Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
9 Komentarzy

seromakowiec z wiśniami

Pyszny serniko- makowiec z wiśniami. Masy serowej i makowej jest mniej więcej tyle samo. Przyjaciółka, która również robiła to ciasto, stwierdziła, że następnym razem zrobi z podwójnej porcji masę serową, żeby wyszedł bardziej sernik. Nie ma z tym żadnego problemu. Miejsca w formie wystarczy spokojnie na zwiększoną porcję. Dla mnie to ciasto jest idealne i nic bym nie zmieniała.

Składniki:
Ciasto kruche:

  • 250g mąki pszennej
  • 125g masła lub margaryny
  • 60 g cukru             
  • szczypta soli
  • 1 żółtko

Masa makowa:

  • 200g zmielonego maku
  • 100g cukru
  • 100ml mleka
  • 50g masła lub margaryny

Masa serowa:

  • 125g masła lub margaryny
  • 170g cukru
  • 2 jajka
  • 500g twarogu zmielonego z wiaderka lub twarożku śmietankowego (dałam Quark)
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
  • 1 cytryna
  • 350g wiśni (mogą być ze słoika lub świeże. Świeże umyć i wyciągnąć pestki. Wiśnie ze słoika odcedzić na sitku)

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę, masło, cukier, sól i żółtko zagnieść na jednolitą masę. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.
  2. Przygotować masę makową. Mak, cukier, masło i mleko zagotować. Zdjąć z pieca, przykryć garnek talerzem i pozostawić na 30 minut, aby mak napęczniał. Następnie odkryć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  3. Przygotować masę serową. Skórkę z cytryny zetrzeć na tarce i wycisnąć sok. Masło i cukier utrzeć mikserem na kremową masę. Dalej miksując dodać po jednym jajku. Kolejno dodać ser, budyń, skórkę i sok z cytryny.
  4. Tortownicę o średnicy 26cm wysmarować margaryną lub wyłożyć papierem do pieczenia. Kruchym ciastem wykleić spód i boki tortownicy. Boki wykleić na około 4cm wysokości. Wyłożyć na przemian kleksami masę serową i makową i pomiędzy wiśnie.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 180°C. Po ostudzeniu ciasto można posypać cukrem pudrem.

Uwaga: Jeśli ciasto podczas pieczenia za szybko się zrumieni przykryć folią aluminiową i piec dalej.

Przepis pochodzi ze strony: www.chefkoch.de, autor: krikri, „Mohn- Käsekuchen mit Kirschen”.

zegarek

Czas przygotowania:

około 40 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 60 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

około 60 min.
porcje

Liczba porcji:

około 16- 20
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

seromakowiec z wiśniami

seromakowiec z wiśniami

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.

Polub nas na ...

Początek strony