Rocky Road Cake, czyli kolorowe pianki marshmallows, herbatniki i orzechy w czekoladzie. To coś w rodzaju batonów czekoladowych. Bardzo szybkie i łatwe do przygotowania, a w dodatku bez pieczenia. Na ich widok pojawia się uśmiech na wszystkich dziecięcych buziach.
Składniki:
175g herbatników*
300g czekolady gorzkiej
100g czekolady mlecznej
4 łyżki Ahornsirup (syropu klonowego) lub golden syrup
150g masła
150g kolorowych, mini pianek marshmallows (mogą być również duże pianki)
150g grubo posiekanych orzechów
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
Herbatniki połamać na kawałki.
W przypadku użycia dużych pianek, należy pokroić je na mniejsze kawałki.
Czekolady połamać na kawałki i razem z syropem i masłem roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia. Następnie dodać herbatniki, pianki i orzechy. Wymieszać.
Formę o wymiarach ok. 25x 25cm wyłożyć folią aluminiową. Gotową masę przełożyć do formy. Wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.
Przed podaniem wyciągnąć z formy, ściągnąć folię, posypać cukrem pudrem i pokroić na kawałki.
Uwaga:
* W wersji bezglutenowej należy użyć herbatników bezglutenowych i upewnić się, że pozostałe produkty są bezglutenowe.
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Jednak chyba za surowo ocenilam efekt swojej pracy ;-) Nie wyszlo mi tak ładnie jak na zdjęciu i pianki się lekko roztopily, ale rodzinie bardzo smakowało i przysmak zniknął podczas świąt jako pierwszy
Klaudio możesz dać miód, ale może daj 1- góra 2 łyżki. Miód ma jednak specyficzny smak. Właściwie to nawet jak pominiesz syrop w przepisie to i tak wyjdzie
Witam jestem pełna podziwu ilekroć wchodzę na tę stronę i dziękuje za wszystkie wspaniałe przepisy którymi Pani się dzieli. Chciałam zapytać co to jest Ahornsirup lub golden syrup i gdzie go szukać?pozdrawiam gorąco
Moniko dziękuję Ahornsirup lub golden syrup to taki gęsty, o złocistej barwie syrop, przypomina płynny miód. Najczęściej używany do naleśników, pancakesów lub do polania różnych deserów. Golden syrup jest popularny w krajach anglosaskich, natomiast Ahornsirup w Niemczech. Poszukaj w supermarkecie, przy artykułach do pieczenia.
skopałam ciasto z paczki- tzn bardziej piekarnik niż ja i wtedy trafiłam na ten przepis.... Cieszę się, że zepsuł mi się ten termoobieg bo ciasto wyszło super!
Szarlotka pyszna! Ciasto jest tak kruche, rozpływa się w ustach. Jedyna rzecz która zmieniłam, to sposób przygotowania jabłek. Nie miałam szarej renety, użyłam to co było, do jabłek dodałam sok ...
Najczęściej komentowane