Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Makowiec z wiśniami na kruchym cieście

Mocno wilgotny, soczysty makowiec na kruchym spodzie z dodatkiem wiśni. Swoją wilgotność zawdzięcza dodatkowi śmietany i budyniu do maku. Jest pyszny. Absolutny mus dla wielbicieli maku :)

Składniki:
Ciasto kruche:

  • 500g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 125g cukru
  • 250g masła lub margaryny
  • 1 jajko
  • 8 łyżek zimnej wody

Masa makowa:

  • 500g maku
  • 150g cukru
  • 3 jajka
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
  • 750ml mleka (+ ok. 500ml mleka do sparzenia maku)
  • 1 słoik wiśni (ok. 720ml, waga samych owoców: ok. 350g)
  • 200g gęstej, kwaśnej lub słodkiej śmietany

Dodatkowo:

  • 2 łyżki bułki tartej

Sposób przygotowania:

  1. Z podanych składników na ciasto kruche zagnieść jednolite ciasto. Owinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki.
  2. Mak sparzyć w mleku, osączyć i dwukrotnie zmielić. (Zalewam gorącym mlekiem i przykrywam na ok. 30 minut. Można również mak gotować chwilę w mleku).
  3. Budynie wymieszać z 150g cukru i 150ml mleka. 600ml mleka zagotować i dodać wymieszany budyń. Gotować 1 minutę, aż zgęstnieje. Budyń pozostawić do ostygnięcia.
  4. Wiśnie odsączyć na sitku.
  5. 2/3 ciasta kruchego wyłożyć do formy prostokątnej (o wymiarach ok. 30x 40cm) wysmarowanej margaryną. Ciasto nakłuć widelcem i posypać 2 łyżkami bułki tartej.
  6. Zimny budyń wymieszać z makiem, 3 jajkami i śmietaną. Wyłożyć na ciasto. Na masie makowej rozłożyć wiśnie.
  7. Resztę ciasta rozwałkować (na prostokąt ok. 20x 50cm) i pociąć radełkiem na paski o szerokości ok. 1,5cm. Paski ułożyć na cieście, tworząc kratkę. Wystające końcówki obciąć do wielkości ciasta.

02

  1. Ciasto piekłam w nagrzanym piekarniku 1 godzinę i 15 minut w temperaturze 175°C. (Przepis podaje 45- 50 minut, ale według mnie to stanowczo za mało. Najlepiej obserwować ciasto po 50min. Ciasto kruche na górze powinno się zarumienić. Najlepiej sprawdzić również patyczkiem, czy ciasto jest suche w środku).

Smacznego.

Przepis pochodzi z gazety: „Tina. Sonderheft”.

zegarek

Czas przygotowania:

ok. 50 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

ponad 1 godz.
zegarek2

Czas oczekiwania:

ok. 1 godz.
porcje

Liczba porcji:

ok. 24
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

 

Makowiec z wiśniami na kruchym cieścieMakowiec z wiśniami na kruchym cieście

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (32)

  1. Jurek Ogórek

zrobie, ale podpieke spód najpierw

  Załączniki
 
  1. Janisia

Nie wiem dlaczego, ale po 1h i 15min masa jest nadal... płynna Nie muszę nawet używać patyczka, bo się rusza... TO ŻYJE!!! :O
...żarcik
ale nie wiem, co zrobiłam źle i co z tym teraz począć

  Załączniki
 
  1. Joanna

Sylwio tak, masa jest wilgotna. To jest zaleta tego makowca. Pisałam o tym we wstępie.

  Załączniki
 
  1. sylwia

Mi masa wyszła wilgotna a piekłam 1h i 15min czy ona ma wyjsc taka czy za krótko trzymałam?

  Załączniki
 
  1. Joanna

Jarha obojętne. Piekłam z kwaśną i słodką śmietaną i wyszło dobrze. Możesz dodać zapach i bakalię.

  Załączniki
 
  1. Jarha

Witam. Bardzo zainteresował mnie Twój przepis, mam jednak pytanie - Jaką śmietanę masz na myśli? Gęstą np. 18% z kubeczka czy słodką 30%, a może to obojętne?
I jeszcze jedno. Ja bym dodała dodatkowo trochę zapachu migdałowego i bakalii....

Witam. Bardzo zainteresował mnie Twój przepis, mam jednak pytanie - Jaką śmietanę masz na myśli? Gęstą np. 18% z kubeczka czy słodką 30%, a może to obojętne?
I jeszcze jedno. Ja bym dodała dodatkowo trochę zapachu migdałowego i bakalii. Serdecznie pozdrawiam.

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Joanna

Czy jak mam gotową masę to mam dodać jaja mleko i budyń?

  Załączniki
 
  1. Joanna

Moniu 1 opakowanie na 500ml mleka.

  Załączniki
 
  1. MONIA

BUDYŃ TO MA BYC MAŁY CZY DUŻY

  Załączniki
 
  1. Zosia

Właśnie spróbowałam to, co upiekłam, nie powiem - dobry makowiec, ale sama mam do siebie żal, bo z lenistwa dałam gotową masę makową. Nie popełniajcie tego błędu, co ja, te masy są coraz gorsze i na pewno następnym razem, bez względu na to, jaki...

Właśnie spróbowałam to, co upiekłam, nie powiem - dobry makowiec, ale sama mam do siebie żal, bo z lenistwa dałam gotową masę makową. Nie popełniajcie tego błędu, co ja, te masy są coraz gorsze i na pewno następnym razem, bez względu na to, jaki przepis wykorzystam, sama zrobię masę z maku. Kilka razy w roku piekę zawijane i od lat używałam masę z puszki, dlatego widzę, jak stopniowo z roku na rok stają się coraz bardziej badziewiaste :sad:

Czytaj więcej
  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony