Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
62 Komentarzy

blok czekoladowy

Klasyczny blok czekoladowy z mleka w proszku. Przepis na ten blok ma już sporo lat. Znalazłam go w książce: „Kuchnia oszczędnej gospodyni” z roku 1988. Taki blok robiła już moja mama jak byłam mała. Najlepiej smakuje jeśli dodamy do niego dużo herbatników, wafli i ulubionych bakalii.

Chcąc przetestować konsystencję masy, podzieliłam ją na pół, dodając do jednej bakalie i herbatniki, a drugą pozostawiając bez dodatków. Stężała masa bez dodatków to taka „czekolada domowa”. Jednak sama nam specjalnie nie smakuje. Natomiast z dodatkiem bakalii i herbatników jest smaczna, chociaż nie da się jej naraz za dużo zjeść (ale może to zaleta ;)).

W przepisie zmieniłam sposób przygotowania i zmniejszyłam znacznie ilość dodanego cukru. Przepis jest na szklanki. Jedna szklanka ma pojemność 250ml.

Składniki:

  • ½ szklanki mleka
  • ¾ szklanki cukru (oryginał: 1,5 szklanki)
  • 4 łyżki kakao
  • 250g masła, margaryny lub masła roślinnego (polecam masło)
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • ewentualnie kilka kropli aromatu waniliowego, migdałowego, rumowego albo pomarańczowego

dodatkowo:

  • herbatniki, wafle, bakalie np.: rodzynki, żurawina, posiekane orzechy, migdały, kandyzowane owoce (w wersji bezglutenowej proszę wybrać herbatniki lub wafelki bezglutenowe)

Sposób przygotowania:

  1. Mleko, cukier, masło i kakao przełożyć do garnka i podgrzewać na małej mocy palnika, aż składniki się połączą. (Nie doprowadzić do zagotowania).
  2. Ściągnąć garnek z pieca i miksując lub szybko mieszając trzepaczką dodać stopniowo mleko w proszku. Mieszać do otrzymania jednolitej masy. Dodać ewentualnie wybrany aromat. Na końcu wmieszać łyżką drewnianą połamane na małe kawałki herbatniki lub wafle i bakalie.
  3. Masę wyłożyć do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać łyżką i wstawić do lodówki do stężenia na parę godzin.
  4. Gotowy blok kroić na nieduże kawałki.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 10 min.
zegarek3

Czas oczekiwania:

