Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
26 Komentarzy

Wafle czekoladowe

Przepis na domowe wafelki czekoladowe. Są proste i ekspresowe do przygotowania. Przepis stary jak świat. Robiła je moja mama i babcia odkąd sięgam pamięcią. Smakują zarówno dzieciom, jak i dorosłym.

Składniki:

  • 1 opakowanie wafli (ok. 6 sztuk)
  • 250g margaryny
  • 2 kopiate łyżki kakao
  • ½ szklanki cukru (100g)
  • 8 łyżek wody
  • 6 łyżek mleka w proszku (nie granulowanego. Dałam mleko pełne w niebieskim opakowaniu)*

Sposób przygotowania:

  1. Margarynę, kakao, cukier i wodę przełożyć do garnka i mieszając od czasu do czasu zagotować.
  2. Ostudzić. (Można garnek włożyć do zimnej wody, wtedy masa szybko się ostudzi).
  3. Do wystudzonej masy dodać stopniowo mleko w proszku, szybko mieszając najlepiej trzepaczką, aby nie powstały grudki.
  4. Smarować wafle masą i układać jeden na drugim.
  5. Gotowe obciążyć deską, która przykryje całą powierzchnię wafli. Na desce postawić coś ciężkiego np. garnek z wodą.
  6. Odstawić w chłodne miejsce na parę godzin. Kolejno pokroić na dowolnej wielkości kawałki.

Smacznego.

Uwaga:

* Dałam kopiate łyżki (ok. 120g), ale to nie jest tak ważne. Masa może być rzadsza lub gęstsza, byle tylko za bardzo się nie rozlewała.

zegarek

Czas przygotowania:

około 20 min.
porcje

Liczba sztuk:

około 34
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Wafle czekoladowe

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ela · 10 dni temu
    super masa pycha wafel...zniknął w mig...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 10 miesięcy temu
    ;)bardzo dobra masa na wafle.polecam i dzięki za przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Olga · 1 lat temu
    Wafelki przepyszne! Z tym, że mała uwaga, jestem bardzo słodkolubna... udało mi się wysmarować jedynie wafle kwadratowe. Polecam podwójną porcję i smarować na ciepło (lepiej się sklejają wafle i łatwiej się rozprowadza masa). Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Emilka · 1 lat temu
    Hej :). Mam prytanie. Czy po wykonaniu masy mogę posmarować wafle np. na następny dzień. Nigdy nie robiłam takich wafli a chce mieć 6 z techniki i muszę zrobić coś więcej. Dlatego to pytanie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    marta · 2 lat temu
    Wafle pyszne, tylko nie wiem czemu ale z tej porcji udało mi się przełożyć tylko 4 wafle :-\
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Maks · 3 lat temu
    Śmiało margarynę można zastąpić masłem. Tak samo jak zamiast mleka w proszku dać granulowane. Z tym, że wtedy trzeba intensywniej mieszać by nie porobiły się grudki. i jak najbardziej wiórki kokosowe, jak ktoś lubi oczywiście.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]Kingo[/b] połowa porcji powinna wystarczyć Ci na wafle. Ja robiąc z całej porcji przekładam dokładnie 6 wafli.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kinga · 4 lat temu
    Czy wie ktos jaka wysokosc ma taki wafel?? Gdy zrobie mase z polowy skladbikow to wystarczy na 3wafle? Moze ktos sie mniej wiecej orientuje i mi odpowie. Dzieki :p
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewa · 4 lat temu
    Pychotka, wypróbowałam przepis i polecam :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Alanie[/b] możesz.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Alan · 5 lat temu
    Czy można margarynę zastąpić masłem? Ja jeszcze dodawałem kiedyś wiórki kokosowe. były świetne.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 5 lat temu
    Właśnie zrobiłam wafla, masa jest przepyszna. W paczce było 6 wafli i co prawda zużyłam tylko 5 bo w innym razie nie wystarczyło by masy ale i tak są pyszne :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    teresa · 5 lat temu
    Wyszły mi bardzo pyszne chyba zaczne robić je częściej
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gosia · 5 lat temu
    one są przepyszne :P
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ola · 5 lat temu
    Moja babcia takie robila byly przepyszne takie miesiutkie:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Andrzej · 5 lat temu
    Mleko można zastąpić śmietanką do kawy, Ja tak robilem i wyszo praktycznie tak samo
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Elżbieto[/b] uważam, że nie ma innego zamiennika.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Elzbieta · 5 lat temu
    Czym mozna zastapis mleko w proszku?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Alicja · 6 lat temu
    Mmm... Znany przepis, bardzo łatwy w przygotowaniu, a takie dobre te wafelki =)
    Podziwiam Twoją pasje,Joanno!
    Oby tak dalej!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Poranna · 6 lat temu
    zrobiłam dwie wersje: z masą czekoladową i czekoladowo-porzeczkową (dżem z czarnej porzeczki), obie wersje bardzo nam smakują :o)
    dziękuję za przepis!

Polub nas na ...

Początek strony