Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Napisz komentarz
Key- Lime- Pie

Tarta na ciasteczkowym spodzie z lekkim, orzeźwiającym kremem limonkowym. Krem przygotowany jest z limonek, słodzonego mleka skondensowanego i jajek. Udekorowana jest bitą śmietaną. Nazwa ciasta pochodzi od rodzaju limetek Key Lime, które są małe, aromatyczne i bardziej kwaśne. Tartę polecam szczególnie na upały.

Składniki:

Spód:

  • 200 g ciasteczek Digestive lub innych ciasteczek pełnoziarnistych
  • 90 g masła

Nadzienie:

  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (ok. 400 g)
  • 125 ml wyciśniętego soku z limonek (potrzeba ok. 4 sztuki)
  • 2 jajka
  • 2 żółtka

Dekoracja:

  • ok. 150 g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • plasterki limonki

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować spód. Ciasteczka rozkruszyć na bardzo drobno. (Najłatwiej zmiksować je w malakserze lub blenderem na piasek. Można również włożyć je do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka pokruszyć).
  2. Masło roztopić i dodać do pokruszonych ciasteczek. Wymieszać.
  3. Masą ciasteczkową wylepić dno i boki formy na tartę z wyjmowanym dnem (u mnie o średnicy górnej 27,5 cm, a dolnej ok. 23 cm).
  4. Podpiec w nagrzanym piekarniku ok. 8 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Pozostawić do ostygnięcia.
  5. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 170°C, grzałka góra- dół.
  6. Przygotować nadzienie. Do miski przełożyć słodzone mleko skondensowane, jajka, żółtka i sok z limonki. Zmiksować chwilę na średnich obrotach, tylko do momentu połączenia się składników.
  7. Nadzienie wylać na ciasteczkowy spód.
  8. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 170°C, grzałka góra- dół, aż wierzch będzie ścięty. (Sprawdzić powierzchnię, dotykając delikatnie patyczkiem. W środku masa będzie jeszcze luźna. Dopiero gdy ostygnie, zaczyna tężeć). Tartę wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Następnie wstawić do lodówki na co najmniej 3- 4 godziny, a najlepiej na całą noc.
  9. Przygotować dekorację. Śmietanę ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier puder. Bitą śmietanę przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy z ozdobną tylką i udekorować tartę. Ozdobić kawałkami limonki.

Kuchnia:

Amerykańska

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Key- Lime- Pie Key- Lime- Pie Key- Lime- Pie

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.

Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!

Polub nas na ...

Początek strony