Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
32 Komentarzy
Makowiec z jabłkami

Makowiec z jabłkami znany jest również pod nazwą makowiec japoński. To moje ulubione ciasto z dzieciństwa, które piekła często moja babcia. Ten makowiec lubię szczególnie za to, że jest soczysty i bez ciasta. Sama pyszna, wilgotna masa makowa.

Ciasto jest wysokie, dlatego proszę nie przerażać się ilością użytych składników. Jeśli ktoś woli, może je przygotować z połowy porcji i upiec w formie o wymiarach 24x 24cm.

Składniki na ok. 24 porcje:

  • 500g suchego maku (może być zmielony)
  • 500g cukru pudru
  • 800g jabłek
  • 12 łyżek kaszy manny
  • 12 jajek
  • 250g masła (lub margaryny)
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olejek migdałowy
  • cukier puder do posypania
  • mleko do sparzenia maku

Sposób przygotowania:

  1. Mak zalać gorącym mlekiem do przykrycia, przykryć talerzem i pozostawić na co najmniej 30 minut. Odkryć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. (Można również mak gotować chwilę w mleku). Mak odcedzić na sitku wyłożonym gazą lub ściereczką i dobrze odcisnąć. Jeśli nie jest zmielony należy go zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa, używając sitka o drobnych oczkach. (Zmielony mak jest już gotowy po odciśnięciu do dalszego przygotowania).
  2. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i odcisnąć z soku.
  3. Oddzielić żółtka od białek.
  4. Masło (lub margarynę) utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami na puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać stopniowo kaszę mannę, jabłka, mak, parę kropli olejku i proszek do pieczenia.
  5. Ubić białka na sztywno i delikatnie wmieszać do masy makowej.
  6. Ciasto wyłożyć do formy prostokątnej (o wymiarach ok. 35x 24cm) wysmarowanej margaryną i posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Pozostawić do ostygnięcia. Następnie można schłodzić w lodówce.

2

  1. Makowiec posypać cukrem pudrem.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 24

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Makowiec z jabłkami Makowiec z jabłkami Makowiec z jabłkamiMakowiec z jabłkami

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    hala · 1 lat temu
    Mak czesto bywa zanieczyszczony,szczegolnie ten tani, wyplywa na wierzch wszystko co jest lzejsze od nasion maku,min. czesc nasion chwastow. jesli jest ich duzo moga powodowac gorzki smak maku. Nartomiast piasek nigdy nie wyplynie,a potem zgrzyta w zebach.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 2 lat temu
    Zrobiłam na Święta Bożego Narodzenia. REWELACJA: wysoki, wilgotny, pyszny.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agata · 2 lat temu
    Piekłam ten makowiec w ubiegłym roku-pychota udał się ! w tym roku ze względu na stan odmienny mam odmóżdżenie i nie pamiętam jak robiłam: waga 500g jest maku suchego czy wcześniej opłukanego- mokrego?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Lidia · 2 lat temu
    Rewelacja,smaczny makowiec-polecam tylko piec.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    kinga · 2 lat temu
    Witam.Tez bym chciala zrobic z gotowej masy z puszki mieszkam na pld. Wloch i mak tu nie jest popularny tak jak na polnocy kraju,ciezko kupi dobry niebieski mak.Chcialabym ulatwic sobie pieczenie,czy ktos juz piekl z gotowej masy? prosze podac z jakiej firmy i co pominac z przepisu,bo na pewno cukier.Bede wdzieczna za podpowiedz.k
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Lidia · 2 lat temu
    Witam
    Mam zamiar upiec makowczyk ale mam pytanie:
    Po pierwsze czy do gotowej masy makowej(z puszki) dodawać wszystkie składniki tak jak do zwykłego maku(jajka,kasza manna itp.),czy raczej wystarczy zawartość masy, czy odcedzić troche syropu z puszki.
    Drugie moje pytanie :jaki wysoki wychodzi makowiec.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Osobiście nie polecam mas makowych z puszki. One są różne i mogą być za wodniste do tego przepisu. Viola w komentarzu poniżej pisała, że robiła na takiej masie, ale nie podała jak. Możesz kombinować, ale nie odpowiadam za efekt końcowy
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    kinga · 3 lat temu
    Witam.Czy mozna uzyc juz zmielonego gotowego maku?Jesli tak to mam go zalac goracym mlekiem,czy to pominac?No drugie pytanie,tu gdzie mieszkam (Wlochy pld.) kasza manna jest nie do kupienia,czym ja zastapic?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Może być mak zmielony. Trzeba go również zalać gorącym mlekim, a gdy ostygnie dobrze wycisnąć. Zamiast kaszy manny może być budyń i kleik kukurydziany. Zobacz na ten przepis: [url="www.domowe-wypieki.pl/przepisy/ciasta/867-bezglutenowy-makowiec-z-jablkami"]"Bezglutenowy makowiec z jabłkami"[/url].
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika8507 · 3 lat temu
    W zeszłym tygodniu znów piekłam tego makowniczka-z na specjalne zamówienie Mamy, która go uwielbia. Tym razem kupiłam mak w biedronce, był on dość tani, jednak po upieczeniu coś bardzo chrupalo i zgrzytalo pod zębami. Moja Mama mówiła, że mak przed sparzeniem należy zalać wodą i wtedy na wierzch wypływają wszystkie zanieczyszczenia z maku. Robiłaś tak kiedyś Joanno? Poza tym ten makowiec to nasz hit i piekę go bardzo często, jest też bardzo szybki w przygotowaniu. Gorąco polecam.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Moniko nie płuczę maku, ale Twoja mama ma rację. Można zalać mak wodą i go wypłukać. Ewentualne zanieczyszczenia powinny wypłynąc na powierzchnię. Następnie odsącz mak na drobnym sitku.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Viola · 3 lat temu
    zaryzykowałam, wyskoczyłam z gotową masą makową z puszki. Rewelacja! szybko, łatwo i smacznie.pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agnieszka · 4 lat temu
    Witam. Zaintrygował mnie ten przepis, jestem ciekawa czy ten makowiec można upiec na kruchym spodzie, miałoby to być cisto na wesele i chciałabym by było stabilne Pozdrawiam gorąco
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Palmira · 4 lat temu
    Dziekuje Za dodanie tego przepisu. Tak go bardzo szukalam az znalazlam. 30 lat temu jadlam ulubiony makowiec z jablkami. Mama polewala polewa z kakao posypujac leciutko kokosem pychotka
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Alicat · 4 lat temu
    A w wersji bezglutenowej, co zamiast kaszy manny? Może być mąka ziemniaczana czy może lepiej kleik ryżowy?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Wersja bezglutenowa jest tutaj: [url="www.domowe-wypieki.pl/przepisy/ciasta/867-bezglutenowy-makowiec-z-jablkami"]"Bezglutenowy makowiec z jabłkami"[/url]. Myślę, że zamiast budyniu można dać mąkę ziemniaczaną, a kleik kukurydziany zastąpić ryżowym.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Michał · 4 lat temu
    Rozumiem że 800g jabłek po wycięciu gniazd i obraniu ze skóry?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Wiola · 4 lat temu
    Ile potrzeba mleka do sparzenia maku?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Mleka powinno być więcej niż maku. Mleko powinno przykryć mak i jeszcze trochę powinno pozostać, bo mak pęcznieje. Przyjmuje się, że na szklankę maku dwie szklanki mleka. Ja to robię na oko. Po napęcznieniu mak należy odsączyć na sitko i nadmiar mleka ścieknie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ola · 4 lat temu
    Witam

    Mam pytanie w ubiegym roku piekam to ciasto wg tego przepisu, ale jestem przekonana, że nie mieliam w ogóle maku, proszę o informację czy na pewno trzeba go mielić?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    monika · 5 lat temu
    Beznadziejny przepis.Sama woda,szkoda kasy na produkty...12 jaj do kosza.Osobiscie odradzam.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Monika8507 · 1 lat temu
      Stanowczo się nie zgadzam! Przepis jest świetny- jak mogła wyjść sama woda z takiej ilości składników? No chyba, że do sparzenia maku użyłaś litr mleka? Ja piekłam ten makowie na święta, moja babcia świetna kucharka była zachwycona tym ciastem i od tego czasu sama kilkukrotnie już je piekła, zawsze wychpdzi przepyszne
      Warto slusić się na ten przepis bo mimo ilości slładników szybko się ten makowiec robi i jest go sporo do zjedzenia
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karolina · 5 lat temu
    Ja osobiscie znam to ciasto pod nazwa ,,placek japonski,, i jest w moim domu od baaardzo dawna wiec goraca polecam do wyprubowania bo jest naprawde przepyszny.pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika8507 · 5 lat temu
    Piekłam ten makowiec na Święta i szczerze go polecam! zachwycił nawet wytrawne kucharki. Przepis jest idealny, prosty efekt zachwycający. To będzie na pewno jedyny przepis z którego będę korzystać piekąc makowca.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    tadam · 5 lat temu
    Szalony przepis. Polecam inne przepisy na to samo ciasto. Kto to widział: pół kilo cukru, 12 jajek. Kobieto!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aniado · 6 lat temu
    Wielokrotnie już wypróbowane! Fantastyczne! Przepis "poszedł w świat"! Wkrótce mam zamiar pochwalić się nim na moim blogu Pzdr Aniado

Polub nas na ...

Początek strony