Ciasto kruche z malinami

Proste, szybkie do przygotowania, kruche ciasto z malinami w środku i delikatnie kokosową kruszonką. Kwaskowate, malinowe nadzienie w połączeniu z kruchym, słodkim ciastem idealnie się komponuje.

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 370 g mąki pszennej lub jasnej orkiszowej (typ 630)
  • 200 g zimnego masła
  • 100 g cukru
  • 1 jajko (rozmiar M)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżki wiórków kokosowych

Nadzienie:

  • 500 g świeżych malin*
  • 100 g cukru
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto kruche. Mąkę wsypać do miski. Dodać pokrojone na kawałki masło, cukier, jajko, proszek do pieczenia i cynamon. Zagnieść ręką, aż do otrzymania kruszonki.
  2. Formę kwadratową o wymiarach 24x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. (Można najpierw delikatnie posmarować w kilku miejscach formę masłem. Wtedy wyłożenie formy papierem pójdzie sprawniej, bo przyklei się on do tłuszczu).
  3. Połowę ciasta wykleić na dnie formy.
  4. Przygotować nadzienie. Maliny wymieszać z cukrem i skrobią. Wyłożyć na ciasto.
  5. Do drugiej połowy ciasta dodać wiórki kokosowe i delikatnie zagnieść opuszkami palców. Kruszonkę wyłożyć na maliny.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50- 60 minut, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż ciasto ładnie się przyrumieni.
  7. Upieczone ciasto wyciągnąć na blat i pozostawić w formie do całkowitego ostygnięcia.

Uwaga:

* Można użyć również mrożonych malin. Maliny dodajemy zamrożone. Najlepiej uprzednio podpiec spód.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Ciasto kruche z malinami Ciasto kruche z malinami