Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

blok czekoladowy

Klasyczny blok czekoladowy z mleka w proszku. Przepis na ten blok ma już sporo lat. Znalazłam go w książce: „Kuchnia oszczędnej gospodyni” z roku 1988. Taki blok robiła już moja mama jak byłam mała. Najlepiej smakuje jeśli dodamy do niego dużo herbatników, wafli i ulubionych bakalii.

Chcąc przetestować konsystencję masy, podzieliłam ją na pół, dodając do jednej bakalie i herbatniki, a drugą pozostawiając bez dodatków. Stężała masa bez dodatków to taka „czekolada domowa”. Jednak sama nam specjalnie nie smakuje. Natomiast z dodatkiem bakalii i herbatników jest smaczna, chociaż nie da się jej naraz za dużo zjeść (ale może to zaleta ;)).

W przepisie zmieniłam sposób przygotowania i zmniejszyłam znacznie ilość dodanego cukru. Przepis jest na szklanki. Jedna szklanka ma pojemność 250ml.

Składniki:

  • ½ szklanki mleka
  • ¾ szklanki cukru (oryginał: 1,5 szklanki)
  • 4 łyżki kakao
  • 250g masła, margaryny lub masła roślinnego (polecam masło)
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • ewentualnie kilka kropli aromatu waniliowego, migdałowego, rumowego albo pomarańczowego

dodatkowo:

  • herbatniki, wafle, bakalie np.: rodzynki, żurawina, posiekane orzechy, migdały, kandyzowane owoce (w wersji bezglutenowej proszę wybrać herbatniki lub wafelki bezglutenowe)

Sposób przygotowania:

  1. Mleko, cukier, masło i kakao przełożyć do garnka i podgrzewać na małej mocy palnika, aż składniki się połączą. (Nie doprowadzić do zagotowania).
  2. Ściągnąć garnek z pieca i miksując lub szybko mieszając trzepaczką dodać stopniowo mleko w proszku. Mieszać do otrzymania jednolitej masy. Dodać ewentualnie wybrany aromat. Na końcu wmieszać łyżką drewnianą połamane na małe kawałki herbatniki lub wafle i bakalie.
  3. Masę wyłożyć do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać łyżką i wstawić do lodówki do stężenia na parę godzin.
  4. Gotowy blok kroić na nieduże kawałki.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 10 min.
zegarek3

Czas oczekiwania:

ok. 3 godz.
trudnosc Trudność: proste
koszt Koszt: średni

blok czekoladowy

Blok czekoladowy

Blok czekoladowy

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (64)

  1. Agnieszka

Marcinowi wyszedł za rzadki a mi za gęsty. Ciekawe. Może zależy od mleka w proszku? Z trudem wymieszałam masę z ciastkami. Znak to niechybny, ze jak w większości przepisów, ttzeba trochę stpsować się metodą "na oko" i odpowiednio reagować. Dzięki...

Marcinowi wyszedł za rzadki a mi za gęsty. Ciekawe. Może zależy od mleka w proszku? Z trudem wymieszałam masę z ciastkami. Znak to niechybny, ze jak w większości przepisów, ttzeba trochę stpsować się metodą "na oko" i odpowiednio reagować. Dzięki temu jednak szybko stężał pychota, normalnie rewelacja.

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Marcin

Niestety w przepisie jest za mało mleka w proszku, mój wyszedł półpłynną... niestety żałuję że nie spytałem mamy

  Załączniki
 
  1. Wiktoria

Moja mama też ma przepis na taką czekoladę tylko bez orzechów bakalii itp. Polecam też stronę z wypiekami: moje wypieki

  Załączniki
  Komentarz ostatnio edytowany około 1 rok temu przez Super User Super User
  1. Dorota

właśnie wylądował w lodówce Smak dzieciństwa!!!

  Załączniki
 
  1. Ania

Ile objętościowo wychodzi tego bloku? Pół keksowki? Jeśli chciałabym całą to muszę podwoić składniki?

Pozdrawiam

  Załączniki
 
  1. Ewelina

Powiem w skrocie-REWELACJA!!!!!!!!!Dziekuje za ten przepis!!!!!!Polecam!!!!

  Załączniki
 
  1. Anna

Wlasnie zrobilam i wyladowal w lodowce)) Zobaczymy za kilka godzin

  Załączniki
 
  1. Misia

Ja robiłam na mleku Bebiko bo zostało mi po córce i też wyszło genialne. Śmieszne ale prawdziwe. To był eksperyment, który się udał

  Załączniki
 
  1. gosiak

ja i moja rodzina uwielbiamy blok czekoladowy dlatego robię go bardzo często i zawsze używam mleka w proszku z Mlekovity i nigdy mnie nie zawiodło blok zawsze wychodzi świetnie

  Załączniki
 
  1. Miłka

Blok wyszedł wspaniały. Zamiast mleka w proszku użyłam granulowanego,dodalam go ok 2,5 szklanki. Deser rozplywa się w ustach jednym słowem pychota.

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony