Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
2 Komentarzy
Bezglutenowy makowiec z jabłkami

Mój ulubiony makowiec z jabłkami (makowiec japoński) przerobiłam na wersję bezglutenową. Zamiast kaszy manny użyłam budyniu w proszku i kleiku kukurydzianego. Makowiec jest wilgotny i smakuje wspaniale. Polecam wszystkim, nie tylko osobom na diecie bezglutenowej. Przepis na klasyczny makowiec z jabłkami możecie znaleźć tutaj: "Makowiec z jabłkami".

Na dole znajdziecie sposób przygotowania w Thermomixie.

Składniki na ok. 16 porcji:

  • 250g suchego maku (może być już zmielony)
  • 250g cukru pudru
  • 400g jabłek
  • 4 łyżki budyniu waniliowego bez cukru
  • 3 łyżki kleiku kukurydzianego (użyłam z Nestle)
  • 6 jajek
  • 125g masła lub margaryny
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok. 400- 500ml mleka do sparzenia maku
  • olejek migdałowy (opcjonalnie)
  • ok. 30g białej czekolady lub innej do dekoracji (opcjonalnie)
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Mak zalać gorącym mlekiem, przykryć talerzykiem i pozostawić na co najmniej 30 minut. Odkryć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. (Można również mak gotować chwilę w mleku). Mak odcedzić na sitku wyłożonym gazą lub ściereczką i dobrze odcisnąć. Jeśli nie jest zmielony należy go zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa, używając sitka o drobnych oczkach. (Zmielony mak jest już gotowy po odciśnięciu do dalszego przygotowania).
  2. Oddzielić żółtka od białek.
  3. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i odcisnąć z soku.
  4. W miseczce wymieszać budyń (w proszku) z kleikiem i proszkiem do pieczenia.
  5. Masło (lub margarynę) utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami na puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać stopniowo budyń z kleikiem, jabłka, mak i parę kropli olejku.
  6. Ubić białka ze szczyptą soli na sztywno i delikatnie wmieszać do masy makowej.
  7. Ciasto wylać do formy (o wymiarach ok. 24x 24cm) wysmarowanej masłem (lub margaryną) i posypanej mąką bezglutenową lub wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Pozostawić do ostygnięcia. Można schłodzić w lodówce.
  9. Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Roztopioną czekoladę przełożyć do worka do mrożenia i odciąć jeden koniec, robiąc malutką dziurkę. Czekoladą udekorować makowca.

Wariant Thermomix:

Składniki na ok. 16 porcji:

  • 250g suchego maku (może być już zmielony)
  • 250g cukru
  • 400g jabłek
  • 4 łyżki budyniu waniliowego bez cukru
  • 3 łyżki kleiku kukurydzianego (użyłam z Nestle)
  • 6 jajek
  • 125g masła lub margaryny
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok. 400- 500ml mleka do sparzenia maku
  • olejek migdałowy (opcjonalnie)
  • ok. 30g białej czekolady lub innej do dekoracji (opcjonalnie)
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli mak nie jest zmielony należy wsypać go do naczynia miksującego i zmielić 30s./ obr. 10.
  2. Przesypać do niedużego garnka, zalać gorącym mlekiem, przykryć talerzykiem i pozostawić na co najmniej 30 minut. Odkryć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Mak odcedzić na sitku wyłożonym gazą lub ściereczką i dobrze odcisnąć.
  3. Cukier wsypać do suchego naczynia miksującego i zmielić na puder 20s./ obr. 10. Przesypać do miseczki.
  4. Jabłka obrać, pokroić na ósemki i wyciąć gniazda nasienne. Przełożyć do naczynia miksującego i zmiksować 10s./ obr. 4. (Jeśli na ściankach naczynia będą grubsze kawałki, należy zsunąć je na dół kopystką i zmiksować jeszcze 1s./ obr. 4). Jabłka odcisnąć z soku i przełożyć do miseczki.
  5. Oddzielić żółtka od białek.
  6. W miseczce wymieszać budyń (w proszku) z kleikiem i proszkiem do pieczenia.
  7. Do naczynia miksującego przełożyć masło (lub margarynę), cukier puder i żółtka. Ucierać 2 min./ obr. 5. Dodać wymieszany budyń z kleikiem, jabłka, mak i parę kropli olejku i zmiksować 30s./ obr. 4. Przełożyć do innego naczynia.
  8. Naczynie miksujące umyć i dokładnie osuszyć. Założyć motylek. Przełożyć białka i szczyptę soli. Ubić na sztywno 3,5 min./ 37°C/ obr. 4. Pianę z białek delikatnie wmieszać do masy makowej.
  9. Ciasto wylać do formy (o wymiarach ok. 24x 24cm) wysmarowanej masłem (lub margaryną) i posypanej mąką bezglutenową lub wyłożonej papierem do pieczenia.
  10. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Pozostawić do ostygnięcia. Można schłodzić w lodówce.
  11. Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Roztopioną czekoladę przełożyć do worka do mrożenia i odciąć jeden koniec, robiąc malutką dziurkę. Czekoladą udekorować makowca.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Czas pieczenia:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Bezglutenowy makowiec z jabłkami Bezglutenowy makowiec z jabłkami Bezglutenowy makowiec z jabłkami

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Zosia · 9 miesięcy temu
    brzmi obiecująco. czy można czymś zastąpić kleik kukurydziany? może z siemienia lnianego?
    pozdrawiam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    krystyna · 1 lat temu
    Czy zamiast kleiku kukurydzianego mozna uzyc maki kukurydzianej?

Polub nas na ...

Początek strony