Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
81 Komentarzy

blok czekoladowy

Klasyczny blok czekoladowy z mleka w proszku. Przepis na ten blok ma już sporo lat. Znalazłam go w książce: „Kuchnia oszczędnej gospodyni” z roku 1988. Taki blok robiła już moja mama jak byłam mała. Najlepiej smakuje jeśli dodamy do niego dużo herbatników, wafli i ulubionych bakalii.

Chcąc przetestować konsystencję masy, podzieliłam ją na pół, dodając do jednej bakalie i herbatniki, a drugą pozostawiając bez dodatków. Stężała masa bez dodatków to taka „czekolada domowa”. Jednak sama nam specjalnie nie smakuje. Natomiast z dodatkiem bakalii i herbatników jest smaczna, chociaż nie da się jej naraz za dużo zjeść (ale może to zaleta ;)).

W przepisie zmieniłam sposób przygotowania i zmniejszyłam znacznie ilość dodanego cukru. Przepis jest na szklanki. Jedna szklanka ma pojemność 250ml.

Składniki:

  • ½ szklanki mleka
  • ¾ szklanki cukru (oryginał: 1,5 szklanki)
  • 4 łyżki kakao
  • 250g masła, margaryny lub masła roślinnego (polecam masło)
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • ewentualnie kilka kropli aromatu waniliowego, migdałowego, rumowego albo pomarańczowego

dodatkowo:

  • herbatniki, wafle, bakalie np.: rodzynki, żurawina, posiekane orzechy, migdały, kandyzowane owoce (w wersji bezglutenowej proszę wybrać herbatniki lub wafelki bezglutenowe)

Sposób przygotowania:

  1. Mleko, cukier, masło i kakao przełożyć do garnka i podgrzewać na małej mocy palnika, aż składniki się połączą. (Nie doprowadzić do zagotowania).
  2. Ściągnąć garnek z pieca i miksując lub szybko mieszając trzepaczką dodać stopniowo mleko w proszku. Mieszać do otrzymania jednolitej masy. Dodać ewentualnie wybrany aromat. Na końcu wmieszać łyżką drewnianą połamane na małe kawałki herbatniki lub wafle i bakalie.
  3. Masę wyłożyć do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać łyżką i wstawić do lodówki do stężenia na parę godzin.
  4. Gotowy blok kroić na nieduże kawałki.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 10 min.
zegarek3

Czas oczekiwania:

