Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Jogurtowiec z płatkami kukurydzianymi

Delikatne, lekkie i pyszne ciasto jogurtowe bez pieczenia w sam raz na ciepłe dni. Mocno chrupiący spód z płatków kukurydzianych i białej czekolady pokryty jest pyszną, kremową warstwą jogurtowo- śmietankową, do tego świeże owoce sezonowe i galaretka.

Składniki:

Spód:

  • 100 g płatków kukurydzianych*
  • 50 g migdałów w płatkach
  • 250 g czekolady białej (mlecznej lub gorzkiej według uznania, u mnie jest to biała)

Warstwa jogurtowa:

  • 300 g jogurtu greckiego, temperatura pokojowa
  • 70 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 listki żelatyny (lub 2,5 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku)
  • 300 g słodkiej śmietany 30- 36%

Dekoracja:

  • 20 g migdałów w płatkach
  • 20 g płatków kukurydzianych
  • 50 g czekolady białej (mlecznej lub gorzkiej według uznania)

Dodatkowo:

  • truskawki ok. 300 g (lub inne owoce sezonowe)
  • galaretka truskawkowa

Sposób przygotowania:

  1. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
  2. Przygotować spód. Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Dodać płatki kukurydziane z migdałami i wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy i ugnieść na dnie. Wstawić do lodówki.
  3. Przygotować dekorację. Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Dodać płatki kukurydziane z migdałami i wymieszać. Przy pomocy dwóch łyżek lub rąk zrobić kleksy z płatków i układać je na desce wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Wstawić do lodówki.
  4. Przygotować warstwę jogurtową. Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody. Jogurt wymieszać trzepaczką dokładnie z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, aż się rozpuści. Garnek z żelatyną ściągnąć z pieca, dodać dwie łyżki jogurtu z cukrem i wymieszać trzepaczką, a następnie dodać do reszty jogurtu i dokładnie wymieszać. (W ten sposób zapobiegniemy powstaniu grudek). Śmietanę ubić na sztywno i wmieszać delikatnie do masy jogurtowej. Masę wyłożyć do tortownicy. Wstawić do lodówki, aby masa stężała.
  5. Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. Pokroić na plasterki i ułożyć na warstwie jogurtowej.
  6. Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu. Ostudzić, włożyć do lodówki i gdy zacznie lekko tężeć wylać na owoce. Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny. Następnie na galaretce ułożyć przygotowane kleksy z płatków.

Uwagi:

* Jeśli ciasto ma być bezglutenowe, należy wybrać płatki kukurydziane bez dodatku glutenu np. firmy Nestle i upewnić się, że pozostałe, wybrane składniki są również bezglutenowe.

Przy krojeniu ciasta należy nożem mocno naciskać na spód, aby go pokroić. Jest bowiem bardzo twardy.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Jogurtowiec z płatkami kukurydzianymi Jogurtowiec z płatkami kukurydzianymi Jogurtowiec z płatkami kukurydzianymi

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (23)

  1. Irenka

Nono i zyskałam plusa ze strony teściowej^^od razu chciała przepis!Aha, i pytała co ja tam dałam na spód orzechy jakieś..? a to migdały swoje zrobiły, hehe. Spód wyszedł twardawy, ale stwierdziłyśmy, ze można dodać trochę mleka do rozpuszczanej...

Nono i zyskałam plusa ze strony teściowej^^od razu chciała przepis!Aha, i pytała co ja tam dałam na spód orzechy jakieś..? a to migdały swoje zrobiły, hehe. Spód wyszedł twardawy, ale stwierdziłyśmy, ze można dodać trochę mleka do rozpuszczanej czekolady, a i więcej żelatyny też nie zaszkodzi dać, bo robiłam na szybko z rana i słabo stężało.Ogólnie pyszota!!!

