Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

seromakowiec z wiśniami

Pyszny serniko- makowiec z wiśniami. Masy serowej i makowej jest mniej więcej tyle samo. Przyjaciółka, która również robiła to ciasto, stwierdziła, że następnym razem zrobi z podwójnej porcji masę serową, żeby wyszedł bardziej sernik. Nie ma z tym żadnego problemu. Miejsca w formie wystarczy spokojnie na zwiększoną porcję. Dla mnie to ciasto jest idealne i nic bym nie zmieniała.

Składniki:
Ciasto kruche:

  • 250g mąki pszennej
  • 125g masła lub margaryny
  • 60 g cukru             
  • szczypta soli
  • 1 żółtko

Masa makowa:

  • 200g zmielonego maku
  • 100g cukru
  • 100ml mleka
  • 50g masła lub margaryny

Masa serowa:

  • 125g masła lub margaryny
  • 170g cukru
  • 2 jajka
  • 500g twarogu zmielonego z wiaderka lub twarożku śmietankowego (dałam Quark)
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
  • 1 cytryna
  • 350g wiśni (mogą być ze słoika lub świeże. Świeże umyć i wyciągnąć pestki. Wiśnie ze słoika odcedzić na sitku)

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę, masło, cukier, sól i żółtko zagnieść na jednolitą masę. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.
  2. Przygotować masę makową. Mak, cukier, masło i mleko zagotować. Zdjąć z pieca, przykryć garnek talerzem i pozostawić na 30 minut, aby mak napęczniał. Następnie odkryć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  3. Przygotować masę serową. Skórkę z cytryny zetrzeć na tarce i wycisnąć sok. Masło i cukier utrzeć mikserem na kremową masę. Dalej miksując dodać po jednym jajku. Kolejno dodać ser, budyń, skórkę i sok z cytryny.
  4. Tortownicę o średnicy 26cm wysmarować margaryną lub wyłożyć papierem do pieczenia. Kruchym ciastem wykleić spód i boki tortownicy. Boki wykleić na około 4cm wysokości. Wyłożyć na przemian kleksami masę serową i makową i pomiędzy wiśnie.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 180°C. Po ostudzeniu ciasto można posypać cukrem pudrem.

Uwaga: Jeśli ciasto podczas pieczenia za szybko się zrumieni przykryć folią aluminiową i piec dalej.

Przepis pochodzi ze strony: www.chefkoch.de, autor: krikri, „Mohn- Käsekuchen mit Kirschen”.

zegarek

Czas przygotowania:

około 40 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 60 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

około 60 min.
porcje

Liczba porcji:

około 16- 20
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

seromakowiec z wiśniami

seromakowiec z wiśniami

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (9)

  1. Joanna

Arleto można. Ja bym je rozmroziła i osączyła z soku.

  Załączniki
 
  1. Arleta

Ciasto wyglada przepysznie. Mam pytanie czy można dać wiśnie mrożone?

  Załączniki
 
  1. Krystyna

Ciasto wspaniałe. Tylko jedno zastrzeżenie ser się za mocno kruszy.

  Załączniki
 
  1. eshai

godzinkę temu wyszedł z piekarnika, ale po tym co skubnęłam mogę napisac, że wyszedł mocno cytrynowy, chyba przez to że podwajając składniki do masy serowej podwoiłam również ilośc cytryny. Ale wygląda super

  Załączniki
 
  1. Magoldie

Swietny pomysl!

  Załączniki
 
  1. chanya13

Wygląda niesamowicie, smakuje pewnie jeszcze lepiej. Zapisany na mojej liście oczekujących.

  Załączniki
 
  1. http://smakuje.blox.

wygląda pięknie !
aż zal byoby go jeść

  Załączniki
 
  1. wiosenka27

Pyszne ciacho

  Załączniki
 
  1. Majana

Wygląda przepysznie!

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony