Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
32 Komentarzy

Makowiec z wiśniami na kruchym cieście

Mocno wilgotny, soczysty makowiec na kruchym spodzie z dodatkiem wiśni. Swoją wilgotność zawdzięcza dodatkowi śmietany i budyniu do maku. Jest pyszny. Absolutny mus dla wielbicieli maku :)

Składniki:
Ciasto kruche:

  • 500g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 125g cukru
  • 250g masła lub margaryny
  • 1 jajko
  • 8 łyżek zimnej wody

Masa makowa:

  • 500g maku
  • 150g cukru
  • 3 jajka
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
  • 750ml mleka (+ ok. 500ml mleka do sparzenia maku)
  • 1 słoik wiśni (ok. 720ml, waga samych owoców: ok. 350g)
  • 200g gęstej, kwaśnej lub słodkiej śmietany

Dodatkowo:

  • 2 łyżki bułki tartej

Sposób przygotowania:

  1. Z podanych składników na ciasto kruche zagnieść jednolite ciasto. Owinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki.
  2. Mak sparzyć w mleku, osączyć i dwukrotnie zmielić. (Zalewam gorącym mlekiem i przykrywam na ok. 30 minut. Można również mak gotować chwilę w mleku).
  3. Budynie wymieszać z 150g cukru i 150ml mleka. 600ml mleka zagotować i dodać wymieszany budyń. Gotować 1 minutę, aż zgęstnieje. Budyń pozostawić do ostygnięcia.
  4. Wiśnie odsączyć na sitku.
  5. 2/3 ciasta kruchego wyłożyć do formy prostokątnej (o wymiarach ok. 30x 40cm) wysmarowanej margaryną. Ciasto nakłuć widelcem i posypać 2 łyżkami bułki tartej.
  6. Zimny budyń wymieszać z makiem, 3 jajkami i śmietaną. Wyłożyć na ciasto. Na masie makowej rozłożyć wiśnie.
  7. Resztę ciasta rozwałkować (na prostokąt ok. 20x 50cm) i pociąć radełkiem na paski o szerokości ok. 1,5cm. Paski ułożyć na cieście, tworząc kratkę. Wystające końcówki obciąć do wielkości ciasta.

02

  1. Ciasto piekłam w nagrzanym piekarniku 1 godzinę i 15 minut w temperaturze 175°C. (Przepis podaje 45- 50 minut, ale według mnie to stanowczo za mało. Najlepiej obserwować ciasto po 50min. Ciasto kruche na górze powinno się zarumienić. Najlepiej sprawdzić również patyczkiem, czy ciasto jest suche w środku).

Smacznego.

Przepis pochodzi z gazety: „Tina. Sonderheft”.

zegarek

Czas przygotowania:

ok. 50 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

ponad 1 godz.
zegarek2

Czas oczekiwania:

ok. 1 godz.
porcje

Liczba porcji:

ok. 24
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

 

Makowiec z wiśniami na kruchym cieścieMakowiec z wiśniami na kruchym cieście

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Jurek Ogórek · 1 lat temu
    zrobie, ale podpieke spód najpierw
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Janisia · 4 lat temu
    Nie wiem dlaczego, ale po 1h i 15min masa jest nadal... płynna Nie muszę nawet używać patyczka, bo się rusza... TO ŻYJE!!! :O
    ...żarcik ale nie wiem, co zrobiłam źle i co z tym teraz począć
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]Sylwio[/b] tak, masa jest wilgotna. To jest zaleta tego makowca. Pisałam o tym we wstępie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    sylwia · 4 lat temu
    Mi masa wyszła wilgotna a piekłam 1h i 15min czy ona ma wyjsc taka czy za krótko trzymałam?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Jarha[/b] obojętne. Piekłam z kwaśną i słodką śmietaną i wyszło dobrze. Możesz dodać zapach i bakalię.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Jarha · 5 lat temu
    Witam. Bardzo zainteresował mnie Twój przepis, mam jednak pytanie - Jaką śmietanę masz na myśli? Gęstą np. 18% z kubeczka czy słodką 30%, a może to obojętne?
    I jeszcze jedno. Ja bym dodała dodatkowo trochę zapachu migdałowego i bakalii. Serdecznie pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    Czy jak mam gotową masę to mam dodać jaja mleko i budyń?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Moniu[/b] 1 opakowanie na 500ml mleka.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    MONIA · 5 lat temu
    BUDYŃ TO MA BYC MAŁY CZY DUŻY
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Zosia · 5 lat temu
    Właśnie spróbowałam to, co upiekłam, nie powiem - dobry makowiec, ale sama mam do siebie żal, bo z lenistwa dałam gotową masę makową. Nie popełniajcie tego błędu, co ja, te masy są coraz gorsze i na pewno następnym razem, bez względu na to, jaki przepis wykorzystam, sama zrobię masę z maku. Kilka razy w roku piekę zawijane i od lat używałam masę z puszki, dlatego widzę, jak stopniowo z roku na rok stają się coraz bardziej badziewiaste :sad:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Elżbieto[/b] zależy od mocy blendera. Musisz spróbować. Ja mieliłam mak kilkakrotnie w thermomixie, ale na sucho.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    elżbieta · 5 lat temu
    Witam. Czy można sparzony mak utrzeć w blenderze ? Kiedyś kombinowałam i rozcierałam mak w maszynce do kawy....
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 5 lat temu
    Makowiec piekłam 1godz 5 min. Wyszedł pyszny, chociaż ciasto na dole mogło by piec się jeszcze trochę ale i tak jest dobry . Super przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karolina · 5 lat temu
    O, ja mam włąśnie mak z puszki, muszę go jakos wykorzystać, więc zdecyduję sie na ten przepis...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Misiu[/b] takie pytanie już było. Proszę czytać wcześniejsze komentarze.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Misia · 5 lat temu
    ZAINTERESOWAL MNIE BARDZO TEN PRZEPIS,ALE MAM JEDNO PYTANIE.. CZY MOGE UZYC MAKU Z PUSZKI? MIESZKAM ZAGRANICA I TRUDNO TU KUPIC MAK.PUSZKOWY MAM Z PACZEK OD RODZINY,HAHAHA .POZDRAWIAM SERDECZNIE.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Robert · 6 lat temu
    wygląda dobrze... pewnie i smakuje wyśmienicie. Ja zamiast wiśni dodaję pokrojoną suszoną śliwkę do masy makowej nieco rodzynek i orzechów woskich pokrojonych, ale te wiśnie na pewno wypróbuję ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    elizabet · 6 lat temu
    z puszki mak do takiego pysznego ciasta, przecież tam jest sama chemia, chyba czytacie składniki
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Sylwia · 6 lat temu
    czy któraś z Was używała maku z puszki takiego gotowego??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ina · 6 lat temu
    Dziekuje , dziekuje , dziekuje za najlepszy makowiec na swiecie! Jest cudowny, delikatny , i przepyszny;) Gorąco polecam i dzikęuje za przepis;)

Polub nas na ...

Początek strony