Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
20 Komentarzy

Tarta cytrynowa z lemon curd

Mocno cytrynowa, a zarazem mocno słodka tarta z cytrynowym kremem budyniowym, przykryta grubą warstwą bezowej pianki. Cytrynowy krem lemon curd można przygotować nawet do dwóch tygodni wcześniej, a w dniu pieczenia tej tarty należy jedynie zrobić ciasto kruche i przygotować pianę na bezę.

Składniki:
Ciasto kruche:

  • 80g masła
  • 130g mąki pszennej
  • 40g cukru pudru
  • 1 żółtko

Beza:

  • 3 białka
  • 150g cukru

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto. Wszystkie składniki na ciasto kruche zagnieść na jednolitą masę. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 30min. Ciasto rozwałkować i wykleić nim formę na tartę, najlepiej z wyciąganym dnem, o wymiarach ok. 11x 35cm. Ciasto przykryć papierem do pieczenia i obciążyć kulkami ceramicznymi lub fasolą. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20min. w temperaturze 180°C. Po tym czasie ściągnąć papier z kulkami i piec ok. 5 min. do zarumienienia się ciasta. Ciasto pozostawić do ostygnięcia.

2

  1. Na chłodnym cieście rozsmarować lemon curd.
  2. Przygotować bezę. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodawać stopniowo cukier. Miksować, aż cały cukier się rozpuści, a piana będzie sztywna i lśniąca. Pianę przełożyć do rękawa (lub worka) cukierniczego z ozdobną końcówką i wycisnąć na krem cytrynowy. (Można również pianę z białek wyłożyć łyżką na krem).

3

  1. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20min. w temperaturze 180°C, aż do zarumienienia się bezy. Beza po upieczeniu powinna być chrupiąca z zewnątrz, a piankowa w środku.
  2. Ciasto pozostawić do ostygnięcia, a następnie wstawić na co najmniej 2 godz. do lodówki.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

ok. 20 min. (plus ok. 20min. na przygotowanie lemon curd)
zegarek3

Czas pieczenia:

ok. 45 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

ok. 30 min.
porcje

Liczba porcji:

ok. 9
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Tarta cytrynowa z lemon curd

Tarta cytrynowa z lemon curd

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 1 lat temu
    Witam,czy w trakcie pieczenia tarty z gotową już bezą piekarnik ma być ustawiony ustawić góra - dół ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marta · 1 lat temu
    Witam ,czy tego kremu wychodzi dużo? Chciałam zrobić dwie tarty i zastanawiam się czy wystarczy mi go? Czy to są składniki na jedną porcję? Proszę o odpowiedź
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Sylwia · 2 lat temu
    Moja córka prosiła mnie o tą tartę jakieś dwa lata, niestety nie miałam dobrego przepisu, w końcu dzisiaj upiekłam z Pani przepisu i muszę powiedzieć, że tarta jest obłędna :)Krem Lemon Curd jest niepowtarzalny a smak całej tarty niezapomniany. Pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Jola · 2 lat temu
    Bardzo dziękuję za odpowiedz
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Jola · 2 lat temu
    Dobry wieczór. Czy mogę zrobić tą tartę w formie tartaletek? Chodzi mi o to, czy czas ich pieczenia się skróci? Proszę o szybką odpowiedz...
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Na pewno się skróci. Piecz je ok. 10 minut, a po ściągnięciu papieru do zarumienienia. Później z bezą również do jej zarumienienia.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    beata · 3 lat temu
    Witam
    A gdzie znajdę przepis na lemon curd ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anna · 3 lat temu
    Tarta przepyszna!! Lemon curd - super!!! Nie mogę wyjść z zachwytu. Tego typu ciasto jadłam w Barcelonie i od czasu do czasu wracał do mnie ten smak - słodko-cytrynowy. Rewelacja! (zrobiłam na normalnej okrągłej formie do tarty)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anna · 3 lat temu
    Proszę mi powiedzieć, czy lemon curd mogę zrobić zaraz przed zrobieniem spodu i piany? Czy trzeba z wyprzedzeniem, żeby się schłodził w lodówce? Chcę dziś zrobić tę tartę, ale nie mam czasu na chłodzenie, tylko po zrobieniu ze 2-3 godzinki mogę schładzać już po zrobieniu. Będzie dobrze, czy przełożyć pieczenie na kiedy indziej?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Daria · 3 lat temu
    Wygląda pysznie.. Zbliżają się moje urodziny i mam zamiar zrobić to cudo;) tylkO napisane jest ze piec z kulkami ceramicznymi albo fasola.. Czyli taka np piękny jaś? I dużo tego trzeba? Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karolina Czubaszek · 3 lat temu
    Witam, czy można do tego dodać troche np. Rumu? Do samego lemon curd oczywiście. Nie popsuje sie to w pieczeniu?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Możesz dodać trochę alkoholu do gotowego, gorącego lemon curd. Tylko, czy rum tutaj pasuje? Mnie jakoś niebardzo. Lepiej może wódkę z posmakiem cytryny? Osobiście darowałabym sobie dodatek alkoholu w tym przypadku.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kuchnia u Krysi · 3 lat temu
    Świetny, przystępny przepis i fantastycznie upieczone ciasto. Genialne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 3 lat temu
    Tarta wyszła zjawiskowa, szkoda ją było kroić, bo tak pięknie się prezentowała. Jeśli chodzi o smak to jest specyficzny, nie każdemu może przypaść do gustu, ale moi goście byli zachwyceni.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gosia · 3 lat temu
    Też zrobiona. Wyszła pysznie :-)
    Zadowoleni goście zjedli wszystko :lol:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Basia · 3 lat temu
    Zrobilam (naprawdę prosty przepis!). Spróbowałam. Jestem w niebie...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Szpula · 3 lat temu
    Nic dodać nic ująć: REWELACJA

    Pierwszy raz do ciasta kruchego użyłam cukru pudru zamiast kryształu i faktycznie ciasto jest gładziutkiej i kruche.

    Następna na liście tarta z malinowym curd
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    iwona · 3 lat temu
    Witam, Pani Joanno jak nie mam fasolki ani tych kulek to mogę piec ciasto bez tego?/chciałam się jeszcze zapytać ile potrzeba tego lemon curd?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Potrzebny jest cały lemon curd przygotowany według tego przepisu:[url="http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/kremy-masla/666-lemon-curd"]Lemon curd[/url].
      Dobrze by było czymś ciasto obciążyć. Może być dowolna fasola, albo groch. Bez też można ewentualnie upiec, ale ciasto może się "wybrzuszać".
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    anett · 3 lat temu
    Skad ten krem gotowy pani joanno skad go wziasc
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Przemek · 3 lat temu
    Witam
    Mam dziecko na diecie bezglutenowej. Jaką mąką można zastąpić pszenną. Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gin · 3 lat temu
    Ależ ta beza jest cudowna, idealnie piankowa w środku i kruchutka z zewnątrz
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marta · 3 lat temu
    Wow, ta tarta wygląda obłędnie! Wspaniały przepis!*.*

Polub nas na ...

Początek strony