Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Sernik limonkowy na zimno

Lekki, orzeźwiający sernik na zimno o smaku cytrynowym.

Składniki:

  • 2 galaretki cytrynowe
  • 2 galaretki agrestowe
  • 200g cukru
  • 150g białej czekolady
  • 150g herbatników
  • 2 limonki
  • 800g twarogu z wiaderka, twarożku śmietankowego lub quarku
  • 250g słodkiej śmietany 30- 36%

Sposób przygotowania:

  1. 1 galaretkę agrestową przygotować według przepisu na opakowaniu. Chłodną galaretkę wylać do płaskiego naczynia np. na duży, płaski talerz i wstawić do lodówki, żeby stężała.
  2. 1 galaretkę agrestową i 1 galaretkę cytrynową rozpuścić w 100ml gorącej wody. Pozostawić do ostygnięcia.
  3. Białą czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej.
  4. Herbatniki rozkruszyć. (W tym celu najlepiej włożyć herbatniki do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka rozkruszyć.)
  5. Rozkruszone herbatniki połączyć z białą czekoladą i wyłożyć do tortownicy (o średnicy 26cm). Wstawić do lodówki na ok. 30 minut.
  6. Wycisnąć sok z jednej limonki.
  7. Twaróg zmiksować dokładnie z cukrem.
  8. Rozpuszczone galaretki agrestową i cytrynową połączyć z serem (każdą galaretkę z 400g sera). Do cytrynowej galaretki wymieszanej z serem dodać 3 łyżki soku z limonki.
  9. Słodką śmietanę ubić.
  10. Po połowie śmietany dodać do obu kremów i delikatnie wymieszać.
  11. Wyłożyć do tortownicy najpierw żółty, potem zielony krem. Wstawić do lodówki.
  12. Z galaretki zielonej na talerzu wyciąć dowolne kształty. Ułożyć na wierzchu ciasta.
  13. Pozostałą galaretkę cytrynową przygotować według przepisu na opakowaniu i jak galaretka zacznie tężeć wyłożyć na górę ciasta.
  14. Przyozdobić ciasto plastrami z drugiej limonki.

Przepis zmodyfikowany na podstawie przepisu z gazety „Tina. Sonderheft. Backen”.

zegarek

Czas przygotowania:

około 60 min.
porcje

Liczba porcji:

około 20
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Sernik limonkowy na zimno

Sernik limonkowy

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (21)

  1. Ewa z NRW

Zagadam na Pani strone juz od dawna i wyprobowalam juz kilka przepisow... kazdy przepis jest w prosty i logiczny sposob opisany..
Zrobilam wczoraj ten sernik wyszedl wysmielicie .. Pozdrawiam

  Załączniki
 
  1. Agnieszka

Mi ta masa do której dodaje sie sok limonkowy wogóle nie stężała

  Załączniki
 
  1. czerwony gupik

Wyszedł wyśmienity! Lekki i cytrynowy. Polecam każdemu
Użyłam prostokątnego pudełka zamiast blaszki.
Kliknij na ten link

  Załączniki
 
  1. Joanna

Gosiu o średnicy 26cm (pkt. 5).

  Załączniki
 
  1. Gosia

Witam! Mam pytanie, jak duża ma być tortownica, w której robimy ten sernik?

  Załączniki
 
  1. jola

rzeczywiście spód jest twardy, gdy ciastka połączy się z czekoladą, ale mi akurat to połączenie pasuje i smakuje.
Zrobiłam sernik na swoje urodziny i wyszedł przepysznie. Gorąco polecam

  Załączniki
 
  1. Joanna

Iwono a co powiesz na ten: Kliknij na ten link albo ten: Kliknij na ten link

  Załączniki
 
  1. iwona

Mam malutkie pytanko,jesli chodzi o spod serniczka.Robilam go juz raz ,jest przepyszny i wlasnie mam na niego smaka...problem w tym ,ze poprzednim razem spod wyszedl mi okrooopnie twardy nie dalo sie go wogole pokroic i w dodatku odchodzil od...

Mam malutkie pytanko,jesli chodzi o spod serniczka.Robilam go juz raz ,jest przepyszny i wlasnie mam na niego smaka...problem w tym ,ze poprzednim razem spod wyszedl mi okrooopnie twardy nie dalo sie go wogole pokroic i w dodatku odchodzil od reszty.Czy ma Pani jakis inny sprawdzony sposob na spod z kruszonych cherbatnikow?Pozdrawiam:-)

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Joanna

Jolu w wiaderku do serników.

  Załączniki
 
  1. jola

czy ten serek to taki w wiaderku mielony do serników? np president czy raczej zwykłe serki waniliowe homogenizowane?

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony