Ciastka i małe wypieki
Ryż na mleku to pyszny, a zarazem bardzo prosty do przygotowania deser. Można podawać go np. ze świeżymi owocami, z cynamonem, rodzynkami, musem jabłkowym, sosem przygotowanym ze zmiksowanych owoców z cukrem pudrem.
Do ryżu na mleku powinniśmy wybrać taki ryż, który po ugotowaniu będzie miał mazistą i kremową konsystencję. Osobom mieszkającym w Niemczech polecam kupić Milchreis.
Po zrobieniu sernika gotowanego zdecydowałam, że na pewno przygotuję kiedyś deser na bazie masy serowej z tego właśnie sernika. Nie wytrzymałam i od razu postanowiłam stworzyć taki deser. Masa serowa ma kremową i klejącą konsystencję i idealnie nadaje się do wyjadania jej łyżeczką z pucharka.
Pyszne, kremowe tiramisu z dodatkiem rabarbaru. Tiramisu zostało zrobione bez użycia jajek. Na pewno ucieszy to osoby, które nie lubią dodatku surowych jajek w deserach. Tiramisu nie jest za słodkie, takie w sama raz. Lekko kwaskowata warstwa rabarbarowa idealnie pasuje do kremowej, słodkiej warstwy z serkiem mascarpone. Lekki, szybki deser, warty wypróbowania w sezonie rabarbarowym.
Pyszny deser z owoców sezonowych, bitej śmietany i pokruszonych bez. Deser jest ekspresowy w przygotowaniu. Idealny szczególnie z letnimi owocami.
Pralinki/ kostki z masła orzechowego i czekolady. Smaczne, rozpływające się w ustach i bardzo łatwe do przygotowania. Połączenie masła orzechowego z czekoladą jest pyszne i jak najbardziej trafne. Do tego polecam masło orzechowe z dodatkiem soli, która podkręca smak. Jeśli lubicie masła orzechowe to te kosteczki na pewno Wam zasmakują. Można je jeść również na diecie ketogenicznej, jeśli użyjemy erytrytolu.
Makro 1 kostki w wersji keto (ok. 18g): ok. 114 kcal, B: 3,4g, T: 10,3g, W: 2,2g (W netto: 1,2g).
Czytaj więcej: Kostki z masła orzechowego (Peanut Butter Bars)
Lekka pianka z samej galaretki, bez cukru. To szybka przekąska dla osób na diecie low carb i ketogenicznej. Szybka i łatwa do przygotowania. To ubita mikserem galaretka bez cukru, lekko osłodzona erytrytolem. Dodatkowo można pianki ozdobić i wzbogacić smakowo polewą czekoladową. Będą jeszcze lepsze.
Makro 1 kostki: 24 kcal, B: 0,4g, T: 1,75g, W: 1,36g (W netto: 1,36g).
Batony czekoladowo- orzechowe bez pieczenia. Batony są bez cukru rafinowanego, mogą być wegańskie i bez glutenu. Spód zrobiony jest z płatków owsianych i mąki (lub wiórków) kokosowych, pokryty jest nadzieniem z masła orzechowego i polewą czekoladową. Spód można podpiec, jeśli chcecie, aby był twardszy (ok. 15 minut w temperaturze 180°C grzałka góra-dół), ale nie jest to konieczne. (Osobiście wolę, bez podpiekania). Batony najlepiej smakują zaraz po wyciągnięciu z lodówki. Jak postoją w temperaturze pokojowej to miękną.
Będąc na diecie keto trzeba wyszukiwać zdrowych zamienników słodyczy i wybierać te, które mają jak najmniejszą zawartość węglowodanów. Te czekoladki lub jak kto woli a’la blok czekoladowy zawiera tylko 3 składniki: czekoladę, masło orzechowe i śmietankę. Do powstałej masy możemy dodać jeszcze ulubione orzechy. Jeśli nie jesteście na diecie ketogenicznej możecie użyć czekolady gorzkiej o zawartości kakao już od 50%.
Makro 1 kostki (ok. 12g): 63 kcal, B: 1,9g, T: 5,6g, W: 2,7g (W netto: 2,27g).
Chrupiące pralinki z prażonych migdałów i czekolady. Bardzo szybkie i łatwe do przygotowania. Do pralinek można dodatkowo dodać trochę startej skórki z pomarańczy, jeśli lubicie, aby były bardziej aromatyczne.
Słodkie pralinki z marcepanu i czekolady. Łatwe do przygotowania, smaczne i efektowne.
Mocno czekoladowe pralinki z czekolady 85% kakao, śmietanki i oleju kokosowego. Obtoczone są w zmielonych, blanszowanych migdałach, ale mogą to być również wiórki kokosowe, zmielone orzechy lub kakao. Nadmiar można zamrozić. Wrzucam trufle do plastikowego pojemnika przeznaczonego do mrożenia i wkładam do zamrażarki. Gdy przyjdzie ochota na słodkie, wyciągam pralinkę/ pralinki i pozostawiam na talerzyku na 15- 30 minut do rozmrożenia.
Makro 1 pralinki (ok. 20g): 89 kcal, B: 0,7g, T: 8,6g, W: 1,4g
Pralinki z korzennych ciasteczek spekulatius i słodzonego mleka skondensowanego. Są łatwe do przygotowania, słodkie i mają fajną, lekko klejącą konsystencję za sprawą słodzonego mleka. Jedynie w trakcie przygotowania należy poczekać, aby masa dobrze się schłodziła i można było bez problemu formować pralinki.
Czytaj więcej: Pralinki spekulatius z mlekiem skondensowanym
Kostki domino (Dominosteine) to bardzo popularne w Niemczech ciasteczka/ pralinki, które są dostępne w sprzedaży w okresie Świąt Bożego Narodzenia. To pierniczki z konfiturą morelową i marcepanem, oblane czekoladą. Pyszne kosteczki na dwa gryzy ;)
Podstawowy, najłatwiejszy przepis na kulki mocy (energy balls). Kulki są bardzo łatwe do przygotowania. Sami możecie wybrać wasze ulubione owoce suszone, orzechy, pestki, czy nasiona, które mają się w nich znaleźć. Można tak mieszać składniki, że za każdym razem wyjdą inne smakowo kulki. Kulki mocy są zdrowe, dodają energii i zaspokajają ochotę na słodkie.
Miękkie, czekoladowe kulki z pokruszonego ciasta biszkoptowego lub herbatników z masą budyniową, czekoladą i rodzynkami w rumie. Obtoczone są w migdałach, orzechach lub wiórkach kokosowych.
Czekoladki z chrupiącymi kawałkami orzechów lub migdałów w karmelu. Są szybkie i jeśli przygotowanie karmelu nie jest dla was przeszkodą to są również łatwe do przygotowania.
Czekoladki można przygotować z gorzkiej, mlecznej lub białej czekolady. Wybierzcie swoją ulubioną. Moje czekoladki są z czekoladą gorzką.
Szybkie i łatwe do przygotowania batoniki kokosowe. Batoniki przygotowane są ze śmietanki kokosowej, oleju kokosowego i wiórków kokosowych. Są zdrowe, wegańskie i bezglutenowe.
Zdrowe batoniki bez pieczenia z masłem orzechowym i amarantusem ekspandowanym. Batony są bez glutenu, laktozy, cukru, jajek, a do tego bardzo łatwe i szybkie do przygotowania. Idealne na przekąskę. Ich wada jest taka, że szybko miękną i nie można ich zostawić na dłużej w temperaturze pokojowej. Dlatego należy wyciągnąć potrzebną ilość z lodówki i serwować od razu.
Czytaj więcej: Czekoladowe batoniki z masłem orzechowym i amarantusem
Wspaniałe czekoladki wypełnione masłem orzechowym. Bardzo proste do przygotowania, a jakie smaczne i wciągające. Polecam jako prezent dla najbliższych na Boże Narodzenie i nie tylko.
Zdrowe, orzeźwiające, wegańskie trufle bez cukru, nabiału i glutenu. To kakaowa masa daktylowa obtaczająca truskawkę. Polecam wypróbować w sezonie truskawkowym.
Zdrowe batony kokosowe, bez cukru, glutenu i laktozy. Przygotowane są z wiórków kokosowych, śmietanki kokosowej i daktyli. Są soczyste i bardzo smaczne.
Miękkie trufle z serka mascarpone, białej czekolady i wiórków kokosowych, z dodatkiem likieru kokosowego. Są słodkie i rozpływają się w ustach. Bardzo łatwe i szybkie do przygotowania.
Czytaj więcej: Trufle kokosowe z mascarpone i białej czekolady
Małe, miękkie, czekoladowe kulki z mlecznej czekolady, słodkiej śmietany i małej ilości masła. Trufle obtoczyłam w wiórkach czekoladowym, które można przygotować ścinając boczną ściankę czekolady obieraczką do warzyw. Można je również obtoczyć w kakao lub zmielonych bądź posiekanych migdałach/ orzechach.
Po schłodzeniu masa czekoladowa może okazać się za rzadka, aby formować z niej kulki. W tym przypadku należy ubić masę krótko mikserem do jej zgęstnienia.
Pyszna domowa chałwa waniliowa obtoczona w gorzkiej czekoladzie. Połączenie czekolady z chałwą bardzo dobrze się ze sobą komponuje. Pralinki są bardzo smaczne.
Małe, miękkie, czekoladowe kulki z gorzkiej czekolady, słodkiej śmietany i małej ilości masła. Obtoczone są w kakao. Można je również obtaczać w wiórkach czekoladowych, roztopionej czekoladzie lub zmielonych bądź posiekanych migdałach/ orzechach.
Niedawno przedstawiłam Wam „wegańskie trufle daktylowe”. Ponieważ do ich przygotowania potrzebne są specyficzne składniki jak np. masło migdałowe, olej kokosowy, nasiona chia, postanowiłam przygotować te trufle na bardziej dostępnych składnikach. Nie są już teraz wegańskie, ale dalej bezglutenowe i bez cukru. Obie wersje smakowo są bardzo zbliżone do siebie.
Zdrowe trufle wegańskie, bezglutenowe i bez cukru. Głównym ich składnikiem są suszone daktyle, które nadają truflom słodyczy. Trufle są pyszne, słodkie i mocno kakaowe. Smakują każdemu, nawet małym dzieciom ;)
Małe, miękkie, czekoladowe kulki z białej czekolady, słodkiej śmietany i małej ilości masła. Można obtoczyć je w wiórkach czekoladowych, roztopionej czekoladzie, zmielonych bądź posiekanych migdałach/ orzechach, wiórkach kokosowych lub cukrze pudrze.
Delikatne, piankowe kosteczki. Smakiem zbliżone do oryginału. Kosteczki są lekko cytrynowe. Można zrobić je również w wersji czekoladowej, dodając do gotowej masy trochę kakao dla koloru.
Z podanego przepisu wychodzi ok. 30 sztuk o wymiarach ok. 5x 3cm.
Koniecznie musiałam wypróbować ten przepis. Dodatek awokado bardzo mnie zaciekawił. Dodatkowo trufle są bardzo łatwe i szybkie do przygotowania. Są mocno czekoladowe i jak na trufle przystało mają mazistą konsystencję. Nikt z jedzących nie wpadł na to, że w środku jest awokado. Według mnie smakują inaczej niż trufle ze słodką śmietaną, ale może dlatego, że wiedziałam z czego są zrobione.
Domowe, owocowe żelki smakują i wyglądają super. Dzieciaki je uwielbiają. Można wykonać je z dowolnego soku, syropu, napoju, herbaty, czy galaretki. Do tego są łatwe i szybkie do przygotowania. Poniżej przedstawię parę kombinacji na ich wykonanie. Zachęcam do ich przygotowania na zbliżający się Dzień Dziecka.
Jeśli robiliście sos karmelowy (i macie go jeszcze w lodówce) lub zamierzacie zrobić, to warto przygotować również te czekoladki. Mając gotowy sos karmelowy wystarczy posmarować silikonowe foremki roztopioną czekoladą, wypełnić je sosem i w ten sposób otrzymamy pyszne, słodziutkie, domowe czekoladki.
Kulki marcepanowe z krokantem orzechowym w czekoladzie.
Słodkie, karmelowe pralinki rozpuszczające się w ustach. Są ciągnące, przyklejające się do zębów i podniebienia ;) Gotowane dłużej będą półkruche.
Słodkie, klejące, dwukolorowe czekoladki. Łatwe do przygotowania i mocno czekoladowe.
Czekoladki z nadzieniem z białej czekolady i likieru jajecznego.
Strona 35 z 37