Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Makowiec z jabłkami

Makowiec z jabłkami znany jest również pod nazwą makowiec japoński. To moje ulubione ciasto z dzieciństwa, które piekła często moja babcia. Ten makowiec lubię szczególnie za to, że jest soczysty i bez ciasta. Sama pyszna, wilgotna masa makowa.

Ciasto jest wysokie, dlatego proszę nie przerażać się ilością użytych składników. Jeśli ktoś woli, może je przygotować z połowy porcji i upiec w formie o wymiarach 24x 24cm.

Składniki na ok. 24 porcje:

  • 500g suchego maku (może być zmielony)
  • 500g cukru pudru
  • 800g jabłek
  • 12 łyżek kaszy manny
  • 12 jajek
  • 250g masła (lub margaryny)
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olejek migdałowy
  • cukier puder do posypania
  • mleko do sparzenia maku

Sposób przygotowania:

  1. Mak zalać gorącym mlekiem do przykrycia, przykryć talerzem i pozostawić na co najmniej 30 minut. Odkryć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. (Można również mak gotować chwilę w mleku). Mak odcedzić na sitku wyłożonym gazą lub ściereczką i dobrze odcisnąć. Jeśli nie jest zmielony należy go zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa, używając sitka o drobnych oczkach. (Zmielony mak jest już gotowy po odciśnięciu do dalszego przygotowania).
  2. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i odcisnąć z soku.
  3. Oddzielić żółtka od białek.
  4. Masło (lub margarynę) utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami na puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać stopniowo kaszę mannę, jabłka, mak, parę kropli olejku i proszek do pieczenia.
  5. Ubić białka na sztywno i delikatnie wmieszać do masy makowej.
  6. Ciasto wyłożyć do formy prostokątnej (o wymiarach ok. 35x 24cm) wysmarowanej margaryną i posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Pozostawić do ostygnięcia. Następnie można schłodzić w lodówce.

2

  1. Makowiec posypać cukrem pudrem.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 24

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Makowiec z jabłkami Makowiec z jabłkami Makowiec z jabłkamiMakowiec z jabłkami

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (41)

  1. hala

Mak czesto bywa zanieczyszczony,szczegolnie ten tani, wyplywa na wierzch wszystko co jest lzejsze od nasion maku,min. czesc nasion chwastow. jesli jest ich duzo moga powodowac gorzki smak maku. Nartomiast piasek nigdy nie wyplynie,a potem zgrzyta...

Mak czesto bywa zanieczyszczony,szczegolnie ten tani, wyplywa na wierzch wszystko co jest lzejsze od nasion maku,min. czesc nasion chwastow. jesli jest ich duzo moga powodowac gorzki smak maku. Nartomiast piasek nigdy nie wyplynie,a potem zgrzyta w zebach.

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Joanna

Zrobiłam na Święta Bożego Narodzenia. REWELACJA: wysoki, wilgotny, pyszny.

  Załączniki
 
  1. Agata

Piekłam ten makowiec w ubiegłym roku-pychota udał się ! w tym roku ze względu na stan odmienny mam odmóżdżenie i nie pamiętam jak robiłam: waga 500g jest maku suchego czy wcześniej opłukanego- mokrego?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Agata

Agato, suchego

  Załączniki
 
  1. Lidia

Rewelacja,smaczny makowiec-polecam tylko piec.

  Załączniki
 
  1. kinga

Witam.Tez bym chciala zrobic z gotowej masy z puszki mieszkam na pld. Wloch i mak tu nie jest popularny tak jak na polnocy kraju,ciezko kupi dobry niebieski mak.Chcialabym ulatwic sobie pieczenie,czy ktos juz piekl z gotowej masy? prosze podac z...

Witam.Tez bym chciala zrobic z gotowej masy z puszki mieszkam na pld. Wloch i mak tu nie jest popularny tak jak na polnocy kraju,ciezko kupi dobry niebieski mak.Chcialabym ulatwic sobie pieczenie,czy ktos juz piekl z gotowej masy? prosze podac z jakiej firmy i co pominac z przepisu,bo na pewno cukier.Bede wdzieczna za podpowiedz.k

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Lidia

Witam
Mam zamiar upiec makowczyk ale mam pytanie:
Po pierwsze czy do gotowej masy makowej(z puszki) dodawać wszystkie składniki tak jak do zwykłego maku(jajka,kasza manna itp.),czy raczej wystarczy zawartość masy, czy odcedzić troche syropu z...

Witam
Mam zamiar upiec makowczyk ale mam pytanie:
Po pierwsze czy do gotowej masy makowej(z puszki) dodawać wszystkie składniki tak jak do zwykłego maku(jajka,kasza manna itp.),czy raczej wystarczy zawartość masy, czy odcedzić troche syropu z puszki.
Drugie moje pytanie :jaki wysoki wychodzi makowiec.

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Lidia

Osobiście nie polecam mas makowych z puszki. One są różne i mogą być za wodniste do tego przepisu. Viola w komentarzu poniżej pisała, że robiła na takiej masie, ale nie podała jak. Możesz kombinować, ale nie odpowiadam za efekt końcowy

  Załączniki
 
  1. kinga

Witam.Czy mozna uzyc juz zmielonego gotowego maku?Jesli tak to mam go zalac goracym mlekiem,czy to pominac?No drugie pytanie,tu gdzie mieszkam (Wlochy pld.) kasza manna jest nie do kupienia,czym ja zastapic?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    kinga

Może być mak zmielony. Trzeba go również zalać gorącym mlekim, a gdy ostygnie dobrze wycisnąć. Zamiast kaszy manny może być budyń i kleik kukurydziany. Zobacz na ten przepis: "Bezglutenowy makowiec z jabłkami".

  Załączniki
 
  1. Monika8507

W zeszłym tygodniu znów piekłam tego makowniczka-z na specjalne zamówienie Mamy, która go uwielbia. Tym razem kupiłam mak w biedronce, był on dość tani, jednak po upieczeniu coś bardzo chrupalo i zgrzytalo pod zębami. Moja Mama mówiła, że mak...

W zeszłym tygodniu znów piekłam tego makowniczka-z na specjalne zamówienie Mamy, która go uwielbia. Tym razem kupiłam mak w biedronce, był on dość tani, jednak po upieczeniu coś bardzo chrupalo i zgrzytalo pod zębami. Moja Mama mówiła, że mak przed sparzeniem należy zalać wodą i wtedy na wierzch wypływają wszystkie zanieczyszczenia z maku. Robiłaś tak kiedyś Joanno? Poza tym ten makowiec to nasz hit i piekę go bardzo często, jest też bardzo szybki w przygotowaniu. Gorąco polecam.

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Monika8507

Moniko nie płuczę maku, ale Twoja mama ma rację. Można zalać mak wodą i go wypłukać. Ewentualne zanieczyszczenia powinny wypłynąc na powierzchnię. Następnie odsącz mak na drobnym sitku.

  Załączniki
 
  1. Viola

zaryzykowałam, wyskoczyłam z gotową masą makową z puszki. Rewelacja! szybko, łatwo i smacznie.pozdrawiam

  Załączniki
 
  1. Agnieszka

Witam. Zaintrygował mnie ten przepis, jestem ciekawa czy ten makowiec można upiec na kruchym spodzie, miałoby to być cisto na wesele i chciałabym by było stabilne Pozdrawiam gorąco

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony