Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Rolada czekoladowa z bananami

Mocno czekoladowa rolada biszkoptowa z bananem w środku. Krem w środku rolady jest dość zbity i mocno czekoladowy. Całość udekorowana jest kakaową bitą śmietaną i bananem.

Składniki:

  • 50g mąki pszennej
  • 30g mąki ziemniaczanej
  • 3 jajka
  • 70g cukru
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 120g kuwertury czekoladowej gorzkiej lub czekolady gorzkiej
  • 4 listki żelatyny ( = 3 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku)
  • 3 banany
  • 800g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 1 łyżka cukru pudru

Sposób przygotowania:

  1. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku.
  2. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i 1 łyżką kakao. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać.
  3. Gotowe ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku około 12 min. w temperaturze 200°C.
  5. Od razu po upieczeniu, gorący biszkopt, przełożyć na ściereczkę posypaną cukrem. Ściągnąć papier do pieczenia i razem ze ścierką zwinąć w roladę. Pozostawić do ostygnięcia.
  6. Kuwerturę (czekoladę) rozdrobnić i roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia.
  7. Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach zimnej wodzie.
  8. 400g śmietany ubić na sztywno.
  9. 4 łyżki śmietany wymieszać delikatnie z kuwerturą.
  10. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, aż się rozpuści. Dodać trzy łyżki kuwertury ze śmietaną i wymieszać, a następnie dodać do reszty kuwertury. Na końcu dodać bitą śmietanę i delikatnie wymieszać.
  11. 2 banany ułożyć, jeden za drugim, wzdłuż dłuższego boku biszkoptu.

02

  1. Krem czekoladowy wyłożyć na biszkopt, pozostawiając trochę odstępu przy wszystkich brzegach.

03

  1. Ciasto delikatnie zwinąć w roladę.
  2. Wstawić do lodówki na co najmniej 1 godz.
  3. Ubić 400g śmietany dodając pod koniec cukier puder. Śmietanę podzielić na pół. Do jednej połowy dodać 1 łyżkę kakao. Śmietaną z kakao posmarować roladę. Pozostałą śmietaną i bananem udekorować roladę. Roladę wstawić do lodówki.
zegarek

Czas przygotowania:

około 60 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 12 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

2 godz.
porcje

Liczba porcji:

około 12- 14
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Rolada czekoladowa z bananami

Rolada czekoladowa z bananami

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnie Komentarze

4 dni wcześniej jest ok.
Dzień dobry,
Czy to ciasto można mrozić?
Możesz zrobić również budyń bez dodatku masła.
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Ostatnio zarejestrowani

  • Barbara Bodys
  • TERESA MARIA STASICKA
  • IREK RAFAL WERESA
  • Sylwia Bachara
  • Sylwia Bachara
  • Mamutkowa
  • Katarzyna
  • Szkolenia Bhp Tomasz Bielski
  • Monika Zdanowicz
  • Gabriela
  • Oksana Yaremchuk-Konieva
  • Beata Orzechowska
  • Krzysztof Kowalski
  • ULA Rzeszotarska
  • Karolina Sandra Gierlitz
  • Barbara Romaniuk
Początek strony