Sernik na zimno na bazie galaretek

Sernik bez pieczenia na twarogu z dodatkiem galaretek, które usztywniają masę, nadają jej koloru i smaku. Jest to dość zwyczajny, prosty sernik na biszkoptach z galaretką i owocami.

Kolory galaretek i owoce do dekoracji możecie wybrać według własnego gustu.

Składniki:

Spód:

  • ok. 120 g podłużnych lub okrągłych biszkoptów (w wersji bezglutenowej: biszkoptów bezglutenowych np. Schär Savoiardi)

Masa serowa:

  • 800 g twarogu z wiaderka lub quarku (temperatura pokojowa)
  • 80 g cukru pudru
  • 2 opakowania galaretki (dowolnej, u mnie truskawkowej)
  • 200 g słodkiej śmietany 30- 36% (prosto z lodówki)

Dekoracja:

  • 1 opakowanie galaretki w kolorze zielonej (np. agrestowa, winogronowa)
  • 500 g zielonych, bezpestkowych winogron (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Dwie galaretki rozpuścić łącznie w 250 ml gorącej wody. Odstawić do ostygnięcia.
  2. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Na dnie formy wyłożyć biszkopty, docinając je w razie potrzeby tak, aby wypełniły całe dno.
  3. Twaróg zmiksować z cukrem pudrem na gładką masę. Dalej miksując, wlewać cienkim strumieniem lekko tężejącą galaretkę.
  4. Śmietanę ubić na sztywno i wmieszać delikatnie do lekko tężejącej masy serowej.
  5. Masę serową wyłożyć na biszkopty i wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
  6. W międzyczasie przygotować galaretkę do dekoracji według przepisu na opakowaniu, ale w 450 ml gorącej wody. Odstawić do ostygnięcia.
  7. Winogrona umyć, osuszyć i oberwać z gałązki. Ułożyć na stężałej masie serowej i zalać lekko tężejącą galaretką.
  8. Ciasto wstawić do lodówki najlepiej na kilka godzin (lub noc), aby dobrze stężało.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12-16

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: niski
Sernik na zimno na bazie galaretek Sernik na zimno na bazie galaretek Sernik na zimno na bazie galaretek