Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
9 Komentarzy

Rolada czekoladowa z bananami

Mocno czekoladowa rolada biszkoptowa z bananem w środku. Krem w środku rolady jest dość zbity i mocno czekoladowy. Całość udekorowana jest kakaową bitą śmietaną i bananem.

Składniki:

  • 50g mąki pszennej
  • 30g mąki ziemniaczanej
  • 3 jajka
  • 70g cukru
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 120g kuwertury czekoladowej gorzkiej lub czekolady gorzkiej
  • 4 listki żelatyny ( = 3 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku)
  • 3 banany
  • 800g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 1 łyżka cukru pudru

Sposób przygotowania:

  1. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku.
  2. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i 1 łyżką kakao. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać.
  3. Gotowe ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 12 minut w temperaturze 200°C.
  5. Od razu po upieczeniu, gorący biszkopt, przełożyć na ściereczkę posypaną cukrem. Ściągnąć papier do pieczenia i razem ze ścierką zwinąć w roladę. Pozostawić do ostygnięcia.
  6. Kuwerturę (czekoladę) rozdrobnić i roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia.
  7. Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach zimnej wodzie.
  8. 400g śmietany ubić na sztywno.
  9. 4 łyżki śmietany wymieszać delikatnie z kuwerturą.
  10. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, aż się rozpuści. Dodać trzy łyżki kuwertury ze śmietaną i wymieszać, a następnie dodać do reszty kuwertury. Na końcu dodać bitą śmietanę i delikatnie wymieszać.
  11. 2 banany ułożyć, jeden za drugim, wzdłuż dłuższego boku biszkoptu.

02

  1. Krem czekoladowy wyłożyć na biszkopt, pozostawiając trochę odstępu przy wszystkich brzegach.

03

  1. Ciasto delikatnie zwinąć w roladę.
  2. Wstawić do lodówki na co najmniej 1 godz.
  3. Ubić 400g śmietany dodając pod koniec cukier puder. Śmietanę podzielić na pół. Do jednej połowy dodać 1 łyżkę kakao. Śmietaną z kakao posmarować roladę. Pozostałą śmietaną i bananem udekorować roladę. Roladę wstawić do lodówki.
zegarek

Czas przygotowania:

około 60 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 12 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

2 godz.
porcje

Liczba porcji:

około 12- 14
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Rolada czekoladowa z bananami

Rolada czekoladowa z bananami

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Anno[/b] blacha ta największa z piekarnika, prostokątna wymiar w zależności od piekarnika ok. 30x40cm lub większa.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    anna · 5 lat temu
    jakich wymiarów ma być blaszka ? proszę o dokładne wymiary jeśli można
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Iwono[/b] nie powinno się zwarzyć chyba, że czekolada nie była całkowicie ostudzona. Biszkopt mały? A rozprowadziłaś ciasto na całej blaszce?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Iwona · 5 lat temu
    Zrobiłam tą roladę i nie wiem czemu mi nie wyszla...wszystko robiłam wg przepisu no i biszkopt mi wyszedł mały bardzo a krem po dodaniu czekolady mi się zważył...nie wiem czemu
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karolina · 5 lat temu
    Zrobiłam :-) i jestem zachwycona :lol: przepyszne może nie tak perfekcyjne jak na zdjęciu ale następnym razem będzie lepiej uwielbiam twoje przepisy bo póki co jedyne które mi wychodzą :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Karolino[/b] ta największa płaska blacha z piekarnika. Można powiedzieć, że do pizzy ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karolina · 5 lat temu
    Po przygodzie z cytrynowcem biorę się w najbliższym czasie za tą smakowitość tylko proszę o informację jakiej wielkości powinna być blaszka? czy chodzi o taką standardową blaszkę czy raczej taką płaską jak do pizzy? nie mogę się nadziwić tym wszystkim przepisom.. i zdjęcia takie piekne :-) gratuluję talentu do wypieków :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Kamilo[/b] tak, kuwertura musi być zimna już w momencie dodania 4 łyżek śmietany.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kamila · 5 lat temu
    Witam,
    rolada wygląda świetnie i zamierzam zrobić ją w najbliższym czasie Proszę mi tylko powiedzieć, kiedy mieszam kuwerturę (już wymieszaną z żelatyną) z bitą śmietaną, to czy kuwertura musi być zimna?
Początek strony