Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Sernik limonkowy na zimno

Składniki:

  • 2 galaretki cytrynowe
  • 2 galaretki agrestowe
  • 200g cukru
  • 150g białej czekolady
  • 150g herbatników
  • 2 limonki
  • 800g twarogu z wiaderka lub twarożku śmietankowego (dałam Quark)
  • 250g słodkiej śmietany 30- 36%

Sposób przygotowania:

  1. 1 galaretkę agrestową przygotować według przepisu na opakowaniu. Chłodną galaretkę wylać do płaskiego naczynia np. na duży, płaski talerz i wstawić do lodówki, żeby stężała.
  2. 1 galaretkę agrestową i 1 galaretkę cytrynową rozpuścić w 100ml gorącej wody. Pozostawić do ostygnięcia.
  3. Białą czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej.
  4. Herbatniki rozkruszyć. (W tym celu najlepiej włożyć herbatniki do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka rozkruszyć.)
  5. Rozkruszone herbatniki połączyć z białą czekoladą i wyłożyć do tortownicy (o średnicy 26cm). Wstawić do lodówki na około 30 min.
  6. Wycisnąć sok z jednej limonki.
  7. Twaróg zmiksować dokładnie z cukrem.
  8. Rozpuszczone galaretki agrestową i cytrynową połączyć z serem (każdą galaretkę z 400g sera). Do cytrynowej galaretki wymieszanej z serem dodać 3 łyżki soku z limonki.
  9. Słodką śmietanę ubić.
  10. Po połowie śmietany dodać do obu kremów i delikatnie wymieszać.
  11. Wyłożyć do tortownicy najpierw żółty, potem zielony krem. Wstawić do lodówki.
  12. Z galaretki zielonej na talerzu wyciąć dowolne kształty. Ułożyć na wierzchu ciasta.
  13. Pozostałą galaretkę cytrynową przygotować według przepisu na opakowaniu i jak galaretka zacznie tężeć wyłożyć na górę ciasta.
  14. Przyozdobić ciasto plastrami z drugiej limonki.

Przepis zmodyfikowany na podstawie przepisu z gazety „Tina. Sonderheft. Backen”.

zegarek

Czas przygotowania:

około 60 min.
porcje

Liczba porcji:

około 20
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Sernik limonkowy na zimno

Sernik limonkowy

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Pokaż więcej

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnie Komentarze

4 dni wcześniej jest ok.
Dzień dobry,
Czy to ciasto można mrozić?
Możesz zrobić również budyń bez dodatku masła.
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Ostatnio zarejestrowani

  • Barbara Bodys
  • TERESA MARIA STASICKA
  • IREK RAFAL WERESA
  • Sylwia Bachara
  • Sylwia Bachara
  • Mamutkowa
  • Katarzyna
  • Szkolenia Bhp Tomasz Bielski
  • Monika Zdanowicz
  • Gabriela
  • Oksana Yaremchuk-Konieva
  • Beata Orzechowska
  • Krzysztof Kowalski
  • ULA Rzeszotarska
  • Karolina Sandra Gierlitz
  • Barbara Romaniuk
Początek strony