Seromakowiec z wiśniami
Pyszny seromakowiec z dodatkiem wiśni na cienkim, kruchym cieście. To połączenie sernika i makowca w jednym cieście. Masy serowej i makowej jest mniej więcej tyle samo. Ciasto jest smaczne, zwarte i wilgotne. Do tego wiśnie, które dodają uroku i soczystości.
Składniki na formę o wymiarach ok. 35x 24 cm:
Ciasto kruche:
- 100 g masła (lub margaryny), schłodzonego
- 45 g cukru pudru
- 200 g mąki pszennej
- 1 żółtko
- 1 łyżka* gęstej, kwaśnej śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego, schłodzonej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Masa makowa:
- 350 g suchego maku zmielonego
- 100 g cukru
- 150 ml mleka
- 70 g masła
- 1 łyżka miodu
Masa serowa:
- 1 kg twarogu z wiaderka (u mnie Quark 20% tłuszczu), temperatura pokojowa
- 4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (ok. 37- 40g)
- 180 g cukru
Dodatkowo:
- 150 g wiśni ze słoika (waga po odsączeniu)
Sposób przygotowania:
- Dno formy o wymiarach ok. 35x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
- Przygotować masę makową: Mak wsypać do garnka, zalać mlekiem, dodać pokrojone na kawałki masło i cukier. Podgrzewać, mieszając, aż wszystkie składniki się połączą i masa będzie gorąca. Garnek ściągnąć z pieca, wmieszać miód, przykryć talerzykiem i pozostawić pod przykryciem na co najmniej 30 minut. Następnie odkryć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Przygotować ciasto kruche: Do miski wsypać mąkę, cukier puder, dodać pokrojone na małe kawałki zimne masło, żółtko, proszek do pieczenia i łyżkę kwaśnej śmietany. Zagnieść na jednolitą masę ręką lub robotem kuchennym.
- Dno przygotowanej formy wykleić ciastem. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut, do zarumienienia, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Pozostawić do ostygnięcia.
- Przygotować masę serową: W miseczce wymieszać cukier z budyniem w proszku. Do misy miksera przełożyć twaróg, jajka i cukier z budyniem w proszku. Zmiksować na gładką masę, tylko do momentu połączenia się składników.
- Na kruchym cieście rozłożyć większą część masy makowej, robiąc kleksy. (Masę zlepić rękami, aby była bardziej zwarta i trzymała się). Całość zalać ostrożnie masą serową. Rozłożyć resztę masy makowej, robiąc kleksy i rozłożyć wiśnie.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 170°C przy ustawieniach grzałki góra- dół. Ciasto studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Uwaga:
* Ciasto kruche według podanych proporcji powinno wyjść jednolite i plastyczne. Gdyby było za suche, można dodać trochę więcej śmietany.
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
|
Liczba porcji: |
ok. 24 |
|
Trudność: | średnia | |
Koszt: | średni |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.