Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
98 Komentarzy

blok czekoladowy

Klasyczny blok czekoladowy z mleka w proszku. Przepis na ten blok ma już sporo lat. Znalazłam go w książce: „Kuchnia oszczędnej gospodyni” z roku 1988. Taki blok robiła już moja mama jak byłam mała. Najlepiej smakuje jeśli dodamy do niego dużo herbatników, wafli i ulubionych bakalii.

Chcąc przetestować konsystencję masy, podzieliłam ją na pół, dodając do jednej bakalie i herbatniki, a drugą pozostawiając bez dodatków. Stężała masa bez dodatków to taka „czekolada domowa”. Jednak sama nam specjalnie nie smakuje. Natomiast z dodatkiem bakalii i herbatników jest smaczna, chociaż nie da się jej naraz za dużo zjeść (ale może to zaleta ;)).

W przepisie zmieniłam sposób przygotowania i zmniejszyłam znacznie ilość dodanego cukru. Przepis jest na szklanki. Jedna szklanka ma pojemność 250ml.

Składniki:

  • ½ szklanki mleka
  • ¾ szklanki cukru (oryginał: 1,5 szklanki)
  • 4 łyżki kakao
  • 250g masła, margaryny lub masła roślinnego (polecam masło)
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • ewentualnie kilka kropli aromatu waniliowego, migdałowego, rumowego albo pomarańczowego

dodatkowo:

  • herbatniki, wafle, bakalie np.: rodzynki, żurawina, posiekane orzechy, migdały, kandyzowane owoce (w wersji bezglutenowej proszę wybrać herbatniki lub wafelki bezglutenowe)

Sposób przygotowania:

  1. Mleko, cukier, masło i kakao przełożyć do garnka i podgrzewać na małej mocy palnika, aż składniki się połączą. (Nie doprowadzić do zagotowania).
  2. Ściągnąć garnek z pieca i miksując lub szybko mieszając trzepaczką dodać stopniowo mleko w proszku. Mieszać do otrzymania jednolitej masy. Dodać ewentualnie wybrany aromat. Na końcu wmieszać łyżką drewnianą połamane na małe kawałki herbatniki lub wafle i bakalie.
  3. Masę wyłożyć do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać łyżką i wstawić do lodówki do stężenia na parę godzin.
  4. Gotowy blok kroić na nieduże kawałki.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 10 min.
zegarek3

Czas oczekiwania:

ok. 3 godz.
trudnosc Trudność: proste
koszt Koszt: średni

blok czekoladowy

Blok czekoladowy

Blok czekoladowy

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Żabula · 2 godzin temu
    Polecam dać mniej cukru. Te 3/4 szklanki było dla mnie za dużo. Dałam pół ale następnym razem wsypię jeszcze mniej. Mleka daję całą paczkę bo na te dwie szklanki co są w przepisie to mój mąż by się obraził I u nas blok robi się w wersji słono-słodkiej. Zamiast herbatników idą krakersy i do tego prażony słonecznik. I tylko to jest dodatkiem bo bakalii nie lubimy innych w bloku. Polecam tę wersję. Słoność krakersów fajnie zmniejsza słodycz a ten słonecznik.....o to już raj smakowy Mąż mówi, że podobny ten nasz blok jest w smaku do snikersów. Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Oliwia · 1 dni temu
    Zrobilam jak w przepisie blok od spodu caly sie rozpuszczał...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Grzegorz · 1 dni temu
    Zrobiłem od razu dwa (z herbatnikami i bakaliami). Z 200 g mieszanki bakaliowej i kandyzowaną pomarańczą - rewelacja! Jeśli chodzi o wykonanie to łatwizna, a należę do tych co nie kuchcą, bo nie umieją. Ale tanie nie jest
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Angela · 4 dni temu
    A co można dodać zamiast mleka w proszku? Jest jakiś składnik który go zastąpi?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Beata · 11 dni temu
    Blok rewelacyjny!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Wiesia Prinz · 14 dni temu
    Witam serdecznie,blok wyszedł super.Robiłam przed chwilą i pierwszy raz.Dodałam trochę mniej cukru, ale trochę więcej mleka w proszku.
    Dodałam herbatniki,posiekaną morelę,żurawinę.Po dodaniu bakalii i herbatników faktycznie ciężko było pomieszać wszystko ale wszystko wyszło super.Polecam przepis z pełną świadomością :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 1 miesięcy temu
    Blok pyszny. Chociaż 3/4szkl. cukru to zdecydowanie za dużo. Mając słodkie bakalie śmiało można zrezygnować z cukru.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Iza · 2 miesięcy temu
    Można pominąć kakao żeby blok był waniliowy?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Iza · 2 miesięcy temu
    bardzo pyszny blok
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Cristoforo · 3 miesięcy temu
    Wychodzi za każdym razem
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Łukasz · 3 miesięcy temu
    Idealnie wyszło, dodałem troszkę więcej mleka i mniej cukru i wyszło bardzo delikatne , a że lubię herbatniki to dodałem ich mase
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Przemysław · 3 miesięcy temu
    Lipa składniki ok tyle ze trzeba gotować na małym ogniu przez 16 minut i wtedy wujdzie idealny pierwszy raz zrobilem jak tu napisano i lyzka sie da tylko jeść.
    Blok ma być zwięzły nie glimzula
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    bg · 4 miesięcy temu
    szkoda, że nie można wydrukować przepisu...
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Lidia · 3 miesięcy temu
      Wystarczy Zrobić screena i zdjęcie już można wydrukować
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Jacob · 3 miesięcy temu
      Polecam skopiować tekst np. do Worda i wtedy wydrukować.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Iwona · 4 miesięcy temu
    Absolutnie idealny.
    Nie bardzo wiem jak składniki mogą się oddzielić ale przypuszczam że zbyt szybko się łączą składniki. Ja robię z tego przepisu kolejny raz, fakt że daję całe opakowanie mleka w proszku czyli 500 gram ale już przy 400 jest bardzo gęsty. Przy 500 do lodówki wkładam już mocno ścisły blok palce lizać, że nie chce odchodzić od łyżki Dla podpowiedzi zawsze używam masło min 82% i kakao rozpuszczam w ciepłej wodzie.
    Najczęściej mleko łaciate, ale tak naprawdę to kupuję w sklepie jakie jest i zawsze wychodzi.
    Jakiekolwiek dodatkowe cuda dodacie czy nie pychota, absolutny smak dzieciństwa
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Patrycja Ozymkowska · 4 miesięcy temu
    Ja wczoraj robilam i mi nie wyszedl. Czy mleko w proszku ma sie rozpuscic do konca i ma byc masa lejaca? Czy jak?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Zonia · 3 miesięcy temu
      Bardzo ważne jest aby mleko w proszku wsypać do przestudzonej masy, wtedy wychodzi super, jak się da do ciepłej masy to oddzieli się tłuszcz.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agata · 5 miesięcy temu
    Pycha! Wszystko zrobilam zgodnie z przepisem,dodalam jednak odrobinke wiecej mleka w proszku.Slodko,ale pysznie.Polecam:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Hanna · 6 miesięcy temu
    Najlepszy przepis ! Mi najbardziej smakuje z solonymi orzechami i dodaję czekoladę mleczną Wedla. Nie wiem jak może ten przepis komuś nie wyjść. To dziecinnie proste, szybkie i przepyszne. Dziękuję
    P.S. Robię na mleku w proszku łaciatym i dodaję na oko trochę więcej, żeby zwarł się lepiej.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agata · 8 miesięcy temu
    Robię ten blok od jakiegoś czasu zawsze wychodzi suuuper, ja dodaję ryż preparowany i na mleku łaciatym, zrobiłam kiedyś na tym niebieskim i się nie ścioł

Polub nas na ...

Początek strony