Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Ciasto marchewkowe z polewą serową

Marchewkowe ciasto z nutą bananowo- orzechową. Ekspresowe w przygotowaniu i bardzo łatwe. Nie wymaga użycia miksera. Wszystkie składniki należy wymieszać tylko łyżką. Prościej już się nie da ;). Ciasto jest wilgotne, soczyste, bardzo smaczne, a polewa serowa idealnie do niego pasuje.

Składniki:

Ciasto:

  • 175g marchewki (potrzebne są 2 nieduże marchewki)
  • 55g orzechów włoskich
  • 170g cukru
  • 3 jajka
  • 175ml oleju (słonecznikowego lub rzepakowego)
  • 2 dojrzałe banany
  • 280g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Polewa serowa:

  • 200g serka kremowego typu Philadelphia
  • 110g cukru pudru

Sposób przygotowania:

  1. Orzechy posiekać.
  2. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  3. Banany rozgnieść widelcem na papkę.
  4. Do dużej miski wsypać cukier, dodać jajka, olej, marchewki, banany, orzechy, mąkę, szczyptę soli, sodę i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki wymieszać szpatułką lub łyżką drewnianą, tylko do momentu połączenia się składników.
  5. Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasto przełożyć do formy i wyrównać.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Po upieczeniu ciasto pozostawić na 10- 15 minut w formie, następnie odwrócić, ściągnąć papier do pieczenia i na kratce pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  7. Serek utrzeć z cukrem pudrem na jednolitą masę. Polewę wyłożyć na ciasto. (Część polewy wycisnęłam przez szprycę z małą, okrągłą końcówką). Ciasto wstawić do lodówki.

Uwaga:

  • Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Źródło: Przepis pochodzi z książki "Backen. Die 100 besten Rezepte". Lesley Mackley.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni
Ciasto marchewkowe z polewą serową Ciasto marchewkowe z polewą serową Ciasto marchewkowe z polewą serową

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (34)

  1. Gaba

na jaką wielkość tortownicy jest ten przepis?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Gaba

Wielkość tortownicy jest zawsze podana w opisie, tutaj w pkt. 5 tortownica o śr. 26 cm.

  Załączniki
 
  1. MeG

Zrobiłam dziś to ciasto jest pyszne, bardzo polecam!

  Załączniki
 
  1. abc

Najsmaczniejsze i najlatwiejsze ciasto jakie robilam w zyciu!! dodaje troszke cynamonu i galki muszkatolowej...pychota!

Dokładnie

  Załączniki
 
  1. kamila

Najsmaczniejsze i najlatwiejsze ciasto jakie robilam w zyciu!! dodaje troszke cynamonu i galki muszkatolowej...pychota!

  Załączniki
 
  1. Magda

Upiekłam to ciasto. Jest prze-pysz-ne!. Proste, szybkie i efekt znakomity.

  Załączniki
 
  1. Joanna

Magdo możesz. Piekłabym w 180st. przez ok. 20min. do suchego patyczka. Cynamon jak najbardziej pasuje do banana.

  Załączniki
 
  1. Magda

I jeszcze jedno pytanie. Czy do tego przepisu można dodać łyżeczkę cynamonu? Czy cynamon nie "gryzie się" z bananami? Podobno prawdziwe ciasto marchewkowe powinno mieć cynamon. Stąd moje pytanie.

  Załączniki
 
  1. Magda

Witam, czy można spróbować z tego ciasta zrobić muffinki? Czy wyrosną ładnie? Jeśli tak, to w jakiej temperaturze piec i jaki będzie czas ich pieczenia?

  Załączniki
 
  1. magda

Ciasto przepyszne, nie dawałam serka, bo nie miałam, posypałam pudrem. Ogólnie wyszło takie jak na zdjęciu. Nawet moje dzieci niejadki nie mogły się najeść!

  Załączniki
 
  1. Marta

zrobilam ciacho. po 3 dniach przy odkrawaniu ciagna sie z niego biale nitki. wiesz co to?

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony