Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe, szybkie i łatwe do przygotowania. Jest soczyste i dość zwarte. W smaku bardzo migdałowe. W szybkiej wersji bez dekoracji, ale jeśli macie ochotę i czas polecam przygotować "Marcepanowe marchewki". Dodadzą ciastu uroku.

Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

Składniki:

  • 450g marchewki (ok. 4- 5 średniej wielkości marchewki)
  • 9- 11 łyżek soku z cytryny (sok z ok. 2 cytryn)
  • 250g masła lub margaryny
  • 300g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 8 jajek
  • 300g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200g zmielonych migdałów
  • 100g siekanych migdałów bez skórki
  • 250g cukru pudru
  • marcepanowe marchewki (przepis tutaj)

Sposób przygotowania:

  1. Marchewki umyć, obrać i zetrzeć na drobno na tarce. Polać 3 łyżkami soku z cytryny. Odstawić na bok.
  2. Masło (lub margarynę), cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli utrzeć mikserem na jasną masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodać po jednym jajku.
  3. Mąkę, proszek do pieczenia i zmielone migdały wymieszać w osobnej misce. Dodać do masy jajecznej, miksując na niskich obrotach tylko do momentu połączenia się składników. Następnie wmieszać marchewkę i posiekane migdały.
  4. Ciasto wyłożyć do formy prostokątnej (o wymiarach ok. 35 x 24 cm) wysmarowanej masłem (lub margaryną) i posypanej mąką (lub wyłożonej papierem do pieczenia).
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C. Ciasto pozostawić do ostygnięcia.
  6. Cukier puder wymieszać z 6- 8 łyżkami soku z cytryny. Lukrem posmarować ciasto. Pozostawić do zastygnięcia. Udekorować marcepanowymi marchewkami.

Źródło: Przepis pochodzi z gazety: Rezepte pur, „Rüeblikuchen vom Blech”.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 24

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Ciasto marchewkowe Ciasto marchewkoweCiasto marchewkowe Ciasto marchewkowe

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (8)

  1. Anna

Droga Pani Joanno, proszę o radę. Zrobiłam dziś to ciasto marchewkowe i zastanawiam się co poszło nie tak że wyszedł mi jakby zakalec? W piekarniku ciasto wyglądało pięknie wyrośnięte (piekło się 45min) a potem wszystko oklapło, ciasto jest...

Droga Pani Joanno, proszę o radę. Zrobiłam dziś to ciasto marchewkowe i zastanawiam się co poszło nie tak że wyszedł mi jakby zakalec? W piekarniku ciasto wyglądało pięknie wyrośnięte (piekło się 45min) a potem wszystko oklapło, ciasto jest zbite, kluchowate. Ogólnie ciacho w smaku cudowne (mąż zachwycony mimo jego konsystencji Pozdrawiam!

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Joanna

Marto możesz go pominąć. Marchewka nie musi być koniecznie skropiona sokiem, a lukier na wierzch możesz zrobić ucierając cukier puder z małą ilością wrzątku.

  Załączniki
 
  1. Marta

Czy można czymś zastąpić sok z cytryny? Niestety jestem uczulona na cytrusy, a marzy mi się takie ciasto...

  Załączniki
 
  1. Janisia

Upiekłam i nie nazwałabym tego ciasta ani lekkim ani w ogóle marchewkowym To znaczy mi wyszło dość ciężkie i bardziej migdałowe niz marchewkowe (a dałam nieco mniej migdałów niż w przepisie), ale PRZEPYSZNE! Jest dość słodkie, bardzo sycące i...

Upiekłam i nie nazwałabym tego ciasta ani lekkim ani w ogóle marchewkowym To znaczy mi wyszło dość ciężkie i bardziej migdałowe niz marchewkowe (a dałam nieco mniej migdałów niż w przepisie), ale PRZEPYSZNE! Jest dość słodkie, bardzo sycące i BARDZO smakowało absolutnie wszystkim. Rewelacja (fotki umieściłam w Galerii Zdjęć Czytelników. Dziękuję, Joanno, za kolejny świetny przepis

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Joanna

deeba I've added the google translation select box on the top of my page. I know the automatic translation is not very good (sometimes really funny but I hope it's better than nothing
Hope you enjoy my website!

  Załączniki
 
  1. Izaa

ślicznie wygląda to ciasto...

  Załączniki
 
  1. deeba

Love it! Do you have a translation in English.

  Załączniki
 
  1. ewena

Bardzo mi się podoba ten przepis

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony