Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Arbuzowy sernik na zimno

Lekki, piankowy sernik bez pieczenia o smaku arbuzowym. Sernik jest bardzo delikatny i rozpływający się w ustach. Smak arbuza w masie serowej jest delikatnie wyczuwalny. Masa serowo- arbuzowa doskonale komponuje się z galaretką przygotowaną na nektarze z czarnej porzeczki. W zamian można użyć również soku z czerwonej porzeczki lub w uproszczonej wersji np. galaretkę wiśniową.

Składniki:

Spód ciasteczkowy:

  • 200 g herbatników maślanych (w wersji bezglutenowej: bezglutenowych herbatników)
  • 125 g miękkiego masła

Masa serowa:

  • 300 g twarogu z wiaderka lub quarku
  • 10 listków żelatyny (= 7,5 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku)
  • 400- 600 g arbuza
  • 75 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 limonka
  • 600 g słodkiej śmietany 30- 36%

Galaretka:

  • 200 ml nektaru z czarnej porzeczki
  • 2 listki żelatyny (lub 1,5 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku)

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasteczkowy spód. Herbatniki rozkruszyć na bardzo drobno. (Najłatwiej zmiksować je w malakserze lub blenderem na piasek. Można również włożyć je do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka rozkruszyć). Zagnieść z miękkim masłem.
  2. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Wyłożyć ciasteczkową masę i ugnieść ją łyżką na dnie. Tortownicę włożyć do lodówki.
  3. Przygotować masę serową. Wycisnąć sok z limonki.
  4. Żelatynę namoczyć w 8 łyżkach zimnej wody. Pozostawić do napęcznienia.
  5. Arbuza podzielić na kawałki, oddzielić od skóry i oczyścić z pestek. 200 g zmiksować blenderem razem z cukrem, cukrem waniliowym i sokiem z limonki na gładką masę.
  6. Napęczniałą żelatynę pogdrzać, mieszając, aż się rozpuści. Garnek z żelatyną ściągnąć z pieca i mieszając trzepaczką, dodać najpierw trochę zmiksowanego arbuza, a następnie wmieszać resztę.
  7. Wstawić do lodówki. Gdy zacznie tężeć, dodać twaróg i energicznie wymieszać.
  8. Śmietanę ubić na sztywno i wmieszać delikatnie do masy serowo- arbuzowej. Gotową masę wyłożyć do tortownicy i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny, aby masa stężała.
  9. Przygotować galaretkę. Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody. Pozostawić do napęcznienia.
  10. Pozostałego arbuza pokroić w niedużą kostkę i ułożyć na stężałej masie.
  11. Nektar z czarnej porzeczki podgrzać, dodać żelatynę i dokładnie wymieszać, aż do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Ostudzić. Tak przygotowaną galaretkę wylać na sernik. Wstawić do lodówki do stężenia.

Źródło: Przepis pochodzi z gazety: „Lisa. Kochen & Backen”.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Arbuzowy sernik na zimno Arbuzowy sernik na zimno Arbuzowy sernik na zimno

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (16)

  1. Gosia

Dałam więcej wody do żelatyny ale wyszło wszystko mimo to Sernik to faktycznie delikatna pianka - tak jak w opisie. Bardzo lekki deser.

  Załączniki
  Komentarz ostatnio edytowany około 3 miesiące(ęcy) temu przez Joanna Moderator Joanna Moderator
  1. Olga

zamiast nektaru porzeczkowego, jaka galaretka pasowałaby najbardziej? i czy zamiast limonki może być cytryna czy nie bardzo?

  Załączniki
  Komentarz ostatnio edytowany około 3 miesiące(ęcy) temu przez Joanna Moderator Joanna Moderator
  1. Joanna Moderator    Olga

Może być galaretka wiśniowa, z czarnej porzeczki lub dowolna inna. Cytrynę też możesz dodać, ale może połowę.

  Załączniki
  Komentarz ostatnio edytowany około 3 miesiące(ęcy) temu przez Joanna Moderator Joanna Moderator
  1. Dorota

W końcu zrobiłam ten sernik! Opinie w domu podzielone. Mąż zjadł połowę za jednym posiedzeniem Córka pogardziła ale to chyba ze względu na brak czekolady Warty wypróbowania przepis, zwłaszcza na upały

  Załączniki
  Komentarz ostatnio edytowany około 3 miesiące(ęcy) temu przez Joanna Moderator Joanna Moderator
  1. anytsujx

Wygląda bajecznie, cudownie i bardzo smakowicie !

  Załączniki
 
  1. Paula

ma prześliczny kolor! cudownie arbuzowy

  Załączniki
 
  1. Ivon

Ach jak on cudnie się prezentuje !!!! Cieszy me oczy

  Załączniki
 
  1. asieja

zaskakuje mnie to połączenie smaków

  Załączniki
 
  1. Atria

Nigdy arbuza nie próbowałam w cieście..
Myślisz że dobre wyszłoby z brzoskwiniami? Bo mam brzoskwinie akurat w lodówce..

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Atria

Myślę, że brzoskwinie to też dobry pomysł

  Załączniki
 
  1. ilka_86

wow, ale piękny ten Twój torcik a arbuza kocham musi być pyszny ten serniczek pozdrawiam

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony