Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Marchwiak

Wilgotne, aromatyczne, miękkie i soczyste ciasto marchewkowe. Łatwe do przygotowania i długo utrzymujące świeżość. Dobre samo w sobie, ale można udekorować je polewą z serka kremowego lub posypać cukrem pudrem. Będzie tutaj pasowała polewa z tego przepisu: "Ciasto marchewkowe z polewą serową". Ja tym razem zrobiłam polewę z białej czekolady. Posypałam z wierzchu cynamonem i ozdobiłam małymi kawałkami orzechów.

Pani Halinko, dziękuję za ten przepis i gorąco pozdrawiam.

Składniki:

Ciasto:

  • 1 szklanka oleju (np. rzepakowego)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 2 szklanki startej na grubych oczkach marchewki (=300g marchewki, ok. 2 duże sztuki)
  • 2 łyżki orzechów włoskich (rodzynek lub żurawiny)
  • 1 1/3 szklanka mąki pszennej (= 200g)
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 1 1/3 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 1/3 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej

Ganache z białej czekolady:

  • 100g białej czekolady
  • 40ml słodkiej śmietany 30- 36%

Dekoracja:

  • ok. 4 połówek orzechów włoskich
  • cynamon do posypania

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszać mąkę z solą, cynamonem, proszkiem do pieczenia i sodą. Odstawić na bok.
  2. Orzechy posiekać. Odstawić na bok.
  3. Cukier i olej przełożyć do miski. Miksując mikserem na najwyższych obrotach dodawać po kolei po jednym jajku. Następnie dodać mąkę, mieszając do momentu połączenia się składników. Na końcu wmieszać szpatułką marchew i orzechy.
  4. Ciasto przełożyć do formy keksowej (o długości 25cm) wysmarowanej masłem (lub margaryną) i posypanej mąką.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Po upieczeniu ciasto pozostawić na chwilę w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach. Następnie wyciągnąć na blat, a lekko ciepłe wyciągnąć z formy i na kratce pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  6. Przygotować ganache. Czekoladę posiekać. Śmietanę zagotować i od razu ściągnąć z pieca. Dodać posiekaną czekoladę. Odczekać chwilę, aby czekolada zmiękła, a następnie wymieszać trzepaczką, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Pozostawić do ostygnięcia. (Gdyby polewa była za rzadka można ją wstawić na chwilę do lodówki). Polewę wyłożyć na ciasto. Ozdobić kawałkami orzechów i posypać cynamonem.

Uwagi:

  • Przepis jest na szklanki. 1 szklanka ma 250ml.
  • Przed przystąpieniem do przygotowania ciasta, wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Wariant Thermomix

Składniki:

Ciasto:

  • 1 szklanka oleju (np. rzepakowego)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 300g marchewki
  • 2 łyżki orzechów włoskich (rodzynek lub żurawiny)
  • 1 1/3 szklanka mąki pszennej (= 200g)
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 1 1/3 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 1/3 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej

Sposób przygotowania:

  1. Marchewki umyć, obrać i pokroić na kawałki. Włożyć do naczynia miksującego. Dodać orzechy. Zmiksować 10s./ obr.5. Przełożyć do miski.
  2. Do naczynia miksującego wlać olej, dodać cukier i jajka. Zmiksować 30s./ obr.6.
  3. Dodać mąkę, sól, cynamon, proszek, sodę i rozdrobnioną marchewkę z orzechami. Wymieszać 10s./ obr. 5.
  4. Ciasto przełożyć do formy keksowej (o długości 25cm) wysmarowanej masłem (lub margaryną) i posypanej mąką.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Po upieczeniu ciasto pozostawić na chwilę w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach. Następnie wyciągnąć na blat, a lekko ciepłe wyciągnąć z formy i na kratce pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Uwagi:

  • Przepis jest na szklanki. 1 szklanka ma 250ml.
  • Przed przystąpieniem do przygotowania ciasta, wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Marchwiak Marchwiak MarchwiakMarchwiak

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (5)

  1. Wioleta

Bardzo dobry, nie za słodki taki jak lubię miękki i wilgotny Zdecydowanie polecam

  Załączniki
 
  1. Karina

Syn ma alergię na pszenicę, więc zamiast mąki pszennej dałam ryżową zmieszaną z gryczaną, i zamiast orzechów rodzynki i żurawinę bo to akurat miałam pod ręką. Ciasto wyszło super :-)

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Karina

Cieszę się Dziękuję za podanie bezglutenowej wersji

  Załączniki
 
  1. Asia

Przepyszne ciasto ! Pieklam juz 3 razy, zawsze wychodzi idealnie

  Załączniki
 
  1. Antonina

Wspaniały przepis!
Bardzo dziękuję i pozdrawiam.

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony