Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
90 Komentarzy

blok czekoladowy

Klasyczny blok czekoladowy z mleka w proszku. Przepis na ten blok ma już sporo lat. Znalazłam go w książce: „Kuchnia oszczędnej gospodyni” z roku 1988. Taki blok robiła już moja mama jak byłam mała. Najlepiej smakuje jeśli dodamy do niego dużo herbatników, wafli i ulubionych bakalii.

Chcąc przetestować konsystencję masy, podzieliłam ją na pół, dodając do jednej bakalie i herbatniki, a drugą pozostawiając bez dodatków. Stężała masa bez dodatków to taka „czekolada domowa”. Jednak sama nam specjalnie nie smakuje. Natomiast z dodatkiem bakalii i herbatników jest smaczna, chociaż nie da się jej naraz za dużo zjeść (ale może to zaleta ;)).

W przepisie zmieniłam sposób przygotowania i zmniejszyłam znacznie ilość dodanego cukru. Przepis jest na szklanki. Jedna szklanka ma pojemność 250ml.

Składniki:

  • ½ szklanki mleka
  • ¾ szklanki cukru (oryginał: 1,5 szklanki)
  • 4 łyżki kakao
  • 250g masła, margaryny lub masła roślinnego (polecam masło)
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • ewentualnie kilka kropli aromatu waniliowego, migdałowego, rumowego albo pomarańczowego

dodatkowo:

  • herbatniki, wafle, bakalie np.: rodzynki, żurawina, posiekane orzechy, migdały, kandyzowane owoce (w wersji bezglutenowej proszę wybrać herbatniki lub wafelki bezglutenowe)

Sposób przygotowania:

  1. Mleko, cukier, masło i kakao przełożyć do garnka i podgrzewać na małej mocy palnika, aż składniki się połączą. (Nie doprowadzić do zagotowania).
  2. Ściągnąć garnek z pieca i miksując lub szybko mieszając trzepaczką dodać stopniowo mleko w proszku. Mieszać do otrzymania jednolitej masy. Dodać ewentualnie wybrany aromat. Na końcu wmieszać łyżką drewnianą połamane na małe kawałki herbatniki lub wafle i bakalie.
  3. Masę wyłożyć do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać łyżką i wstawić do lodówki do stężenia na parę godzin.
  4. Gotowy blok kroić na nieduże kawałki.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 10 min.
zegarek3

Czas oczekiwania:

ok. 3 godz.
trudnosc Trudność: proste
koszt Koszt: średni

blok czekoladowy

Blok czekoladowy

Blok czekoladowy

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Iza · 24 dni temu
    bardzo pyszny blok
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Cristoforo · 1 miesięcy temu
    Wychodzi za każdym razem
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Łukasz · 1 miesięcy temu
    Idealnie wyszło, dodałem troszkę więcej mleka i mniej cukru i wyszło bardzo delikatne , a że lubię herbatniki to dodałem ich mase
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Przemysław · 1 miesięcy temu
    Lipa składniki ok tyle ze trzeba gotować na małym ogniu przez 16 minut i wtedy wujdzie idealny pierwszy raz zrobilem jak tu napisano i lyzka sie da tylko jeść.
    Blok ma być zwięzły nie glimzula
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    bg · 2 miesięcy temu
    szkoda, że nie można wydrukować przepisu...
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Lidia · 1 miesięcy temu
      Wystarczy Zrobić screena i zdjęcie już można wydrukować
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Jacob · 1 miesięcy temu
      Polecam skopiować tekst np. do Worda i wtedy wydrukować.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Iwona · 2 miesięcy temu
    Absolutnie idealny.
    Nie bardzo wiem jak składniki mogą się oddzielić ale przypuszczam że zbyt szybko się łączą składniki. Ja robię z tego przepisu kolejny raz, fakt że daję całe opakowanie mleka w proszku czyli 500 gram ale już przy 400 jest bardzo gęsty. Przy 500 do lodówki wkładam już mocno ścisły blok palce lizać, że nie chce odchodzić od łyżki Dla podpowiedzi zawsze używam masło min 82% i kakao rozpuszczam w ciepłej wodzie.
    Najczęściej mleko łaciate, ale tak naprawdę to kupuję w sklepie jakie jest i zawsze wychodzi.
    Jakiekolwiek dodatkowe cuda dodacie czy nie pychota, absolutny smak dzieciństwa
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Patrycja Ozymkowska · 2 miesięcy temu
    Ja wczoraj robilam i mi nie wyszedl. Czy mleko w proszku ma sie rozpuscic do konca i ma byc masa lejaca? Czy jak?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Zonia · 1 miesięcy temu
      Bardzo ważne jest aby mleko w proszku wsypać do przestudzonej masy, wtedy wychodzi super, jak się da do ciepłej masy to oddzieli się tłuszcz.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agata · 3 miesięcy temu
    Pycha! Wszystko zrobilam zgodnie z przepisem,dodalam jednak odrobinke wiecej mleka w proszku.Slodko,ale pysznie.Polecam:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Hanna · 4 miesięcy temu
    Najlepszy przepis ! Mi najbardziej smakuje z solonymi orzechami i dodaję czekoladę mleczną Wedla. Nie wiem jak może ten przepis komuś nie wyjść. To dziecinnie proste, szybkie i przepyszne. Dziękuję
    P.S. Robię na mleku w proszku łaciatym i dodaję na oko trochę więcej, żeby zwarł się lepiej.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agata · 6 miesięcy temu
    Robię ten blok od jakiegoś czasu zawsze wychodzi suuuper, ja dodaję ryż preparowany i na mleku łaciatym, zrobiłam kiedyś na tym niebieskim i się nie ścioł
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 8 miesięcy temu
    Moj sie nie scial....
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Edyta · 8 miesięcy temu
    Robiłam pierwszy raz z tego przepisu, mleko w proszku kupiłam niebieskie, niestety nie wyszło mi, blok od góry był ok a spód cały się rozpływał
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monima · 9 miesięcy temu
    Pycha! Tylko zawsze za mało
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Michał · 9 miesięcy temu
    Przepis jest prawidłowy, a jego wynik pyszny. Korzystających z przepisu proszę, by pamiętali że szklanka to 250ml/mg.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 9 miesięcy temu
    Blok wyszedł idealnie. Robiłam z prawie identycznych przepisów i w większości przypadków tłuszcz oddzielał się od masy. Myśle że za mocno podgrzewałam składniki (prawie do wrzenia). Teraz tylko podgrzałam do rozpuszczenia i połączenia składników i wyszło super. Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 9 miesięcy temu
    Wyszło super, dałam nieco ponad 2 szklanki mleka w proszku, ale to wiadomo gęstość produktu często zależy od producenta Dodałam płatki migdałów i orzechy włoskie i herbatniki żeby był taki tematycznie "orzechowy"
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    S. · 9 miesięcy temu
    Pierwszy raz nie wyszedł mi blok xD a robiłam go zgodnie z przepisem i z masłem, więc serdecznie nie polecam tego przepisu
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      NorA · 8 miesięcy temu
      Niech zrobi jeszcze raz! Mi wyszło idealnie i moje dziecko narzeka, chce jeszcze :-)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Jerry · 9 miesięcy temu
      A coś więcej co się stało że nie wyszedł? Robię kolejny raz i zawsze wychodzi idealnie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aneta · 9 miesięcy temu
    Zaniepokojonaa komentarzami dodalam 2,5 szklanki mleka w proszku i goracej wody bo jak zwykle oddzielilo mi sie maslo od masy. Pewnie cos robie nie tak bo bez wzhledu na przepis, rodzaj uzytego tluszczu czy mleka zawsze tak sie dzieje. W kazdym razie sam blok wyszedl idealny, kremowy, nie za slodki, bardzo kakaowy i o konsystencji idealnej do krojenia. P. S. Dodalam 250g herbatnikow. Wyszlo bardzo smaczne.

Polub nas na ...

Początek strony