180°C.

Przepis pochodzi ze strony www.essen-und-trinken.de, „Plunderteig-Grundrezept”.

zegarek3

Czas pieczenia jednej blachy:

około 20- 30 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

2 1/2 godz.
porcje

Liczba sztuk:

12 średniej wielkości rogalików
trudnosc Trudność: trudne
koszt Koszt: niski

Croissants

Croissants

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magda · 7 miesięcy temu
    Jeśli nie mam robota kuchennego to czy mogę wyrobić ciasto ręcznie od początku?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 3 lat temu
    [b]Moniko[/b] przyczyną może być również za grubo wałkowane ciasto. Wtedy warstwa masła będzie grubsza niż powinna i nadmiar masła będzie uciekał podczas pieczenia. Spróbuj wałkować cieniej.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 3 lat temu
    Rogaliki pyszne, choć mam problem z wypływającym masłem (taki sam problem miałam przy cieście francuskim). Czy mogę prosic o wskazówki co robię źle? podczas pieczenia, i to już na początku z rogalików wypływa cześć masła - kiedyś czytałam że to przez zbyt słabo nagrzany piekarnbik, ale tą opcję wyeliminowaałam a probloem pozostał. z góry dziekuje za rade. Pozdrawiam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]Dominiko[/b] nie polecam. Ciasto francuskie powinno się robić z dobrym, prawdziwym masłem, inaczej szkoda się fatygować.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Dominikq · 4 lat temu
    może być margaryna zamiast masła ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]Nowa[/b] mąka ziemniaczana się nie nadaje.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    nowa · 4 lat temu
    Zdjęcia wyglądają smakowicie A co by się stało, gdybym użyła mąki ziemniaczanej?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Renata · 4 lat temu
    Do tego w środek masę z białego maku, bakalie i mamy prawdziwe Rogale Marcińskiej. Polecam bardzo:-) Jeśli ktoś niewie o czym mówie to w Poznaniu i wielkopolsce 11 listopada to święto Marcina kiedy piecze się rogale Marcińskie. Rogale z ciasta właśnie takiego nadziewane masą z białego maku, migdałami, bakaliami i innymi słodkościami. aby cukiernicy mogli je sprzedawać pod tą nazwą muszą zdobyć certfikat. Ale jestem przekonana że ty byś dostała (oczywiście po dodaniu farszu). No i musi mieć jeszcze odpowiednią wagę:-) Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Magdo[/b] możesz dać czekoladę połamaną na kostki.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magda C. · 5 lat temu
    Kusi mnie ten Pani przepis, oj kusi. Może w niedzielę? A czy do środka rogalików można dodać czekolady? W kostce czy rozpuszczoną?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Ciastomaniaczko[/b] myślę, że tak.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ciastomaniaczka · 5 lat temu
    Rogaliki wyglądają BARDZO APETYCZNIE:) zastanawiam się tylko czy można przechować ciasto przez całą noc w lodówce i upiec je dopiero rano tak aby do śniadania były cieplutkie?!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    gabrysia · 5 lat temu
    W końcu jakis konkretny przepis Rogaiki sa pyszne:) niestety nie sa odzwierciedleniem rogalikow ktore moge kupic w piekarni za 3,50zł ale przepis godny uznania 5+ Dziekuje !!!!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Marto[/b] wydaje mi się, że to zależy od przygotowania ciasta (głównie prawidłowego rozwałkowania) a nie od temperatury pieczenia.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marta · 5 lat temu
    Właśnie zrobiłam rogaliki, w pierwszej turze nastawiłam piekarnik na 180 C i piekłam 30 minut - rogaliki spiekły mi się za bardzo, potem w drugiej turze zmniejszyłam temperaturę do 165-170 C i piekłam ok. 40 minut - rogaliki wyszły lepsze. Miałam problem z dobrze zrobionym środkiem (u Ciebie chmurka). Nie wiem, czy w związku z tym powinnam zmniejszyć jeszcze temperaturę i wydłużyć czas?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    martyna · 5 lat temu
    genialny przepis, właśnie wyjęłam z piekarnika. Nadziałam je kremem z orzechów laskowych - niebo w gębie!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Mistaken[/b] możesz dodać nadzienie tak jak piszesz, przed zawijaniem lub po ze szprycy, albo po prostu gotowe przeciąć na pół i posmarować konfiturą, nutellą itp :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    mistaken · 5 lat temu
    Bardzo sliczne! Czy mozna je przed zawijaniem nadziać? Czy to własnie cały urok w tym, że są tak chmurkowe w środku?
    A może je naszprycować tuz po upieczeniu??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Svea. · 5 lat temu
    bardzo smaczne rogaliki polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Natalia · 6 lat temu
    No i rogalików już nie ma Polecam ten przepis wszystkim, wcale nie są tak trudne w przygotowaniu jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Urosły przeogromne.

Polub nas na ...

Początek strony