Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
70 Komentarzy

blok czekoladowy

Klasyczny blok czekoladowy z mleka w proszku. Przepis na ten blok ma już sporo lat. Znalazłam go w książce: „Kuchnia oszczędnej gospodyni” z roku 1988. Taki blok robiła już moja mama jak byłam mała. Najlepiej smakuje jeśli dodamy do niego dużo herbatników, wafli i ulubionych bakalii.

Chcąc przetestować konsystencję masy, podzieliłam ją na pół, dodając do jednej bakalie i herbatniki, a drugą pozostawiając bez dodatków. Stężała masa bez dodatków to taka „czekolada domowa”. Jednak sama nam specjalnie nie smakuje. Natomiast z dodatkiem bakalii i herbatników jest smaczna, chociaż nie da się jej naraz za dużo zjeść (ale może to zaleta ;)).

W przepisie zmieniłam sposób przygotowania i zmniejszyłam znacznie ilość dodanego cukru. Przepis jest na szklanki. Jedna szklanka ma pojemność 250ml.

Składniki:

  • ½ szklanki mleka
  • ¾ szklanki cukru (oryginał: 1,5 szklanki)
  • 4 łyżki kakao
  • 250g masła, margaryny lub masła roślinnego (polecam masło)
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • ewentualnie kilka kropli aromatu waniliowego, migdałowego, rumowego albo pomarańczowego

dodatkowo:

  • herbatniki, wafle, bakalie np.: rodzynki, żurawina, posiekane orzechy, migdały, kandyzowane owoce (w wersji bezglutenowej proszę wybrać herbatniki lub wafelki bezglutenowe)

Sposób przygotowania:

  1. Mleko, cukier, masło i kakao przełożyć do garnka i podgrzewać na małej mocy palnika, aż składniki się połączą. (Nie doprowadzić do zagotowania).
  2. Ściągnąć garnek z pieca i miksując lub szybko mieszając trzepaczką dodać stopniowo mleko w proszku. Mieszać do otrzymania jednolitej masy. Dodać ewentualnie wybrany aromat. Na końcu wmieszać łyżką drewnianą połamane na małe kawałki herbatniki lub wafle i bakalie.
  3. Masę wyłożyć do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać łyżką i wstawić do lodówki do stężenia na parę godzin.
  4. Gotowy blok kroić na nieduże kawałki.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 10 min.
zegarek3

Czas oczekiwania:

ok. 3 godz.
trudnosc Trudność: proste
koszt Koszt: średni

blok czekoladowy

Blok czekoladowy

Blok czekoladowy

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Jolanta · 2 dni temu
    Blok jest wspaniały , w czasie swojego prawie 70 letniego życia robiłam blok z różnych przepisów ale one nie równają się do Togo który zrobiłam z tego przepisu. Trochę drobnych modyfikacji ( więcej mleka w proszku nie 2 a 4 szklanki) i jest bardzo dobry- wnuczki dzisiaj przyjdą to ocenią
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Betti · 7 dni temu
    Witam miłośników bloku,dzielicie się swymi opiniami to pozwolę sobie dodać swoją.U nas w domu do bloku dodajemy krakersy solone a po wlaniu fo formy szczypta grubej soli na wierzch.Tak radzimy sobie z nadmiarem słodkości.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Paula · 7 dni temu
    Dlatego Pani pisze ze lepsze jest masło czyste a nie margaryna. I wtedy wszystko się ładnie łączy i idealnie wychodzi. Proporcje jak najbardziej dobrane. Pycha.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewa · 1 miesięcy temu
    To nie to. Już któryś przepis na blok próbuję, ale jak dotad to żaden nie ma się nijak do tego z mojej PRLowskiej Ani smak, ani kolor, ani konsystencja.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marta · 1 miesięcy temu
    Niestety do bani ten przepis popsulam przez to świąteczne ciasto Margaryna się odtrąca coś nie gra Ludzie przemyślcie użycie tego przepisu bo możecie być nie zadowoleni ☹️
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Monika · 23 dni temu
      Trzeba dodać do tego wody i zagotować. Ja tak robię i wtedy margaryna się polaczy
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 2 miesięcy temu
    czy mozna zastąpic czymś to mleko w proszku?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Iwona · 3 miesięcy temu
    Pychota. Dzięki za przepis. Zmodyfikowałam w trakcie robienia dodając 3 szklanki mleka w proszku i trochę mniej herbatników bo nie miałam już siły wyrabiać Naprawdę polecam! Po nocy w lodówce idealny blok do krojenia.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Matcha Fan · 3 miesięcy temu
    Spróbujcie jak macie dodać matche zamiast kakao.Pyszne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    agnieszka · 4 miesięcy temu
    super przepis polecam wszystkim .... bardzo prosty a zarazem tak smaczny ze kazdy go je,,,najwazniejsze szybki i prosty ....
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Paweł · 4 miesięcy temu
    zrobiłem Ale dałem 3,5 szklanki mleka w proszku Siedzi w lodówce.
    Dziękuję z przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Angel · 7 miesięcy temu
    Niestety dołączam się do postu, czekolada przy 2 szklankach mleka nie zgęstniała
    Smak za to wyborny!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agata · 9 miesięcy temu
    Zrobiłam wszystko według przepisu i po nocy w lodówce blok w ogóle nie zgęstniał.. co prawda masa jest pyszna, ale co z tego, skoro nie można jeść bloku zgodnie z przeznaczeniem. proponuję nieco zmodyfikować przepis, żeby dalej nie wprowadzać w błąd ludzi, chcących skorzystać z przepisu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agata · 1 lat temu
    Dodałam 3 szklanki mleka w proszku zamiast 2 i 1,5 szklanki cukru wyszło przepyszne :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Julia · 1 lat temu
    Idealne proporcje, idealny smak Ja dałam dwie szklanki mleka w proszku tego niebieskiego z Siedlec i wszystko dobrze się ściągnęło, wszystko dobrze się kroi. Polecam ten przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Michał · 1 lat temu
    Moi drodzy, to jest zapewne błąd, bo nie dwie szklanki mleka w proszku tylko dwa opakowania! Takie jak za komuny, czyli po 250g. A więc 500g mleka w proszku i ani grama mniej, więcej będzie skutkowało bardziej sucho mlecznym blokiem. Wtedy można dodać trochę "płynnego" mleka i po problemie, mamy bardzie mleczny smak. Przepis można znacznie uprościć: słoik 400-500g kremu orzechowo-czekoladowego i 500-600g mleka w proszku. Plus te wszystkie frykasy, które każdy sobie zawsze tam wkłada. Jak ktoś lubi mokro tłuste, to można trochę masła wkroić np. 50-100g. Oczywiście co kto lubi, można i cukru dosypać, skórki pomarańczowej, tabasco czy papryki wędzonej chipotle. Do tych dwóch ostatnich opcji zdecydowanie nie dodawać cukru i dosypać ze 100g kakao, aby nadać bardziej deserowo-gorzki smak. Smacznego, pozdrawiam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agata · 1 lat temu
    Mleka w proszku zdecydowanie za mało. Dla osób, które nie robiły, zalecam kolejne 2 szklanki. Sama robię tak, że dodaję po troszeczku taką ilość ( z reguły na oko), by masa odpowiednio zgęstniała Czasami zużywam nawet 3/4 opakowania mleka. Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    edyta · 1 lat temu
    Zrobiłam wszystko zgodnie z przepisem. Po nocy w lodowce okazało się, ze blok jest nie do końca ścięty... Kroić sie nie bardzo da a jeść trzeba łyżeczka. Czyżby 2 szklanki mleka w proszku (użyłam łaciatego) to za mało?!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    aleksandra · 2 lat temu
    Czy aby napewno miały to być 2 szklanki mleka w proszku? ?? W miarę dodawania mleka (po 1szklance) z masy zaczął wytrącać się tłuszcz. Nie wiem też czy miała być taka gumowa. Wszystko robiłam zgodnie z przepisem i przy użyciu wagi kuchennej.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Hania · 2 lat temu
    Fajnie jest włożyć ten blok do plastikowej butelki po wodzie (ściąć górę butelki) wyjdzie wtedy okrągły jak salceson

Polub nas na ...

Początek strony