Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Wafle czekoladowe

Przepis na domowe wafelki czekoladowe. Są proste i ekspresowe do przygotowania. Przepis stary jak świat. Robiła je moja mama i babcia odkąd sięgam pamięcią. Smakują zarówno dzieciom, jak i dorosłym.

Składniki:

  • 1 opakowanie wafli (ok. 6 sztuk)
  • 250g margaryny
  • 2 kopiate łyżki kakao
  • ½ szklanki cukru (100g)
  • 8 łyżek wody
  • 6 łyżek mleka w proszku (nie granulowanego. Dałam mleko pełne w niebieskim opakowaniu)*

Sposób przygotowania:

  1. Margarynę, kakao, cukier i wodę przełożyć do garnka i mieszając od czasu do czasu zagotować.
  2. Ostudzić. (Można garnek włożyć do zimnej wody, wtedy masa szybko się ostudzi).
  3. Do wystudzonej masy dodać stopniowo mleko w proszku, szybko mieszając najlepiej trzepaczką, aby nie powstały grudki.
  4. Smarować wafle masą i układać jeden na drugim.
  5. Gotowe obciążyć deską, która przykryje całą powierzchnię wafli. Na desce postawić coś ciężkiego np. garnek z wodą.
  6. Odstawić w chłodne miejsce na parę godzin. Kolejno pokroić na dowolnej wielkości kawałki.

Smacznego.

Uwaga:

* Dałam kopiate łyżki (ok. 120g), ale to nie jest tak ważne. Masa może być rzadsza lub gęstsza, byle tylko za bardzo się nie rozlewała.

zegarek

Czas przygotowania:

około 20 min.
porcje

Liczba sztuk:

około 34
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Wafle czekoladowe

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (25)

  1. Ania

bardzo dobra masa na wafle.polecam i dzięki za przepis

  Załączniki
  Komentarz ostatnio edytowany około 4 tygodnie temu przez Joanna Moderator Joanna Moderator
  1. Olga

Wafelki przepyszne! Z tym, że mała uwaga, jestem bardzo słodkolubna... udało mi się wysmarować jedynie 3 wafle kwadratowe. Polecam podwójną porcję i smarować na ciepło (lepiej się sklejają wafle i łatwiej się rozprowadza masa). Pozdrawiam

  Załączniki
 
  1. Emilka

Hej . Mam prytanie. Czy po wykonaniu masy mogę posmarować wafle np. na następny dzień. Nigdy nie robiłam takich wafli a chce mieć 6 z techniki i muszę zrobić coś więcej. Dlatego to pytanie

  Załączniki
 
  1. marta

Wafle pyszne, tylko nie wiem czemu ale z tej porcji udało mi się przełożyć tylko 4 wafle :-\

  Załączniki
 
  1. Maks

Śmiało margarynę można zastąpić masłem. Tak samo jak zamiast mleka w proszku dać granulowane. Z tym, że wtedy trzeba intensywniej mieszać by nie porobiły się grudki. i jak najbardziej wiórki kokosowe, jak ktoś lubi oczywiście.

  Załączniki
 
  1. Joanna

Kingo połowa porcji powinna wystarczyć Ci na 3 wafle. Ja robiąc z całej porcji przekładam dokładnie 6 wafli.

  Załączniki
 
  1. Kinga

Czy wie ktos jaka wysokosc ma taki wafel?? Gdy zrobie mase z polowy skladbikow to wystarczy na 3wafle? Moze ktos sie mniej wiecej orientuje i mi odpowie. Dzieki

  Załączniki
 
  1. Ewa

Pychotka, wypróbowałam przepis i polecam :-)

  Załączniki
 
  1. Joanna

Alanie możesz.

  Załączniki
 
  1. Alan

Czy można margarynę zastąpić masłem? Ja jeszcze dodawałem kiedyś wiórki kokosowe. były świetne.

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony