Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Rolada malinowa

Jest to przepis na biszkoptową roladę z pysznym, delikatnym kremem malinowym. Cała rolada jest bardzo delikatna i lekka. Ławo się ją przygotowuje. Krem jest lekki, orzeźwiający i nie za słodki. Biszkopt zrobiłam dla urozmaicenia w dwóch kolorach. Możecie również zrobić inne wzory np. kółka, zygzaki, kratkę lub dowolne esy floresy Wink. W szybszej wersji oczywiście można zrobić tylko jasny lub ciemny biszkopt. Rolada nadaje się od razu do spożycia.

Składniki:
Biszkopt:

  • 4 jajka
  • ½ szklanki cukru
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao

Krem:

  • 200g malin (świeżych lub mrożonych)
  • 400g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 1 śmietan-fix (opcjonalnie)
  • 2 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

  1. Jeżeli używamy malin mrożonych należy je wcześniej rozmrozić.
  2. Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku.
  3. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. (Dodając mąkę można dalej miksować mikserem, ale na najmniejszych obrotach. Miksować chwilę, tylko do połączenia składników).
  4. Ok. 2/3 masy przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  5. Do pozostałej masy dodać kakao i delikatnie wymieszać. Masę przełożyć do woreczka do mrożenia i odciąć jeden koniec, tworząc nieduży otwór. Zrobić na białej masie dowolne wzory.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku około 12 min. w temperaturze 180°C.
  7. Od razu po upieczeniu, gorący biszkopt, przełożyć na ściereczkę posypaną cukrem. Ściągnąć papier do pieczenia i razem ze ścierką zwinąć w roladę. (Zwijać wzdłuż dłuższego boku). Pozostawić do ostygnięcia.
  8. Przygotować krem. Maliny zmiksować na puree. Śmietanę ubić na sztywno razem ze śmietan-fix, dodając na końcu cukier puder. Ubitą śmietanę delikatnie wmieszać do malin.
  9. Zwinięty biszkopt delikatnie rozwinąć. Rozłożyć na nim krem pozostawiając ok. 2cm odstępu wzdłuż dłuższego boku, aby krem nie wypłynął. Biszkopt zwinąć ponownie w roladę.
  10. Przechowywać w lodówce.

Smacznego Smile.

Uwaga: 1 szklanka = 250ml.

zegarek

Czas przygotowania:

około 40 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 12 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

ok. 30 min.
porcje

Liczba porcji:

około 12- 14
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Rolada malinowa

Rolada malinowa

Rolada malinowa

Rolada malinowa

Rolada malinowa

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Pokaż więcej

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnie Komentarze

Zależy jakie duże bezy zrobisz. Mnie wyszło 12 sztuk i zmieściłam je na jednej b...
Można upiec np. ciasteczka z lemon curd, czy tartę, ale najczęściej uzywa sie go...
Tak, tylko zmniejsz ilość cukru.
Mmmhhmm niebo w gębie, starłam tylko żółtą skórkę i wyszło takie pycha, że łyżka...
Dziękuję za odpowiedź, rzeczywiście ścierałam również trochę białej ops: Dzisiaj...
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Ostatnio zarejestrowani

  • Monika Zdanowicz
  • Gabriela
  • Oksana Yaremchuk-Konieva
  • Beata Orzechowska
  • Krzysztof Kowalski
  • ULA Rzeszotarska
  • Karolina Sandra Gierlitz
  • Barbara Romaniuk
  • Kasia Głąb
  • Elżbieta Marta Grabowska
  • Dorota
  • KAZIMIERA FRAMSKA
  • Alicja Zołańska
  • Monika Joanna Stelmaszyk
  • Sabina Miedziak
  • Ewelina
Początek strony