Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Wafle trójkolorowe

Wafle przełożone masą, przygotowaną na mleku w proszku. Masa ma 3 smaki: waniliowy, czekoladowy i orzechowy. Wafle są bardzo smaczne, choć sycące. Proponuję pokroić je na małe kosteczki, tak na jeden, dwa gryzy.

Za umieszczenie przepisu w galerii czytelników bardzo dziękuję Monice. W przepisie nic nie zmieniłam, jedynie zmniejszyłam o połowę ilość cukru.

Składniki:

  • 1 opakowanie wafli (potrzebne jest 5 sztuk)
  • 1 szklanka mleka
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 kostki masła (500g)
  • 4 szklanki mleka w proszku
  • 100g czekolady gorzkiej
  • 2 łyżki kakao
  • 100g zmielonych orzechów (lub drobno pokrojonych)

Sposób przygotowania:

  1. Mleko, cukier, cukier waniliowy i masło umieścić w garnku. Doprowadzić do zagotowania i od razu ściągnąć garnek z pieca. Ostudzić.
  2. Do zimnej masy dodać mleko w proszku i dokładnie wymieszać. Następnie dodać jeden połamany na małe kawałki wafel.
  3. Masę podzielić na 3 części. Do pierwszej części dodać drobno pokrojoną lub startą czekoladę i kakao. Do drugiej części dodać zmielone orzechy. Trzecią część pozostawić białą.
  4. Na pierwszy wafel wyłożyć białą masę. Wyrównać i przykryć drugim waflem. Wyłożyć czekoladową masę, wyrównać i przykryć kolejnym waflem. Następnie wyłożyć masę orzechową i przykryć czwartym waflem.
  5. Gotowe obciążyć deską, która przykryje całą powierzchnię wafli. Na desce postawić coś ciężkiego np. garnek z wodą.
  6. Odstawić w chłodne miejsce na parę godzin. Kolejno pokroić na dowolnej wielkości kawałki.

Smacznego.

Uwaga: 1 szklanka= 250ml.

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
porcje Liczba sztuk: około 50
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

Wafle trójkolorowe

Wafle trójkolorowe

Powiązane przepisy


Biorą udział w konwersacji

Komentarze (14)

  1. Beata

są genialne

  Załączniki
 
  1. Anita

Niestety ale masa za gesta!!!! Nie da sie smarowac!!!! Za duuuzo mleka w proszku!!!! Aczkolwiek dziekuje za przepis ale nastepnym razem zmienie proporcje aby mozna bylo mase swobodnie rozsmarowac na waflach.

  Załączniki
 
  1. Moni

Można zastąpić mleko w proszku zwykłym mlekiem? np. zmieniając proporcje, itp.

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Moni

Nie. mleko w proszku jest potrzebne do zagęszczenia masy (w której i tak już jest zwykłe mleko).

  Załączniki
 
  1. Weronika

Czy to na początku co trzeba wrzucić do garnka to trzeba wymieszać ?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Weronika

Gdy się zacznie masło rozpuszczać to należy czasami przemieszać.

  Załączniki
 
  1. Urszula

4szkl mleka w proszku czy to będzie więcej niż opakowanie 0,5kg

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Urszula

Jak mnie pamięć nie myli to potrzebne są 2 opakowania

  Załączniki
 
  1. Agnieszka

Zrobiłam je, niebo w gębie. Mąż i dzieciaki rozpłynęły się w zachwycie...

  Załączniki
 
  1. ciasteczka

Pani Joanno pomocy !!

O jakie wafle chodzi ?
O te zwykłe naj zwyklejsze co się przekłada np.mlekiem skondensowanym ??

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    ciasteczka

Tak. Inaczej zwane andrutami.

  Załączniki
  Komentarz ostatnio edytowany około 11 miesiące(ęcy) temu przez Joanna Moderator Joanna Moderator
  1. Monika8507

Joanno mój dzień będzie lepszy dzięki Tobie!

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Monika8507

Moniko Bardzo dziękuję za przepis

  Załączniki
 
  1. ilovebakepl

Świetnie wyglądają mam chęć porwać kilka dla siebie

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony