11 Comments

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Sernik limonkowy na zimno

Lekki, orzeźwiający sernik dwuwarstwowy na zimno o smaku cytrynowym. Sernik przygotowany jest z twarogu, galaretek i bitej śmietany.

Składniki:

  • 150 g herbatników (w wersji bezglutenowej: herbatników bezglutenowych)
  • 150 g białej czekolady
  • 2 opakowania galaretki cytrynowej
  • 2 opakowania galaretki agrestowej
  • 100 g cukru
  • 2 limonki
  • 800 g twarogu z wiaderka lub quarku
  • 250 g słodkiej śmietany 30- 36%

Sposób przygotowania:

  1. 1 galaretkę agrestową przygotować według przepisu na opakowaniu. Chłodną galaretkę wylać do płaskiego naczynia np. na duży, płaski talerz i wstawić do lodówki, żeby stężała.
  2. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Odstawić na bok.
  3. Białą czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej.
  4. Herbatniki rozkruszyć na bardzo drobno. (Najłatwiej zmiksować je w malakserze lub blenderem na piasek. Można również włożyć je do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka rozkruszyć). Herbatniki wymieszać z białą czekoladą i ugnieść na dnie tortownicy. Wstawić do lodówki na ok. 30 minut.
  5. 1 galaretkę agrestową i 1 galaretkę cytrynową rozpuścić (każdą z osobna) w 100 ml gorącej wody. Pozostawić do ostygnięcia.
  6. Wycisnąć sok z jednej limonki.
  7. Twaróg zmiksować dokładnie z cukrem. Twaróg podzielić na pół. Jedną połowę wymieszać trzepaczką z rozpuszczoną galaretkę agrestową, a drugą połowę z galaretką cytrynową. Do warstwy cytrynowej wmieszać 3 łyżki soku z limonki.
  8. Słodką śmietanę ubić na sztywno. Po połowie śmietany wmieszać do obu mas.
  9. Wyłożyć do tortownicy najpierw żółtą warstwę, a następnie delikatnie zieloną. Wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.
  10. Z galaretki zielonej na talerzu wyciąć dowolne kształty np. foremką do ciasteczek. Ułożyć na wierzchu stężałego ciasta.
  11. Pozostałą galaretkę cytrynową przygotować według przepisu na opakowaniu i jak zacznie tężeć wyłożyć ją na górę ciasta.
  12. Przyozdobić ciasto plastrami z drugiej limonki.

Źródło: Zmodyfikowany przepis na podstawie przepisu z gazety "Tina. Sonderheft. Backen".

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Sernik limonkowy na zimno Sernik limonkowy na zimno

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewa z NRW · 2 lat temu
    Zaglądam na Pani strone juz od dawna i wyprobowalam juz kilka przepisow... kazdy przepis jest w prosty i logiczny sposob opisany..
    Zrobilam wczoraj ten sernik wyszedl wysmielicie .. Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agnieszka · 2 lat temu
    Mi ta masa do której dodaje sie sok limonkowy wogóle nie stężała
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    czerwony gupik · 3 lat temu
    Wyszedł wyśmienity! Lekki i cytrynowy. Polecam każdemu Użyłam prostokątnego pudełka zamiast blaszki.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    jola · 5 lat temu
    rzeczywiście spód jest twardy, gdy ciastka połączy się z czekoladą, ale mi akurat to połączenie pasuje i smakuje.
    Zrobiłam sernik na swoje urodziny i wyszedł przepysznie. Gorąco polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    iwona · 5 lat temu
    Mam malutkie pytanko,jesli chodzi o spod serniczka.Robilam go juz raz ,jest przepyszny i wlasnie mam na niego smaka...problem w tym ,ze poprzednim razem spod wyszedl mi okrooopnie twardy nie dalo sie go wogole pokroic i w dodatku odchodzil od reszty.Czy ma Pani jakis inny sprawdzony sposob na spod z kruszonych cherbatnikow?Pozdrawiam:-)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 miesięcy temu
      Spróbuj ten: [url="https://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/ciasta/213-arbuzowy-sernik-na-zimno"]Arbuzowy sernik na zimno[/url] lub [url="https://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/ciasta/398-sernik-nowojorski"]sernik nowojorski[/url]
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    jola · 5 lat temu
    czy ten serek to taki w wiaderku mielony do serników? np president czy raczej zwykłe serki waniliowe homogenizowane?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Klara · 5 lat temu
    Czy ten sernik akurat trzeba robić z galaretką agrestową i cytrynową, mogą być inne smaki?;) A jeżeli tak to jakie polecasz?:)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 miesięcy temu
      Możesz dodać dowolne galaretki. Gabii poniżej w komentarzu zachwalała połączenie malinowo- pomarańczowe.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gabii · 5 lat temu
    Zrobilam 2razy. Pierwszy raz cytrynowo-agrestowy smak, a drugim malinowo- pomaranczowy smak- jeszcze lepszy smak!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    magd@ · 5 lat temu
    pycha musiałam go wypróbować SZACUN
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    agata · 6 lat temu
    Wygląda super,muszę zrobić.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    zauberi · 8 lat temu
    wypróbowałam pyszny!!!

Polub nas na ...

Początek strony