ok. 3 godz.
trudnosc Trudność: proste
koszt Koszt: średni

blok czekoladowy

Blok czekoladowy

Blok czekoladowy

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    agnieszka · 9 dni temu
    super przepis polecam wszystkim .... bardzo prosty a zarazem tak smaczny ze kazdy go je,,,najwazniejsze szybki i prosty ....
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Paweł · 15 dni temu
    zrobiłem Ale dałem 3,5 szklanki mleka w proszku Siedzi w lodówce.
    Dziękuję z przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Angel · 3 miesięcy temu
    Niestety dołączam się do postu, czekolada przy 2 szklankach mleka nie zgęstniała
    Smak za to wyborny!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agata · 5 miesięcy temu
    Zrobiłam wszystko według przepisu i po nocy w lodówce blok w ogóle nie zgęstniał.. co prawda masa jest pyszna, ale co z tego, skoro nie można jeść bloku zgodnie z przeznaczeniem. proponuję nieco zmodyfikować przepis, żeby dalej nie wprowadzać w błąd ludzi, chcących skorzystać z przepisu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agata · 9 miesięcy temu
    Dodałam 3 szklanki mleka w proszku zamiast 2 i 1,5 szklanki cukru wyszło przepyszne :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Julia · 1 lat temu
    Idealne proporcje, idealny smak Ja dałam dwie szklanki mleka w proszku tego niebieskiego z Siedlec i wszystko dobrze się ściągnęło, wszystko dobrze się kroi. Polecam ten przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Michał · 1 lat temu
    Moi drodzy, to jest zapewne błąd, bo nie dwie szklanki mleka w proszku tylko dwa opakowania! Takie jak za komuny, czyli po 250g. A więc 500g mleka w proszku i ani grama mniej, więcej będzie skutkowało bardziej sucho mlecznym blokiem. Wtedy można dodać trochę "płynnego" mleka i po problemie, mamy bardzie mleczny smak. Przepis można znacznie uprościć: słoik 400-500g kremu orzechowo-czekoladowego i 500-600g mleka w proszku. Plus te wszystkie frykasy, które każdy sobie zawsze tam wkłada. Jak ktoś lubi mokro tłuste, to można trochę masła wkroić np. 50-100g. Oczywiście co kto lubi, można i cukru dosypać, skórki pomarańczowej, tabasco czy papryki wędzonej chipotle. Do tych dwóch ostatnich opcji zdecydowanie nie dodawać cukru i dosypać ze 100g kakao, aby nadać bardziej deserowo-gorzki smak. Smacznego, pozdrawiam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agata · 1 lat temu
    Mleka w proszku zdecydowanie za mało. Dla osób, które nie robiły, zalecam kolejne 2 szklanki. Sama robię tak, że dodaję po troszeczku taką ilość ( z reguły na oko), by masa odpowiednio zgęstniała Czasami zużywam nawet 3/4 opakowania mleka. Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    edyta · 1 lat temu
    Zrobiłam wszystko zgodnie z przepisem. Po nocy w lodowce okazało się, ze blok jest nie do końca ścięty... Kroić sie nie bardzo da a jeść trzeba łyżeczka. Czyżby 2 szklanki mleka w proszku (użyłam łaciatego) to za mało?!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    aleksandra · 1 lat temu
    Czy aby napewno miały to być 2 szklanki mleka w proszku? ?? W miarę dodawania mleka (po 1szklance) z masy zaczął wytrącać się tłuszcz. Nie wiem też czy miała być taka gumowa. Wszystko robiłam zgodnie z przepisem i przy użyciu wagi kuchennej.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Hania · 1 lat temu
    Fajnie jest włożyć ten blok do plastikowej butelki po wodzie (ściąć górę butelki) wyjdzie wtedy okrągły jak salceson
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 1 lat temu
    co roku robię na świeta Bożego Narodzenia. pycha. zawsze robie z mlekiem w proszku łaciate i zawsze wychodzi, próbowałam zrobić blok z innym mlekiem i nie wychodziło
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Maja · 1 lat temu
    czy cukier mogę zastąpić miodem?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    adi · 1 lat temu
    pychotka
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Wiola · 1 lat temu
    Zrobilam na urodziny chlopaka pierwszy raz w zyciu myslalamze wszytsko jest ok. nie byl za zadki ani za gesty niestety w trakcie krojenia okazalo sie ze gora jest okej a dol plynny. polowa wyszla polowa nie. Hmm ciekawe
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agnieszka · 2 lat temu
    Marcinowi wyszedł za rzadki a mi za gęsty. Ciekawe. Może zależy od mleka w proszku? Z trudem wymieszałam masę z ciastkami. Znak to niechybny, ze jak w większości przepisów, ttzeba trochę stpsować się metodą "na oko" i odpowiednio reagować. Dzięki temu jednak szybko stężał pychota, normalnie rewelacja.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marcin · 2 lat temu
    Niestety w przepisie jest za mało mleka w proszku, mój wyszedł półpłynną... niestety żałuję że nie spytałem mamy
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Wiktoria · 2 lat temu
    Moja mama też ma przepis na taką czekoladę tylko bez orzechów bakalii itp. Polecam też stronę z wypiekami: moje wypieki
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Dorota · 2 lat temu
    właśnie wylądował w lodówce Smak dzieciństwa!!!

Polub nas na ...

Początek strony