Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Croissants

Croissants to chrupiące rogaliki przygotowane z ciasta drożdżowo- francuskiego. Przepis na crossants pochodzi ze strony essen-und-trinken.de i jest to najlepszy według mnie przepis na te rogaliki. Rogaliki wychodzą idealne, chrupiące, delikatne i maślane. Chcąc zrobić prawdziwe Croissants trzeba poświęcić im sporo czasu. Ciągle powtarza się proces rozwałkowywania, składania i chłodzenia ciasta. Jeśli postępuje się według instrukcji i ciasto z masłem jest odpowiednio schłodzone, to przygotowanie tych rogalików nie jest wcale skomplikowane.
Rogaliki są idealne na śniadanie lub jako przekąska. Można je jeść same lub z masłem, konfiturą lub kremem czekoladowym.

Składniki:

  • 20g świeżych drożdży
  • 250g mąki + do podsypywania
  • 100ml mleka (temperatura pokojowa)
  • 15g cukru
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 180g masła
  • folia spożywcza

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wsypać do miski. Dodać pokruszone drożdże, mleko, cukier, jajko, sól i 30g pokrojonego w kawałki masła. Ciasto zagnieść najpierw robotem kuchennym z hakiem do ciasta drożdżowego lub ręcznym mikserem z mieszadłami. Gdy ciasto będzie ładnie odchodzić od miski, przełożyć je na posypany mąką blat i wyrobić dalej ręcznie. Uformować z ciasta kulę, włożyć ją do miski posypanej mąką, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
  2. W międzyczasie resztę masła położyć na kawałku folii spożywczej, przykryć drugim kawałkiem folii i spłaszczyć lekko ręką i kolejno wałkiem rozwałkować masło w kwadrat na grubości 1cm. Zawinięte masło w folię wstawić do lodówki na 20 minut.

02

 

  1. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat posypany mąką (nie zagniatać już więcej) i rozwałkować tak, aby rozwałkowane ciasto było ok. 2 razy większe niż rozwałkowane masło (Uwaga: Ciasto należy rozwałkowywać możliwie w jednym kierunku. Dotyczy to wszystkich etapów).
  2. Masło ułożyć na środku ciasta. Ciasto złożyć w kopertę i dokładnie skleić brzegi.

03

04

05

 

  1. Ciasto odwrócić (złączeniami do dołu) i rozwałkować na długi prostokąt o grubości około 1cm. Ciasto złożyć jak list (krótszy bok złożyć do połowy, drugi bok założyć na ten złożony). Leciutko rozwałkować (tylko wałkiem docisnąć, aby było troszkę cieńsze, wtedy lepiej się schłodzi) i zawinąć w folię. Zawinięte ciasto położyć na desce i wstawić do lodówki na 30 minut.

06

07

08

09

  1. Ciasto ponownie rozwałkować na podłużny prostokąt. Krótsze boki zawinąć do środka i ponownie całe ciasto zwinąć na pół. Ciasto leciutko rozwałkować (docisnąć wałkiem), zawinąć w folię, położyć na desce i wstawić na 20- 30 minut do lodówki.

010

011

  1. Gotowe ciasto rozwałkować na grubość 7- 8mm. Wyciąć równej wielkości trójkąty (o długich bokach i krótszej podstawie). Podstawę lekko naciąć, aby rogaliki wyszły szersze. Tak przygotowane ciasto zostawić na 5 minut. Trójkąty jeszcze w rękach trochę naciągnąć i zwinąć od podstawy w rogaliki.

015

  1. Rogaliki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przy pomocy pędzelka posmarować je wodą (aby nie obeschły) i pozostawić na 20 minut. Po tym czasie posmarować rogaliki ponownie, tylko tym razem mlekiem (aby po upieczeniu miały ładny kolor).

012

  1. Rogaliki piec w nagrzanym piekarniku ok. 20- 30 minut na złoty kolor  w temperaturze 180°C.

Przepis pochodzi ze strony www.essen-und-trinken.de, „Plunderteig-Grundrezept”.

zegarek3

Czas pieczenia jednej blachy:

około 20- 30 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

2 1/2 godz.
porcje

Liczba sztuk:

12 średniej wielkości rogalików
trudnosc Trudność: trudne
koszt Koszt: niski

Croissants

Croissants

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (30)

  1. Joanna

Moniko przyczyną może być również za grubo wałkowane ciasto. Wtedy warstwa masła będzie grubsza niż powinna i nadmiar masła będzie uciekał podczas pieczenia. Spróbuj wałkować cieniej.

  Załączniki
 
  1. Monika

Rogaliki pyszne, choć mam problem z wypływającym masłem (taki sam problem miałam przy cieście francuskim). Czy mogę prosic o wskazówki co robię źle? podczas pieczenia, i to już na początku z rogalików wypływa cześć masła - kiedyś czytałam że to...

Rogaliki pyszne, choć mam problem z wypływającym masłem (taki sam problem miałam przy cieście francuskim). Czy mogę prosic o wskazówki co robię źle? podczas pieczenia, i to już na początku z rogalików wypływa cześć masła - kiedyś czytałam że to przez zbyt słabo nagrzany piekarnbik, ale tą opcję wyeliminowaałam a probloem pozostał. z góry dziekuje za rade. Pozdrawiam!

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Joanna

Dominiko nie polecam. Ciasto francuskie powinno się robić z dobrym, prawdziwym masłem, inaczej szkoda się fatygować.

  Załączniki
 
  1. Dominikq

może być margaryna zamiast masła ?

  Załączniki
 
  1. Joanna

Nowa mąka ziemniaczana się nie nadaje.

  Załączniki
 
  1. nowa

Zdjęcia wyglądają smakowicie
A co by się stało, gdybym użyła mąki ziemniaczanej?

  Załączniki
 
  1. Renata

Do tego w środek masę z białego maku, bakalie i mamy prawdziwe Rogale Marcińskiej. Polecam bardzo:-) Jeśli ktoś niewie o czym mówie to w Poznaniu i wielkopolsce 11 listopada to święto Marcina kiedy piecze się rogale Marcińskie. Rogale z ciasta...

Do tego w środek masę z białego maku, bakalie i mamy prawdziwe Rogale Marcińskiej. Polecam bardzo:-) Jeśli ktoś niewie o czym mówie to w Poznaniu i wielkopolsce 11 listopada to święto Marcina kiedy piecze się rogale Marcińskie. Rogale z ciasta właśnie takiego nadziewane masą z białego maku, migdałami, bakaliami i innymi słodkościami. aby cukiernicy mogli je sprzedawać pod tą nazwą muszą zdobyć certfikat. Ale jestem przekonana że ty byś dostała (oczywiście po dodaniu farszu). No i musi mieć jeszcze odpowiednią wagę:-) Pozdrawiam

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Joanna

Magdo możesz dać czekoladę połamaną na kostki.

  Załączniki
 
  1. Magda C.

Kusi mnie ten Pani przepis, oj kusi. Może w niedzielę? A czy do środka rogalików można dodać czekolady? W kostce czy rozpuszczoną?

  Załączniki
 
  1. Joanna

Ciastomaniaczko myślę, że tak.

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony