Wafle czekoladowe

Przepis na domowe wafelki czekoladowe. Są proste i ekspresowe do przygotowania. Przepis stary jak świat. Robiła je moja mama i babcia odkąd sięgam pamięcią. Smakują zarówno dzieciom, jak i dorosłym.
Składniki:
- 1 opakowanie wafli (ok. 6 sztuk)
- 250g margaryny
- 2 kopiate łyżki kakao
- ½ szklanki cukru (100g)
- 8 łyżek wody
- 6 łyżek mleka w proszku (nie granulowanego. Dałam mleko pełne w niebieskim opakowaniu)*
Sposób przygotowania:
- Margarynę, kakao, cukier i wodę przełożyć do garnka i mieszając od czasu do czasu zagotować.
- Ostudzić. (Można garnek włożyć do zimnej wody, wtedy masa szybko się ostudzi).
- Do wystudzonej masy dodać stopniowo mleko w proszku, szybko mieszając najlepiej trzepaczką, aby nie powstały grudki.
- Smarować wafle masą i układać jeden na drugim.
- Gotowe obciążyć deską, która przykryje całą powierzchnię wafli. Na desce postawić coś ciężkiego np. garnek z wodą.
- Odstawić w chłodne miejsce na parę godzin. Kolejno pokroić na dowolnej wielkości kawałki.
Smacznego.
Uwaga:
* Dałam kopiate łyżki (ok. 120g), ale to nie jest tak ważne. Masa może być rzadsza lub gęstsza, byle tylko za bardzo się nie rozlewała.
![]() |
Czas przygotowania: |
około 20 min. |
![]() |
Liczba sztuk: |
około 34 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | niski |
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.