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Lucyna

Witam
Bardzo mi się podoba wykonanie tego ciasta ale nie bardzo rozumiem wykonanie spodu jak dokładnie to ma byc. Proszę o dokładniejsze wyjaśnienie jego zrobienia?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Lucyna

Lucyno, jak roztopić czekoladę znajdziesz w tym aktykule: "Roztapianie czekolady" (kliknij na link). Do roztopionej czekolady należy wrzucić płatki kukurydziane i migdały w płatkach, wymieszać i przełożyć do formy.

  Załączniki
 
  1. Maja

Ciasto super, polecamSpód rzeczywiście twardy i ciężko się kroi, ale wystarczy trochę siły i dobry nóż. Ja zamiast truskawek użyłam borówek i galaretki z owoców leśnych-pycha!

  Załączniki
 
  1. Kokosanka

Zrobiłam. REWELACJA! Rodzinka zachwycona. Polecam ten przepis.

  Załączniki
 
  1. Joasia

Jutro przyjeżdża teściowa...zgadnijcie jakie robię ciacho?!;P Po raz kolejny...UWIELBIAM!

  Załączniki
 
  1. Asia

Bardzo ciekawy przepis. Probowalam go ale spodek byl za twardy ze nie moglam go przekroic.

  Załączniki
  Komentarz ostatnio edytowany około 4 tygodnie temu przez Joanna Moderator Joanna Moderator
  1. Joanna Moderator    Asia

Tak, spód jest twardy, jak podałam w uwagach. to przecież płatki sklejone czekoladą, która jak zastygnie jest twarda. Taki urok ciasta

  Załączniki
 
  1. Bożena

Robiłam wczoraj ten tort na urodziny syna. Bardzo spodobał mi się pomysł ze spodem z płatków kukurydzianych, ponieważ mieliśmy gości na diecie bezglutenowej. Niestety jednak tort nam nie zasmakował. Spód był zdecydowanie za słodki. Biała...

Robiłam wczoraj ten tort na urodziny syna. Bardzo spodobał mi się pomysł ze spodem z płatków kukurydzianych, ponieważ mieliśmy gości na diecie bezglutenowej. Niestety jednak tort nam nie zasmakował. Spód był zdecydowanie za słodki. Biała czekolada nie chciała się rozpuścić, a po zrobieniu spód był twardy, a płatki gumowe. I też nie mogłam odkleić ich od papieru. Masa natomiast była smaczna, choć uważam, że powinna być mniej słodka ze względu na bardzo słodki spód. Niemniej, dziękuję za ciekawy przepis. Pozdrawiam

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Asior

Ciasto smaczne, ale następnym razem jak będę je robić dam mniej cukru - jak dla mnie ciut za słodkie. Miałam też problem z odłupaniem kukurydzianego spodu :sad: Czy Wy też tak miałyście? Czy to może kwestia marki płatków kukurydzianych i...

Ciasto smaczne, ale następnym razem jak będę je robić dam mniej cukru - jak dla mnie ciut za słodkie. Miałam też problem z odłupaniem kukurydzianego spodu :sad: Czy Wy też tak miałyście? Czy to może kwestia marki płatków kukurydzianych i czekolady??? :-?

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Monia

Jogurtowiec przepyszny, a pomysł z płatkami genialny! Na spód dałam klasyczne Corn Flakesy, ale te "różyczki" na górze zrobiłam z Corn Flakesów Honey & Nuts Obsta. Wyszło i smakowało rewelacyjnie! Gorąco polecam ten przepis!

  Załączniki
  Komentarz ostatnio edytowany około 4 tygodnie temu przez Joanna Moderator Joanna Moderator
  1. Aga

Jak długo to ciasto może 'postać' w lodówce? Czy po 2-3 dniach od przygotowania będzie jeszcze równie smaczne? Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam!

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Aga

Tak, 3 dni spokojnie wytrzyma Z czasem płatki kukurydziane od strony masy lekko zmiękną i nie będą już tak chrupiące, ale tylko w niewielkim stopniu.

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Polub nas na ...

Początek strony