Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
16 Komentarzy
Arbuzowy sernik na zimno

Lekki, piankowy sernik bez pieczenia o smaku arbuzowym. Sernik jest bardzo delikatny i rozpływający się w ustach. Smak arbuza w masie serowej jest delikatnie wyczuwalny. Masa serowo- arbuzowa doskonale komponuje się z galaretką przygotowaną na nektarze z czarnej porzeczki. W zamian można użyć również soku z czerwonej porzeczki lub w uproszczonej wersji np. galaretkę wiśniową.

Składniki:

Spód ciasteczkowy:

  • 200 g herbatników maślanych (w wersji bezglutenowej: bezglutenowych herbatników)
  • 125 g miękkiego masła

Masa serowa:

  • 300 g twarogu z wiaderka lub quarku
  • 10 listków żelatyny (= 7,5 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku)
  • 400- 600 g arbuza
  • 75 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 limonka
  • 600 g słodkiej śmietany 30- 36%

Galaretka:

  • 200 ml nektaru z czarnej porzeczki
  • 2 listki żelatyny (lub 1,5 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku)

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasteczkowy spód. Herbatniki rozkruszyć na bardzo drobno. (Najłatwiej zmiksować je w malakserze lub blenderem na piasek. Można również włożyć je do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka rozkruszyć). Zagnieść z miękkim masłem.
  2. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Wyłożyć ciasteczkową masę i ugnieść ją łyżką na dnie. Tortownicę włożyć do lodówki.
  3. Przygotować masę serową. Wycisnąć sok z limonki.
  4. Żelatynę namoczyć w 8 łyżkach zimnej wody. Pozostawić do napęcznienia.
  5. Arbuza podzielić na kawałki, oddzielić od skóry i oczyścić z pestek. 200 g zmiksować blenderem razem z cukrem, cukrem waniliowym i sokiem z limonki na gładką masę.
  6. Napęczniałą żelatynę podgrzać, mieszając, aż się rozpuści. Garnek z żelatyną ściągnąć z pieca i mieszając trzepaczką, dodać najpierw trochę zmiksowanego arbuza, a następnie wmieszać resztę.
  7. Wstawić do lodówki. Gdy zacznie tężeć, dodać twaróg i energicznie wymieszać.
  8. Śmietanę ubić na sztywno i wmieszać delikatnie do masy serowo- arbuzowej. Gotową masę wyłożyć do tortownicy i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny, aby masa stężała.
  9. Przygotować galaretkę. Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody. Pozostawić do napęcznienia.
  10. Pozostałego arbuza pokroić w niedużą kostkę i ułożyć na stężałej masie.
  11. Nektar z czarnej porzeczki podgrzać, dodać żelatynę i dokładnie wymieszać, aż do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Ostudzić. Tak przygotowaną galaretkę wylać na sernik. Wstawić do lodówki do stężenia.

Źródło: Przepis pochodzi z gazety: „Lisa. Kochen & Backen”.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Arbuzowy sernik na zimno Arbuzowy sernik na zimno Arbuzowy sernik na zimno

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Justyna · 3 miesięcy temu
    Nie mam dostępu do polskiego twarogu, czy niemiecki spaisequark będzie?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 miesięcy temu
    Zdecydowałam się na galaretkę wiśniową.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gosia · 4 lat temu
    Dałam więcej wody do żelatyny ale wyszło wszystko mimo to :)Sernik to faktycznie delikatna pianka - tak jak w opisie. Bardzo lekki deser.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Olga · 4 lat temu
    zamiast nektaru porzeczkowego, jaka galaretka pasowałaby najbardziej? i czy zamiast limonki może być cytryna czy nie bardzo?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Może być galaretka wiśniowa, z czarnej porzeczki lub dowolna inna. Cytrynę też możesz dodać, ale może połowę.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    mela67 · 5 lat temu
    Sernik godny polecenia. Z uwagi na upał uprościłam spód - dałam gotowe biszkopty. Górę wykończyłam zmiksowanym arbuzem ok 1 szklanki + truskawkowa galaretka (taką tylko miałam) rozpuszczoną w 1/3 szklanki wody. Wszystkim bardzo smakowało - dziękuję za przepis i inspiracje. Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Dorota · 6 lat temu
    W końcu zrobiłam ten sernik! Opinie w domu podzielone. Mąż zjadł połowę za jednym posiedzeniem :)Córka pogardziła ale to chyba ze względu na brak czekolady Warty wypróbowania przepis, zwłaszcza na upały
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    anytsujx · 8 lat temu
    Wygląda bajecznie, cudownie i bardzo smakowicie !:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Paula · 8 lat temu
    ma prześliczny kolor! cudownie arbuzowy
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ivon · 8 lat temu
    Ach jak on cudnie się prezentuje !!!! Cieszy me oczy
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    asieja · 8 lat temu
    zaskakuje mnie to połączenie smaków
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Atria · 8 lat temu
    Nigdy arbuza nie próbowałam w cieście..
    Myślisz że dobre wyszłoby z brzoskwiniami? Bo mam brzoskwinie akurat w lodówce..
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ilka_86 · 8 lat temu
    wow, ale piękny ten Twój torcik:) a arbuza kocham:) musi być pyszny ten serniczek:) pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gosia · 8 lat temu
    ale fajny jest!!!! super!!
    Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ciastella · 8 lat temu
    no proszę już 2-gi przepis na wykorzystanie arbuza w wypieku, który dzisiaj widzę;D zapiszę sobie, bo świetnie wygląda;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Olciaky · 8 lat temu
    Fajniutki,
    jestem go skłonna jutro zrobić.
    Doskonały na tę pogodę;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    wiosenka27 · 8 lat temu
    Takie połączenie, że chyba bym na nie wpada. Świetny pomysl:)

Polub nas na ...

Początek strony