Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
34 Komentarzy
Ciasto marchewkowe z polewą serową

Marchewkowe ciasto z nutą bananowo- orzechową. Ekspresowe w przygotowaniu i bardzo łatwe. Nie wymaga użycia miksera. Wszystkie składniki należy wymieszać tylko łyżką. Prościej już się nie da ;). Ciasto jest wilgotne, soczyste, bardzo smaczne, a polewa serowa idealnie do niego pasuje.

Składniki:

Ciasto:

  • 175g marchewki (potrzebne są 2 nieduże marchewki)
  • 55g orzechów włoskich
  • 170g cukru
  • 3 jajka
  • 175ml oleju (słonecznikowego lub rzepakowego)
  • 2 dojrzałe banany
  • 280g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Polewa serowa:

  • 200g serka kremowego typu Philadelphia
  • 110g cukru pudru

Sposób przygotowania:

  1. Orzechy posiekać.
  2. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  3. Banany rozgnieść widelcem na papkę.
  4. Do dużej miski wsypać cukier, dodać jajka, olej, marchewki, banany, orzechy, mąkę, szczyptę soli, sodę i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki wymieszać szpatułką lub łyżką drewnianą, tylko do momentu połączenia się składników.
  5. Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasto przełożyć do formy i wyrównać.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Po upieczeniu ciasto pozostawić na 10- 15 minut w formie, następnie odwrócić, ściągnąć papier do pieczenia i na kratce pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  7. Serek utrzeć z cukrem pudrem na jednolitą masę. Polewę wyłożyć na ciasto. (Część polewy wycisnęłam przez szprycę z małą, okrągłą końcówką). Ciasto wstawić do lodówki.

Uwaga:

  • Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Źródło: Przepis pochodzi z książki "Backen. Die 100 besten Rezepte". Lesley Mackley.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni
Ciasto marchewkowe z polewą serową Ciasto marchewkowe z polewą serową Ciasto marchewkowe z polewą serową

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Dorota · 3 miesięcy temu
    W moim piekarniku dział tylko górna grzałka. Nie mam też termoobiegiem. Jaki jest czas pieczenia i w ilu stopniach przy grzałce górnej?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Natalia · 4 miesięcy temu
    Witam, czy ciasto wyrośnie na tyle, żeby przekroić je na pół i zrobić z niego tort? Jakiej wtedy tortownicy do pieczenia użyć? (Jakieś średnicy)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gaba · 1 lat temu
    na jaką wielkość tortownicy jest ten przepis?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    MeG · 2 lat temu
    Zrobiłam dziś to ciasto jest pyszne, bardzo polecam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    abc · 3 lat temu
    [quote]Najsmaczniejsze i najlatwiejsze ciasto jakie robilam w zyciu!! dodaje troszke cynamonu i galki muszkatolowej...pychota![/quote]
    Dokładnie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    kamila · 3 lat temu
    Najsmaczniejsze i najlatwiejsze ciasto jakie robilam w zyciu!! dodaje troszke cynamonu i galki muszkatolowej...pychota!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magda · 3 lat temu
    Upiekłam to ciasto. Jest prze-pysz-ne!. Proste, szybkie i efekt znakomity.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 3 lat temu
    [b]Magdo[/b] możesz. Piekłabym w 180st. przez ok. 20min. do suchego patyczka. Cynamon jak najbardziej pasuje do banana.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magda · 3 lat temu
    I jeszcze jedno pytanie. Czy do tego przepisu można dodać łyżeczkę cynamonu? Czy cynamon nie "gryzie się" z bananami? Podobno prawdziwe ciasto marchewkowe powinno mieć cynamon. Stąd moje pytanie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magda · 3 lat temu
    Witam, czy można spróbować z tego ciasta zrobić muffinki? Czy wyrosną ładnie? Jeśli tak, to w jakiej temperaturze piec i jaki będzie czas ich pieczenia?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    magda · 4 lat temu
    Ciasto przepyszne, nie dawałam serka, bo nie miałam, posypałam pudrem. Ogólnie wyszło takie jak na zdjęciu. Nawet moje dzieci niejadki nie mogły się najeść!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marta · 4 lat temu
    zrobilam ciacho. po dniach przy odkrawaniu ciagna sie z niego biale nitki. wiesz co to?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]Dominiko[/b] piekłam na grzałce góra- dół.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Dominika · 4 lat temu
    Witam.

    Czy ciasto pieczemy na termoobiegu?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Kasiu[/b] zmiksowałam tylko serek z cukrem pudrem, a te paski zrobiłam przy użyciu rękawa cukierniczego z małą, okrągłą końcówką.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 5 lat temu
    Ciasto jest rewelacyjne, zrobiłam je właśnie po raz kolejny, nie ma opcji, żeby nie wyszło Zastanawiam się, czy następnym razem "polewy" nie użyć jako kremu do przełożenia.

    Mam pytanie do autorki - jak udało Ci się tak ładnie i gładko rozsmarować polewę? Na Twoich zdjęciach tworzy piękną glazurę i rzeczywiście wygląda jak polewa, mi wychodzi dość nierówno nałożony krem.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Eliza · 5 lat temu
    Wspaniale ciasto!!! Dzieki za przepis. Zmodyfikowalam troche krem dodajac syrop klonowy i mase krowkowa. Podoba mi sie ze nie jest za slodkie. A, i zrobilam babeczki zamiast ciasta okraglego, wyszle przepyszne, nie za suche, z kremem, idealne! Dziekuje bardzo!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Maua · 5 lat temu
    PRZEPYSZNE! Zrobiłam więcej polewy i całe ciasto nią otoczyłam razem z bokami jak tort, posypałam płatkami migdałów. MNIAM!!
    [img]http://s4.tinypic.com/4uj75x_th.jpg
    [/img]
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Maua[/b] mogą być laskowe, a olej może być rzepakowy.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Maua · 5 lat temu
    Czy mogą być orzechy laskowe?
    Czy olej słonecznikowy można innym zastąpić?

Polub nas na ...

Początek strony