Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
13 Komentarzy
Tort czekoladowy z bananami

Smaczny i w dodatku szybki do przygotowania tort. Składa się z ciasta ucieranego, pysznej, czekoladowej masy pokrywającej kawałki bananów i bitej śmietany. Masa czekoladowa jest oryginalna w smaku, mocno czekoladowa i stabilna.

Składniki:

Ciasto:

  • 4 jajka
  • 9 łyżek cukru
  • 9 łyżek oleju np. rzepakowego
  • 9 łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa czekoladowa:

  • 2 opakowania przeźroczystej polewy do tortów (Tortenguss)
  • 500ml mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 200g czekolady gorzkiej lub mlecznej

Dodatkowo:

  • 5 bananów (użyłam 4)
  • 200g słodkiej śmietany 30- 36%
  • trochę startej czekolady do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto. Jajka, cukier, olej, mąkę i proszek do pieczenia przełożyć do miski. Miksować na najwyższych obrotach przez 1,5 minuty.
  2. Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 26cm wysmarowanej masłem (lub margaryną) i posypanej bułką tartą. (Można również dno formy wyłożyć papierem do pieczenia).
  3. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Pozostawić do ostygnięcia.
  4. Wokół ciasta założyć obręcz do tortu lub pozostawić je w tortownicy.
  5. Czekolady posiekać drobno.
  6. Banany obrać i przekroić wzdłuż na pół lub pokroić na kawałki.
  7. Przygotować polewy według przepisu na opakowaniu, dodając cukier, a zamiast wody mleko. (Sprawdzić opakowanie. Gdyby polewy zawierały cukier to nie dodawać już cukru. Jeśli chcecie to można również polewę przygotować na wodzie). Do gotowej polewy dodać posiekaną czekoladę i mieszać, aż do jej roztopienia. Trochę gorącej masy czekoladowej wylać szybko na ciasto. Ułożyć banany i zalać resztą masy. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie schłodzić w lodówce.
  8. Śmietanę ubić na sztywno. Ściągnąć obręcz do tortu i wyłożyć bitą śmietanę na wierzch zimnego ciasta. (Wyciskałam kleksy z rękawa cukierniczego z dużą końcówką w kształcie zamkniętej gwiazdki). Posypać startą czekoladą. Ciasto wstawić do lodówki.

Wariant Thermomix:

Składniki:

Ciasto:

  • 4 jajka
  • 9 łyżek cukru
  • 9 łyżek oleju np. rzepakowego
  • 9 łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa czekoladowa:

  • 2 opakowania przeźroczystej polewy do tortów (Tortenguss)
  • 500ml mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 200g czekolady gorzkiej lub mlecznej

Dodatkowo:

  • 5 bananów (użyłam 4)
  • 200g słodkiej śmietany 30- 36%
  • trochę startej czekolady do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto. Jajka, cukier, olej, mąkę i proszek do pieczenia przełożyć do naczynia miksującego i zmiksować 1,5 minuty/ obr. 4.
  2. Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 26cm wysmarowanej masłem (lub margaryną) i posypanej bułką tartą. (Można również dno formy wyłożyć papierem do pieczenia).
  3. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Pozostawić do ostygnięcia.
  4. Wokół ciasta założyć obręcz do tortu lub pozostawić je w tortownicy.
  5. Czekolady połamać na kawałki i posiekać chwilę obr. 7.
  6. Banany obrać i przekroić wzdłuż na pół lub pokroić na kawałki.
  7. Polewy przeźroczyste w proszku przełożyć do czystego naczynia miksującego. Dodać cukier i mleko. (Sprawdzić opakowanie. Gdyby polewy zawierały cukier to nie dodawać już cukru. Jeśli chcecie to można również polewę przygotować na wodzie). Miksować ok. 5 minut/ 100°C /obr. 3. Dodać posiekaną czekoladę i włączyć mieszanie w lewo, aż czekolada się roztopi.
  8. Trochę gorącej masy czekoladowej wylać szybko na ciasto. Ułożyć banany i zalać resztą masy. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie schłodzić w lodówce.
  9. Naczynie miksujące oczyścić. Założyć motylek. Wlać śmietanę i ubijać na obrotach 3 do uzyskania sztywnej piany. Ściągnąć obręcz do tortu i wyłożyć bitą śmietanę na wierzch zimnego ciasta. (Wyciskałam kleksy z rękawa cukierniczego z dużą końcówką w kształcie zamkniętej gwiazdki). Posypać startą czekoladą. Ciasto wstawić do lodówki.

