Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
128 Komentarzy
Makowiec zawijany

Mięciutki i bardzo wilgotny, tradycyjny makowiec zawijany. Bardzo popularny wypiek na okres świąt Bożego Narodzenia i Wigilię.

Z przepisu wychodzą aż 3 makowce. Jeśli to zbyt duża ilość, to można nadmiar zamrozić.

Składniki:

Ciasto drożdżowe:

  • 3 szklanki mąki pszennej + 3 łyżki do podsypywania
  • 180ml mleka
  • 150g roztopionego i ostudzonego masła (lub margaryny)
  • 6 żółtek
  • 45g świeżych drożdży (lub 21g suchych)
  • 6 łyżek cukru
  • 1,5 łyżki oleju
  • ½ łyżeczki soli
  • 1,5 łyżki spirytusu (lub rumu, wódki)
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

Masa makowa:

  • 500g maku
  • 200g cukru
  • 100g rodzynek
  • 50g posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżka miodu
  • aromat migdałowy do smaku
  • szczypta cynamonu
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • ewentualnie kandyzowana skórka pomarańczowa
  • 6 białek

Lukier:

  • ½ szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki gorącej wody
  • trochę maku do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Mak zalać wrzątkiem do przykrycia, przykryć talerzykiem i pozostawić na co najmniej 30 minut. Odkryć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Mak odcedzić na sitku wyłożonym gazą lub ściereczką i dobrze odcisnąć. Jeśli nie jest zmielony należy go zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa, używając sitka o drobnych oczkach. (Zmielony mak jest już gotowy po odciśnięciu do dalszego przygotowania).
  2. Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
  3. Wyrośnięty zaczyn połączyć z pozostałymi składniki na ciasto drożdżowe, na końcu dodając roztopione masło (lub margarynę). Zagnieść ciasto. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (ok. 1- 1,5 godziny).
  4. Do maku dodać pozostałe składniki masy, poza białkami. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy i delikatnie wymieszać szpatułką lub łyżką drewnianą.
  5. Ciasto podzielić na 3 części. Każdą część rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 3mm, nałożyć 1/3 masy, zostawiając ok. 2cm od brzegu i zwinąć z roladę. Końce rolady skleić i podwinąć pod spód. Gotową roladę przełożyć na posmarowany olejem papier do pieczenia i zrolować w formie tuby dwukrotnie, pozostawiając 1cm luzu między ciastem, a papierem (nie więcej). Końce papieru pozostawić otwarte. Makowce przenieść na blachę do pieczenia.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30- 40 minut w temperaturze 190°C (grzałka góra- dół), na brązowo- złoty kolor. Pozostawić do ostygnięcia.
  7. Jeszcze ciepłe makowce (nie gorące) posmarować lukrem.
  8. Przygotować lukier. Cukier puder rozetrzeć razem z gorącą wodą na gładką masę. Makowce polać lukrem i posypać makiem. (Chyba, że chcemy makowce zamrozić, wtedy lukier zrobić po rozmrożeniu ciasta).

Uwagi:

  • Dłuższy bok rozwałkowanego prostokąta powinien być krótszy niż długość blachy tak, aby makowiec spokojnie zmieścił się w piekarniku, biorąc zapas, że jeszcze na boki urośnie.
  • 1 szklanka= 250ml

Źródło: Przepis pochodzi ze strony "Moje wypieki"

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość sztuk:

3 makowce

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Makowiec zawijany Makowiec zawijany

