Red Velvet Cake

Tort o intensywnie czerwonych, a raczej bordowych blatach, przełożony lekkim, białym kremem z serka kremowego. To jeden z amerykańskich klasyków. Warty wypróbowania. Dość prosty w smaku, ale smaczny i nie mdły ;) . Bez specjalnej dekoracji. Jest tylko posmarowany kremem. Oczywiście możecie ozdobić go dowolnie np. świeżymi owocami lub okruszkami czerwonego ciasta.

Składniki:

Ciasto:

  • 350 ml mleka
  • 1,5 łyżki białego octu winnego
  • 75 ml czerwonego barwnika w płynie (użyłam 2 łyżeczek barwnika Wilton w żelu)
  • 480 g mąki pszennej
  • 300 g cukru
  • 30 g kakao
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 170 g masła
  • 3 jajka (rozmiar M)
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1,5 łyżeczki białego octu winnego

Krem:

  • 110 g masła (temperatura pokojowa)
  • 600 g serka kremowego typu Philadelphia
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 250 g cukru pudru

Sposób przygotowania:

  1. Dno 3 tortownic* o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
  2. Przygotować ciasto. Mleko wymieszać z 1,5 łyżką octu i barwnikiem spożywczym.
  3. Do miski wsypać mąkę, cukier, kakao, sól i cukier waniliowy. Wymieszać mikserem na niskich obrotach. (Można również wymieszać składniki trzepaczką).
  4. Dodać miękkie masło i miksować na niskich (lub średnich) obrotach 5 minut.
  5. Dalej miksując, wlewać stopniowo zabarwione mleko, a następnie dodawać po kolei po jednym jajku, aż powstanie jednolite ciasto.
  6. Osobno wymieszać sodę z 1,5 łyżeczką octu. Od razu wmiksować do ciasta.
  7. Ciasto przełożyć do tortownic i piec ok. 45 minut, do suchego patyczka w temperaturze 160°C. (Piekłam przy ustawieniach góra- dół). Pozostawić do ostygnięcia. (W razie potrzeby, wyrównać powierzchnię nożem. Je tego nie robiłam).
  8. Przygotować krem. W misce utrzeć miękkie masło z cukrem pudrem i waniliowym na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać serek kremowy. Miksować, aż krem będzie gładki i gęsty.
  9. Blaty przełożyć kremem. Cały tort posmarować resztą kremu. (Gdyby się zdarzyło, że krem będzie za rzadki do przełożenia, należy włożyć go do lodówki do lekkiego zgęstnienia).
  10. Tort schłodzić w lodówce.

Uwagi:

  • Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
  • * Jeśli nie macie 3 tortownic o śr. 22 cm to nic nie szkodzi. Ja piekłam w jednej, a reszta ciasta czekała w tym czasie na blacie i nic mu nie było ;). Po upieczeniu blatu, od razu oddzieliłam nożem ciasto od boku tortownicy, odpięłam obręcz i razem z papierem zsunęłam je na blat.

Źródło: Przepis Roya Faresa z książki: "United States of Cakes". Zmniejszyłam tylko mocno ilość cukru w cieście i kremie. (W przepisie jest podana zmniejszona ilość).

Kuchnia:

Amerykańska (USA)

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: wysoki
Red Velvet Cake Red Velvet Cake Red Velvet Cake