Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
75 Komentarzy
Tort czekoladowy z masą karmelową

Lubicie tradycyjne torty z masą maślaną takie, jakie piekły nasze mamy i babcie? Jeśli tak to mam dla Was współczesną wersję takiego tortu.

Tort jest pyszny i ładnie się prezentuje. Jest zbity, stabilny, idealny do krojenia i transportu (oczywiście w chłodnym miejscu). Ciasto kakaowe jest ciężkie, wilgotne, nie za słodkie i maksymalnie kakaowe. Coś dla hardcore- czekoholików ;-) Masa karmelowa przygotowana jest na bazie szwajcarskiej bezy (czyli z dodatkiem ubitych białek). Dodatek masy krówkowej sprawia, że masa jest słodka i smaczna.

Ograniczyłam ilość użytego cukru w cieście. Zrezygnowałam również z dodatkowej masy do obłożenia tortu, zastępując ją kakao i cienką warstwą gorzkiej czekolady. Wszystko po to, aby poza masą karmelową, która z definicji już jest słodka, reszta nie była przesłodzona. Całość jest bardzo smaczna. Jeśli nie macie nic przeciwko masie maślanej, to polecam wypróbować ten tort. Naprawdę warto. Polecam również pozostawić tort na jakiś czas w temperaturze pokojowej. Masa będzie wtedy miększa i smaczniejsza, niż taka twarda prosto z lodówki (ale to może kwestia gustu).

Składniki:

Ciasto kakaowe:

  • 360 g mąki pszennej
  • 300 g cukru
  • 180 g kakao
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 g soli
  • 120 ml oleju np. rzepakowego
  • 380 ml maślanki
  • 380 ml zaparzonej kawy*
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)

Masa karmelowa:

  • 600 g masła
  • 8 białek
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 100 g cukru
  • 1 puszka masy krówkowej (400g lub 500g) lub puszka słodkiego mleka skondensowanego

Dodatkowo:

  • 200 g czekolady gorzkiej
  • kakao

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli mamy puszkę słodkiego mleka skondensowanego, należy gotować ją w garnku z wodą na małej mocy palnika przez 3 godziny. (Puszka musi być cały czas pokryta wodą. Dokładny opis jak to zrobić znajduje się tutaj:"Domowa masa krówkowa"). Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  2. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
  3. Przygotować ciasto kakaowe. Przygotować kawę i następnie całkowicie ją ostudzić. W jednej misce wymieszać mąkę, cukier, kakao, sodę, proszek do pieczenia i sól. W drugiej misce wymieszać zimną kawę, rozkłócone jajka, olej, maślankę i ewentualnie ekstrakt waniliowy. Płynne składniki z drugiej miski przelać do pierwszej. Wszystko wymieszać trzepaczką, tylko do połączenia się składników.
  4. 1/3 ciasta przelać do tortownicy. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół) ok. 20 minut, do suchego patyczka. Ciasto wyciągnąć z formy i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. (Można je docisnąć lekko, jeśli jest nierówne. Ciasto jest odporne, nic mu nie będzie ;)). W ten sam sposób upiec jeszcze 2 krążki z pozostałego ciasta.**
  5. Przygotować masę. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Odstawić na bok. Białka przełożyć do miski. Dodać cukier, sok z cytryny i szczyptę soli. Podgrzać w kąpieli wodnej, ciągle mieszając trzepaczką, aż masa osiągnie temperaturę 70°C. (Jeśli nie macie termometru cukierniczego, należy całość podgrzać, aż cały cukier się rozpuści i masa będzie lekko ciepła). Ściągnąć miskę z pieca i ubijać białka mikserem, aż masa i miska całkowicie ostygnie. (Trwa to ok. 10 minut). Masa powinna być sztywna i lśniąca. Następnie, dalej miksując na średnich obrotach, dodawać po trochu utartego masła. Masa na początku zrobi się rzadka. Później może wydawać się zwarzona. (Tak ma być. Wszystko przebiega prawidłowo). Należy dalej miksować, aż dodamy całe masło, a masa zrobi się gęsta i jednolita. Następnie, dalej miksując na średnich obrotach, dodawać po łyżce masy krówkowej.
  6. Krążki kakaowe przełożyć przygotowaną masą, pozostawiając również masę na obłożenie boków i góry tortu. Tort wstawić na parę godzin do lodówki. Udekorować według uznania. (Ja posypałam tort z góry kakao, brzegi startą na tarce białą czekoladą, a na środku, przy użyciu szprycy, zrobiłam kwiatek z reszty masy karmelowej. Bok tortu zrobiony został z gorzkiej czekolady. W tym celu należy roztopić 200 g czekolady w kąpieli wodnej, rozsmarować na pasku papieru do pieczenia trochę szerszym niż bok tortu i o długości równej obwodowi tortu. Pasek z czekoladą należy przykleić do boku tortu. Wstawić do lodówki, aż czekolada zastygnie. Następnie ściągnąć papier).

Uwagi:

  • Składniki na ciasto i masę powinny mieć temperaturę pokojową.
  • * Kawa może być dowolna: z ekspresu, rozpuszczalna lub parzona bez fusów.
  • ** Krążki można upiec wcześniej. Są zbite i wilgotne, dzięki czemu utrzymają się dłużej niż np. biszkopt.

Źródło: Zmodyfikowany przepis znaleziony na blogu: "Kleiner Kuriositätenladen"

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 20

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: wysoki
Tort czekoladowy z masą karmelową Tort czekoladowy z masą karmelową Tort czekoladowy z masą karmelową

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    KucharzyTrzech · 7 lat temu
    Joanno mam pytanie, będę ten tort robia mężowi na urodziny. Obawiam się, że "obklejenie" tortu mi nie wyjdzie. Powiedz mi czy potem ściąganie papieru z czekolady wychodzi z latowßciá?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Papier do pieczenia (powinnien mieć śliską powierzchnię) odchodzi bez problemu, ale czekolada musi zastygnąć w lodówce i nałóż raczej grubszą warstwę czekolady. Polecałabym Ci folię bąbelkową wyjdą wtedy ładne wgłębienia przypominające plaster miodu. Powodzenia i czekam na efekt końcowy :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Beata · 7 lat temu
    Czy można zastąpić czymś zaparzoną kawę- bardzo nie lubię jej smaku w cieście:)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Beato, a jak zrobisz lekką kawę? w tym cieście jest tak dużo kakao, że ja i tak w nim kawy nie czułam. Jeśli jednak całkowicie chcesz ją wyeliminować to może daj w jej miejsce mleko w takiej samej ilości, żeby się ilość płynów zgadzała. Nie dam sobie głowy uciąć, ale myślę, że to wyjdzie ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ewelina · 7 lat temu
    superowo wyglada i pewnie smakuje pysznie , wlasnie tylko mysle czy potrfie cos takiego upiec :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Lady-me · 7 lat temu
    A ja trochę "z innej beczki". Moja koleżanka (12 lat) ma urodziny za miesiąc. Wiem, że to dużo czasu, ale chcę się wcześniej przygotować. Chciałabym do prezentu dołączyć coś własnoręcznie przygotowanego (do jedzenia...to chyba oczywiste). Co polecałaby pani zrobić?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    DarkANGELika · 7 lat temu
    Genialne wykonanie;) Bardzo apetycznie wygląda;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anula · 7 lat temu
    Wygląda przepięknie!! Niesamowicie równiutki, naprawdę zazdroszczę talentu:)
    pozdrawiam i zapraszam również do siebie:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 7 lat temu
    Tort prezentuje się zachwycająco:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Mariola · 7 lat temu
    raz się żyje,co tam taka ilość masła ASIEK,ważne że niebo w gębie.a kalorie można spalić .jest piekny i napewno wypróbuje.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    słodkiefantazje · 7 lat temu
    Wygląda cudnie bardzo elegancki, idealny
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Majana · 7 lat temu
    Wyglada cudownie!
    Bardzo elegancki tort.
    Pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    moje pasje · 7 lat temu
    matko jaki piękny! Jaki równiótki i jaki elegancki. Cudny!!! Ale masa faktycznie sporo Nie zmienia to faktu że bym zjada z ogromna radościa
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Asiek · 7 lat temu
    Wygląda zjawiskowo. Pięknie i bardzo dostojnie. I tak idealnie ukrojony. Pewnie smakuje doskonale. Tylko mnie przeraża ta ilość masła jednak:( Ale popatrzę sobie jeszcze na niego:)
    Pozdrawiam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    mojetworyprzetwory · 7 lat temu
    Wspaniały! dzieło sztuki i od tego jakie eleganckie i pyszne!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    kabamaiga · 7 lat temu
    Jest przepiękny.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Klaudia · 7 lat temu
    Ale piękny tort! Szczególnie podoba mi się to wyłożenie boku czekoladą ;-)

Polub nas na ...

Początek strony