Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Ciasto orzechowo- marchewkowe

Szybkie i proste ciasto orzechowe, które dzięki dodatkowi startej marchewki jest delikatnie wilgotne. Ciasto pieczone jest bez proszku do pieczenia. Pomimo tego jest wysokie i puszyste. Jest również bezglutenowe i bezmleczne.

Składniki:
Ciasto:

  • 400g marchewki
  • 8 jajek
  • 200g cukru
  • 200g zmielonych orzechów laskowych
  • 200g zmielonych migdałów
  • 60g skrobi ziemniaczanej
  • 1 cytryna
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli

Lukier kakaowy:

  • 125g cukru pudru
  • 20g kakao
  • ok. 3 łyżek gorącej wody

Sposób przygotowania:

  1. Marchewki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (lub zmiksować przy użyciu robota kuchennego np. Thermomix). Odstawić na bok.
  2. Cytrynę umyć, osuszyć i zetrzeć skórkę na tarce o drobnych oczkach, a sok wycisnąć. Odstawić na bok.
  3. W miseczce wymieszać orzechy z migdałami, skrobią ziemniaczaną i cynamonem. Odstawić na bok.
  4. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka i cukier utrzeć na jasną, puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera i dodać startą marchewkę.
  5. Kolejno dodać wymieszane orzechy i migdały, a następnie skórkę i sok z cytryny.
  6. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Wmieszać delikatnie szpatułką (lub łyżką drewnianą) do utartej masy.
  7. Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasto przełożyć do tortownicy i wyrównać. (Ciasta jest bardzo dużo. Pozostaje tylko trochę miejsca do brzegu formy. Nie ma jednak obawy, ciasto nie urośnie za dużo).
  8. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 1 godz. i 10 min. w temperaturze 175°C. (Gdyby ciasto z góry za szybko się rumieniło, można przykryć je folią aluminiową. Po godzinie sprawdzić ciasto patyczkiem. Jeśli patyczek będzie suchy, ciasto jest gotowe).
  9. Ciasto pozostawić w formie do ostygnięcia, a następnie wyciągnąć z formy.
  10. Przygotować lukier kakaowy. Cukier puder wymieszać z kakao i gorącą wodą. Gotowy lukier wylać na ciasto. Pozostawić do zastygnięcia.

Smacznego.

Przepis lekko zmieniony z książki: „Kuchen blitzschnell gemacht”.

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

ponad 60 min.
porcje

Liczba porcji:

około 12- 16
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

Ciasto orzechowo- marchewkowe

Ciasto orzechowo- marchewkowe

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnie Komentarze

Zależy jakie duże bezy zrobisz. Mnie wyszło 12 sztuk i zmieściłam je na jednej b...
Można upiec np. ciasteczka z lemon curd, czy tartę, ale najczęściej uzywa sie go...
Tak, tylko zmniejsz ilość cukru.
Mmmhhmm niebo w gębie, starłam tylko żółtą skórkę i wyszło takie pycha, że łyżka...
Dziękuję za odpowiedź, rzeczywiście ścierałam również trochę białej ops: Dzisiaj...
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Ostatnio zarejestrowani

  • Monika Zdanowicz
  • Gabriela
  • Oksana Yaremchuk-Konieva
  • Beata Orzechowska
  • Krzysztof Kowalski
  • ULA Rzeszotarska
  • Karolina Sandra Gierlitz
  • Barbara Romaniuk
  • Kasia Głąb
  • Elżbieta Marta Grabowska
  • Dorota
  • KAZIMIERA FRAMSKA
  • Alicja Zołańska
  • Monika Joanna Stelmaszyk
  • Sabina Miedziak
  • Ewelina
Początek strony