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Jacek · 6 miesięcy temu
    Bardzo dobry przepis, makowce wychodzą pyszne, już trzeci raz robię z tego przepisu, wszyscy są zachwyceni, pyszny słodki soczysty. Bardzo dziękuję za ten przepis i serdecznie pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ANIA · 6 miesięcy temu
    Odkąd wynalazłam ten przepis, nie robię żadnego innego makowca. Ten jest przepyszny, mięciutki, wilgotny. Rodzina się nim zajada. A po rozmrożeniu jest jak świeżo pieczony.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Maria · 6 miesięcy temu
    Ile maku mielonego?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Jaano · 6 miesięcy temu
    3 szklanki mąki do tego makowca to jakieś nieporozumienie. Wychodzi z tego rzadka papka a nie ciasto do zagniatania. Żeby miało ono właściwą konsystencję, trzeba dosypać mąki do około 600 gramów, czyli drugie tyle. Dziwne, że komuś to wyszło.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Martyna · 6 miesięcy temu
      Też tak myślałam, jednak wystarczy ciasto wyrabiać ok 15,20 minut i jest idealne.
      Polecam nie dodawać mąki
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
        Asia · 6 miesięcy temu
        Gorzej gdy ktoś ręcznie wyrabia, wtedy faktycznie jest to kłopotliwe
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna · 6 miesięcy temu
      Szklanka mąki waży ok. 170 g. Czyli 3 szklanki mąki to wyjdzie jakieś 510 g. Ja zwykle daję 3,5 szklanki i jest idealnie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Paulina · 10 miesięcy temu
    Czy mak można przygotować dzień wcześniej?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 10 miesięcy temu
      Tak, można zrobić całą masę makową poza białkami. Następnego dnia wyciągnąć ją, aby ociepliła się do temperatury pokojowej i dodać ubite białka.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Rafal Ścibiorek · 10 miesięcy temu
    Witam te szkalnki to takie tradycyjne 200ml ? chodzi mi o szklanki mąki ?:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Jolanta Wisniewska · 10 miesięcy temu
    Najlepszy makowiec. Robie go juz 3 rok na święta i za każdym razem wszyscy sie zachwycają Fajnie, że edytowala Pani przepis. Teraz jest wszystko dobrze wyjaśnione. Pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 10 miesięcy temu
    Już upieklam, bardzo dobry !!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ula · 10 miesięcy temu
    Moj problem jest taki ze jest piękny pysznymakowiec ale po upieczeniu i krojeniu góra ciasta odchodzi od maku jest wyjście alarmowe proszę o pomoc
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ela · 10 miesięcy temu
    Czy jeżeli dzisiaj upieke i zamroze to na święta będzie równie smaczny? Czy świeży jest jednak dużo lepszy?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kinga Mirus · 10 miesięcy temu
    Moje dzisiejsze dzieło. Robione pierwszy raz. Super przepis super ciasto
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Igor · 10 miesięcy temu
    Ciasto nie musi wyrastać?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agnieszka · 1 lat temu
    Świetny przepis! Makowiec wyszedł wilgotny i na długo zachował świeżość. Smak niesamowity. Najlepszy jaki dotąd udało mi się upiec lub kupić.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 1 lat temu
    Dziekuje za tak wspanialy przepis!!!jest rewelacyjny!!!Pieklam tydzien temu na Wielkanoc,rodzina byla zachwycona.Dzis upieklam znowu bo prosili tak im posmakowal.Swietny przepis i bardzo dobrze wszystko przejrzyscie napisane.Zapisalam go juz w moim zeszycie z przepisami.I na kazde Swieta i nie tylko bede piekla;)Pozdrawiam serdecznie!!!Ania
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Wiola · 2 lat temu
    Czy 21 g suchych drozdzy to nie za duzo? wychodzi az 5 lyzeczek drozdzy...moje inne drozdzowe wypieki dodaje tylko ok 2-2.5
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Tak jest w oryginalnym przepisie. Do tego makowca używałam tylko drożdży świeżych. Ja stosuję zawsze przelicznik: 25g świeżych drożdży= 7g drożdży instant
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ewa · 2 lat temu
    Witam, to samo pytanie w jakiej ilości dodajemy gotowa masę makowa? I czy drożdże instant w proszku tez postępujemy z nimi tak jak ze świeżymi?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Gotową masę makową musisz dodać na oko. Myślę, że z 1,5 dużej puszki (puszka ok. 850g) trzeba mieć. Ja nie używam. Drożdże instant wystarczy wymieszać z mąką. (Powinno być napisane na opakowaniu).
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
        Kasia · 2 lat temu
        Co zrobić żeby ciasto nie odklejalo się od maku podczas pieczenia?bo często mi się tak robi po przekrojeniu mam ogromną dziurę między ciastem a makiem!!!!:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Piekarz · 2 lat temu
    Jeżeli ktoś ma masę makową to w jakiej ilości trzeba ją dodać?

Polub nas na ...

Początek strony