Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Napisz komentarz
Seromakowiec na biszkoptach

Bardzo smaczny, wilgotny sernik z domową masą makową. Pieczony jest na podłużnych biszkoptach, które podczas pieczenia miękną od wilgotnej masy serowo- makowej.

Seromakowiec możecie udekorować według własnego gustu jak klasyczny sernik, czy makowiec. Można zrobić polewę czekoladową, lukier, czy po prostu oprószyć go cukrem pudrem.

Wszystkie składniki na masę serowo- makową powinny mieć temperaturę pokojową.

Składniki:

Spód:

  • ok. 120 g podłużnych biszkoptów

Masa serowo- makowa:

  • 500 g twarogu z wiaderka lub quarku
  • 500 g domowej masy makowej z przepisu: "Masa makowa"
  • 80 g cukru
  • 4 jajka (rozmiar M)
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (ok. 40 g)

Lukier pomarańczowy:

  • 250 g cukru pudru
  • ok. 5 łyżek soku wyciśniętego z pomarańczy

Do dekoracji:

  • ok. 50 g migdałów w płatkach

Sposób przygotowania:

  1. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Na dnie formy wyłożyć biszkopty, docinając je w razie potrzeby tak, aby wypełniły całe dno.
  2. Przygotować masę serowo- makową. Twaróg, masę makową, cukier, jajka i budyń w proszku przełożyć do miski i zmiksować na gładką masę, tylko do momentu połączenia się składników.
  3. Masę serowo- makową wylać do tortownicy i wyrównać.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut w temperaturze 170°C (grzałka góra- dół), aż brzegi ciasta będą delikatnie zarumienione i masa będzie ścięta z wierzchu. Wyłączyć piekarnik i studzić ciasto przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
  5. Chłodne ciasto można wstawić do lodówki, ale nie jest to koniecznie.
  6. Przygotować lukier. Cukier puder (najlepiej przesiany) utrzeć z sokiem z pomarańczy na gładką masę. (Lukier powinien być gładki, dość gęsty i biały. Jeśli jest za rzadki dodać więcej cukru pudru, a jeśli za gęsty troszkę soku z pomarańczy lub wody).
  7. Jeśli powierzchnia ciasta jest wilgotna po jego schłodzeniu, należy osuszyć ją ręcznikiem papierowym i dopiero wtedy rozprowadzić lukier. Lukier wylać na seromakowiec i rozprowadzić go szybko tylną stroną łyżki, a na brzegach najlepiej silikonowym pędzelkiem. (Posmarowane lukrem boki nie wygląda ładnie, ponieważ ciasto się kruszy i z nim miesza, dlatego polecam obsypać boki migdałami w płatkach).

Uwaga:

  • Na zdjęciach jeszcze ze świeżym lukrem.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Seromakowiec na biszkoptach Seromakowiec na biszkoptach

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.

Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!

Polub nas na ...

Początek strony