Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

szybki blok czekoladowy

Pyszny blok czekoladowy. Bardzo łatwy i szybki do przygotowania. Wystarczy połamać orzechy i herbatniki, wymieszać z resztą składników, owinąć w folię i wstawić do lodówki.
Tak dobry, że nie potrafiłam mu się oprzeć :)

Składniki:

  • 400g herbatników
  • 200g orzechów włoskich
  • 200g masła
  • 100g cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 100ml mleka

Sposób przygotowania:

  1. Herbatniki i orzechy połamać na małe kawałki i razem wymieszać. (Można je włożyć do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka połamać, tylko nie za drobno).
  2. Mleko, cukier i kakao wymieszać i zagotować. Dodać masło i rozpuścić je ciągle mieszając. Masę dodać do herbatników i orzechów i dobrze wymieszać.
  3. Masę wyłożyć na folię spożywczą i uformować w kształcie wałka, zawinąć w folię i wstawić do lodówki, na co najmniej 2 godziny. (Zrobiłam 2 mniejsze wałeczki).
  4. Gdy masa będzie twarda, pokroić nożem na plasterki.

Przepis pochodzi ze strony: www.chefkoch.de, „Süße Wurst”.

zegarek

Czas przygotowania:

około 20 min.
zegarek3

Czas oczekiwania:

2 godz.
trudnosc Trudność: proste
koszt Koszt: średni

szybki blok czekoladowy

Powiązane przepisy


Biorą udział w konwersacji

Komentarze (59)

  1. testerka

mi niestety nie wyszedl....jest miekki, trzeba jesc lyzeczką i meeega slodki

  Załączniki
 
  1. Kinga

Witam, dzisaj robilam pierwszy raz. Wyszedl rewelacyjny- tak sądzą moje króliki doświadczalne ja nie jadlam, dieta niestety... zalaczam zdjecie wyrobu i polecam kazdemu !. Dzieki za przepis oby wiecej takich

  Załączniki
 
  1. Kasia

W związku z ilością herbatników (400 g) musiałam zrobić podwójną masę z mleka, cukru i kakao i masła, bo pierwsza ledwo pokryła mi te herbatniki z dodatkami (nie miało zatem najmniejszych szans, by wyglądać tak jak na zdjęciach). Całe szczęście,...

W związku z ilością herbatników (400 g) musiałam zrobić podwójną masę z mleka, cukru i kakao i masła, bo pierwsza ledwo pokryła mi te herbatniki z dodatkami (nie miało zatem najmniejszych szans, by wyglądać tak jak na zdjęciach). Całe szczęście, że miałam w domu zapasowe masło. Przepis powinien być dostosowany do masy płynnej - herbatników w powyższym przepisie powinno być max 250 gram. Na pewno nie 400. Teraz czekam, by zobaczyć jak wyszło.

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Joanna

Lifko tak, tylko wyłóż ją folią spożywczą.

  Załączniki
 
  1. lifka

a czy można masę wlać do podłużnej blachy zamiast zawijać ją w folię?

  Załączniki
 
  1. Monika

Wszystko ilościowo z przepisu, niestety zamiast masy wyszła ciecz.

  Załączniki
 
  1. Edyta

a mi nie wyszło, w ogole się nie ścięła ta masa, nie wiem co zrobilam źle... ;/

  Załączniki
 
  1. Zuza

właśnie wstawiłam blok do lodówki, dałam połowę herbatników, bo tylko tyle miałam, ale wydaje się, że będzie w sam raz dziękuję za łatwy i szybki przepis a do tego taki pyszny!

  Załączniki
 
  1. ??

a czy zamiast masła może być margaryna :-*

  Załączniki
 
  1. Kasia

Bardzo pyszny blok! Wczesniej robilysmy z mlekiem w proszku, ale ten przepis jest o wiele latwiejszy i tanszy! Jedynie uzylysmy mniej cukru, zeby nie bylo za slodkie Mialysmy tez troche za malo masy wiec roztopilysmy troszke masla (lyzeczke) z...

Bardzo pyszny blok! Wczesniej robilysmy z mlekiem w proszku, ale ten przepis jest o wiele latwiejszy i tanszy! Jedynie uzylysmy mniej cukru, zeby nie bylo za slodkie Mialysmy tez troche za malo masy wiec roztopilysmy troszke masla (lyzeczke) z mlekiem i kakao. Aby masa nie wsiakala w ciasteczka to proponuje odczekac chwile az masa ostygnie i dopiero dodac ciasteczka Pozdrawiam i BARDZO DZIEKUJE ZA SUPER PRZEPIS

Czytaj więcej
  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony