Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
115 Komentarzy
Makowiec zawijany

Mięciutki i bardzo wilgotny, tradycyjny makowiec zawijany. Bardzo popularny wypiek na okres świąt Bożego Narodzenia i Wigilię.

Z przepisu wychodzą aż 3 makowce. Jeśli to zbyt duża ilość, to można nadmiar zamrozić.

Składniki:

Ciasto drożdżowe:

  • 3 szklanki mąki pszennej + 3 łyżki do podsypywania
  • 180ml mleka
  • 150g roztopionego i ostudzonego masła (lub margaryny)
  • 6 żółtek
  • 45g świeżych drożdży (lub 21g suchych)
  • 6 łyżek cukru
  • 1,5 łyżki oleju
  • ½ łyżeczki soli
  • 1,5 łyżki spirytusu (lub rumu, wódki)
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

Masa makowa:

  • 500g maku
  • 200g cukru
  • 100g rodzynek
  • 50g posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżka miodu
  • aromat migdałowy do smaku
  • szczypta cynamonu
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • ewentualnie kandyzowana skórka pomarańczowa
  • 6 białek

Lukier:

  • ½ szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki gorącej wody
  • trochę maku do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Mak zalać wrzątkiem do przykrycia, przykryć talerzykiem i pozostawić na co najmniej 30 minut. Odkryć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Mak odcedzić na sitku wyłożonym gazą lub ściereczką i dobrze odcisnąć. Jeśli nie jest zmielony należy go zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa, używając sitka o drobnych oczkach. (Zmielony mak jest już gotowy po odciśnięciu do dalszego przygotowania).
  2. Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
  3. Wyrośnięty zaczyn połączyć z pozostałymi składniki na ciasto drożdżowe, na końcu dodając roztopione masło (lub margarynę). Zagnieść ciasto. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (ok. 1- 1,5 godziny).
  4. Do maku dodać pozostałe składniki masy, poza białkami. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy i delikatnie wymieszać szpatułką lub łyżką drewnianą.
  5. Ciasto podzielić na 3 części. Każdą część rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 3mm, nałożyć 1/3 masy, zostawiając ok. 2cm od brzegu i zwinąć z roladę. Końce rolady skleić i podwinąć pod spód. Gotową roladę przełożyć na posmarowany olejem papier do pieczenia i zrolować w formie tuby dwukrotnie, pozostawiając 1cm luzu między ciastem, a papierem (nie więcej). Końce papieru pozostawić otwarte. Makowce przenieść na blachę do pieczenia.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30- 40 minut w temperaturze 190°C (grzałka góra- dół), na brązowo- złoty kolor. Pozostawić do ostygnięcia.
  7. Jeszcze ciepłe makowce (nie gorące) posmarować lukrem.
  8. Przygotować lukier. Cukier puder rozetrzeć razem z gorącą wodą na gładką masę. Makowce polać lukrem i posypać makiem. (Chyba, że chcemy makowce zamrozić, wtedy lukier zrobić po rozmrożeniu ciasta).

Uwagi:

  • Dłuższy bok rozwałkowanego prostokąta powinien być krótszy niż długość blachy tak, aby makowiec spokojnie zmieścił się w piekarniku, biorąc zapas, że jeszcze na boki urośnie.
  • 1 szklanka= 250ml

Źródło: Przepis pochodzi ze strony "Moje wypieki"

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość sztuk:

3 makowce

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Makowiec zawijany Makowiec zawijany

