Tarta na ciasteczkowym spodzie z lekkim, orzeźwiającym kremem limonkowym. Krem przygotowany jest z limonek, słodzonego mleka skondensowanego i jajek. Udekorowana jest bitą śmietaną. Nazwa ciasta pochodzi od rodzaju limetek Key Lime, które są małe, aromatyczne i bardziej kwaśne. Tartę polecam szczególnie na upały.
Składniki:
Spód:
200 g ciasteczek Digestive lub innych ciasteczek pełnoziarnistych
90 g masła
Nadzienie:
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (ok. 400 g)
125 ml wyciśniętego soku z limonek (potrzeba ok. 4 sztuki)
2 jajka
2 żółtka
Dekoracja:
ok. 150 g słodkiej śmietany 30- 36%
1 łyżka cukru pudru
plasterki limonki
Sposób przygotowania:
Przygotować spód. Ciasteczka rozkruszyć na bardzo drobno. (Najłatwiej zmiksować je w malakserze lub blenderem na piasek. Można również włożyć je do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka pokruszyć).
Masło roztopić i dodać do pokruszonych ciasteczek. Wymieszać.
Masą ciasteczkową wylepić dno i boki formy na tartę z wyjmowanym dnem (u mnie o średnicy górnej 27,5 cm, a dolnej ok. 23 cm).
Podpiec w nagrzanym piekarniku ok. 8 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Pozostawić do ostygnięcia.
Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 170°C, grzałka góra- dół.
Przygotować nadzienie. Do miski przełożyć słodzone mleko skondensowane, jajka, żółtka i sok z limonki. Zmiksować chwilę na średnich obrotach, tylko do momentu połączenia się składników.
Nadzienie wylać na ciasteczkowy spód.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 170°C, grzałka góra- dół, aż wierzch będzie ścięty. (Sprawdzić powierzchnię, dotykając delikatnie patyczkiem. W środku masa będzie jeszcze luźna. Dopiero gdy ostygnie, zaczyna tężeć). Tartę wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Następnie wstawić do lodówki na co najmniej 3- 4 godziny, a najlepiej na całą noc.
Przygotować dekorację. Śmietanę ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier puder. Bitą śmietanę przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy z ozdobną tylką i udekorować tartę. Ozdobić kawałkami limonki.
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Dzień dobry! Czy podwojenie składników na nadzienie jest dobrym pomysłem? Piec wtedy 2x dłużej? I co Pani myśli o tym, by białka ubić z cukrem pudrem i wyłożyć na górę jako beza? Pozdrawiam!
Zrobiłam jeszcze raz z podwójnej porcji. Zamiast spojrzeć na przepis, to zrobiłam z głowy i zamiast 2 żółtek dodałam 2 całe jajka . Uratowałam ciasto dodając 100 gramów ...
Pierwszy sernik który mi nie opadł! Masa sernikowa wyszła bardzo rzadka i ze strachu dodałam jeszcze prawie cały drugi budyń. Ten twaróg z piątnicy chyba najlepszy. Wyszło bardzo dobre. Pozdrawiam
@Joanna ModeratorZrobiłam, tylko zamiast śmietanki użyłam Ramy do ubijania- jest stabilniejsza. Smaki super się łączą. Jestem ciekawa tego kremu na bezie ale tort ma być dla koleżanek z pracy, nie wiem ...
Najczęściej komentowane