Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Sernik z budyniem malinowym

Sernik na kruchym cieście z lekko kokosową posypką. Wzbogacony jest dodatkiem budyniu przygotowanego z malin.

Składniki:
Ciasto kruche:

  • 250g mąki pszennej
  • 125g masła (lub margaryny)
  • 70g cukru
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 100g masła
  • 150g cukru
  • 500g twarogu zmielonego z wiaderka, twarożku śmietankowego lub quarku
  • 2 jajka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (opakowanie na 500ml mleka)

Budyń malinowy:

  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (opakowanie na 500ml mleka)
  • 400g malin (świeżych lub mrożonych)
  • 3 łyżki cukru

Kruszonka:

  • 150g mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru
  • 120g masła (lub margaryny)
  • 2 łyżki wiórków kokosowych (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki na ciasto kruche zagnieść na jednolitą masę.
  2. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasto wykleić w tortownicy, łącznie z jej bokiem mniej więcej do połowy wysokości. Tortownicę z ciastem wstawić do lodówki.
  3. Przygotować budyń malinowy. Maliny zmiksować blenderem. (Można przetrzeć je przez sitko). Odlać troszeczkę i wymieszać z budyniem. Resztę malin zagotować z cukrem. Do gotujących się malin dodać wymieszany budyń. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia.
  4. Przygotować kruszonkę. W tym celu połączyć wszystkie składniki na kruszonkę i gotową wstawić do lodówki.
  5. Przygotować masę serową. Masło utrzeć z cukrem i jajkami na puszystą masę. Dodać stopniowo ser i budyń. (Dobrze wymieszać, ale nie miksować za długo, tylko do połączenia składników).
  6. Na kruche ciasto wyłożyć masę serową. Na niej rozłożyć ostudzony budyń, robiąc kleksy łyżeczką i widelcem zrobić szlaczek. Górę ciasta posypać kruszonką.
  7. Ciasto piec w nagrzanym piekarniku ok. 1 godziny i 20 minut w temperaturze 180°C. (Jeśli kruszonka za szybko się przyrumieni, można nałożyć na górę tortownicy folię aluminiową. Ja przykryłam ciasto po 1 godzinie).
zegarek

Czas przygotowania:

ok. 50 minut
zegarek3

Czas pieczenia:

1 godz. 20 minut
porcje

Liczba porcji:

ok. 20
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Sernik z budyniem malinowym

Sernik z budyniem malinowym

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (12)

  1. Joanna

Gosiu tak.

  Załączniki
 
  1. gosia

Czy moge zamrozic to ciasto po upieczeniu i czy bedzie tak samo dobre po rozmrozeniu?

  Załączniki
 
  1. basia

Dzieki za szybka odpowiedz. ops:

  Załączniki
 
  1. Joanna

Basiu po zdaniu "Przygotować budyń malinowy" jest dalej napisane jak go przygotować ;-) Maliny miksujesz i na nich gotujesz budyń zamiast na mleku. Mleka nie używasz. Część zmiksowanych malin mieszasz z budyniem (proszkiem), a resztę zagotowujesz...

Basiu po zdaniu "Przygotować budyń malinowy" jest dalej napisane jak go przygotować ;-) Maliny miksujesz i na nich gotujesz budyń zamiast na mleku. Mleka nie używasz. Część zmiksowanych malin mieszasz z budyniem (proszkiem), a resztę zagotowujesz z cukrem i dodajesz wymieszany budyń z malinami.

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. basia

punkt 3, przygotowac budyn malinowy, czy gotuje budyn z mlekiem i potem dodaje do gotujacych malin?dziekuje za odpowiedz !

  Załączniki
 
  1. Joanna

Megann jeśli potrzebujesz zrobić ciasto na większą formę to nie ma problemu. Mam przelicznik składników na stronie na dowolną formę. Znajdziesz go po lewej stronie w menu: "Przydatne linki" i tam jest "Przelicznik form do pieczenia".

  Załączniki
 
  1. Megann

No świetny sernik, ale czemu na taka mała tortownicę? Wszyscy pisza na takie małe blaszki i to mnie boli, bo moja rodzinka jak sie dosiądzie to lubi zjeśc porządny kawałek

  Załączniki
 
  1. Agnieszkaww

Ten serniczek robię już od dwóch tygodni prawie co drugi dzień . Jest fantastyczny na ciepło - nie za słodki i maliny super smakują w takiej kompozycji . Dzieciaki uwielbiają to ciasto !!!Często to i inne fantastyczne pani serniki robię na...

Ten serniczek robię już od dwóch tygodni prawie co drugi dzień . Jest fantastyczny na ciepło - nie za słodki i maliny super smakują w takiej kompozycji . Dzieciaki uwielbiają to ciasto !!!Często to i inne fantastyczne pani serniki robię na desero-kolację - tak to nazywają moje dzieci, podając je z bitą śmietaną, mixami z owosów, lodami czy ozdobione dookoła śwoeżymi np. malinami lub innymi owocami !! Polecam - robi sie go łatwo i szybko a efekt zachwycający podniebienie !!!

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. karmel-itka.

wspaniały.
niezwykle kuszący.

  Załączniki
 
  1. majka

Wyglada rewelacyjnie. Ser, maliny, kruszonka...to musi byc pysznosc nad pysznosciami )

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony