Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Makowiec zawijany

Mięciutki i bardzo wilgotny, tradycyjny makowiec zawijany. Z przepisu wychodzą aż 3 makowce. Jeśli to zbyt duża ilość, to można nadmiar zamrozić.

Składniki:

Ciasto drożdżowe:

  • 3 szklanki mąki pszennej + 3 łyżki do podsypywania
  • 180ml mleka
  • 150g roztopionego i ostudzonego masła (lub margaryny)
  • 6 żółtek
  • 45g świeżych drożdży (lub 21g suchych)
  • 6 łyżek cukru
  • 1,5 łyżki oleju
  • ½ łyżeczki soli
  • 1,5 łyżki spirytusu (lub rumu, wódki)
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

Masa makowa:

  • 500g maku
  • 200g cukru
  • 100g rodzynek
  • 50g posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżka miodu
  • aromat migdałowy do smaku
  • szczypta cynamonu
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • ewentualnie kandyzowana skórka pomarańczowa
  • 6 białek

Lukier:

  • ½ szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki gorącej wody
  • trochę maku do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Mak zalać wrzątkiem do przykrycia, przykryć talerzykiem i pozostawić na co najmniej 30 minut. Odkryć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Mak odcedzić na sitku wyłożonym gazą lub ściereczką i dobrze odcisnąć. Jeśli nie jest zmielony należy go zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa, używając sitka o drobnych oczkach. (Zmielony mak jest już gotowy po odciśnięciu do dalszego przygotowania).
  2. Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
  3. Wyrośnięty zaczyn połączyć z pozostałymi składniki na ciasto drożdżowe, na końcu dodając roztopione masło (lub margarynę). Zagnieść ciasto. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (ok. 1- 1,5 godziny).
  4. Do maku dodać pozostałe składniki masy, poza białkami. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy i delikatnie wymieszać szpatułką lub łyżką drewnianą.
  5. Ciasto podzielić na 3 części. Każdą część rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 3mm, nałożyć 1/3 masy, zostawiając ok. 2cm od brzegu i zwinąć z roladę. Końce rolady skleić i podwinąć pod spód. Gotową roladę przełożyć na posmarowany olejem papier do pieczenia i zrolować w formie tuby dwukrotnie, pozostawiając 1cm luzu między ciastem, a papierem (nie więcej). Końce papieru pozostawić otwarte. Makowce przenieść na blachę do pieczenia.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30- 40 minut w temperaturze 190°C (grzałka góra- dół), na brązowo- złoty kolor. Pozostawić do ostygnięcia.
  7. Jeszcze ciepłe makowce (nie gorące) posmarować lukrem.
  8. Przygotować lukier. Cukier puder rozetrzeć razem z gorącą wodą na gładką masę. Makowce polać lukrem i posypać makiem. (Chyba, że chcemy makowce zamrozić, wtedy lukier zrobić po rozmrożeniu ciasta).

Uwagi:

  • Dłuższy bok rozwałkowanego prostokąta powinien być krótszy niż długość blachy tak, aby makowiec spokojnie zmieścił się w piekarniku, biorąc zapas, że jeszcze na boki urośnie.
  • 1 szklanka= 250ml

Źródło: Przepis pochodzi ze strony "Moje wypieki"

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość sztuk:

3 makowce

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Makowiec zawijany Makowiec zawijany

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (156)

  1. Wiola

Czy 21 g suchych drozdzy to nie za duzo? wychodzi az 5 lyzeczek drozdzy...moje inne drozdzowe wypieki dodaje tylko ok 2-2.5

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Wiola

Tak jest w oryginalnym przepisie. Do tego makowca używałam tylko drożdży świeżych. Ja stosuję zawsze przelicznik: 25g świeżych drożdży= 7g drożdży instant

  Załączniki
  Komentarz ostatnio edytowany około 5 miesiące(ęcy) temu przez Joanna Moderator Joanna Moderator
  1. ewa

Witam, to samo pytanie w jakiej ilości dodajemy gotowa masę makowa? I czy drożdże instant w proszku tez postępujemy z nimi tak jak ze świeżymi?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    ewa

Gotową masę makową musisz dodać na oko. Myślę, że z 1,5 dużej puszki (puszka ok. 850g) trzeba mieć. Ja nie używam. Drożdże instant wystarczy wymieszać z mąką. (Powinno być napisane na opakowaniu).

  Załączniki
 
  1. Piekarz

Jeżeli ktoś ma masę makową to w jakiej ilości trzeba ją dodać?

  Załączniki
 
  1. Marta

wyszlo , super struktura idealne

  Załączniki
 
  1. pollll

Jestem cukiernikiem robiłem te makowce przepis rewelacja polecam!!

  Załączniki
 
  1. Natalia

Fenomenalne.takie mieciutkie! Pycha. Czy to ciasto drożdżowe moge uzyc do innych wypiekow czy nadaje sie tylko o "ciezkich" mas

  Załączniki
 
  1. Karolina

Ciasto ugniecione według przepisu, drożdże świeże a ciasto po półtorej godziny nie rośnie ?Temperatura w kuchni odpowiednia...ratunku???

  Załączniki
  Komentarz ostatnio edytowany około 9 miesiące(ęcy) temu przez Joanna Moderator Joanna Moderator
  1. Karolina    Karolina

Sprostowanie - Ciasto było za słabo wyrobione! Po poprawce wyrosło cudownie! Super przepis! Dziekujemy

  Załączniki
 
  1. Ania

Przepis na makowiec zawijany znakomity. Piekłam pierwszy raz. Palce lizać

  Załączniki
 
  1. kamila

Moje ciasto bylo bardzo lepiace ? nie było mowy o rozwalkowaniu. Maka podsypalam Ale nadal do niczego się nie nadawało. Robiłam dokładnie wszystko jak w przepisie i make też przesialam. Pomocy

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    kamila

Ciasto można posypać mąką i blat też. Wtedy nie będzie się tak lepiło. Ważne, żeby nie wgniatać za dużo mąki do ciasta. Ma pozostać delikatne.

  Załączniki
 
  1. Lucyna

Czy moge nie dodawac alkoholu do ciasta.?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Lucyna

Alkohol poprawia strukturę ciasta. Podczas pieczenia wyparuje, ale jeśli nie chcesz to możesz go pominąć.

Proszę najpierw czytać wczesniejsze komentarze

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony