Tarta dyniowa (Pumpkin pie)


Jesienne ciasto dyniowe na kruchym cieście. Tarta ma mocno dyniowe nadzienie oraz słodki, chrupiący spód i boki. Jest wiele przepisów na ten amerykański i/ lub angielski przysmak. Próbowałam już różnych wersji. Wszystkie są dość proste, niewyszukane w smaku. Wybrałam wersję, która najbardziej mi opowiada, czyli z dodatkiem mleka skondensowanego słodzonego. Tartę wzbogaciłam o dodatek bitej śmietany. Serwowałam ją również polaną syropem klonowym. Taka wersja na bogato.
Składniki:
Ciasto kruche:
- 200 g mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: 100 g mąki gryczanej, 60 g mąki jaglanej i 40 g skrobi ziemniaczanej)
- 100 g masła
- 40 g cukru pudru
- 1 jajko (rozmiar M)
Nadzienie:
- 500 g puree z dowolnej dyni (przepis na puree: „Puree z dyni”)
- 200 g mleka skondensowanego słodzonego
- 2 jajka
- 1 łyżeczka cynamonu
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- szczypta mielonych goździków
- szczypta mielonego imbiru
Dodatkowo:
- 400 g słodkiej śmietany 30 -36%
- 1 łyżka cukru pudru
- trochę cynamonu do posypania
- syrop klonowy (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto kruche. Mąkę, zimne masło (pokrojone na małe kawałki), cukier puder i jajko zagnieść na jednolitą masę. Ciasto przełożyć na kawałek folii spożywczej, lekko je spłaszczyć, owinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
- Formę na tartę o średnicy dna 23 cm posmarować masłem. Ciasto wykleić w formie, wyklejając dno i brzegi. Ciasto nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia i obciążyć kulkami ceramicznymi lub fasolą.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Po tym czasie ściągnąć papier z kulkami i piec dalej ok. 5- 10 minut, aż ciasto lekko się zarumieni. Wyciągnąć z pieca.
- Przygotować nadzienie. W misce wymieszać trzepaczką puree z dyni, mleko skondensowane słodzone, jajka i przyprawy na gładką masę. Masę wylać na podpieczony spód. (Spód może być gorący). Piec ok. 30 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie schłodzić w lodówce.
- Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania, dodać łyżkę cukru pudru. Bitą śmietanę przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki i wyciskać kleksy śmietany na nadzienie. Z góry oprószyć cynamonem.
- Kawałki ciasta można podawać polane z góry syropem klonowym.
![]() |
Kuchnia: |
amerykańska, angielska |
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Całkowity czas przygotowania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 16 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | średni |



Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.