Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
8 Komentarzy
Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe, szybkie i łatwe do przygotowania. Jest soczyste i dość zwarte. W smaku bardzo migdałowe. W szybkiej wersji bez dekoracji, ale jeśli macie ochotę i czas polecam przygotować "Marcepanowe marchewki". Dodadzą ciastu uroku.

Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

Składniki:

  • 450g marchewki (ok. 4- 5 średniej wielkości marchewki)
  • 9- 11 łyżek soku z cytryny (sok z ok. 2 cytryn)
  • 250g masła lub margaryny
  • 300g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 8 jajek
  • 300g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200g zmielonych migdałów
  • 100g siekanych migdałów bez skórki
  • 250g cukru pudru
  • marcepanowe marchewki (przepis tutaj)

Sposób przygotowania:

  1. Marchewki umyć, obrać i zetrzeć na drobno na tarce. Polać 3 łyżkami soku z cytryny. Odstawić na bok.
  2. Masło (lub margarynę), cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli utrzeć mikserem na jasną masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodać po jednym jajku.
  3. Mąkę, proszek do pieczenia i zmielone migdały wymieszać w osobnej misce. Dodać do masy jajecznej, miksując na niskich obrotach tylko do momentu połączenia się składników. Następnie wmieszać marchewkę i posiekane migdały.
  4. Ciasto wyłożyć do formy prostokątnej (o wymiarach ok. 35 x 24 cm) wysmarowanej masłem (lub margaryną) i posypanej mąką (lub wyłożonej papierem do pieczenia).
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C. Ciasto pozostawić do ostygnięcia.
  6. Cukier puder wymieszać z 6- 8 łyżkami soku z cytryny. Lukrem posmarować ciasto. Pozostawić do zastygnięcia. Udekorować marcepanowymi marchewkami.

Źródło: Przepis pochodzi z gazety: Rezepte pur, „Rüeblikuchen vom Blech”.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 24

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Ciasto marchewkowe Ciasto marchewkoweCiasto marchewkowe Ciasto marchewkowe

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anna · 2 lat temu
    Droga Pani Joanno, proszę o radę. Zrobiłam dziś to ciasto marchewkowe i zastanawiam się co poszło nie tak że wyszedł mi jakby zakalec? W piekarniku ciasto wyglądało pięknie wyrośnięte (piekło się 45min) a potem wszystko oklapło, ciasto jest zbite, kluchowate. Ogólnie ciacho w smaku cudowne (mąż zachwycony mimo jego konsystencji Pozdrawiam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]Marto[/b] możesz go pominąć. Marchewka nie musi być koniecznie skropiona sokiem, a lukier na wierzch możesz zrobić ucierając cukier puder z małą ilością wrzątku.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marta · 4 lat temu
    Czy można czymś zastąpić sok z cytryny? Niestety jestem uczulona na cytrusy, a marzy mi się takie ciasto...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Janisia · 5 lat temu
    Upiekłam i nie nazwałabym tego ciasta ani lekkim ani w ogóle marchewkowym To znaczy mi wyszło dość ciężkie i bardziej migdałowe niz marchewkowe (a dałam nieco mniej migdałów niż w przepisie), ale PRZEPYSZNE! Jest dość słodkie, bardzo sycące i BARDZO smakowało absolutnie wszystkim. Rewelacja (fotki umieściłam w Galerii Zdjęć Czytelników. Dziękuję, Joanno, za kolejny świetny przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 7 lat temu
    [b]deeba[/b] I've added the google translation select box on the top of my page. I know the automatic translation is not very good (sometimes really funny but I hope it's better than nothing Hope you enjoy my website!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Izaa · 7 lat temu
    ślicznie wygląda to ciasto...;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    deeba · 7 lat temu
    Love it! Do you have a translation in English.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ewena · 7 lat temu
    Bardzo mi się podoba ten przepis:)

Polub nas na ...

Początek strony