ok. 3 godz.
trudnosc Trudność: proste
koszt Koszt: średni

blok czekoladowy

Blok czekoladowy

Blok czekoladowy

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agata · 1 miesięcy temu
    Robię ten blok od jakiegoś czasu zawsze wychodzi suuuper, ja dodaję ryż preparowany i na mleku łaciatym, zrobiłam kiedyś na tym niebieskim i się nie ścioł
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 4 miesięcy temu
    Moj sie nie scial....
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Edyta · 4 miesięcy temu
    Robiłam pierwszy raz z tego przepisu, mleko w proszku kupiłam niebieskie, niestety nie wyszło mi, blok od góry był ok a spód cały się rozpływał
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monima · 4 miesięcy temu
    Pycha! Tylko zawsze za mało
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Michał · 4 miesięcy temu
    Przepis jest prawidłowy, a jego wynik pyszny. Korzystających z przepisu proszę, by pamiętali że szklanka to 250ml/mg.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 4 miesięcy temu
    Blok wyszedł idealnie. Robiłam z prawie identycznych przepisów i w większości przypadków tłuszcz oddzielał się od masy. Myśle że za mocno podgrzewałam składniki (prawie do wrzenia). Teraz tylko podgrzałam do rozpuszczenia i połączenia składników i wyszło super. Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 4 miesięcy temu
    Wyszło super, dałam nieco ponad 2 szklanki mleka w proszku, ale to wiadomo gęstość produktu często zależy od producenta Dodałam płatki migdałów i orzechy włoskie i herbatniki żeby był taki tematycznie "orzechowy"
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    S. · 5 miesięcy temu
    Pierwszy raz nie wyszedł mi blok xD a robiłam go zgodnie z przepisem i z masłem, więc serdecznie nie polecam tego przepisu
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      NorA · 4 miesięcy temu
      Niech zrobi jeszcze raz! Mi wyszło idealnie i moje dziecko narzeka, chce jeszcze :-)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Jerry · 4 miesięcy temu
      A coś więcej co się stało że nie wyszedł? Robię kolejny raz i zawsze wychodzi idealnie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aneta · 5 miesięcy temu
    Zaniepokojonaa komentarzami dodalam 2,5 szklanki mleka w proszku i goracej wody bo jak zwykle oddzielilo mi sie maslo od masy. Pewnie cos robie nie tak bo bez wzhledu na przepis, rodzaj uzytego tluszczu czy mleka zawsze tak sie dzieje. W kazdym razie sam blok wyszedl idealny, kremowy, nie za slodki, bardzo kakaowy i o konsystencji idealnej do krojenia. P. S. Dodalam 250g herbatnikow. Wyszlo bardzo smaczne.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Dariusz · 7 miesięcy temu
    Blok wychodzi pycha. Robię na maśle, mleku w proszku "łaciatym", herbatnikach maślanych, 5-6 łyżek kakao, nie przekraczam 170-180ml zwykłego mleka, zmniejszyłem ilość cukru do 1/3 - 1/4 szklanki, za to dorzucam pół tabliczki czekolady i prawie pół flakonika aromatu (z podanych ilości wychodzi końcowo około 1 kg bloku). W zależności na co mamy chęć to dodaję skórkę pomarańczową albo żurawinę. Dla mnie i dzieci ideał...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Jolanta · 7 miesięcy temu
    Blok jest wspaniały , w czasie swojego prawie 70 letniego życia robiłam blok z różnych przepisów ale one nie równają się do Togo który zrobiłam z tego przepisu. Trochę drobnych modyfikacji ( więcej mleka w proszku nie 2 a 4 szklanki) i jest bardzo dobry- wnuczki dzisiaj przyjdą to ocenią
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Betti · 8 miesięcy temu
    Witam miłośników bloku,dzielicie się swymi opiniami to pozwolę sobie dodać swoją.U nas w domu do bloku dodajemy krakersy solone a po wlaniu fo formy szczypta grubej soli na wierzch.Tak radzimy sobie z nadmiarem słodkości.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Paula · 8 miesięcy temu
    Dlatego Pani pisze ze lepsze jest masło czyste a nie margaryna. I wtedy wszystko się ładnie łączy i idealnie wychodzi. Proporcje jak najbardziej dobrane. Pycha.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewa · 8 miesięcy temu
    To nie to. Już któryś przepis na blok próbuję, ale jak dotad to żaden nie ma się nijak do tego z mojej PRLowskiej Ani smak, ani kolor, ani konsystencja.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Grzegorz Błaszczyk · 8 miesięcy temu
      Dokładnie.Z rodzicami robiliśmy z mleka w niebieskim opakowaniu w 1984 roku.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Agnieszka · 8 miesięcy temu
      Proszę spróbować zrobić z niebieskiego mleka w proszku,może w tym tkwi tajemnica.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
        Jojo · 5 miesięcy temu
        Niebieskie mleko plus margaryna to jest tajemnica. Pamiętam, że mama używała kiedyś maryagryny bo była tańsza i właśnie niebieskiego mleka.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marta · 8 miesięcy temu
    Niestety do bani ten przepis popsulam przez to świąteczne ciasto Margaryna się odtrąca coś nie gra Ludzie przemyślcie użycie tego przepisu bo możecie być nie zadowoleni ☹️
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Tictak · 5 miesięcy temu
      Ale po co margaryna przecież to mega niezdrowe szkoda zdrowia
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Monika · 8 miesięcy temu
      Trzeba dodać do tego wody i zagotować. Ja tak robię i wtedy margaryna się polaczy
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 9 miesięcy temu
    czy mozna zastąpic czymś to mleko w proszku?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Iwona · 11 miesięcy temu
    Pychota. Dzięki za przepis. Zmodyfikowałam w trakcie robienia dodając 3 szklanki mleka w proszku i trochę mniej herbatników bo nie miałam już siły wyrabiać Naprawdę polecam! Po nocy w lodówce idealny blok do krojenia.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Matcha Fan · 11 miesięcy temu
    Spróbujcie jak macie dodać matche zamiast kakao.Pyszne

Polub nas na ...

Początek strony