Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Tort czekoladowy z bananami

Smaczny i w dodatku szybki do przygotowania tort. Składa się z ciasta ucieranego, pysznej, czekoladowej masy pokrywającej kawałki bananów i bitej śmietany. Masa czekoladowa jest oryginalna w smaku, mocno czekoladowa i stabilna.

Składniki:

Ciasto:

  • 4 jajka
  • 9 łyżek cukru
  • 9 łyżek oleju np. rzepakowego
  • 9 łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa czekoladowa:

  • 2 opakowania przeźroczystej polewy do tortów (Tortenguss)
  • 500ml mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 200g czekolady gorzkiej lub mlecznej

Dodatkowo:

  • 5 bananów (użyłam 4)
  • 200g słodkiej śmietany 30- 36%
  • trochę startej czekolady do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto. Jajka, cukier, olej, mąkę i proszek do pieczenia przełożyć do miski. Miksować na najwyższych obrotach przez 1,5 minuty.
  2. Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 26cm wysmarowanej masłem (lub margaryną) i posypanej bułką tartą. (Można również dno formy wyłożyć papierem do pieczenia).
  3. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Pozostawić do ostygnięcia.
  4. Wokół ciasta założyć obręcz do tortu lub pozostawić je w tortownicy.
  5. Czekolady posiekać drobno.
  6. Banany obrać i przekroić wzdłuż na pół lub pokroić na kawałki.
  7. Przygotować polewy według przepisu na opakowaniu, dodając cukier, a zamiast wody mleko. (Sprawdzić opakowanie. Gdyby polewy zawierały cukier to nie dodawać już cukru. Jeśli chcecie to można również polewę przygotować na wodzie). Do gotowej polewy dodać posiekaną czekoladę i mieszać, aż do jej roztopienia. Trochę gorącej masy czekoladowej wylać szybko na ciasto. Ułożyć banany i zalać resztą masy. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie schłodzić w lodówce.
  8. Śmietanę ubić na sztywno. Ściągnąć obręcz do tortu i wyłożyć bitą śmietanę na wierzch zimnego ciasta. (Wyciskałam kleksy z rękawa cukierniczego z dużą końcówką w kształcie zamkniętej gwiazdki). Posypać startą czekoladą. Ciasto wstawić do lodówki.

Wariant Thermomix:

Składniki:

Ciasto:

  • 4 jajka
  • 9 łyżek cukru
  • 9 łyżek oleju np. rzepakowego
  • 9 łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa czekoladowa:

  • 2 opakowania przeźroczystej polewy do tortów (Tortenguss)
  • 500ml mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 200g czekolady gorzkiej lub mlecznej

Dodatkowo:

  • 5 bananów (użyłam 4)
  • 200g słodkiej śmietany 30- 36%
  • trochę startej czekolady do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto. Jajka, cukier, olej, mąkę i proszek do pieczenia przełożyć do naczynia miksującego i zmiksować 1,5 minuty/ obr. 4.
  2. Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 26cm wysmarowanej masłem (lub margaryną) i posypanej bułką tartą. (Można również dno formy wyłożyć papierem do pieczenia).
  3. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Pozostawić do ostygnięcia.
  4. Wokół ciasta założyć obręcz do tortu lub pozostawić je w tortownicy.
  5. Czekolady połamać na kawałki i posiekać chwilę obr. 7.
  6. Banany obrać i przekroić wzdłuż na pół lub pokroić na kawałki.
  7. Polewy przeźroczyste w proszku przełożyć do czystego naczynia miksującego. Dodać cukier i mleko. (Sprawdzić opakowanie. Gdyby polewy zawierały cukier to nie dodawać już cukru. Jeśli chcecie to można również polewę przygotować na wodzie). Miksować ok. 5 minut/ 100°C /obr. 3. Dodać posiekaną czekoladę i włączyć mieszanie w lewo, aż czekolada się roztopi.
  8. Trochę gorącej masy czekoladowej wylać szybko na ciasto. Ułożyć banany i zalać resztą masy. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie schłodzić w lodówce.
  9. Naczynie miksujące oczyścić. Założyć motylek. Wlać śmietanę i ubijać na obrotach 3 do uzyskania sztywnej piany. Ściągnąć obręcz do tortu i wyłożyć bitą śmietanę na wierzch zimnego ciasta. (Wyciskałam kleksy z rękawa cukierniczego z dużą końcówką w kształcie zamkniętej gwiazdki). Posypać startą czekoladą. Ciasto wstawić do lodówki.

Źródło: Przepis pochodzi ze strony wunderkessel.de.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Tort czekoladowy z bananami Tort czekoladowy z bananami Tort czekoladowy z bananami

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Pokaż więcej

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony