Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
 
19 Komentarzy

Makowiec na biszkopcie

Klasyczny makowiec na biszkoptowym spodzie. Ciasto pieczone jest w ten sposób, że ciężka masa makowa znajduje się na spodzie formy, a delikatny biszkopt na górze. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta należy je odwrócić, aby biszkopt znajdował się na dole. Makowiec można udekorować lukrem lub polać polewą czekoladową.

P.S. Moja ciocia piekła ten makowiec zawsze od razu z biszkoptem. Jednak podpiekając najpierw masę makową i dopiero później wylewając na nią biszkopt mamy pewność, że masa makowa będzie upieczona, a biszkopt niewysuszony.

Na zdjęciach znajduje się makowiec na biszkopcie bezglutenowym.

Składniki:
Masa makowa:

  • 500g maku
  • 4 jajka
  • 150g masła
  • 130g cukru pudru
  • 2 łyżki miodu
  • aromat migdałowy
  • 100g posiekanych orzechów włoskich
  • 100g rodzynek, kandyzowanej skórki pomarańczowej lub cytrynowej
  • mleko do sparzenia maku

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • ¾ szklanki cukru
  • ½ szklanki mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: mąki kukurydzianej)
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej

Lukier:

  • 250g cukru pudru
  • 5 łyżek soku pomarańczowego

Dodatkowo:

  • kandyzowana skórka cytrynowa do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować masę makową. Mak sparzyć w mleku. (Zalewam gorącym mlekiem i przykrywam na ok. 30 min. Można również mak gotować chwilę w mleku). Następnie osączyć i dwukrotnie zmielić.
  2. Oddzielić żółtka od białek. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach dodawać po kolei po jednym żółtku. Następnie dodać mak, miód, parę kropli aromatu migdałowego, posiekane orzechy i rodzynki (lub kandyzowane skórki).
  3. Osobno ubić białka na sztywną pianę. Wmieszać delikatnie do masy makowej.
  4. Dno formy prostokątnej o wymiarach ok. 35x 24cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy przełożyć masę makową.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 min. w temperaturze 180°C.
  6. Ok. 15min. przed końcem pieczenia masy makowej przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku. W miseczce wymieszać obie mąki. Dodawać do masy jajecznej, delikatnie mieszając.
  7. Formę z masą makową wysunąć z piekarnika. Rozłożyć na niej biszkopt i piec dalej ok. 25min. Ciasto sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczone w środku. Po upieczeniu pozostawić ciasto przy uchylonych drzwiczkach do ostygnięcia. Kolejno oddzielić ciasto nożem od brzegów formy. Na formie ułożyć dużą deskę i odwrócić ciasto tak, aby biszkopt znajdował się na spodzie.
  8. Przygotować lukier. Cukier puder rozetrzeć z sokiem pomarańczowym na jednolitą masę. Lukier rozsmarować na warstwie makowej. Posypać posiekaną skórką cytrynową.

Smacznego.

Uwaga: 1 szklanka = 250ml.

zegarek

Czas przygotowania:

ok. 50 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

ok. 1 godz.
zegarek2

Czas oczekiwania:

ok. 1 godz.
porcje

Liczba porcji:

ok. 24
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Makowiec na biszkopcie

Makowiec na biszkopcie

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 2 lat temu
    Ciasto gotowe... Smaczne aczkolwiek ciut suche i chyba proporcje do lukru są zle... Za dużo cukru?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Asia · 2 lat temu
    Zrobilam ten makowiec na swieta .Wyszedl przepyszny ,jeden z lepszych jakie jadlam .Byl poprostu idealny Dziekuje za super przepis i zycze wielu takich udynych .Bede zagladac
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agnese · 2 lat temu
    Wyszło idealne! Ale zrobiłam z gotowej masy, zapiekłam ją tylko (40 min.) i potem dorobiłam biszkopt (25 min. plus 10 min. przy otwartej kuchence). Polecam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Adeka · 3 lat temu
    Witam , upiekłam na tegoroczne święta , ale nieste
    ty mak całe ciasto wyszł suche.Biszkopt wyrósł dość wysoki , mak też wyglądał smakowicie ale jako całość smakowała średnio.Po upieczeniu ratowałam ciasto nasączjąc mak i polewając skarmelizowanym cukrem zmieszanym z orzeszkami.Chyba więcej niestety nie będę go piekła.Pozdrawiam.
    :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    iza · 3 lat temu
    Rewelacja. Pycha. I super sie prezentuje . Genialny
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aga · 3 lat temu
    Dziękuję za odpowiedż...bałam się,że mi się rozwali podczas obracania. Jak długo można przechowywać taki makowiec?Czy mozna go zamrażać?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    AGA · 3 lat temu
    Czy trzeba ciasto obracać na końcu?Jaki to ma cel?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Nie musisz ciasta obracać, jak nie chcesz. Biszkopt może zostać na górze, ale ładniej się prezentuje odwrócony. Po odwróceniu możesz polukrować makowiec
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Lidia · 3 lat temu
    Witam
    A co z proszkiem do pieczenia w biszkopcie?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Qchenne kaprysy · 3 lat temu
    Makowiec idealny, dziękuję za świetny przepis Zapraszam do mnie, zobaczysz jak mi wyszedł. Pozdrawiam http://to-tylko-blog.blog.pl/2015/01/30/makowiec-na-biszkoptowym-spodzie/
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    MagdaK. · 4 lat temu
    Zrobiłam, Pyszny! Nawet teściowej smakował:) Ale mak zostawiłam w mleku na noc. Dziękuję.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agnes Lena · 4 lat temu
    Joasiu
    Upieklam !!!! Pierwszy w zyciu makowiec Wyszedl genialny... wow
    Dzieki bardzo i WESOLYCH SWIAT - Jak widze moj makowiec nie doczeka swiat - jest pierwsza w nocy a moje dwa drapiezniki (maz i syn) pozeraja "po cichu" makowca - ubaw po pachy :lol: Jeszcze raz DZIEKI
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    vvv · 4 lat temu
    wygląda rewelacyjnie:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Sylwia · 4 lat temu
    Mam pytanko a czy można dodadać gotowa mase makową taką ze sklepu?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    gin · 4 lat temu
    Wygląda wspaniale, taki makowiec musi być bardzo delikatny
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    pats · 4 lat temu
    Podzielam pogląd [i]bszwaj[/i]- wszystkie przepisy z tej strony są bardzo udane:-) Dzięki za tą stronkę :-) Co do tego makowca mam pytanie - ile tego mleka do sparzenia maku?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    jola8000 · 4 lat temu
    Fajny sposób na makowca, myślę, że go wykorzystam w przyszłości
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Majana · 4 lat temu
    Bardzo piękny ten makowiec. Kusi mnie od dawna by taki upiec, ale zawsze wybieram na święta struclę makową.Niemniej bardzo mi się Twój podoba.
    Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    magma · 4 lat temu
    wygląda rewelacyjnie:) na pewno bardzo smaczne:) ja tam lubię makowce:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Beata Szwajgier · 4 lat temu
    Wygląda bardzo smacznie, jak reszta przepisów z tej strony. Chyba wypróbuję go na święta. Nigdy mi nie wychodziły żadne ciasta nawet te z torebki, ale jak zaczęłam korzystać z Twoich przepisów nagle wszystko się udaje ( i zapunktowałam u teściowej) Bardzo dziękuję za tę stronę. Pozdrawiam i życzę wszystkiego najlepszego z okazji świąt.

Polub nas na ...

Początek strony