Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Rolada malinowa

Jest to przepis na biszkoptową roladę z pysznym, delikatnym kremem malinowym. Cała rolada jest bardzo delikatna i lekka. Łatwo się ją przygotowuje. Krem jest lekki, orzeźwiający i nie za słodki. Biszkopt zrobiłam dla urozmaicenia w dwóch kolorach. Możecie również zrobić inne wzory np. kółka, zygzaki, kratkę lub dowolne esy floresy. W szybszej wersji oczywiście można zrobić tylko jasny lub ciemny biszkopt. Rolada nadaje się od razu do spożycia.

Składniki:
Biszkopt:

  • 4 jajka
  • ½ szklanki cukru
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao

Krem:

  • 200g malin (świeżych lub mrożonych)
  • 400g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 1 śmietan-fix (opcjonalnie)
  • 2 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

  1. Jeżeli używamy malin mrożonych należy je wcześniej rozmrozić.
  2. Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku.
  3. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. (Dodając mąkę można dalej miksować mikserem, ale na najmniejszych obrotach. Miksować chwilę, tylko do połączenia składników).
  4. Ok. 2/3 masy przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  5. Do pozostałej masy dodać kakao i delikatnie wymieszać. Masę przełożyć do woreczka do mrożenia i odciąć jeden koniec, tworząc nieduży otwór. Zrobić na białej masie dowolne wzory.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 12 minut w temperaturze 180°C.
  7. Od razu po upieczeniu, gorący biszkopt, przełożyć na ściereczkę posypaną cukrem. Ściągnąć papier do pieczenia i razem ze ścierką zwinąć w roladę. (Zwijać wzdłuż dłuższego boku). Pozostawić do ostygnięcia.
  8. Przygotować krem. Maliny zmiksować na puree i przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pestek. Śmietanę ubić na sztywno razem ze śmietan-fix, dodając na końcu cukier puder. Ubitą śmietanę delikatnie wmieszać do malin.
  9. Zwinięty biszkopt delikatnie rozwinąć. Rozłożyć na nim krem pozostawiając ok. 2cm odstępu wzdłuż dłuższego boku, aby krem nie wypłynął. Biszkopt zwinąć ponownie w roladę.
  10. Przechowywać w lodówce.

Smacznego.

Uwaga: 1 szklanka = 250ml.

zegarek

Czas przygotowania:

około 40 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 12 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

ok. 30 min.
porcje

Liczba porcji:

około 12- 14
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Rolada malinowa

Rolada malinowa

Rolada malinowa

Rolada malinowa

Rolada malinowa

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (25)

  1. Joanna

Magdo krem nie puści soku i wytrzyma noc

  Załączniki
 
  1. Magda

Szukam przepisu na delikatny owocowy krem do rolady. To jedyny przepis bez żelatyny jaki znalazłam. Czy sama ubita śmietana z cukrem i owocami będzie odpowiednia? Nie puści soku, albo się nie rozpłynie? Czy rolada wytrzyma noc? Chcę zrobić roladę...

Szukam przepisu na delikatny owocowy krem do rolady. To jedyny przepis bez żelatyny jaki znalazłam. Czy sama ubita śmietana z cukrem i owocami będzie odpowiednia? Nie puści soku, albo się nie rozpłynie? Czy rolada wytrzyma noc? Chcę zrobić roladę na prezent i boję się, że wyjdzie mokra papka...

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Joanna

Ulciu w przepisie są maliny :lol: Borówki, jagody też będą się tutaj nadawać.

  Załączniki
 
  1. Ulcia

Nie przepadam za truskawkami, czy zamiast nich mogę użyć borówek lub bananów?

  Załączniki
 
  1. Joanna

Sylwetko nie, one się nie nadają na roladę.

  Załączniki
 
  1. sylwetka

Mam pytanie czy można użyć gotowych spodów biszkoptowych do rolady?

  Załączniki
 
  1. Joanna

Aniu nie. Dobrze się kroi.

  Załączniki
 
  1. Ania

Czy ta rolada się nie rozwala podczas krojenia?

  Załączniki
 
  1. Ania

Dzisiaj zrobiłam. Byłam pewna obaw. Mam 18 lat i to może mój 5 wypiek. A takich rolad nigdy przenigdy nie robiłam. Do tego 1 biszkopt. Przyznam, że wyszedł mi prześlicznie, biszkopt pięknie się zwinął, krem wyszedł kawśny ( dałam więcej malin)...

Dzisiaj zrobiłam. Byłam pewna obaw. Mam 18 lat i to może mój 5 wypiek. A takich rolad nigdy przenigdy nie robiłam. Do tego 1 biszkopt. Przyznam, że wyszedł mi prześlicznie, biszkopt pięknie się zwinął, krem wyszedł kawśny ( dałam więcej malin) ale super się komponuje z ciastem ktore jest słodkie. Na prawdę polecam zaskakuje gości formą i smakiem

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Joanna

Niko za długo piekłaś.

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony