Sernik z makiem i malinami

Kremowy sernik na kruchym cieście (które może być również bezglutenowe) wzbogacony o dodatek zmielonego maku do połowy masy serowej oraz o orzeźwiającą polewę malinową na wierzchu. Nieskomplikowany w przygotowaniu, lekki i nie za słodki. Nie przerażajcie się, że przez mak sernik jest pracochłonny. Nic bardziej mylnego. Zmielony, suchy mak dosypuje się bezpośrednio do masy makowej, łączy i gotowe. Można go również pominąć, jeśli wolicie czysty sernik. Ja chciałam, aby był bardziej bogaty smakowo i wyglądowo ;)

Składniki na tortownicę o śr. 26cm:

Ciasto kruche:

  • 125 g masła (lub margaryny), schłodzonego i pokrojonego na kawałki
  • 60 g cukru
  • 200 g mąki pszennej (w wersji bezglutenowej użyć taką samą ilość uniwersalnej mąki bezglutenowej)
  • 1 jajko (rozmiar M), schłodzone
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 750 g twarogu z wiaderka lub quarku, temperatura pokojowa
  • 250 g serka mascarpone, temperatura pokojowa
  • 140 g cukru
  • 4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (ok. 40 g)
  • 60 g zmielonego, suchego maku

Kisiel malinowy:

  • 250 g malin, mrożonych
  • 2 łyżki cukru
  • 20 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 150 ml wody + 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto kruche: Z podanym składników zagnieść jednolite ciasto. Ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić na ok. 1 godzinę do lodówki.
  2. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasto wykleić w tortownicy, wyklejając również boki formy mniej więcej do połowy jej wysokości. Tortownicę z ciastem wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
  3. Przygotować masę serową: Najpierw odlać wodę z mascarpone i twarogu. Mascarpone, twaróg, cukier, jajka i budyń w proszku przełożyć do miski i zmiksować na gładką masę, tylko do momentu połączenia się składników.
  4. Masę podzielić na pół. Do jednej połowy dodać zmielony mak i wymieszać delikatnie.
  5. Masę serową z makiem wylać do tortownicy i wyrównać. Następnie wyłożyć delikatnie samą masę serową i wyrównać.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50- 60 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie wstawić sernik do lodówki na kilka godzin lub na noc.
  7. Przygotować kisiel malinowy: Maliny przełożyć do rondelka. Zasypać cukrem i zalać 150 ml wody. Podgrzewać mieszając, aż maliny się rozmrożą. Garnek ściągnąć z pieca, zmiksować blenderem i przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pestek. Przetarty mus malinowy doprowadzić do zagotowania. W międzyczasie wymieszać w kubku skrobię z 2 łyżkami wody. Gdy maliny się zagotują, dodać skrobię z wodą i gotować 1 minutę mieszając trzepaczką, aż powstanie kisiel. Garnek ściągnąć z pieca i pozostawić do ostygnięcia.
  8. Chłodny kisiel wyłożyć na schłodzony sernik i wyrównać.
  9. Wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny, aby kisiel bardziej zgęstniał.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Sernik z makiem i malinami Sernik z makiem i malinami