Źródło: Przepis pochodzi ze strony wunderkessel.de.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Tort czekoladowy z bananami Tort czekoladowy z bananami Tort czekoladowy z bananami

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Zuzanna · 4 lat temu
    Tort fenomenalny. Krem czekoladowy przepyszny. Każdemu uda się go zrobić.Tylko postępować dokładnie według przepisu. Ja do kremówki dodaje żelatynę 1,5 łyżeczki rozpuszczone w 1/3 szkl wody.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marysia · 4 lat temu
    Jestem za granica i nie moge znalezc nigdzie tej poleywy przezroczystej. Czy moze byc zwykla czekoladowa polewa?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Klaudia · 4 lat temu
    Witam, czy konieczna jest ta polewa przezroczysta czy może się obejść bez niej, albo może czymś zastąpić ? z góry dziękuję za odpowiedź
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kinga · 5 lat temu
    Czy można zamiast oleju użyć oliwy z oliwek?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Iza · 5 lat temu
    Tort zrobiony i wyszedl idealnie. Bardzo fajny przepis na naprawdę smaczny, prosty i bardzo szybki tort. Mialam większą tortownicę, więc jedyne co zmienilam to proporcje.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Iza · 5 lat temu
    Chcialabym zrobić ten torcik bo bardzo apetycznie wygląda:) mam tylko pytanie odnośnie proporcji do ciasta: te lyżki mąki i cukru mają być plaskie czy kopiaste? A co do pytań o polewę to znalazlam w Kauflandzie bezbarwną polewę do tortów firmy Still doice - w takiej niepozornej niebieskiej paczuszce którą z latwością można pomylić z proszkiem do pieczenia, bo nawet leży kolo niego:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Paulina · 5 lat temu
    Czy ta masa nie będzie za rzadka by od razu ją wylać na banany? Może lepiej masę włożyć do lodówki, a potem na ciasto? Jak to zrobiłaś? Z góry dziękuje
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Weronika · 5 lat temu
    Nigdzie nie mogę znaleść tej polewy.. kurcze.. bo miałam ochotę zrobić ten torcik
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Asia · 5 lat temu
    A tej mąki to nie za mało? Bo na zdjęciu dość wysokie to ciasto, czy jeśli użyję gotowej masy czekoladowej tez będzie? Czy raczej taka w opakowaniu to jest za rzadka? Chodzi o to że już kupiłam taki gotowy krem do tortów a dopiero teraz trafiłam na ten przepis...

    Pysznie wygląda pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 6 lat temu
    Czym można zastąpić tą polewe przezroczysta? Szukałam w supermarkecie i nigdzie nie ma .
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Dorota · 7 lat temu
    Czy taką przeźroczystą polewę dostanę w supermarkecie?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Doroto, widziałam w Kauflandzie. W innym to nie wiem. Zobaczyłabym również w Lidlu, może występować również pod niemiecką nazwą jako Tortenguss.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasiaa · 7 lat temu
    też zrobiłam torcik ;>
    Strasznie fajnie wyszedł, tylko nie miałam odpowiedniej blachy więc zrobiłam na większej ( o średnicy 31 cm ) i zwiększyłam proporcje o 1/4 ale to było troszkę zamało, ale torcik i tak smaczny
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kass · 8 lat temu
    Już spisałam przepis...do zrobienia niedługo, mam uroczystość w domu...pycha!

Polub nas na ...

Początek strony