Makaroniki cytrynowe na bezie francuskiej

Makaroniki zabarwione na żółty kolor i przełożone cytrynowym kremem lemon curd. Bardzo dobre połączenie kwaśnego ze słodkim.

Jeśli pieczesz makaroniki po raz pierwszy to przed przystąpieniem do pracy polecam przeczytać artykuł: "Jak upiec makaroniki".

Składniki na ok. 36 pojedynczych makaroników:

  • 70g zmielonych migdałów bez skórki
  • 100g cukru pudru
  • 50g białka
  • szczypta soli
  • żółty barwnik spożywczy

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

  1. Makaroniki przygotować według przepisu: „Makaroniki na bezie francuskiej” (dodając w punkcie 3 barwnik żółty).
  2. Połowę makaroników odwrócić płaską stroną do góry. Następnie wyłożyć lemon curd łyżeczką i przykryć pozostałymi makaronikami. Lekko docisnąć, aby krem cytrynowy zrównał się z brzegiem makaroników.

Smacznego.

Makaroniki cytrynowe na bezie francuskiej

Makaroniki cytrynowe na bezie francuskiej

Makaroniki cytrynowe na bezie francuskiej