Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Makowiec na biszkopcie

Klasyczny makowiec na biszkoptowym spodzie. Ciasto pieczone jest w ten sposób, że ciężka masa makowa znajduje się na spodzie formy, a delikatny biszkopt na górze. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta należy je odwrócić, aby biszkopt znajdował się na dole. Makowiec można udekorować lukrem lub polać polewą czekoladową.

P.S. Moja ciocia piekła ten makowiec zawsze od razu z biszkoptem. Jednak podpiekając najpierw masę makową i dopiero później wylewając na nią biszkopt mamy pewność, że masa makowa będzie upieczona, a biszkopt niewysuszony.

Na zdjęciach znajduje się makowiec na biszkopcie bezglutenowym.

Składniki:
Masa makowa:

  • 500g maku
  • 4 jajka
  • 150g masła
  • 130g cukru pudru
  • 2 łyżki miodu
  • aromat migdałowy
  • 100g posiekanych orzechów włoskich
  • 100g rodzynek, kandyzowanej skórki pomarańczowej lub cytrynowej
  • mleko do sparzenia maku

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • ¾ szklanki cukru
  • ½ szklanki mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: mąki kukurydzianej)
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej

Lukier:

  • 250g cukru pudru
  • 5 łyżek soku pomarańczowego

Dodatkowo:

  • kandyzowana skórka cytrynowa do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować masę makową. Mak sparzyć w mleku. (Zalewam gorącym mlekiem i przykrywam na ok. 30 min. Można również mak gotować chwilę w mleku). Następnie osączyć i dwukrotnie zmielić.
  2. Oddzielić żółtka od białek. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach dodawać po kolei po jednym żółtku. Następnie dodać mak, miód, parę kropli aromatu migdałowego, posiekane orzechy i rodzynki (lub kandyzowane skórki).
  3. Osobno ubić białka na sztywną pianę. Wmieszać delikatnie do masy makowej.
  4. Dno formy prostokątnej o wymiarach ok. 35x 24cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy przełożyć masę makową.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 min. w temperaturze 180°C.
  6. Ok. 15min. przed końcem pieczenia masy makowej przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku. W miseczce wymieszać obie mąki. Dodawać do masy jajecznej, delikatnie mieszając.
  7. Formę z masą makową wysunąć z piekarnika. Rozłożyć na niej biszkopt i piec dalej ok. 25min. Ciasto sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczone w środku. Po upieczeniu pozostawić ciasto przy uchylonych drzwiczkach do ostygnięcia. Kolejno oddzielić ciasto nożem od brzegów formy. Na formie ułożyć dużą deskę i odwrócić ciasto tak, aby biszkopt znajdował się na spodzie.
  8. Przygotować lukier. Cukier puder rozetrzeć z sokiem pomarańczowym na jednolitą masę. Lukier rozsmarować na warstwie makowej. Posypać posiekaną skórką cytrynową.

Smacznego.

Uwaga: 1 szklanka = 250ml.

zegarek

Czas przygotowania:

ok. 50 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

ok. 1 godz.
zegarek2

Czas oczekiwania:

ok. 1 godz.
porcje

Liczba porcji:

ok. 24
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Makowiec na biszkopcie

Makowiec na biszkopcie

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (24)

  1. Joanna

Ciasto gotowe... Smaczne aczkolwiek ciut suche i chyba proporcje do lukru są zle... Za dużo cukru?

  Załączniki
 
  1. Asia

Zrobilam ten makowiec na swieta .Wyszedl przepyszny ,jeden z lepszych jakie jadlam .Byl poprostu idealny Dziekuje za super przepis i zycze wielu takich udynych .Bede zagladac

  Załączniki
 
  1. Agnese

Wyszło idealne! Ale zrobiłam z gotowej masy, zapiekłam ją tylko (40 min.) i potem dorobiłam biszkopt (25 min. plus 10 min. przy otwartej kuchence). Polecam!

  Załączniki
 
  1. Adeka

Witam , upiekłam na tegoroczne święta , ale nieste
ty mak całe ciasto wyszł suche.Biszkopt wyrósł dość wysoki , mak też wyglądał smakowicie ale jako całość smakowała średnio.Po upieczeniu ratowałam ciasto nasączjąc mak i polewając skarmelizowanym...

Witam , upiekłam na tegoroczne święta , ale nieste
ty mak całe ciasto wyszł suche.Biszkopt wyrósł dość wysoki , mak też wyglądał smakowicie ale jako całość smakowała średnio.Po upieczeniu ratowałam ciasto nasączjąc mak i polewając skarmelizowanym cukrem zmieszanym z orzeszkami.Chyba więcej niestety nie będę go piekła.Pozdrawiam.
:-)

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. iza

Rewelacja. Pycha. I super sie prezentuje . Genialny

  Załączniki
 
  1. Aga

Dziękuję za odpowiedż...bałam się,że mi się rozwali podczas obracania. Jak długo można przechowywać taki makowiec?Czy mozna go zamrażać?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Aga

Tak, można go zamrozić. Utrzymuje się długo, dopóki ciasto nie obeschnie.

  Załączniki
 
  1. AGA

Czy trzeba ciasto obracać na końcu?Jaki to ma cel?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    AGA

Nie musisz ciasta obracać, jak nie chcesz. Biszkopt może zostać na górze, ale ładniej się prezentuje odwrócony. Po odwróceniu możesz polukrować makowiec

  Załączniki
 
  1. Lidia

Witam
A co z proszkiem do pieczenia w biszkopcie?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Lidia

Nie jest potrzebny.

  Załączniki
 
  1. Qchenne kaprysy

Makowiec idealny, dziękuję za świetny przepis Zapraszam do mnie, zobaczysz jak mi wyszedł. Pozdrawiam
http://to-tylko-blog.blog.pl/2015/01/30/makowiec-na-biszkoptowym-spodzie/

  Załączniki
 
  1. MagdaK.

Zrobiłam, Pyszny! Nawet teściowej smakował Ale mak zostawiłam w mleku na noc. Dziękuję.

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony