Sernik z malinami

Delikatny, kremowy, klasyczny sernik z malinami na kruchym cieście. Wyjątkowo smaczny, otulony delikatnym, maślanym ciastem. Gęsto ułożone maliny na masie serowej dodają sernikowi świeżości i uroku. Do przygotowania w sezonie malinowym, a poza nim możecie wykorzystać maliny mrożone.

Sernik można przygotować na samym twarogu lub część zastąpić serkiem mascarpone dla uzystania jeszcze większej kremowości sernika.

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 300 g mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 250 g masła, zimnego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko (rozmiar M)

Masa serowa:

  • 750 g twarogu z wiaderka lub quarku
  • 250 g mascarpone (twarogu z wiaderka lub quarku)
  • 150 g cukru
  • 4 jajka (rozmiar M)
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (ok. 40 g)
  • 300 g malin świeżych lub mrożonych
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej (w przypadku użycia malin mrożonych)

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto kruche: Z mąki, cukru, cukru waniliowego, masła (pokrojonego na małe kawałki), jajka i proszku do pieczenia zagnieść jednolite ciasto ręką lub robotem kuchennym.
  2. Ciasto podzielić na dwie części: ¾ i ¼. Z obu części ciasta uformować kule, lekko je spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
  3. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. ¾ ciasta wykleić w tortownicy, wyklejając również boki formy mniej więcej do połowy jej wysokości. Tortownicę z ciastem wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej. (Jeśli ciasto podczas wyklejania formy mocno zmiękło, schłodzić je w lodówce, aż stwardnieje).
  4. Przygotować masę serową: Twaróg, mascarpone, jajka, cukier i budyń w proszku przełożyć do miski i zmiksować na gładką masę, tylko do momentu połączenia się składników.
  5. Masę serową wylać do tortownicy i wyrównać.
  6. Na masie serowej ułożyć maliny. (Mrożone obtoczyć uprzednio w skrobi ziemniaczanej).
  7. Z pozostałej ¼ części ciasta odrywać kawałki, rozpłaszczyć na dłoni i układać je na masie serowej.
  8. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Z mrożonymi malinami piec co najmniej 10 minut dłużej). Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
  9. Chłodny sernik dobrze jest jeszcze schłodzić przez co najmniej godzinę w lodówce.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12- 16

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Sernik z malinami Sernik z malinami