Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Tarta cytrynowa z lemon curd

Mocno cytrynowa, a zarazem mocno słodka tarta z cytrynowym kremem budyniowym, przykryta grubą warstwą bezowej pianki. Cytrynowy krem lemon curd można przygotować nawet do dwóch tygodni wcześniej, a w dniu pieczenia tej tarty należy jedynie zrobić ciasto kruche i przygotować pianę na bezę.

Składniki:
Ciasto kruche:

  • 80g masła
  • 130g mąki pszennej
  • 40g cukru pudru
  • 1 żółtko

Beza:

  • 3 białka
  • 150g cukru

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto. Wszystkie składniki na ciasto kruche zagnieść na jednolitą masę. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 30min. Ciasto rozwałkować i wykleić nim formę na tartę, najlepiej z wyciąganym dnem, o wymiarach ok. 11x 35cm. Ciasto przykryć papierem do pieczenia i obciążyć kulkami ceramicznymi lub fasolą. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20min. w temperaturze 180°C. Po tym czasie ściągnąć papier z kulkami i piec ok. 5 min. do zarumienienia się ciasta. Ciasto pozostawić do ostygnięcia.

2

  1. Na chłodnym cieście rozsmarować lemon curd.
  2. Przygotować bezę. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodawać stopniowo cukier. Miksować, aż cały cukier się rozpuści, a piana będzie sztywna i lśniąca. Pianę przełożyć do rękawa (lub worka) cukierniczego z ozdobną końcówką i wycisnąć na krem cytrynowy. (Można również pianę z białek wyłożyć łyżką na krem).

3

  1. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20min. w temperaturze 180°C, aż do zarumienienia się bezy. Beza po upieczeniu powinna być chrupiąca z zewnątrz, a piankowa w środku.
  2. Ciasto pozostawić do ostygnięcia, a następnie wstawić na co najmniej 2 godz. do lodówki.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

ok. 20 min. (plus ok. 20min. na przygotowanie lemon curd)
zegarek3

Czas pieczenia:

ok. 45 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

ok. 30 min.
porcje

Liczba porcji:

ok. 9
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Tarta cytrynowa z lemon curd

Tarta cytrynowa z lemon curd

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (30)

  1. Kasia

Witam,czy w trakcie pieczenia tarty z gotową już bezą piekarnik ma być ustawiony ustawić góra - dół ?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Kasia

Tak, ja piekłam cały czas przy ustawieniach góra- dół.

  Załączniki
 
  1. Kasia    Joanna Moderator

Dziękuję bardzo

  Załączniki
 
  1. Marta

Witam ,czy tego kremu wychodzi dużo? Chciałam zrobić dwie tarty i zastanawiam się czy wystarczy mi go? Czy to są składniki na jedną porcję? Proszę o odpowiedź

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Marta

Kremu wychodzo ok. 250ml i wystarcza na jedną tartę.

  Załączniki
 
  1. Sylwia

Moja córka prosiła mnie o tą tartę jakieś dwa lata, niestety nie miałam dobrego przepisu, w końcu dzisiaj upiekłam z Pani przepisu i muszę powiedzieć, że tarta jest obłędna Krem Lemon Curd jest niepowtarzalny a smak całej tarty niezapomniany....

Moja córka prosiła mnie o tą tartę jakieś dwa lata, niestety nie miałam dobrego przepisu, w końcu dzisiaj upiekłam z Pani przepisu i muszę powiedzieć, że tarta jest obłędna Krem Lemon Curd jest niepowtarzalny a smak całej tarty niezapomniany. Pozdrawiam.

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Jola

Bardzo dziękuję za odpowiedz

  Załączniki
 
  1. Jola

Dobry wieczór. Czy mogę zrobić tą tartę w formie tartaletek? Chodzi mi o to, czy czas ich pieczenia się skróci? Proszę o szybką odpowiedz...

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Jola

Na pewno się skróci. Piecz je ok. 10 minut, a po ściągnięciu papieru do zarumienienia. Później z bezą również do jej zarumienienia.

  Załączniki
 
  1. beata

Witam
A gdzie znajdę przepis na lemon curd ?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    beata

Jest podlinkowany w składnikach. Najedź tylko myszką na napis

  Załączniki
 
  1. Anna

Tarta przepyszna!! Lemon curd - super!!! Nie mogę wyjść z zachwytu. Tego typu ciasto jadłam w Barcelonie i od czasu do czasu wracał do mnie ten smak - słodko-cytrynowy. Rewelacja! (zrobiłam na normalnej okrągłej formie do tarty)

  Załączniki
 
  1. Anna

Proszę mi powiedzieć, czy lemon curd mogę zrobić zaraz przed zrobieniem spodu i piany? Czy trzeba z wyprzedzeniem, żeby się schłodził w lodówce? Chcę dziś zrobić tę tartę, ale nie mam czasu na chłodzenie, tylko po zrobieniu ze 2-3 godzinki mogę...

Proszę mi powiedzieć, czy lemon curd mogę zrobić zaraz przed zrobieniem spodu i piany? Czy trzeba z wyprzedzeniem, żeby się schłodził w lodówce? Chcę dziś zrobić tę tartę, ale nie mam czasu na chłodzenie, tylko po zrobieniu ze 2-3 godzinki mogę schładzać już po zrobieniu. Będzie dobrze, czy przełożyć pieczenie na kiedy indziej?

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Anna

Anno, trzeba go przygotować dzień wcześniej. Potrzebuje czasu, aby zgęstnieć.

  Załączniki
 
  1. Daria

Wygląda pysznie.. Zbliżają się moje urodziny i mam zamiar zrobić to cudo tylkO napisane jest ze piec z kulkami ceramicznymi albo fasola.. Czyli taka np piękny jaś? I dużo tego trzeba? Pozdrawiam

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Daria

Tak, może być ta fasola. Należy jej nasypać tyle, aby obiążyć cały spód ciasta.

  Załączniki
 
  1. Karolina Czubaszek

Witam, czy można do tego dodać troche np. Rumu? Do samego lemon curd oczywiście. Nie popsuje sie to w pieczeniu?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Karolina Czubaszek

Możesz dodać trochę alkoholu do gotowego, gorącego lemon curd. Tylko, czy rum tutaj pasuje? Mnie jakoś niebardzo. Lepiej może wódkę z posmakiem cytryny? Osobiście darowałabym sobie dodatek alkoholu w tym przypadku.

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony