Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Sernik z budyniem malinowym

Sernik na kruchym cieście z lekko kokosową posypką. Wzbogacony jest dodatkiem budyniu przygotowanego na malinach.

Składniki:
Ciasto kruche:

  • 250g mąki pszennej
  • 125g masła (lub margaryny)
  • 70g cukru
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 100g masła
  • 150g cukru
  • 500g twarogu zmielonego z wiaderka, twarożku śmietankowego lub quarku
  • 2 jajka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (opakowanie na 500ml mleka)

Budyń malinowy:

  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (opakowanie na 500ml mleka)
  • 400g malin (świeżych lub mrożonych)
  • 3 łyżki cukru

Kruszonka:

  • 150g mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru
  • 120g masła (lub margaryny)
  • 2 łyżki wiórków kokosowych (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki na ciasto kruche zagnieść na jednolitą masę.
  2. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasto wykleić w tortownicy, łącznie z jej bokiem mniej więcej do połowy wysokości. Tortownicę z ciastem wstawić do lodówki.
  3. Przygotować budyń malinowy. Maliny zmiksować blenderem. (Można przetrzeć je przez sitko). Odlać troszeczkę i wymieszać z budyniem. Resztę malin zagotować z cukrem. Do gotujących się malin dodać wymieszany budyń. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia.
  4. Przygotować kruszonkę. W tym celu połączyć wszystkie składniki na kruszonkę i gotową wstawić do lodówki.
  5. Przygotować masę serową. Masło utrzeć z cukrem i jajkami na puszystą masę. Dodać stopniowo ser i budyń. (Dobrze wymieszać, ale nie miksować za długo, tylko do połączenia składników).
  6. Na kruche ciasto wyłożyć masę serową. Na niej rozłożyć ostudzony budyń, robiąc kleksy łyżeczką i widelcem zrobić szlaczek. Górę ciasta posypać kruszonką.
  7. Ciasto piec w nagrzanym piekarniku około 1 godz. i 20 min. w temperaturze 180°C. Sprawdzić ciasto patyczkiem. Jeśli patyczek będzie suchy, ciasto jest gotowe. (Jeśli posypka za szybko się przyrumieni, można nałożyć na górę tortownicy folię aluminiową. Ja przykryłam ciasto po 1 godz.).
zegarek

Czas przygotowania:

ok. 50 minut
zegarek3

Czas pieczenia:

1 godz. 20 minut
porcje

Liczba porcji:

ok. 20
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Sernik z budyniem malinowym

Sernik z budyniem malinowym

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Pokaż więcej

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony