Seromakowiec na biszkoptach

Bardzo smaczny, wilgotny sernik z domową masą makową. Pieczony jest na podłużnych biszkoptach, które podczas pieczenia miękną od wilgotnej masy serowo- makowej.

Seromakowiec możecie udekorować według własnego gustu jak klasyczny sernik, czy makowiec. Można zrobić polewę czekoladową, lukier, czy po prostu oprószyć go cukrem pudrem.

Wszystkie składniki na masę serowo- makową powinny mieć temperaturę pokojową.

Składniki:

Spód:

  • ok. 120 g podłużnych biszkoptów

Masa serowo- makowa:

  • 500 g twarogu z wiaderka lub quarku
  • 500 g domowej masy makowej z przepisu: "Masa makowa"
  • 80 g cukru
  • 4 jajka (rozmiar M)
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (ok. 40 g)

Lukier pomarańczowy:

  • 250 g cukru pudru
  • ok. 5 łyżek soku wyciśniętego z pomarańczy

Do dekoracji:

  • ok. 50 g migdałów w płatkach

Sposób przygotowania:

  1. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Na dnie formy wyłożyć biszkopty, docinając je w razie potrzeby tak, aby wypełniły całe dno.
  2. Przygotować masę serowo- makową. Twaróg, masę makową, cukier, jajka i budyń w proszku przełożyć do miski i zmiksować na gładką masę, tylko do momentu połączenia się składników.
  3. Masę serowo- makową wylać do tortownicy i wyrównać.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut w temperaturze 170°C (grzałka góra- dół), aż brzegi ciasta będą delikatnie zarumienione i masa będzie ścięta z wierzchu. Wyłączyć piekarnik i studzić ciasto przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
  5. Chłodne ciasto można wstawić do lodówki, ale nie jest to koniecznie.
  6. Przygotować lukier. Cukier puder (najlepiej przesiany) utrzeć z sokiem z pomarańczy na gładką masę. (Lukier powinien być gładki, dość gęsty i biały. Jeśli jest za rzadki dodać więcej cukru pudru, a jeśli za gęsty troszkę soku z pomarańczy lub wody).
  7. Jeśli powierzchnia ciasta jest wilgotna po jego schłodzeniu, należy osuszyć ją ręcznikiem papierowym i dopiero wtedy rozprowadzić lukier. Lukier wylać na seromakowiec i rozprowadzić go szybko tylną stroną łyżki, a na brzegach najlepiej silikonowym pędzelkiem. (Posmarowane lukrem boki nie wygląda ładnie, ponieważ ciasto się kruszy i z nim miesza, dlatego polecam obsypać boki migdałami w płatkach).

Uwaga:

  • Na zdjęciach jeszcze ze świeżym lukrem.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Seromakowiec na biszkoptach Seromakowiec na biszkoptach