Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
12 Komentarzy
Rocky Road Cake

Rocky Road Cake, czyli kolorowe pianki marshmallows, herbatniki i orzechy w czekoladzie. To coś w rodzaju batonów czekoladowych. Bardzo szybkie i łatwe do przygotowania, a w dodatku bez pieczenia. Na ich widok pojawia się uśmiech na wszystkich dziecięcych buziach.

Składniki:

  • 175g herbatników*
  • 300g czekolady gorzkiej
  • 100g czekolady mlecznej
  • 4 łyżki Ahornsirup (syropu klonowego) lub golden syrup
  • 150g masła
  • 150g kolorowych, mini pianek marshmallows (mogą być również duże pianki)
  • 150g grubo posiekanych orzechów

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Herbatniki połamać na kawałki.
  2. W przypadku użycia dużych pianek, należy pokroić je na mniejsze kawałki.
  3. Czekolady połamać na kawałki i razem z syropem i masłem roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia. Następnie dodać herbatniki, pianki i orzechy. Wymieszać.
  4. Formę o wymiarach ok. 25x 25cm wyłożyć folią aluminiową. Gotową masę przełożyć do formy. Wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.
  5. Przed podaniem wyciągnąć z formy, ściągnąć folię, posypać cukrem pudrem i pokroić na kawałki.

Uwaga:

  • * W wersji bezglutenowej należy użyć herbatników bezglutenowych i upewnić się, że pozostałe produkty są bezglutenowe.

Źródło: Przepis pochodzi z magazynu: „For me”.

Kuchnia:

angielska, amerykańska, australijska

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 25

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: wysoki
Rocky Road Cake Rocky Road Cake

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Sylwia · 1 lat temu
    Co zrobić aby pianki się nie topiły w czasie mieszania?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    kkejti · 3 lat temu
    Witam,
    czy "ciasto" jest łatwe w przechowywaniu? Chciałabym zrobić i przewieźć pociągiem w pudełku jakieś 400km.
    Dziękuję i pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Lida · 4 lat temu
    Jednak chyba za surowo ocenilam efekt swojej pracy ;-) Nie wyszlo mi tak ładnie jak na zdjęciu i pianki się lekko roztopily, ale rodzinie bardzo smakowało i przysmak zniknął podczas świąt jako pierwszy
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kalina · 5 lat temu
    czy można to ciasto wyłożyć w formie na muffinki?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    mx · 6 lat temu
    super. można dodać jeszcze biszkopty i wafle też bedzie bardzo dobre
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Klaudia · 6 lat temu
    Mam pytanie czy zamiast tych syropów może być miód?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Klaudio możesz dać miód, ale może daj 1- góra 2 łyżki. Miód ma jednak specyficzny smak. Właściwie to nawet jak pominiesz syrop w przepisie to i tak wyjdzie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    K. · 6 lat temu
    Własnie zrobiłam. Dodatkowo dodałam posiekane migdały i żurawinę... czekam az zastygnie!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 6 lat temu
    Witam jestem pełna podziwu ilekroć wchodzę na tę stronę i dziękuje za wszystkie wspaniałe przepisy którymi Pani się dzieli. Chciałam zapytać co to jest Ahornsirup lub golden syrup i gdzie go szukać?pozdrawiam gorąco
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Moniko dziękuję Ahornsirup lub golden syrup to taki gęsty, o złocistej barwie syrop, przypomina płynny miód. Najczęściej używany do naleśników, pancakesów lub do polania różnych deserów. Golden syrup jest popularny w krajach anglosaskich, natomiast Ahornsirup w Niemczech. Poszukaj w supermarkecie, przy artykułach do pieczenia.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Maggie Sychta · 6 lat temu
    Choc juz dawno z wieku dzieciecego wyroslam, ja tez nie moge sie nie usmiechnac na widok rocky road
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    karmel-itka · 6 lat temu
    efekt... niesamowity! wygląda mega kosmicznie.
    a nawet takie trudne nie jest. rewelacyjna słodycz!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Majana · 6 lat temu
    Pysznie wygląda!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anita · 6 lat temu
    ale latwizna i jaka musi byc pychotka gdybym miala wszystkie skladniki w domu to bym odrazu zrobila

Polub nas na ...

Początek strony