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kinga Mirus · 2 dni temu
    Moje dzisiejsze dzieło. Robione pierwszy raz. Super przepis super ciasto
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Igor · 3 dni temu
    Ciasto nie musi wyrastać?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agnieszka · 8 miesięcy temu
    Świetny przepis! Makowiec wyszedł wilgotny i na długo zachował świeżość. Smak niesamowity. Najlepszy jaki dotąd udało mi się upiec lub kupić.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 8 miesięcy temu
    Dziekuje za tak wspanialy przepis!!!jest rewelacyjny!!!Pieklam tydzien temu na Wielkanoc,rodzina byla zachwycona.Dzis upieklam znowu bo prosili tak im posmakowal.Swietny przepis i bardzo dobrze wszystko przejrzyscie napisane.Zapisalam go juz w moim zeszycie z przepisami.I na kazde Swieta i nie tylko bede piekla;)Pozdrawiam serdecznie!!!Ania
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Wiola · 1 lat temu
    Czy 21 g suchych drozdzy to nie za duzo? wychodzi az 5 lyzeczek drozdzy...moje inne drozdzowe wypieki dodaje tylko ok 2-2.5
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Tak jest w oryginalnym przepisie. Do tego makowca używałam tylko drożdży świeżych. Ja stosuję zawsze przelicznik: 25g świeżych drożdży= 7g drożdży instant
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ewa · 1 lat temu
    Witam, to samo pytanie w jakiej ilości dodajemy gotowa masę makowa? I czy drożdże instant w proszku tez postępujemy z nimi tak jak ze świeżymi?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Gotową masę makową musisz dodać na oko. Myślę, że z 1,5 dużej puszki (puszka ok. 850g) trzeba mieć. Ja nie używam. Drożdże instant wystarczy wymieszać z mąką. (Powinno być napisane na opakowaniu).
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
        Kasia · 1 lat temu
        Co zrobić żeby ciasto nie odklejalo się od maku podczas pieczenia?bo często mi się tak robi po przekrojeniu mam ogromną dziurę między ciastem a makiem!!!!:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Piekarz · 1 lat temu
    Jeżeli ktoś ma masę makową to w jakiej ilości trzeba ją dodać?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marta · 1 lat temu
    wyszlo , super struktura idealne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    pollll · 1 lat temu
    Jestem cukiernikiem robiłem te makowce przepis rewelacja polecam!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Natalia · 1 lat temu
    Fenomenalne.takie mieciutkie! Pycha. Czy to ciasto drożdżowe moge uzyc do innych wypiekow czy nadaje sie tylko o "ciezkich" mas
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karolina · 1 lat temu
    Ciasto ugniecione według przepisu, drożdże świeże a ciasto po półtorej godziny nie rośnie ?Temperatura w kuchni odpowiednia...ratunku???
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Karolina · 1 lat temu
      Sprostowanie - Ciasto było za słabo wyrobione! Po poprawce wyrosło cudownie! Super przepis! Dziekujemy
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 1 lat temu
    Przepis na makowiec zawijany znakomity. Piekłam pierwszy raz. Palce lizać
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    kamila · 1 lat temu
    Moje ciasto bylo bardzo lepiace ? nie było mowy o rozwalkowaniu. Maka podsypalam Ale nadal do niczego się nie nadawało. Robiłam dokładnie wszystko jak w przepisie i make też przesialam. Pomocy
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Ciasto można posypać mąką i blat też. Wtedy nie będzie się tak lepiło. Ważne, żeby nie wgniatać za dużo mąki do ciasta. Ma pozostać delikatne.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Lucyna · 1 lat temu
    Czy moge nie dodawac alkoholu do ciasta.?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      woju · 8 miesięcy temu
      nie
      masz dodac
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      [quote]Alkohol poprawia strukturę ciasta. Podczas pieczenia wyparuje, ale jeśli nie chcesz to możesz go pominąć.[/quote]
      Proszę najpierw czytać wczesniejsze komentarze
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Andżelika · 1 lat temu
    Pychotka ! Polecam w 100%
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    alina · 1 lat temu
    Czy moze byc gotowa masa makowa i jaka ilosc?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Asia · 1 lat temu
    Czy mogę użyć gotowej masy makowej z puszki?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marie · 2 lat temu
    Kupiłam mak już zmielony i na opakowaniu pisze że wystarczy go namoczyć w gorącym mleku. Pytanie czy mogę tak zrobić czy lepiej namoczyć go w wodzie, bo jak rozumiem to musi być mokry żeby przygotować z niego masę? Nie mam doświadczenia z makiem i pierwszy raz będę robiła makowiec a nie chcę niczego popsuć. Będę wdzięczna za pomoc.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Mak możesz zalać również gorącym mlekiem zamiast wodą ;). Z wodą, czy mlekiem należy postępować tak samo, czyli zalej zagotowanym mlekiem, przykryć, pozostaw na 30 minut itd.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ANIA · 2 lat temu
    Czy po zwinięciu nie zostawiac do podrośnięcia, tylko od razu piec?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Paulina · 2 lat temu
    Witam, czy wszystkie 3 makowce od razu pieczemy, czy każdy osobno tyle czasu?

Polub nas na ...

Początek strony