Makowiec z jabłkami
Makowiec z jabłkami znany jest również pod nazwą makowiec japoński. To moje ulubione ciasto z dzieciństwa, które piekła często moja babcia. Ten makowiec lubię szczególnie za to, że jest soczysty i bez żadnego ciasta na spodzie. Sama pyszna, wilgotna masa makowa.
Ciasto jest wysokie, dlatego proszę nie przerażać się ilością użytych składników. Jeśli ktoś woli, może je przygotować z połowy porcji i upiec w formie o wymiarach 24x 24cm.
Składniki na formę o wymiarach ok. 35x 24 cm:
- 500 g suchego maku (może być już zmielony)
- 300 g cukru pudru
- 800 g jabłek (waga przed obraniem)
- 12 łyżek kaszy manny (ok. 180 g)
- 12 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
- 250 g masła (lub margaryny), temperatura pokojowa
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- aromat do ciast migdałowy (opcjonalnie)
- mleko do sparzenia maku (ok. 1 litra)
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
- Dno formy prostokątnej o wymiarach ok. 35x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
- Mak zalać gorącym mlekiem (więcej niż do przykrycia), przykryć talerzykiem i pozostawić na co najmniej 30 minut (można na noc). Odkryć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. (Można również mak gotować chwilę w mleku). Mak odcedzić na sitku wyłożonym gazą lub ściereczką i dobrze odcisnąć. Jeśli nie jest zmielony, należy go zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa, używając sitka o drobnych oczkach lub zmielić w malakserze typu Thermomix. (Zmielony mak jest już gotowy po odciśnięciu do dalszego przygotowania).
- Jabłka umyć, osuszyć, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i odcisnąć z soku.
- Oddzielić białka od żółtek.
- Masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami na jasną, kremową masę. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać stopniowo kaszę mannę, jabłka, mak, kilka kropli aromatu i proszek do pieczenia.
- Osobno ubić białka na sztywno i delikatnie wmieszać szpatułką do masy makowej.
- Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Pozostawić do ostygnięcia. Następnie można schłodzić w lodówce.
- Chłodny makowiec posypać cukrem pudrem.
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
|
|
Liczba porcji: |
ok. 24 |
|
Trudność: | średnia | |
Koszt: | średni |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.