Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Tort czekoladowy z bananami

Smaczny i w dodatku szybki do przygotowania tort. Składa się z ciasta ucieranego, pysznej, czekoladowej masy pokrywającej kawałki bananów i bitej śmietany. Masa czekoladowa jest oryginalna w smaku, mocno czekoladowa i stabilna.

Składniki:

Ciasto:

  • 4 jajka
  • 9 łyżek cukru
  • 9 łyżek oleju np. rzepakowego
  • 9 łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa czekoladowa:

  • 2 opakowania przeźroczystej polewy do tortów (Tortenguss)
  • 500ml mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 200g czekolady gorzkiej lub mlecznej

Dodatkowo:

  • 5 bananów (użyłam 4)
  • 200g słodkiej śmietany 30- 36%
  • trochę startej czekolady do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto. Jajka, cukier, olej, mąkę i proszek do pieczenia przełożyć do miski. Miksować na najwyższych obrotach przez 1,5 minuty.
  2. Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 26cm wysmarowanej masłem (lub margaryną) i posypanej bułką tartą. (Można również dno formy wyłożyć papierem do pieczenia).
  3. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Pozostawić do ostygnięcia.
  4. Wokół ciasta założyć obręcz do tortu lub pozostawić je w tortownicy.
  5. Czekolady posiekać drobno.
  6. Banany obrać i przekroić wzdłuż na pół lub pokroić na kawałki.
  7. Przygotować polewy według przepisu na opakowaniu, dodając cukier, a zamiast wody mleko. (Sprawdzić opakowanie. Gdyby polewy zawierały cukier to nie dodawać już cukru. Jeśli chcecie to można również polewę przygotować na wodzie). Do gotowej polewy dodać posiekaną czekoladę i mieszać, aż do jej roztopienia. Trochę gorącej masy czekoladowej wylać szybko na ciasto. Ułożyć banany i zalać resztą masy. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie schłodzić w lodówce.
  8. Śmietanę ubić na sztywno. Ściągnąć obręcz do tortu i wyłożyć bitą śmietanę na wierzch zimnego ciasta. (Wyciskałam kleksy z rękawa cukierniczego z dużą końcówką w kształcie zamkniętej gwiazdki). Posypać startą czekoladą. Ciasto wstawić do lodówki.

Wariant Thermomix:

Składniki:

Ciasto:

  • 4 jajka
  • 9 łyżek cukru
  • 9 łyżek oleju np. rzepakowego
  • 9 łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa czekoladowa:

  • 2 opakowania przeźroczystej polewy do tortów (Tortenguss)
  • 500ml mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 200g czekolady gorzkiej lub mlecznej

Dodatkowo:

  • 5 bananów (użyłam 4)
  • 200g słodkiej śmietany 30- 36%
  • trochę startej czekolady do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto. Jajka, cukier, olej, mąkę i proszek do pieczenia przełożyć do naczynia miksującego i zmiksować 1,5 minuty/ obr. 4.
  2. Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 26cm wysmarowanej masłem (lub margaryną) i posypanej bułką tartą. (Można również dno formy wyłożyć papierem do pieczenia).
  3. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Pozostawić do ostygnięcia.
  4. Wokół ciasta założyć obręcz do tortu lub pozostawić je w tortownicy.
  5. Czekolady połamać na kawałki i posiekać chwilę obr. 7.
  6. Banany obrać i przekroić wzdłuż na pół lub pokroić na kawałki.
  7. Polewy przeźroczyste w proszku przełożyć do czystego naczynia miksującego. Dodać cukier i mleko. (Sprawdzić opakowanie. Gdyby polewy zawierały cukier to nie dodawać już cukru. Jeśli chcecie to można również polewę przygotować na wodzie). Miksować ok. 5 minut/ 100°C /obr. 3. Dodać posiekaną czekoladę i włączyć mieszanie w lewo, aż czekolada się roztopi.
  8. Trochę gorącej masy czekoladowej wylać szybko na ciasto. Ułożyć banany i zalać resztą masy. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie schłodzić w lodówce.
  9. Naczynie miksujące oczyścić. Założyć motylek. Wlać śmietanę i ubijać na obrotach 3 do uzyskania sztywnej piany. Ściągnąć obręcz do tortu i wyłożyć bitą śmietanę na wierzch zimnego ciasta. (Wyciskałam kleksy z rękawa cukierniczego z dużą końcówką w kształcie zamkniętej gwiazdki). Posypać startą czekoladą. Ciasto wstawić do lodówki.

Źródło: Przepis pochodzi ze strony wunderkessel.de.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Tort czekoladowy z bananami Tort czekoladowy z bananami Tort czekoladowy z bananami

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (21)

  1. Zuzanna

Tort fenomenalny. Krem czekoladowy przepyszny. Każdemu uda się go zrobić.Tylko postępować dokładnie według przepisu. Ja do kremówki dodaje żelatynę 1,5 łyżeczki rozpuszczone w 1/3 szkl wody.

  Załączniki
 
  1. Marysia

Jestem za granica i nie moge znalezc nigdzie tej poleywy przezroczystej. Czy moze byc zwykla czekoladowa polewa?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Marysia

Niestety polewa czekoladowa się nie nadaje.

  Załączniki
 
  1. Klaudia

Witam, czy konieczna jest ta polewa przezroczysta czy może się obejść bez niej, albo może czymś zastąpić ? z góry dziękuję za odpowiedź

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Klaudia

Jest konieczna.

  Załączniki
 
  1. Kinga

Czy można zamiast oleju użyć oliwy z oliwek?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Kinga

Kingo nie, oliwa jest za bardzo intensywna. Powinien to być olej neutralny w smaku np. rzepakowy.

  Załączniki
 
  1. Iza

Tort zrobiony i wyszedl idealnie. Bardzo fajny przepis na naprawdę smaczny, prosty i bardzo szybki tort. Mialam większą tortownicę, więc jedyne co zmienilam to proporcje.

  Załączniki
 
  1. Iza

Chcialabym zrobić ten torcik bo bardzo apetycznie wygląda mam tylko pytanie odnośnie proporcji do ciasta: te lyżki mąki i cukru mają być plaskie czy kopiaste? A co do pytań o polewę to znalazlam w Kauflandzie bezbarwną polewę do tortów firmy...

Chcialabym zrobić ten torcik bo bardzo apetycznie wygląda mam tylko pytanie odnośnie proporcji do ciasta: te lyżki mąki i cukru mają być plaskie czy kopiaste? A co do pytań o polewę to znalazlam w Kauflandzie bezbarwną polewę do tortów firmy Still doice - w takiej niepozornej niebieskiej paczuszce którą z latwością można pomylić z proszkiem do pieczenia, bo nawet leży kolo niego

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Iza

Izo takie średnie, raczej płaskie. Dziękuję za info, gdzie kupić Tortenguss.

  Załączniki
 
  1. Paulina

Czy ta masa nie będzie za rzadka by od razu ją wylać na banany? Może lepiej masę włożyć do lodówki, a potem na ciasto? Jak to zrobiłaś? Z góry dziękuje

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Paulina

Wylałam od razu. Polewa szybko gęstnieje.

  Załączniki
 
  1. Weronika

Nigdzie nie mogę znaleść tej polewy.. kurcze.. bo miałam ochotę zrobić ten torcik

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Weronika

Weroniko, widziałam w Kauflandzie. Ona jest w takim małym opakowaniu jak np. proszek do pieczenia.

  Załączniki
 
  1. Asia

A tej mąki to nie za mało? Bo na zdjęciu dość wysokie to ciasto, czy jeśli użyję gotowej masy czekoladowej tez będzie? Czy raczej taka w opakowaniu to jest za rzadka? Chodzi o to że już kupiłam taki gotowy krem do tortów a dopiero teraz trafiłam...

A tej mąki to nie za mało? Bo na zdjęciu dość wysokie to ciasto, czy jeśli użyję gotowej masy czekoladowej tez będzie? Czy raczej taka w opakowaniu to jest za rzadka? Chodzi o to że już kupiłam taki gotowy krem do tortów a dopiero teraz trafiłam na ten przepis...

Pysznie wygląda pozdrawiam

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Asia

Będzie wtedy inaczej smakować. Radzę trzymać się przepisu.

  Załączniki
 
  1. Kasia

Czym można zastąpić tą polewe przezroczysta? Szukałam w supermarkecie i nigdzie nie ma .

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony