Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Napisz komentarz
Sernik na zimno na bazie galaretek

Sernik bez pieczenia na twarogu z dodatkiem galaretek, które usztywniają masę, nadają jej koloru i smaku. Jest to dość zwyczajny, prosty sernik na biszkoptach z galaretką i owocami.

Kolory galaretek i owoce do dekoracji możecie wybrać według własnego gustu.

Składniki:

Spód:

  • ok. 120 g podłużnych lub okrągłych biszkoptów (w wersji bezglutenowej: biszkoptów bezglutenowych np. Schär Savoiardi)

Masa serowa:

  • 800 g twarogu z wiaderka lub quarku (temperatura pokojowa)
  • 80 g cukru pudru
  • 2 opakowania galaretki (dowolnej, u mnie truskawkowej)
  • 200 g słodkiej śmietany 30- 36% (prosto z lodówki)

Dekoracja:

  • 1 opakowanie galaretki w kolorze zielonej (np. agrestowa, winogronowa)
  • 500 g zielonych, bezpestkowych winogron (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Dwie galaretki rozpuścić łącznie w 250 ml gorącej wody. Odstawić do ostygnięcia.
  2. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Na dnie formy wyłożyć biszkopty, docinając je w razie potrzeby tak, aby wypełniły całe dno.
  3. Twaróg zmiksować z cukrem pudrem na gładką masę. Dalej miksując, wlewać cienkim strumieniem lekko tężejącą galaretkę.
  4. Śmietanę ubić na sztywno i wmieszać delikatnie do lekko tężejącej masy serowej.
  5. Masę serową wyłożyć na biszkopty i wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
  6. W międzyczasie przygotować galaretkę do dekoracji według przepisu na opakowaniu, ale w 450 ml gorącej wody. Odstawić do ostygnięcia.
  7. Winogrona umyć, osuszyć i oberwać z gałązki. Ułożyć na stężałej masie serowej i zalać lekko tężejącą galaretką.
  8. Ciasto wstawić do lodówki najlepiej na kilka godzin (lub noc), aby dobrze stężało.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12-16

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: niski
Sernik na zimno na bazie galaretek Sernik na zimno na bazie galaretek Sernik na zimno na bazie galaretek

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.

Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!

Polub nas na ...

Początek strony