Sernik z makiem i malinami


Kremowy sernik na kruchym cieście (które może być również bezglutenowe) wzbogacony o dodatek zmielonego maku do połowy masy serowej oraz o orzeźwiającą polewę malinową na wierzchu. Nieskomplikowany w przygotowaniu, lekki i nie za słodki. Nie przerażajcie się, że przez mak sernik jest pracochłonny. Nic bardziej mylnego. Zmielony, suchy mak dosypuje się bezpośrednio do masy makowej, łączy i gotowe. Można go również pominąć, jeśli wolicie czysty sernik. Ja chciałam, aby był bardziej bogaty smakowo i wyglądowo ;)
Składniki na tortownicę o śr. 26cm:
Ciasto kruche:
- 125 g masła (lub margaryny), schłodzonego i pokrojonego na kawałki
- 60 g cukru
- 200 g mąki pszennej (w wersji bezglutenowej użyć taką samą ilość uniwersalnej mąki bezglutenowej)
- 1 jajko (rozmiar M), schłodzone
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
- 750 g twarogu z wiaderka lub quarku, temperatura pokojowa
- 250 g serka mascarpone, temperatura pokojowa
- 140 g cukru
- 4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (ok. 40 g)
- 60 g zmielonego, suchego maku
Kisiel malinowy:
- 250 g malin, mrożonych
- 2 łyżki cukru
- 20 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
- 150 ml wody + 2 łyżki
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto kruche: Z podanym składników zagnieść jednolite ciasto. Ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić na ok. 1 godzinę do lodówki.
- Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasto wykleić w tortownicy, wyklejając również boki formy mniej więcej do połowy jej wysokości. Tortownicę z ciastem wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
- Przygotować masę serową: Najpierw odlać wodę z mascarpone i twarogu. Mascarpone, twaróg, cukier, jajka i budyń w proszku przełożyć do miski i zmiksować na gładką masę, tylko do momentu połączenia się składników.
- Masę podzielić na pół. Do jednej połowy dodać zmielony mak i wymieszać delikatnie.
- Masę serową z makiem wylać do tortownicy i wyrównać. Następnie wyłożyć delikatnie samą masę serową i wyrównać.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50- 60 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie wstawić sernik do lodówki na kilka godzin lub na noc.
- Przygotować kisiel malinowy: Maliny przełożyć do rondelka. Zasypać cukrem i zalać 150 ml wody. Podgrzewać mieszając, aż maliny się rozmrożą. Garnek ściągnąć z pieca, zmiksować blenderem i przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pestek. Przetarty mus malinowy doprowadzić do zagotowania. W międzyczasie wymieszać w kubku skrobię z 2 łyżkami wody. Gdy maliny się zagotują, dodać skrobię z wodą i gotować 1 minutę mieszając trzepaczką, aż powstanie kisiel. Garnek ściągnąć z pieca i pozostawić do ostygnięcia.
- Chłodny kisiel wyłożyć na schłodzony sernik i wyrównać.
- Wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny, aby kisiel bardziej zgęstniał.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
|
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 12 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | średni |


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.