Arbuzowy sernik na zimno

Lekki, piankowy sernik bez pieczenia o smaku arbuzowym. Sernik jest bardzo delikatny i rozpływający się w ustach. Smak arbuza w masie serowej jest delikatnie wyczuwalny. Masa serowo- arbuzowa doskonale komponuje się z galaretką przygotowaną na nektarze z czarnej porzeczki. W zamian można użyć również soku z czerwonej porzeczki lub w uproszczonej wersji np. galaretkę wiśniową.

Składniki:

Spód ciasteczkowy:

  • 200 g herbatników maślanych (w wersji bezglutenowej: bezglutenowych herbatników)
  • 125 g miękkiego masła

Masa serowa:

  • 300 g twarogu z wiaderka lub quarku
  • 10 listków żelatyny (= 7,5 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku)
  • 400- 600 g arbuza
  • 75 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 limonka
  • 600 g słodkiej śmietany 30- 36%

Galaretka:

  • 200 ml nektaru z czarnej porzeczki
  • 2 listki żelatyny (lub 1,5 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku)

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasteczkowy spód. Herbatniki rozkruszyć na bardzo drobno. (Najłatwiej zmiksować je w malakserze lub blenderem na piasek. Można również włożyć je do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka rozkruszyć). Zagnieść z miękkim masłem.
  2. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Wyłożyć ciasteczkową masę i ugnieść ją łyżką na dnie. Tortownicę włożyć do lodówki.
  3. Przygotować masę serową. Wycisnąć sok z limonki.
  4. Żelatynę namoczyć w 8 łyżkach zimnej wody. Pozostawić do napęcznienia.
  5. Arbuza podzielić na kawałki, oddzielić od skóry i oczyścić z pestek. 200 g zmiksować blenderem razem z cukrem, cukrem waniliowym i sokiem z limonki na gładką masę.
  6. Napęczniałą żelatynę podgrzać, mieszając, aż się rozpuści. Garnek z żelatyną ściągnąć z pieca i mieszając trzepaczką, dodać najpierw trochę zmiksowanego arbuza, a następnie wmieszać resztę.
  7. Wstawić do lodówki. Gdy zacznie tężeć, dodać twaróg i energicznie wymieszać.
  8. Śmietanę ubić na sztywno i wmieszać delikatnie do masy serowo- arbuzowej. Gotową masę wyłożyć do tortownicy i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny, aby masa stężała.
  9. Przygotować galaretkę. Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody. Pozostawić do napęcznienia.
  10. Pozostałego arbuza pokroić w niedużą kostkę i ułożyć na stężałej masie.
  11. Nektar z czarnej porzeczki podgrzać, dodać żelatynę i dokładnie wymieszać, aż do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Ostudzić. Tak przygotowaną galaretkę wylać na sernik. Wstawić do lodówki do stężenia.

Źródło: Przepis pochodzi z gazety: „Lisa. Kochen & Backen”.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Arbuzowy sernik na zimno Arbuzowy sernik na zimno Arbuzowy sernik na zimno