Ciastka i małe wypieki
Pyszne, orzeźwiające, zdrowe lody nie tylko dla dzieci. Zamrożone puree truskawkowe, posłodzone do smaku, z dodatkiem soku z cytryny. Bardzo proste do przygotowania.
Szybkie lody bez maszyny z Crème fraîche i mleka skondensowanego słodzonego. Do przygotowania tych lodów można wykorzystać kupną śmietanę Crème fraîche lub przygotowaną z tego przepisu: Creme fraiche.
Lody w kształcie spaghetti to właściwie nie przepis, a sposób podania lodów waniliowych. Tak podane lody często można spotkać w lodziarniach w różnych wersjach np. orzechowej. Lody waniliowe wyciśnięte przez praskę do ziemniaków przypominają makaron spaghetti, sos truskawkowy zastępuje sos pomidorowy, a starta biała czekolada parmezan. W środku pod lodami ukryta jest jeszcze bita śmietana.
Szybkie lody z puree z dyni i słodkiego mleka skondensowanego z kawałkami czekolady. Lody są kremowe i mają bardzo ciekawy smak.
Dzieci nie bardzo miały na nie ochotę, gdy usłyszały słowo "dyniowe", więc obróciłam to w żart i stanowczo stwierdziłam, że są to lody pomarańczowe. Jak dzieci zjadły, i to ze smakiem, to wyznałam im prawdę ;).
Szybkie lody na słodzonym mleku skondensowanym przygotowane bez użycia maszyny do lodów. Lody zrobiłam o smaku porzeczkowym. Są nie za słodkie, a w smaku przypominają trochę lody jogurtowe. Kwaśne porzeczki w połączeniu ze słodkim mlekiem skondensowanym i śmietaną mają według mnie odpowiednią słodycz i nie wymagają dosładzania (chyba, że ktoś woli słodsze lody).
Lody o smaku waniliowym lub czekoladowym, które można zrobić w domu bez użycia maszyny do lodów. Lody przygotowane są dosłownie z trzech składników. Potrzebne jest tylko słodkie mleko skondensowane, śmietana i w zależności od smaku laska wanilii lub czekolada. Lody robi się szybko i bardzo łatwo, a smakują super.
Ekspresowe lody przygotowane tylko z dwóch składników: masy krówkowej i słodkiej śmietany. Jeśli ktoś lubi wyjadać masę krówkową z puszki jak np. ja ;) to te lody będą mu smakować. Są mocno słodkie i smakują intensywnie krówkowo ;)
Tradycyjne, smaczne gofry, chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Proste do przygotowania. Pyszny deser lub przekąska o każdej porze roku. Czy tylko posypane cukrem pudrem, czy na bogato z bitą śmietaną i owocami, czy z dżemem zawsze smakują wyśmienicie.
Zdrowe gofry bez cukru i mąki. Ekspresowe do przygotowania. Polecam podawać je na śniadanie lub podwieczorek. Smakują inaczej niż klasyczne gofry. Ich wadą jest to, że są miękkie, a nie chrupiące. Jednak są smaczne i jako zdrowy posiłek warto je przygotować. Smakują również dzieciom. (Mojej trójce smakują, więc mam nadzieję, że waszym pociechom też przypadną do gustu).
Makro 1 gofra (policzone z użyciem mleka migdałowego bez cukru): 104 kcal, B: 3.76g, T: 2.5g, W: 17.5g.
Klasyczne gofry, które są chrupiące z zewnątrz, a w środku miękkie. Pyszne same, posypane cukrem pudrem, z ulubionym dżemem lub z bitą śmietaną.
Wspaniałe gofry na cieście drożdżowym w wersji bezglutenowej. Gofry są naprawdę bardzo smaczne, mega chrupiące, głównie dzięki dodatkowi cukru perlistego do ciasta. W środku są natomiast miękkie i wyrośnięte. Gofry są słodkie od cukru perlistego, chociaż i tak zmniejszyłam jego ilość, ale takie też powinny być. Możecie dodać również zwykły cukier i gofry wyjdą smaczne, ale koniecznie spróbujcie zrobić je też z cukrem perlistym i zobaczycie różnicę.
Najlepiej podawać je same, ze świeżymi owocami lub bitą śmietaną. Najlepiej już nie posypywać ich cukrem pudrem, bo ciasto jest już słodkie.
