Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Napisz komentarz
Ciasto z puree marchewkowym i orzechami

Soczyste, mocno wilgotne, bezglutenowe ciasto z dodatkiem ugotowanej marchewki i zmielonych orzechów. Smak marchewki nie jest w ogóle wyczuwalny, a ma ona wpływ na wilgotność ciasta. Ciasto jest pyszne samo w sobie. Można wzbogacić je na przykład serwując z bitą śmietaną. Ciasto na zdjęciach z kleksem śmietany pieczone było z połowy porcji przez pół godziny (do suchego patyczka), w tortownicy o średnicy 24cm i w temperaturze 180°C.

W oryginalnym przepisie ciasto nazwane zostało biszkoptem. Biszkoptu klasycznego to ono nie przypomina, ale można z jego użyciem zrobić pyszny tort. Nie wymaga on już nasączania ponczem. Ciasto po upieczeniu lekko opada i można przekroić je tylko na dwa blaty. Przepis na tort znajdziecie w kolejnym poście.

Składniki:

  • 9 jajek (rozmiar M)
  • 1 szklanka cukru (= 200g)
  • 1 1/2 szklanki ugotowanej i zmiksowanej na puree marchewki (potrzeba ok. 600g marchewki*)
  • 1 łyżka startej skórki z pomarańczy
  • 2 1/2 szklanki zmielonych orzechów laskowych (migdałów lub orzechów włoskich)

Sposób przygotowania:

  1. Ok. 600g marchewki umyć, obrać, zalać wodą i ugotować do miękkości. Następnie odlać wodę, a marchewkę zmiksować blenderem na puree. Odmierzyć 1 1/2 szklanki puree. Odstawić na bok do ostygnięcia.
  2. Dno tortownicy o średnicy 28cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Odstawić na bok.
  3. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z połową cukru na jasną, puszystą masę. Dodać puree z marchewki, skórkę pomarańczową i orzechy.
  4. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo resztę cukru. 1/3 ubitych białek wmieszać delikatnie szpatułką do masy marchewkowo- orzechowej. Dodać resztę białek i delikatnie wymieszać.
  5. Ciasto przełożyć do tortownicy. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut, do suchego patyczka (ciasto będzie ładnie zarumienione), w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Uwagi:

  • * Z 600g marchewki najprawdopodobniej pozostanie trochę niewykorzystanego puree, ale lepiej zrobić więcej, niż miałoby zabraknąć.
  • 1 szklanka= 250ml

Źródło: Przepis pochodzi z książki: "Przygoda kulinarna" K. Pospieszyńska

Kuchnia:

Izraelska

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni
Ciasto z puree marchewkowym i orzechami Ciasto z puree marchewkowym i orzechami Ciasto z puree marchewkowym i orzechami

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.

Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!

Polub nas na ...

Początek strony