Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
13 Komentarzy

Sernik z budyniem malinowym

Sernik na kruchym cieście z lekko kokosową posypką. Wzbogacony jest dodatkiem budyniu przygotowanego z malin.

Składniki:
Ciasto kruche:

  • 250g mąki pszennej
  • 125g masła (lub margaryny)
  • 70g cukru
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 100g masła
  • 150g cukru
  • 500g twarogu zmielonego z wiaderka, twarożku śmietankowego lub quarku
  • 2 jajka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (opakowanie na 500ml mleka)

Budyń malinowy:

  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (opakowanie na 500ml mleka)
  • 400g malin (świeżych lub mrożonych)
  • 3 łyżki cukru

Kruszonka:

  • 150g mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru
  • 120g masła (lub margaryny)
  • 2 łyżki wiórków kokosowych (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki na ciasto kruche zagnieść na jednolitą masę.
  2. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasto wykleić w tortownicy, łącznie z jej bokiem mniej więcej do połowy wysokości. Tortownicę z ciastem wstawić do lodówki.
  3. Przygotować budyń malinowy. Maliny zmiksować blenderem. (Można przetrzeć je przez sitko). Odlać troszeczkę i wymieszać z budyniem. Resztę malin zagotować z cukrem. Do gotujących się malin dodać wymieszany budyń. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia.
  4. Przygotować kruszonkę. W tym celu połączyć wszystkie składniki na kruszonkę i gotową wstawić do lodówki.
  5. Przygotować masę serową. Masło utrzeć z cukrem i jajkami na puszystą masę. Dodać stopniowo ser i budyń. (Dobrze wymieszać, ale nie miksować za długo, tylko do połączenia składników).
  6. Na kruche ciasto wyłożyć masę serową. Na niej rozłożyć ostudzony budyń, robiąc kleksy łyżeczką i widelcem zrobić szlaczek. Górę ciasta posypać kruszonką.
  7. Ciasto piec w nagrzanym piekarniku ok. 1 godziny i 20 minut w temperaturze 180°C. (Jeśli kruszonka za szybko się przyrumieni, można nałożyć na górę tortownicy folię aluminiową. Ja przykryłam ciasto po 1 godzinie).
zegarek

Czas przygotowania:

ok. 50 minut
zegarek3

Czas pieczenia:

1 godz. 20 minut
porcje

Liczba porcji:

ok. 20
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Sernik z budyniem malinowym

Sernik z budyniem malinowym

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karola · 3 miesięcy temu
    O ja właśnie go piekę, ale budyń zrobiłam na mleku i dodałam go do malin, zobaczymy co z tego wyjdzie. Szkoda że nie spojrzałam wcześniej w komentarze
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 2 lat temu
    [b]Gosiu[/b] tak.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    gosia · 2 lat temu
    Czy moge zamrozic to ciasto po upieczeniu i czy bedzie tak samo dobre po rozmrozeniu?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    basia · 4 lat temu
    Dzieki za szybka odpowiedz. :oops:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]Basiu[/b] po zdaniu "Przygotować budyń malinowy" jest dalej napisane jak go przygotować ;-) Maliny miksujesz i na nich gotujesz budyń zamiast na mleku. Mleka nie używasz. Część zmiksowanych malin mieszasz z budyniem (proszkiem), a resztę zagotowujesz z cukrem i dodajesz wymieszany budyń z malinami.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    basia · 4 lat temu
    punkt 3, przygotowac budyn malinowy, czy gotuje budyn z mlekiem i potem dodaje do gotujacych malin?dziekuje za odpowiedz !
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 6 lat temu
    [b]Megann[/b] jeśli potrzebujesz zrobić ciasto na większą formę to nie ma problemu. Mam przelicznik składników na stronie na dowolną formę. Znajdziesz go po lewej stronie w menu: "Przydatne linki" i tam jest "Przelicznik form do pieczenia".
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Megann · 6 lat temu
    No świetny sernik, ale czemu na taka mała tortownicę? Wszyscy pisza na takie małe blaszki i to mnie boli, bo moja rodzinka jak sie dosiądzie to lubi zjeśc porządny kawałek
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agnieszkaww · 6 lat temu
    Ten serniczek robię już od dwóch tygodni prawie co drugi dzień . Jest fantastyczny na ciepło - nie za słodki i maliny super smakują w takiej kompozycji . Dzieciaki uwielbiają to ciasto !!!Często to i inne fantastyczne pani serniki robię na desero-kolację - tak to nazywają moje dzieci, podając je z bitą śmietaną, mixami z owosów, lodami czy ozdobione dookoła śwoeżymi np. malinami lub innymi owocami !! Polecam - robi sie go łatwo i szybko a efekt zachwycający podniebienie !!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    karmel-itka. · 7 lat temu
    wspaniały.
    niezwykle kuszący.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    majka · 7 lat temu
    Wyglada rewelacyjnie. Ser, maliny, kruszonka...to musi byc pysznosc nad pysznosciami :))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Majana · 7 lat temu
    Jaki ładny! Malinki w serniku i kokos, to jest to:))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Iza · 7 lat temu
    ser, maliny, kokos....jednym słowem pychaaa!!!!

Polub nas na ...

Początek strony