Wspaniałe gofry belgijskie z Liege na cieście drożdżowym. Chyba najlepsze domowe gofry, jakie kiedykolwiek jadłam. Pyszne ciasto drożdżowe, a do tego sekretny środek, którym jest cukier perlisty. Dodaje się go dopiero do gotowego, wyrośniętego ciasta, aby nie rozpuścił się w cieście, tylko podczas smażenia gofrów skarmelizował się. Dzięki temu gofry robią się mega chrupiące i mają skarmelizowaną skórkę. W środku są natomiast miękkie. Gofry są dość ciężkie. Przez ten cukier gofry są słodkie, chociaż i tak zmniejszyłam jego ilość, ale takie też powinny być. Możecie dodać również zwykły cukier i gofry wyjdą smaczne, ale koniecznie spróbujcie zrobić je też z cukrem perlistym i zobaczycie różnicę.
Najlepiej podawać je same, ze świeżymi owocami lub bitą śmietaną. Najlepiej już nie posypywać ich cukrem pudrem, bo ciasto jest już słodkie.
Lekkie i chrupiące gofry bezglutenowe. Pyszne, proste, złociste gofry przygotowane na mąkach bezglutenowych. Mogą być również bezmleczne. Ciasto na gofry zawiera małą ilość cukru, ponieważ dodatki są zazwyczaj słodkie. Jeśli chcecie, możecie oczywiście dodać więcej cukru.
Gofry w kształcie serduszek na patyku. Udekorowane są roztopioną czekoladą i ozdobione kolorową posypką lub posiekanymi orzechami. Przypominają mi cake popsy ;). Takie gofry mogą być słodkim deserem na Walentynki. Sprawdzą się również na dziecięcych imprezach.
Chrupiące, bezglutenowe gofry o smaku kakaowym. Gofry zrobione są z mąki jaglanej. Można podawać je z dowolnym dodatkiem. U nas była to tym razem bita śmietana.
Churros smażone w gofrownicy. Ciasto parzone, z którego możemy upiec ptysie i eklerki lub usmażyć churros na głębokim oleju, można również przygotować w gofrownicy. Ciasto w gofrownicy ładnie wyrasta. Gofry są z zewnątrz delikatnie chrupiące, a w środku miękkie. Jak każde gofry najsmaczniejsze są zaraz po usmażeniu. Polecam posypać je cukrem z cynamonem.
Bardzo smaczne, puszyste gofry bezglutenowe przygotowane na mące kukurydzianej. Nasze ulubione gofry bezglutenowe. Podawać z cukrem pudrem, bitą śmietaną lub innym, ulubionym dodatkiem.
Gofry biszkoptowe to nic innego jak biszkopt z gofrownicy. Ciasto biszkoptowe jest bardzo puszyste i delikatne, a gofry wychodzą mocno chrupiące. Zaraz po usmażeniu są delikatne, ale pozostawione na chwilę na kratce kuchennej robią się bardzo chrupiące. Do gofrów przygotowałam kisiel jagodowy, ale pasuje do nich również inny słodki dodatek.
Pyszne, lekkie i chrupiące gofry z dodatkiem maślanki. Są proste i łatwe do przygotowania. Bardzo smaczne same lub z dowolnym dodatkiem. Ja podałam je z z bitą śmietaną i borówką amerykańską.
Chrupiące gofry czekoladowe z polewą czekoladową. Całość jest mocno czekoladowa. Polecam serwować gofry z gałkę ulubionych lodów, bitą śmietanę lub świeżymi owocami.
Chrupiące gofry waniliowe z kawałkami czekolady w środku. Bardzo lubiane przez dzieci.
Chrupiące gofry waniliowe przygotowane na jogurcie waniliowym.
Prosty przepis na domowe gofry. Gofry są łatwe i szybkie do przygotowania. Należy wymieszać tylko wszystkie składniki, bez oddzielania jajek, czy topienia tłuszczu.
Niskowęglowodanowa granola, bez cukru i glutenu. Granola składa się z orzechów i różnych ziaren, które sklejone są olejem kokosowym i białkiem. Bardzo smaczna, chrupiąca, nadaje się do posypania jogurtu, czy niskowęglowodanowego deseru.
Makro granoli (1 porcja, waga ok. 20g): 124 kcal, B: 3g, T: 11g, W: 2g.
Zdrowe śniadanie, sycące, a do tego bardzo smaczne. Musli Dr Birchera to owsianka z namoczonych przez noc płatków owsianych, z dodatkiem soczystego jabłka, chrupiących orzechów i słodkich rodzynek.
Owsiankę możecie urozmaicać według własnego smaku, dodając do niej np. jogurtu, suszonych lub świeżych owoców sezonowych, przypraw jak cynamonu, kardamonu, czy wanilii.
Kakaowa granola z płatków owsianych (mogą być bezglutenowe), jaglanych i gryczanych, z mieszanką orzechów, siemieniem lnianym, ziarenkami chia, kakao i syropem klonowym. Pyszna na śniadanie do mleka, jogurtu, czy jako posypka do deserów.
Domowa, orzechowa granola z masłem orzechowym. Pyszna, orzechowa, idealna do jogurtu lub jako posypka do smoothie bowl, czy innych deserów.
Mocno chrupiące, zdrowe, zapiekane musli z kaszy gryczanej i płatków owsianych. Można podawać je na śniadanie z jogurtem lub mlekiem, z dodatkiem owoców lub bez. Jest mocno sycące i umiarkowanie słodkie.
Chrupiące musli w wersji zimowej i świątecznej. Granola jest aromatyczna dzięki dodatkowi przyprawy korzennej do piernika, cynamonu i masy marcepanowej.
Domowa granola czekoladowa z kakao i kawałkami ulubionej czekolady. Ulubiona wersja moich dzieci ;) Jest mocno kakaowa, chrupiąca i umiarkowanie słodka. Idealna na śniadanie do mleka lub jogurtu naturalnego.
Domowa granola z wiórkami kokosowymi i migdałami. Uwielbiam ją na śniadanie z jogurtem naturalnym, wymieszanym z łyżeczką musu migdałowego. Do tego świeże owoce. Pyszna, aromatyczna i chrupiąca. Zastrzyk energii od samego rana.
Zdrowa wersja chrupiącego musli. Pieczone płatki owsiane z orzechami, pestkami słonecznika i dyni, osłodzone miodem, syropem z agawy lub klonowym. Do gotowej granoli można wmieszać według uznania jeszcze suszone owoce. Owoców suszonych nie należy piec, ponieważ wysuszą się jeszcze bardziej i zrobią gorzkie.
Granolą można podawać tak jak musli, czyli z mlekiem lub jogurtem. Można użyć jej również jako posypkę do deserów i lodów.
Panna cotta połączona z galaretką i malinami. Delikatny, pyszny deser składający się z dwóch warstw: pysznej słodko- kremowej panny cotty oraz owocowo- orzeźwiającej galaretki z dużą ilością malin.
Pyszny, lekki i orzeźwiający deser lub śniadanie ze słodkich truskawek, nasion chia, mleka kokosowego i banana. W sam raz na upały, ale nie tylko. Można wykonać go również z mrożonych truskawek poza sezonem na truskawki.
Jeśli deser ma być podany od razu po przygotowaniu to polecam do deseru użyć mrożonych bananów, dzięki którym deser będzie bardziej kremowy i orzeźwiający. Najlepiej jest zamrozić banany dzień lub kilka dni wcześniej oraz warstwę truskawkową też można przygotować dzień wcześniej. Jeśli deser ma być przechowywany dłużej w lodówce, to proszę użyć świeżych bananów. (Mrożone banany i tak by się rozmroziły). Jak zamrozić banany można przeczytać w artykule: "Jak mrozić banany".
Do zmiksowania mrożonych bananów potrzebny jest robot o dużej mocy, który poradzi sobie ze zmieleniem twardego owocu. Jeśli takiego nie posiadacie, to możecie poczekać, aż banan lekko zmięknie lub użyć świeżego.
Czytaj więcej: Deser truskawkowo- bananowy z chia (bez cukru, glutenu i laktozy)
Lekki i orzeźwiający deser jabłkowy z musu jabłkowego, galaretki cytrynowej i bitej śmietany. Taki deser jest łatwy do przygotowania i bardzo smaczny. Jedynie należy odczekać kilka godzin, aby galaretka stężała.
Najprostszy budyń z komosy ryżowej. Zdrowe, sycące, wegańskie śniadanie lub dietetyczny deser. Można podawać go na ciepło, od razu po przygotowaniu lub schłodzony w lodówce. Może być bez laktozy, glutenu i cukru. Jak dla mnie koniecznie z musem owocowym np. truskawkowym, który dodaje budyniowi smaku, bo sam w sobie jest mało wyrazisty.
Strona 33 z 37